Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Výstava ZE ZEMĚ DO VESMÍRU
Jana Tichá Vytisknout článek

Výstava ZE ZEMĚ DO VESMÍRU

Planetární mlhovina Helix. Autor: HST
Planetární mlhovina Helix.
Autor: HST
Zveme Vás na výstavu astronomických snímků z Evropské jižní observatoře v rámci Mezinárodního roku astronomie v Jihočeské vědecké knihovně (Lidická tř., přízemí) v červnu 2009. Tu pořádá Hvězdárna a planetárium České Budějovice od 1. do 30. června.

Mezinárodní rok astronomie (International Year of Astronomy - IYA 2009) je celosvětovou aktivitou vyhlášenou Mezinárodní astronomickou unií a UNESCO pro podporu zájmu o astronomii. Jeho hlavní motto zní "Objevujte vesmír" čili představení astronomie a jejího přispění k rozvoji společnosti a kultury s důrazem na vzdělávání a zapojení veřejnosti.

Jedním z celosvětových projektů Mezinárodního roku astronomie je "From Earth to the Universe" čili "Ze Země do vesmíru"- rozsáhlá série výstav podivuhodných astronomických snímků ve více či méně obvyklých výstavních místech.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice s pobočkou na Kleti proto mimo akce ve svých prostorách připravila ve spolupráci s Jihočeskou vědeckou knihovnou výstavu barevných velkoformátových astronomických snímků umístěnou v přízemí budovy JVK na Lidické třídě. Výstava potrvá od 1. do 30.června 2009.

Vystavené snímky představují výběr z nejkrásnějších a zároveň vědecky nejzajímavějších objektů ve vesmíru nasnímaných obřími dalekohledy Evropské jižní observatoře (ESO - European Southern Observatory) na vrcholcích chilských And. Můžete mezi nimi najít mlhoviny s oblastmi vzniku nových hvězd, třpytivé hvězdokupy, pohled do středu naší Galaxie či rozštěpené kometární jádro. Evropská jižní observatoř je mezivládní evropská vědecko technologická organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli. V současnosti ji tvoří 14 členských zemí. Česká republika se stala členem ESO od roku 2007.

Hvězdárnu a planetárium i Jihočeskou vědeckou knihovnu zřizuje Jihočeský kraj.

Více najdete informací na:
www.hvezdarnaCB.cz
www.cbvk.cz
www.eso.org




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »