Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zprávy ze základny Vastitas Borealis V
Petr Kubala Vytisknout článek

Zprávy ze základny Vastitas Borealis V

Panorama s robotickou rukou v popředí
Panorama s robotickou rukou v popředí
We have water! (Máme vodu!), prohlásil na tiskové konferenci 31. července večer SELČ William Boynton z University of Arizona. Přítomnost ledu se očekávala, pozdvižení v posledních hodinách spíš vyvolaly stopy chloristanu amonného, odhalené přístrojem MECA. Mise sondy Phoenix byla prodloužena do 30. září a zveřejněno bylo barevné panorama okolí.

Voda potvrzena, jedeme dál

Objev vody na Marsu nebyl pro vědce žádným velkým překvapením. Přítomnost ledu v severních oblastech odhalila před léty z oběžné dráhy sonda Mars Odyssey, která stále pracuje. Phoenix měl pouze přítomnost ledu potvrdit a zjistit vlastnosti půdy. O půdě na Marsu toho zatím příliš nevíme, což paradoxně prokázal dosavadní průběh mise. Příprava na ostrou analýzu vzorků půdy s domnělým ledem trvala týdny a neobešla se bez komplikací. Klíčovým problémem posledních dní bylo lepení se vzorků na dno naběračky sondy. Předminulý týden se ale po velkém úsilí podařilo inkriminované vzorky s údajným ledem dopravit do komory přístroje TEGA, kde byly postupně zahřáty a výpary zkoumány hmotnostním spektrometrem.

Ve vzorcích z hloubky asi 5 centimetrů byly kromě vody odhaleny také stopy soli. Na sůl bude tamní půda zřejmě dosti bohatá.

Na tiskové konferenci bylo oznámeno prodloužení mise sondy nejméně do 30. září. Ke konci srpna totiž vyprší tří měsíční primární část mise. Jak dlouho bude sonda Phoenix na Marsu skutečně pracovat, ale není jisté. Vše závisí na technickém stavu, který je v tuto chvíli dobrý a na dodávkách energie. Slunce vystupuje každý den na obloze níže a na dvojici vějířovitých solárních panelů se usazuje prach. Množství energie tak klesá. Phoenix se nyní zaměří především na analýzu dalších vzorků nejen v přístroji TEGA, ale též mokrou cestou v přístroji MECA a na meteorologická měření.

Co ten tam dělá?

Zatímco led a sůl ve vzorcích nikoho nepřekvapili, tisková zpráva z 4. srpna už ano. Při analýze vzorků půdy přístrojem MECA byly odhaleny stopy chloristanu amonného. Tato látka je dosti toxická, na Zemi se používá do pyrotechnických směsí nebo raketových motorů. Jeho přítomnost na Marsu opravdu nikdo nečekal. Pokud se výskyt chloristanu amonného v půdě potvrdí, zmenší to zřejmě šance na existenci života na Marsu v současnosti i v minulosti. Poslední analýza v přístroji TEGA ale přítomnost chloristanu nepotvrdila. Je docela možné, že má látka pozemský původ a dostala se nějak do vzorků nebo přímo do analyzačního přístroje. Před vědci je tak v současnosti další výzva - potvrdit či vyvrátit obsah chloristanu v marťanské půdě.

Panorama dokončeno

Panorama
Panorama

Ve čtvrtek 31. července bylo zveřejněno i dlouho očekávané barevné panorama okolí místa přistání. Panoramatický snímek byl sestaven ze 400 pořízených fotografií. Ke stažení ve větším rozlišení 11 MB, jpg

Vertikální pohled
Vertikální pohled

Vertikální pohled na panorama okolí místa přistání. Ke stažení ve větším rozlišení 22 MB, jpg

Polární pohled
Polární pohled
Polární pohled na panorama okolí místa přistání. Ke stažení ve větším rozlišení 3 MB, jpg


Zdroj: NASA


Zprávy ze základny Vastitas Borealis:

Doporučené odkazy:




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »