Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Aktuálně: První start superrakety SLS zahájí program Artemis
Jan Herzig Vytisknout článek

Aktuálně: První start superrakety SLS zahájí program Artemis

Raketa SLS startuje 16. 11. 2022 s lodí Orion na misi Artemis I
Autor: NASA/Bill Ingalls

> Aktualizováno 16. 11. 20:43 Raketa SLS odstartovala!!!!!!!!< Nastal den D. Den premiéry druhé nejsilnější rakety všech dob a den počátku návratu lidstva na Měsíc. Pokud dnes doopravdy raketa SLS odstartuje, zapíše se dnešní datum zlatým písmem do dějin kosmonautiky. Dlouhé roky příprav a odkladů jsou za námi a program Artemis dospěl k realizaci prvního letu. Při grandiózním startu superrakety SLS se na svoji zhruba čtyřicetidenní pouť k Měsíci vydá neméně zajímavá kosmická loď Orion, čímž otestuje veškeré své systémy, aby do ní již za méně než dva roky mohla nasednout lidká posádka a vydat se na stejnou cestu. Pojďte tento výjimečný okamžik sledovat společně s námi!

Aktualizace

16. 11. 2022

20:43 Mise Artemis I zatím pokračuje přesně podle plánu. Loď se v tuto chvíli nachází přibližně 120 000 km od Země, 315 000 km od Měsíce. Pohybuje se přitom rychlostí 7 500 kilometrů za hodinu. V 15:35 byl proveden, již motory samotného servisního modulu lodi Orion, první plánovaný zážeh pro korekci přeletové dráhy. Kamery na okrajích solárních panelů pořídily další působivé záběry Země z různých vzdáleností. Průběh mise můžete sledovat i na samostatné a velmi působivě zpracované oficiální stránce NASA

10:00 Kosmická loď Orion se oddělila od horního stupně ICPS a je na přeletové dráze k Měsíci. Mise Artemis I by měla trvat 25 dní, 11 hodin a 36 minut a ověří se při ní většina palubních systémů před prvním pilotovaným letem Artemis II.

Start SLS 16. 11. 2022 mise Artemis I Autor: John Kraus
Start SLS 16. 11. 2022 mise Artemis I
Autor: John Kraus

9:12 Právě probíhá zážeh TLI, který loď navede k Měsíci. Tam dorazí za 5 dní, kdy proletí jen 100 km nad jeho povrchem. Poté začne obíhat po velmi protáhlé eliptické dráze a vzdálí se od Země až na 480 000 km. Vykoná dva oběhy a 11. prosince přistane zpět na Zemi.

8:59 Asi 20 minut zpátky se poprvé zažehl horní stupeň ICPS. Stalo se tak, aby zvýšil perigeum, jak již bylo zmíněno, čímž dosáhne tzv. parkovací oběžné dráhy. Tento zážeh se nazývá PRM (Perigee raise maneuver). Přibližně za deset minut můžeme očekávat začátek dalšího zážehu, TLI (Trans Lunar Injection), který má za úkol navést kosmickou loď na dráhu k Měsíci. Bude trvat 18 minut a 10 minut po něm je v plánu samotné oddělení Orionu od SLS. Kolem dvou hodin poté se také začne postupně uvolňovat všech 10 cubesatů, jež představují skundárn náklad. 

8:18 Před deseti minutami byly vyklopeny fotovoltaické panely. Na nich se nacházejí kamery, které již začaly posílat první záběry.

7:59 Centrální stupeň dohořel a oddělil se od horního stupně s lodí Orion. Tato sestava nyní pokračuje setrvačnostní do apogea své dráhy, které se nachází ve výšce 1 800 km nad Zemí, v něm provede zážeh, který zvýší perigeum dráhy z 40 na 180 km. Tato trajektorie byla zvolena kvůli tomu, aby centrální stupeň shořel v atmosféře, v případě, že by již nyní byla sestava na stabilnější oběžné dráze, znamenalo by to, že stupeň, který je logicky na stejné dráze, ale na rozdíl od stupně horního nemůže provést žádný zážeh, by za několik dní nekontrolovaně a nebezpečně shořel v atmosféře s možností dopadu zbytků kamkoliv.

7:49 Sny se staly realitou, raketa SLS v 7:47:44 odstartovala. Falcon Heavy není nejsilnější raketou současnosti, lidstvo se vrací na Měsíc. Již byly odděleny urychlovací boostery na tuhé pohonné látky, Detailní popis letu níže v článku.

Start rakety SLS 16. 11. 2022 mise Artemis I Autor: NASA TV
Start rakety SLS 16. 11. 2022 mise Artemis I
Autor: NASA TV

7:45 Loď Orion přešla na interní zdroj energie, autodestrukční systém SLS aktivní, odpočet pokračuje.

7:38: Hlasování proběhlo úspěšně, všichni tázaní se vyslovili kladně. Odpočet byl znovu spuštěn, start v plánu za méně než 10 min!

7:34: Podle testového ředitele startu nic nebrání, nyní probíhá oficiální hlasování letových operátorů.

7:23 Start neproběhne dříve než 7:45. Objeven problém s uvolněným materiálem kolem čidla na odhazovacích krytech lodi Orion, riziko s tím spojené je ale přijatelnné.

7:02 Můžeme již vyloučit, že start se stihne hned na začátku okna v 7:04. Nový termín zatím nemáme. Start je ale stále v plánu na dnešek.

6:43 Přípravy startu stále běží, největším problémem se stal vadný přepínač na pozemní radarové stanici. Zpočátku také opět nastal únik vodíku, což se ale podařilo technikům přímo na rampě vyřešit. Nyní jsou všechny nádrže plně natankované, s výjimkou té vodíkové na horním stupni ICPS. Odpočet byl před 20 minutami plánovaně na minimálně 30 minut pozastaven v čase T-10. Vzhledem ke zdržením s dnešními problémy je pravděpodobné, že se start posune na pozdější čas v rámci dvouhodinového startovního okna. Nyní probíhá kontrola všech systémů, až bude dokončena, bude odpočet znovu spuštěn.

15.11. 22:29 Letový ředitel vydal přibližně před hodinou povolení k zahájení tankování rakety. Přímý přenos NASA z něj začal v 21:30 našeho času a můžete ho sledovat přímo v okně o něco níže v tomto článku.

15.11. 19:45 Raketa SLS byla po elektronické stránce plně oživena. Dnes v 7:54 SEČ se spustil odpočet, který stále podle plánu směřuje k zítřejším 7:04 našeho času, kdy se otevře dvouhodinové startovní okno. Po šesté hodině ranní začneme pravidelně aktualizovat tento článek formou psaného přenosu o startu. Aktuální informace také budou dostupné na našem instagramovém účtu.

8. 11. Přerušení prací vlivem tropické bouře Nicole odkládá start rakety SLS na 16. 11., kdy se startovní okno otevírá v 7:04 SEČ.

4. 11. Proběhl vývoz rakety SLS zpět na startovní komplex LC-39B. NASA oznámila, že první startovní okno se otevírá 14. 11. v 6:07 SEČ.

Startovní okna Artemis I v listopadu 2022. Foto: Michael Cain / Spaceflight Now / Coldlife Photography. Text: Martin Gembec
Startovní okna Artemis I v listopadu 2022. Foto: Michael Cain / Spaceflight Now / Coldlife Photography. Text: Martin Gembec

1. 10. NASA nakonec neplánuje využít říjnová startovní okna, ačkoli infrastruktura kosmodromu přežila ničivý hurkán Ian v dobrém stavu. Raketa SLS zůstává ve VAB a další pokus o start mise Artemis I proběhne až v okně od 12. do 27. listopadu.

27. 9. S ohledem na blížící se tropickou bouři Ian, která ještě nad Kubou dosahuje síly hurikánu, byla raketa preventivně převezena zpět do VAB. Další možné termíny startu tedy sklouzly října. Nejbližší termín startu spadá na 17. 10. NASA přesný termín teprve upřesní.

21. 9.  Na obslužné plošině došlo k opravě těsnění přívodu kapalného vodíku. Při následném kryogenním testu plnění centrálního stupně vodíkem nejprve opět unikalo až 7 % vodíku, ale podařilo se najít způsob, jak plnění provádět a únik postupně klesal až k 0,5 %. Raketa je tedy způsobilá k dalšímu pokusu o start, který by mohl přijít 27. září.

4. 9. Start se uskuteční nejdříve na přelomu září a října. S největší pravděpodobností se bude raketa muset vrátit do haly VAB (Vehicle Assembly Building) pro výměnu netěsnící rychlospojky. Tam může strávit až několik týdnů, ale i v případě opravy na rampě již není možné aktuální startovní okno, kdy je Měsíc ve vhodné pozici, stihnout. Další okno nastane v termínu 19. září až 4. října, kdy se ale start SLS může krýt se startem mise Crew 5. S výraznějším odkladem startu také nastává problém s autodestrukčním systémem, který je certifikován na výdrž 25 dní, která by byla překročena, jestliže se v dalším okně neodstartuje. V průběhu týdne budou zveřejněny další informace o osudu mise.

3. 9.: 

17:33: Problém s netěsností rychlospojky přivádějící vodík se nepodařilo vyřešit, Inženýři opakovaně zastavili plnění vodíkové nádrže, aby zkusili rychlospojku utěsnit. Nejprve ji zkusili zahřát, poté tlakování héliem a následně opět její ohřívání. Ani jeden z těchto pokusů nevyšel, netěsnost zůstala. Tým následující hodinu vyhodnocoval další možnosti, ale poté NASA oficiálně potvrdila, že start se dnes neuskuteční. Další pokus je zatím v plánu v pondělí 5.září. Průběžně Vám zde budeme přinášet aktuální informace.

15:14: Probíhá plnění nádrží centrálního stupně pohonnými látkami. Kyslíková nádrž je plná z 71%. U vodíkové se objevily problémy s únikem paliva u rychlospojky mezi rampou a centrálním stupněm, kvůli čemuž bylo tankování vodíku na necelé dvě hodiny pozastaveno. Nyní by mělo dojít k jeho pomalému obnovení. Zatím je nádrž plná z 8%.

31.8.: NASA na tiskové konferenci dnes krátce po půlnoci oznámila, že další pokus o start se neuskuteční, jak bylo původně plánováno, v pátek, nýbrž v sobotu 3. září. Startovací okno bude trvat 2 hodiny a otevře se ve 20:17. Meteorologové však zatím dávají jen 40% pravděpodobnost dobrého počasí. Další startovací okno je o 48 hodin později, v pondělí 5. září.

29. 8.:

14:47: NASA oficiálně oznámila, že dnes se start neuskuteční. Další startovací okno nastane v pátek 2. září a bude trvat 2 hodiny. V této chvíli Vám pro dnešek děkujeme za přečtení tohoto článku a budeme se těšit opět zde i na našem instagramovém účtu (ceska.astronomicka.spolecnost), pokud bude následující startovací okno využito, v pátek. Průběžné aktualizace o přípravách ke startu sem budeme vkládat průběžně během týdne.

14:39: Další odklad přenosu o půl hodiny na 15:00. Problém mototru souvisí i s tím, že nikdy předtím nebylo chlazení motorů na SLS testováno. Mělo k tomu dojít během testu WDR (Wet Dress Rehearsal, test obsahující tankování paliva), kdy však unikl vodík a NASA musela od testu chlazení motorů ustoupit. Přibyly navíc i problémy s počasím.

14:01: NASA opět posunula začátek svého přenosu o půl hodiny, na 14:30. Na vině jsou stále problémy s teplotou motoru číslo 3.

13:46: Přišla dobrá zpráva, technici vyloučili prasknutí příruby na mezistupni.

13:29: NASA opět dvakrát odložila začátek svého živého přenosu, nejprve na 13:30 a nyní rovnou o půlhodinu na 14:00. Mezitím došlo k plánovanému pozastavení odpočtu v čase T-40 min. Ohledně problémů zůstává ten s chlazením motoru. Motor číslo 3 stále nemá teplot vhodnou ke startu.

13:01: Začátek přenosu NASA opět posunut o 15 minut, na 13:15.

12:52: Při přípravách startu se vyskytlo několik problémů. Při testu chlazení motoru došlo k problému, který teď technici kontrolují. Vedle toho kontrolují možnou prasklou přírubu na mezistupni a loď Orion má problémy s komunikací. Začátek živého přenosu NASA byl přesunut z 12:30 na 12:45 a později na 13:00.

11:45: Centrální stupeň rakety byl natankován. Probíhá tankování horního stupně ICPS.

Videopřenos NASA TV

V kostce

Schéma rakety SLS ve verzi Block 1 Autor: NASA/MSFC
Schéma rakety SLS ve verzi Block 1
Autor: NASA/MSFC
Raketa SLS (Block 1):

  • ​​​​​  výška 98 m
  •   průměr centrálního stupně 8,4 m
  •   startovací hmotnost 2 500 t
  •   vyvíjený tah při startu až 4 000 t
  •   nosnost na nízkou oběžnou dráhu 95 t
  •   nosnost k Měsíci 27 t

Loď Orion:

  •   výška 7,3 m
  •   průměr 5,2 m
  •   startovací hmotnost 25 848 kg
  •   obyvatelný prostor 9 m3

Harmonogram startu

Grafika zobrazující důležité milníky dnešního letu Autor: Kosmonautix.cz
Grafika zobrazující důležité milníky dnešního letu
Autor: Kosmonautix.cz
Jako první se zažehnou čtyři motory RS-25 na centrálním stupni rakety. To se stane 6,4 sekundy před startem. V okamžiku startu se zažehnou pomocné urychlovací stupně SRB (Solid Rocket Boosters) a raketa se vznese k obloze. Bod maximálního mechanického namáhání známý jako Max Q přijde 70 sekund po startu. Stupně SRB budou hořet celkem 2 minuty a 12 sekund. Ve chvíli, kdy dohoří pak dojde k jejich odhození. Přibližně minutu po této události se zažehnou motory záchranné věžičky LAS (Launch Abort System), která se oddělí od lodi Orion, jelikož již v tuto chvíli nebude potřeba. Motory na centrálním stupni dohoří 8 minut a 20 sekund po startu. Obrovský centrální stupeň se pak od horního stupně ICPS oddělí o 10 sekund později. V tuto chvíli se již horní stupeň s kosmickou lodí Orion nachází na oběžné dráze. Zhruba 10 minut po oddělení centrálního stupně začne Orion uvolňovat své solární panely, což zabere asi 12 minut. Později, 51 minut po startu, provede horní stupeň 22 sekund dlouhý zážeh, aby se spolu s Orionem trochu vzdálil od Země. O dalších 47 minut později, v 16:11 našeho času začne kritický, 18 minut dlouhý zážeh, který navede kosmickou loď Orion na dráhu k Měsíci. 10 minut nato, 2 hodiny a 6 minut po startu dojde k oddělení Orionu od horního stupně, čímž zahájí svoji vlastní cestu k Měsíci.

TOP 5 Zajímavostí

  • Přehled jednotlivých verzí rakety SLS Autor: NASA/MSFC
    Přehled jednotlivých verzí rakety SLS
    Autor: NASA/MSFC
  • Jedná se o první start kosmické lodi k Měsíci od 7. prosince 1972, kdy odstartovalo Apollo 17. Mezi tímto datem a dnešním dnem uplynulo 18 162 dní.
  • Na palubě bude mimo jiné i figurka dětské pohádkové postavy Ovečky Shaun. Vysílá ji ESA s cílem přiblížit kosmický průzkum dětem.
  • Raketa SLS vzniká hned v několika verzích. Dnes se dočkáme startu té nejjednodušší, základní, s označením Block 1. Dále se chystá verze Block 1B a Block 2, přičemž obě tyto verze budou mít 2 provedení, Crew pro vynášení lodi Orion a Cargo pro jiné náklady. Nejsilnější verze Block 2 Cargo bude mít výšku 111 m a nosnost na nízkou oběžnou dráhu 130.
  • Po dnešním startu se SLS stane nejsilnější raketou současnosti, dosavadní Falcon Heavy překoná v nosnosti na nízkou oběžnou dráhu o 32 tun! Vedle toho se stane druhou nejsilnější raketou vůbec, svojí nosností ji překoná jen Saturn V.
  • Na palubě rakety SLS dnes nebude jen kosmická loď Orion, ale i 10 cubesatů o velikosti 6U, tedy 6 spojených kostek s rozměry cca. 10x10x10 cm. Nějaké zamíří k Měsíci, jiné například na dráhu kolem Slunce. Mají rozdílné cíle, od zkoumání vlivu slunečního záření na živé organismy, přes výzkum malé blízkozemní planetky po detailní mapování měsíčního povrchu. Více se o nich můžete dozvědět v obsáhlém seriálu na kosmonautix.cz.

Kde sledovat

Vzhledem k důležitosti startu existuje mnoho možností, kde ho ať už živě nebo jako psaný přenos sledovat i v českém jazyce. Pokud se chcete dozvědět více o raketě SLS, lodi Orion a programu Artemis, přečtěte si náš souhrnný článek, jež na tomto webu vyšel již na konci srpna. Ještě detailnější informace naleznete v mnoha článcích na webu kosmonautix.cz. Tento portál nabídne i živě komentovaný přenos na svém youtube kanálu. Přímo v tomto článku nabídneme aktuální komentáře v reálném čase ke startu. Vedle toho budeme o tomto historickém okamžiku detailně informovat v příbězích na našem instagramu, opět přímo během startu.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] wikipedia.org
[2] wikipedia.org
[3] space.com
[4] kosmonautix.cz



O autorovi

Jan Herzig

Jan Herzig

Narodil se roku 2008 v Plzni, žije v Horšovském Týně. Studuje na Gymnáziu J. Š. Baara v Domažlicích. Vesmír ho uchvátil v 11 letech, nyní mu věnuje většinu svého času. Věnuje se teoretické i praktické astronomii. Na teoretické obdivuje možnost popsání vesmíru pomocí elegantních rovnic. V souvislosti s praktickou ho fascinuje pohled na vesmír vlastníma očima i svým dvaceticentimetrovým dalekohledem. Baví ho i popularizace astronomie a kosmonautiky, a to jak psaním článků, tak komentováním na youtube či v rádiu. V posledních třech letech se čtyřikrát umístil na vítězných pozicích ve finálových kolech Astronomické olympiády. Na XXVI. Mezinárodní astronomické olympiádě získal bronzovou medaili, na I. a II. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice pro juniory zlatou medaili, ve druhém případě k tomu dosáhl na 1. místo v Evropě. Správce Instagramu ČAS.

Štítky: Artemis I, Program Artemis, Raketa SLS


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »