Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Čeští reprezentanti získali na 11. IOAA v Thajsku stříbro a dva bronzy

Čeští reprezentanti získali na 11. IOAA v Thajsku stříbro a dva bronzy

Jiří Vala převzal bronzovou medaili z rukou viceguvernéra Phuketu, Sanitha Srivihoka
Autor: Jan Kožuško

Thajský Phuket žil po dva týdny astronomickou soutěží. Na 11. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice získali naši mladí astronomové jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Počtem medailí je to nejúspěšnější start české reprezentace v této soutěži od roku 2012.

Jindřich Jelínek (stříbrná medaile) při vyhlašování výsledků Autor: Jan Kožuško
Jindřich Jelínek (stříbrná medaile) při vyhlašování výsledků
Autor: Jan Kožuško
Nejlépe se z českého týmu umístil stříbrný medailista Jindřich Jelínek z Gymnázia Olomouc–Hejčín. Bronz získali Martin Orság z Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově a Jiří Vala z Gymnázia na třídě Kapitána Jaroše v Brně. Čestné uznání za velmi dobrý výkon obdržel Jaromír Mielec, absolvent Gymnázia v Ostravě Zábřehu, který také spolu s šestičlenným mezinárodním týmem obdržel stříbrnou medaili v doprovodné týmové soutěži.

Příprava českého týmu na 11. IOAA v přirodovědné expozici muzea v Dubaji Autor: Jan Kožuško
Příprava českého týmu na 11. IOAA v přirodovědné expozici muzea v Dubaji
Autor: Jan Kožuško
Reprezentaci vedli RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. ze Slezské univerzity v Opavě a Dr.-Ing. Jan Kožuško ze Štefánikovy hvězdárny v Praze. Jako pozorovatel doprovázel výpravu Jakub Vošmera, MMath z Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i.

Český tým se představuje na kulturním večeru Autor: Jan Kožuško
Český tým se představuje na kulturním večeru
Autor: Jan Kožuško
11. ročník IOAA se konal pod záštitou Její královské výsosti princezny Maha Chakri Sirindhorn. Slavnostní zahájení proběhlo za její osobní účasti. Vlastní soutěž se uskutečnila v komplexu Duangjitt Resort&Spa v Patongu. Kromě Thajského království olympiádu nejvíce podpořila Prince of Songkla University (PSU), Thajský národní astronomický výzkumný ústav (NARIT), Ministerstvo vzdělávání (MOE) a celá řada sponzorů. Celá soutěž jednotlivců byla rozdělena do tří kol: teoretického, zpracování dat a pozorovacího kola. Absolutního vítězství v soutěži dosáhl slovinský student Aleksej Jurca.

Soutěžící navštívili kromě řady přírodních památek také město Phuket se zajímavým muzeem, delfinárium nebo perlovou farmu. Kromě vlastního kulturního večera, na jehož přípravě se studenti sami podíleli, měli možnost vidět dvouhodinovou výpravnou férii z thajských dějin v divadle zábavního parku Fantasea.

Není bez zajímavosti, že

  • soutěže se letos zúčastnilo 45 zemí ze čtyř kontinentů,
  • národních olympiád ve všech zemích se zúčastnilo 1 235 000 soutěžících,
  • na IOAA se tak sešlo 0,018 % nejlepších účastníků z celého světa,
  • v představení divadla Fantasea vystupovalo celkem 14 cvičených slonů, sedm slepic, šest holubů, pět kůzlat, tři jaci a jeden tygr.

Předchozí úspěchy

Český tým na závěrečném ceremoniálu 11. IOAA Autor: Jan Kožuško
Český tým na závěrečném ceremoniálu 11. IOAA
Autor: Jan Kožuško
Česká republika se mezinárodních soutěží v astronomii a astrofyzice účastní od roku 2007. Celkem mladí čeští astronomové z mezinárodních soutěží dosud přivezli již 6 zlatých, 14 stříbrných a 25 bronzových medailí.

Příští Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice se bude konat v září 2018 v Colombu na Srí Lance.

Partneři

Účast českého týmu organizačně zajišťovala Česká astronomická společnost, cestu finančně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Tiskárny pro přípravu překladů zadání 11. IOAA Autor: Jan Kožuško
Tiskárny pro přípravu překladů zadání 11. IOAA
Autor: Jan Kožuško

Martin Orság při řešení úloh 11. IOAA Autor: 11. IOAA
Martin Orság při řešení úloh 11. IOAA
Autor: 11. IOAA

Jindřich Jelínek při řešení úloh 11. IOAA Autor: 11. IOAA
Jindřich Jelínek při řešení úloh 11. IOAA
Autor: 11. IOAA

Jiří Vala při řešení úloh 11. IOAA Autor: 11. IOAA
Jiří Vala při řešení úloh 11. IOAA
Autor: 11. IOAA

Adrián Mokrý při řešení úloh na 11. IOAA Autor: 11. IOAA
Adrián Mokrý při řešení úloh na 11. IOAA
Autor: 11. IOAA




O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »