Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Zúčastněte se 57. praktika pozorovatelů proměnných hvězd

Zúčastněte se 57. praktika pozorovatelů proměnných hvězd

Hvězdárna Valašské Meziříčí
Autor: Martin Mašek

Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS, ve spolupráci s hvězdárnou ve Valašském Meziříčí, pořádá 57. praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd, které proběhne 19. 8. – 26. 8. 2017.  Máte-li zájmem o astronomická pozorování, která mohou posloužit vědě, tak je praktikum určeno přímo pro vás! Na praktiku se pozorovatelé naučí základům pozorování se CCD kamerami a digitálními zrcadlovkami. Můžete zde napozorovat svůj první tranzit exoplanety, nebo dokonce objevit novou proměnnou hvězdu! Praktikum je zvláště vhodné i pro začínající pozorovatele a studenty.

Témata praktika

Přednáška Pavla Cagaše o fotometrii hvězd Autor: Martin Mašek
Přednáška Pavla Cagaše o fotometrii hvězd
Autor: Martin Mašek
Účastníci praktika se budou moci seznámit s postupy fotometrie pomocí CCD kamer a digitálních zrcadlovek - při jasném počasí se budou aktivně pozorovat proměnné hvězdy a tranzity exoplanet, seznámíme se s novými funkcemi programu SIPS pro ovládání CCD kamer a zpracování snímků. Po celkem úspěšném nastartování programu pozorování eruptivních hvězd budeme hledat případné další pozorovatele a seznámíte se s dosavadními výsledky. Zazní i přehled informací ze světa zákrytových dvojhvězd pozorovaných ve Valašském Meziříčí za posledních pět let.
Podrobný program bude upřesněn. Článek o průběhu loňského praktika si můžete přečíst zde.

Přihlášky

Ukončení příjmu přihlášek je stanoveno na 21. 7. 2017. Přihlásit se můžete přes online formulář
V přihlášce prosím vyplňte údaj o vašich dosavadních pozorovacích zkušenostech (nebojte se vyplnit i to, že nemáte žádné pozorovací zkušenosti – rádi vás naučíme novým věcem)! 

Místo konání praktika

Praktikum se bude konat v areálu hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Hvězdárna se nachází na hlavním tahu silnice č. 57 směr Hranice na Moravě – Vsetín (i obráceně). Adresa hvězdárny: Vsetínská 941/78, GPS: 49°27'49.523"N, 17°58'25.168"E, mapa: https://mapy.cz/s/tvT1

Spojení hromadnou dopravou

Železniční stanice Valašské Meziříčí je frekventovaná a staví zde i mezinárodní rychlíky. Z nádraží je možné dojet na hvězdárnu místní autobusovou dopravou, ale je dosti sporadická a zpravidla nereaguje na příjezdy vlaků. Na hvězdárnu se dá dojít pěšky cca za 30 minut.

Ubytování + cena praktika

Exkurze v kopuli hvězdárny ve Valašském Meziříčí Autor: Martin Mašek
Exkurze v kopuli hvězdárny ve Valašském Meziříčí
Autor: Martin Mašek
Ubytování je možné v místě hvězdárny v tzv. Škvorníku pro 20 osob – rozdělení 8 +12 osob. Čtyři osoby se budou moci ubytovat v technické budově hvězdárny.

Cena praktika:
Nečlen sekce SPHE - 800 Kč
Člen sekce SPHE - 700 Kč
Student - 450 Kč
Cena zahrnuje platbu za týdenní ubytování a výdaje za drobné občerstvení.

Náročnější účastníci mají možnost se ubytovat v některých blízkých ubytovnách za celkem přijatelné ceny, viz například - http://www.semach.cz/ubytovani.html
Cena praktika pro ty, kteří nebudou mít ubytování na hvězdárně: 150 Kč.

Stravování 

Každý účastník si zajišťuje stravování individuálně. Stravování je možné v restauraci Orion (pouze obědy - cca 30m od hvězdárny), pro netrénované jedince porce vystačí i na večeři. V okolí hvězdárny se nachází několik obchodů s potravinami (Albert má otevřeno do 20 hodin).
Velmi skromně zařízená kuchyňka se nachází v technické budově hvězdárny (mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice, vařič).

Doplňkový program

Celotýdenní relaxační procvičování pro utužení organismu pro zdárné zvládání nočních pozorování (oblíbené cviky - souboj s gravitací, najdi gama záblesk a podobně :-)
Celodenní horský výlet na Pustevny, pěší výlet z Rožnova, alternativní výlet pro zdatné - výjezd na Pustevny na kole po cyklostezce vedoucí z Valašského Meziříčí na Prostřední Bečvu.
Bowling. 
Nedílnou součástí bude i opékání špekáčků. 
Bude i více volného času na relaxaci po nočním pozorování.

Pozorovací technika 

Pozorování proměnných hvězd v kopuli Autor: Martin Mašek
Pozorování proměnných hvězd v kopuli
Autor: Martin Mašek
Vlastní přístrojové vybavení účastníků je vítáno (dalekohledy, montáže, CCD kamery, digitální zrcadlovky) - není to však nezbytné. Pro účastníky, kteří nemají vlastní techniku bude během praktika k dispozici hvězdárenská technika, s níž budou moci pozorovat. V případě přenosných montáží s dalekohledy bude možnost jako záznamové zařízení použít vlastní přístroj (CCD, DSLR). Účastníci praktika se též mohou zaučit pracovat se Sekčním setem - jde o dálkově ovládaný (přes Internet) dalekohled se CCD kamerou. Sekční set je vhodný pro ty, kdo nemají vlastní vybavení a i po skončení praktika by měli zájem pokračovat v pozorování proměnných hvězd.

Dalekohledy v kopulích

Celestron SCT 355/2460 + CCD MII G2-1600
Celestron SCT 280/1765 + CCD MII G2-4000
Sky-Watcher NWT 254/1200 + CCD MII G2-402
Zeiss coudé 150/2250 mm + hledáček

Přenosné montáže s dalekohledy (nutno přivést vlastní záznamové zařízení - CCD/DSLR)

HEQ 5 + TSC/CEL 120/1000
C8S GT + Celestron 200mm/2000mm
Sky-Watcher EQ6 AZ goto synscan + Sky-Watcher astrograf 200/800 mm
Montáž Sky-Watcher NEQ-6 – bez dalekohledu (nutno přivést vlastní dalekohled/objektiv a záznamové zařízení - CCD/DSLR)

Těší se na Vás 
Ladislav Šmelcer, předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Kontakt: lsmelcer@seznam.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS
[2] Článek z průběhu 56. praktika
[3] Fotogalerie snímků z letních proměnářských praktik



O autorovi

Ladislav Šmelcer

Ladislav Šmelcer

Narozen v roce 1966 v Liberci, kde byl také zasažen astronomií již za raného mládí. Hlubšího vzdělání v astronomii se mu dostalo na pomaturitním studiu ve Valašském Meziříčí v letech 1988 - 1990. Prostředí se mu natolik zalíbilo, že na Hvězdárně Valašské Meziříčí pracuje od roku 1996 doposud. Hlavním jeho zájmem je fotometrie proměnných hvězd.

Štítky: Sekce proměnných hvězd a exoplanet, Proměnná hvězda, Nová proměnná hvězda, Praktikum


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »