Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Soutěž „Nebeské kouzlení“ zná své vítěze!

Soutěž „Nebeské kouzlení“ zná své vítěze!

Skvelá noc Perzeidov.
Autor: Tomáš Slovinský

V sobotu 19. září 2020 se v příjemné atmosféře společenského klubu mokerské knihovny odehrálo za přísnějších hygienických opatření vyhodnocení mezinárodní soutěže „Nebeské kouzlení“, kterou spolupořádaly Knihovna v Mokrém, Česká astronomická společnost, Hvězdárna b. A. Krause v Pardubicích a Hvězdárna Žebrák. Na 35 návštěvníků, mnohdy autorů vítězných snímků, docestovalo v některých případech až z dalekých českých měst. Absolutním vítězem se stal Tomáš Slovinský s podmanivým záběrem roje Perseid nazvaným „Skvelá noc Perzeidov“. Celkem si nějaké ocenění odneslo přes 40 účastníků fotografické soutěže, a to v devíti různých kategoriích.

Tisková zpráva Knihovny v Mokrém a České astronomické společnosti z 20. září 2020.

Galerie vítězných snímků soutěže Nebeské kouzlení v mokerské knihovně Na síti. Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Galerie vítězných snímků soutěže Nebeské kouzlení v mokerské knihovně Na síti.
Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Mokerská knihovna, známá pro svá ocenění za mimořádné výsledky v nejrůznějších aktivitách pro veřejnost, uspořádala fotografickou soutěž již šestým rokem. „V roce 2014 se do soutěže ‘Pohled, který mě vzal za srdce’ přihlásilo celkem 26 fotografů s 61 snímky. Druhý a třetí ročník se pak začal opírat o hvězdnou tematiku a zájem velice vzrostl. Čtvrtý ročník nazvaný Neklidné nebe vyvrcholil v březnu 2018 a byl rovněž velmi úspěšný, neboť otevřel brány fotografům všech nebeských úkazů, nejen těch astronomických. Soutěž ‘Nebeské kouzlení’ v tradici pokračovala a stala se absolutním rekordmanem, neboť celkem dorazilo 251 snímků od celkem 139 fotografů, z čehož 27 účastníků byly děti do 15 let a zaslaly celkem 41 fotografií,“ popisuje nadšeně zájem o soutěž knihovnice Dagmar Honsnejmanová, hlavní koordinátorka soutěže. Honsnejmanová dále dodává, že letošní ročník byl opět mezinárodní: autoři pocházeli také ze Slovenska, nejvzdálenější byl Košičan. Snímky zobrazovaly nejrůznější dění na nebi nad Českem, Slovenskem, ale i nad zeměmi a oblastmi jako Rakousko, Island, Španělsko, Norsko, Švédsko, Finsko, Nový Zéland, Chorvatsko, Itálie, Polsko, Kostarika, Srí Lanka, USA, Kapverdy, Velká Británie, Honduras, Skotsko, Mallorca, Kanárské ostrovy, Francie, Jaderské moře. Vítězné snímky jsou mimo jiné vystaveny v knihovně U Mokřinky, Mokré v MiniGalerii „Na síti“ až do konce roku 2020.

Monumentálna búrka. Autor: Robert Barsa
Monumentálna búrka.
Autor: Robert Barsa

Kvůli pandemické situaci bylo vyhodnocení několikrát odloženo. „Soutěž znala své vítěze už v březnu letošního roku, ale situace kolem covid-19 vše zkomplikovala. Chtěli jsme vyhodnocení posunout na květen, nakonec ale kvůli bezpečnostním a hygienickým podmínkám byla slavnostní událost posunuta o půl roku. Vzhledem k situaci nepřijelo tolik oceněných fotografů, jako v minulých letech, ale jsme rádi, že nakonec vše dobře dopadlo,“ dodává Honsnejmanová.

Náročný úkol pětičlenné poroty

Porota soutěže byla složena z 5 členů: Dagmar Honsnejmanová (Knihovna Mokré), Martin Mašek (Česká astronomická společnost), Vladislav Slezák (Hvězdárna Žebrák), Petr Komárek (Hvězdárna b. A. Krause Pardubice, DDM DELTA, odl. pracoviště DDM ALFA), a Petr Horálek (fotograf, spisovatel a popularizátor astronomie). S ohledem na počet snímků a jejich specifikace si porota vyhradila právo vytvořit 9 samostatných kategorií: Nebeské kouzlení očima dětí, Nebeské kouzlení nad regionem, Nebeské kouzlení s červeným sluncem, Když kouzlí červánky, Kouzlení ve vysoké atmosféře, Kouzlo noci, Kouzlo vesmíru, Prchavé nebeské kouzlení a Kouzlo nezvyklého pohledu. V závěru byla udělena podle nejvyššího počtu hlasů odborné poroty cena pro Absolutního vítěze, Cena veřejnosti a oceněn byl také hlasující z řad veřejnosti.

Bylo to opravdu mimořádně náročné, a to i přes námi zvolenou kategorizaci,“ popisuje volbu Petr Komárek z pardubické hvězdárny, „neboť každý snímek byl naprostý unikát a ani po přehlednějším rozdělení jsme nikdo z nás nedokázal jednotně zvolit nejlepší fotografie, výjimkou byl snad jen absolutní vítěz.“ Na jeho slova navazuje Martin Mašek z České astronomické společnosti: „Bylo to doslova šílené a zároveň mě to naplňovalo ohromnou hrdostí, jak moc talentovaných lidí všeho věku nás obklopuje. Ačkoliv jsme nakonec vybrali celkem striktně, všichni účastníci soutěže by si měli poblahopřát, neboť zaslali opravdu fantastické záběry.

Více jak půl roku…

Soutěž byla vyhlášena 21. srpna 2019 a ukončena 2. února 2020. Zapojit se mohl opravdu každý. Téma přitom navrhl známý pardubický fotograf a spisovatel Petr Horálek, který se jako porotce účastnil již předchozích ročníků. Do soutěže dorazilo celkem 251 snímků zachycujících nejrůznější atmosférické, ale i astronomické dění na obloze. Lidé fotili opravdu všechno možné: bouřky a jevy s nimi spojené, halové jevy, duhu, jevy při soumraku a rozbřesku, včetně západu nebo východu slunce, ale i polární záře nebo noční oblohu s Mléčnou dráhou. Petr Horálek dodal, že přes kategorizaci nakonec nebylo jiné cesty, než opět poprosit členy poroty o výběr vlastních favoritů a dát tak mimořádná ocenění za každého porotce zvlášť. Vítězové si odnesli krásné knižní a další zajímavé ceny.

Následuje přehled oceněných na jednotlivých příčkách a také seznam čestných uznání v kategoriích, kde si porota vyhradila právo je udělit. Čestná uznání byla udělena těm fotografům, kteří se při závěrečném vyhodnocování dostali do velice úzkého výběru, ale po nasčítání bodů se octli jen těsně pod žebříčkem vítězných míst. Celkové výsledky spolu s vítěznými snímky si můžete prohlédnout v přiložené prezentaci.

Kategorie I. – Nebeské kouzlení očima dětí

Obrazová všehochuť v rámci tématu soutěže zachycená fotografy s věkem do 15 let. Snímky všeho druhu – mraky, bouře, západy Slunce, krajinářská astrofotografie… Důraz je kladen na originalitu i vzácnost zachyceného jevu.

1. místo: „Čáry máry fuk“ – Tereza Roštlapilová
2. místo: „Kontrastná hladina“ – Matúš Motlo
3. místo: „Slunce sedá do peřin“ – Barbora Horáková

Čestná uznání
1. „A přeci se svět točí a točí“ – Vojtěch Lhotský
2. „To je peřina!“ – Barbora Horáková
3. „Magický východ slunce“ – Zuzana Toucová
4. „Nebeská brána“ – Šárka Zacharová

Čáry máry fuk. Autor: Tereza Roštlapilová
Čáry máry fuk.
Autor: Tereza Roštlapilová

Kontrastná hladina. Autor: Matúš Motlo
Kontrastná hladina.
Autor: Matúš Motlo

Slunce sedá do peřin Autor: Barbora Horáková
Slunce sedá do peřin
Autor: Barbora Horáková

Kategorie II. – Nebeské kouzlení nad regionem

Kategorie otevřená pouze regionálním fotografům nad 15 let z Rychnovska a Náchodska. Snímky všeho druhu – mraky, bouře, západy Slunce, krajinářská astrofotografie… Důraz je kladen na originalitu i vzácnost zachyceného jevu. Hlasování se zdržela Dagmar Honsnejmanová, která se kategorie účastnila jako fotograf.

1. místo: „Peklo“ – Jaroslav Roleček
2. místo: „Rudé moře“ – David Bílek
3. místo: „Ďáblova ruka nad Českým rájem“ – Roman Honsnejman

Čestná uznání
1. „Západ slunce“ – Jan Majerčák
2. „Rudé nebe“ – Šárka Peldová
3. „Duha nad horami“ – Alena Maršíková

Peklo. Autor: Jaroslav Roleček
Peklo.
Autor: Jaroslav Roleček

Rudé moře. Autor: David Bílek
Rudé moře.
Autor: David Bílek

Ďáblova ruka nad Českým rájem. Autor: Roman Honsnejman.
Ďáblova ruka nad Českým rájem.
Autor: Roman Honsnejman.

Kategorie III. – Nebeské kouzlení s červeným sluncem

Kategorie otevřená všem fotografům nad 15 let. Snímky zobrazující slunce v nezvyklých scenériích během jeho západu nebo východu, kdy již získává anebo už přichází o svou slabou zář nízko nad obzorem. Důraz je kladen na nezvyklou kompozici.

1. místo: „Západ slunce v Krkonoších“ – Karel Renc
2. místo: „Slniečka“ – Diana Tulicová
3. místo: „Svítání mezi Petrem a Pavlem“ – Miloš Padevět

Čestná uznání
1. „Zelené slunce“ – Marián Dujnič
2. „Západ Slnka v Umagu“ – František Strýček

Západ slunce v Krkonoších. Autor: Karel Renc
Západ slunce v Krkonoších.
Autor: Karel Renc

Slniečka. Autor: Diana Tulicová
Slniečka.
Autor: Diana Tulicová

Svítání mezi Petrem a Pavlem. Autor: Miloš Padevět
Svítání mezi Petrem a Pavlem.
Autor: Miloš Padevět

Kategorie IV. – Když kouzlí červánky

Nebe plné barev v době, kdy je slunce již či ještě pod obzorem a svým svitem obarvuje oblaky, stopy letadel nebo i prach v zemské atmosféře. Kategorie otevřená fotografům nad 15 let. Důraz je kladen na drama v obraze i vzácnost „červánkového“ jevu.

1. místo: „Soumrak“ – Michaela Vinterová
2. místo: „Západ slunce nad starým švestkovým sadem 21. 9. 2019“ – Zdeněk Boháč
3. místo: „Slnko a jeho kúzlo“ – Martin Kuliňák

Čestná uznání
1. „Duhové zapadání“ – Ladislava Bartošová
2. „Chemtrails“ – Luděk Mourek
3. „Nebeské moře“ – Barbora Veselá

Soumrak. Autor: Michaela Vinterová.
Soumrak.
Autor: Michaela Vinterová.

Západ slunce nad starým švestkovým sadem 21. 9. 2019. Autor: Zdeněk Boháč
Západ slunce nad starým švestkovým sadem 21. 9. 2019.
Autor: Zdeněk Boháč

Slnko a jeho kúzlo. Autor: Martin Kuliňák.
Slnko a jeho kúzlo.
Autor: Martin Kuliňák.

Kategorie V. – Kouzlení ve vysoké atmosféře

Kategorie fotografií zachycujících nejrůznější jevy vysoko v atmosféře mezi 80 a 300 kilometry nad zemským povrchem. Tedy tam, kde se rozkládají noční svítící oblaky, tančí polární záře, žhnou meteory anebo světélkuje vzduch jevem známým jako airglow. Důraz je kladen na vzácnost jevu, kompozici i drama v obraze.

1. místo: „Tichá nádhera“ – Václav Uhlíř
2. místo: „Magické oko Aurory Borealis“ – Jaroslav Karak
3. místo: „Orlice“ – Tomáš Borov

Čestná uznání
1. „Nedotknutelné Laponsko“ – Lukáš Slamka

Tichá nádhera. Autor: Václav Uhlíř
Tichá nádhera.
Autor: Václav Uhlíř

Magické oko Aurory Borealis. Autor: Jaroslav Karak
Magické oko Aurory Borealis.
Autor: Jaroslav Karak

Orlice. Autor: Tomáš Borov.
Orlice.
Autor: Tomáš Borov.

Kategorie VI. – Kouzlo noci

Mléčná dráha, Měsíc, planety nebo stovky hvězd… a vše nad pozemskou krajinou. Kategorie „svět v noci“, v níž fotografové zaznamenali alespoň jeden vesmírný objekt noční oblohy komponovaný spolu s přírodním či kulturním předmětem v popředí. Důraz je kladen na kompoziční nápad.

1. místo: „Skvelá noc Perzeidov“ – Tomáš Slovinský
2. místo: „Osamělá věž“ – Josef Skokanič
3. místo: „Skalní brána“ – Jiří Benda

Čestná uznání
1. „Stopy předků“ – Robin Onderka
2. „Pražské setkání“ – Pavel Váňa

Skvelá noc Perzeidov. Autor: Tomáš Slovinský
Skvelá noc Perzeidov.
Autor: Tomáš Slovinský

Osamělá věž. Autor: Josef Skokanič.
Osamělá věž.
Autor: Josef Skokanič.

Skalní brána. Autor: Jiří Benda.
Skalní brána.
Autor: Jiří Benda.

Kategorie VII. – Kouzlo vesmíru

Jak je těžké zachytit vesmír? Kategorie určená astrofotografům, finálním snímkům často předcházelo náročné a sofistikované pořizování nejrůznějších dat, které se musely matematickou cestou zpracovat do výsledné podoby. V kategorii jsou i „šťastné záběry“ prchavých nebeských okamžiků spojených s nějakým kosmickým objektem. Důraz je kladen na jedinečnost, obtížnost či vzácnost a kvalitu záběru včetně jeho zpracování.

1. místo: „Přelet přes Měsíc“ – Marek Mazuch
2. místo: „Mlhovina M42 v souhvězdí Orion“ – Tomáš Zábranský
3. místo: „Zatmenie v oblakoch“ – Tomáš Slovinský

Čestná uznání
1. „Mlhoviny sousední galaxie (M33)“ – Michal Juřík
2. „Mlhovina Čaroděj“ – Michal Juřík
3. „Rej duchů, mlhoviny IC63 a IC59“ – Zbyněk Henzl

Přelet přes Měsíc. Autor: Marek Mazuch
Přelet přes Měsíc.
Autor: Marek Mazuch

Mlhovina M42 v souhvězdí Orion. Autor: Tomáš Zábranský.
Mlhovina M42 v souhvězdí Orion.
Autor: Tomáš Zábranský.

Zatmenie v oblakoch. Autor: Tomáš Slovinský
Zatmenie v oblakoch.
Autor: Tomáš Slovinský

Kategorie VIII. – Prchavé nebeské kouzlení

Jevy, které nejsou vidět každý den. Jevy, na které fotograf čeká i celý život. Jevy, které mohou trvat i jen pár krátkých okamžiků. Kategorie otevřená těm, kteří zaznamenali prchavé, ale vizuálně skvostné atmosférické úkazy jako duha, blýskání, halové či jinak opticky ohybové útvary, krepuskulární paprsky… Důraz je kladen na vzácnost jevu i originalitu kompozice.

1. místo: „Duch astroparku“ – Daniela Rapavá
2. místo: „Mammaty při západu“ – Václav Paveza
3. místo: „Zimní bohatství“ – Dagmar Drahokoupilová

Čestná uznání
1. „Skotská duha“ – Marek Mejstřík
2. „Pekelná brána“ – Samuel Štrunc

Duch astroparku. Autor: Daniela Rapavá.
Duch astroparku.
Autor: Daniela Rapavá.

Mammaty při západu. Autor: Václav Paveza
Mammaty při západu.
Autor: Václav Paveza

Zimní bohatství. Autor: Dagmar Drahokoupilová.
Zimní bohatství.
Autor: Dagmar Drahokoupilová.

Kategorie IX. – Kouzlo nezvyklého pohledu

Nebe zachycené trošku jinak, nezvyklé uchopení soutěžního tématu, fantazii se meze nekladou. Své řekne název snímku, mnohé však sám obraz. Co nešlo nikam zařadit, protože sdělení obrazu není nikterak jednoznačné. Důraz je kladen na originalitu.

1. místo: „Pohled z Watles“ – Vít Fikejzl
2. místo: „Kuks“ – Jaroslav Roleček
3. místo: „Siluety“ – Martin Činčura

Čestná uznání
1. „Gesäuse eingang“ – Lukáš Veselý

Pohled z Watles. Autor: Vít Fikejzl.
Pohled z Watles.
Autor: Vít Fikejzl.

Kuks. Autor: Jaroslav Roleček.
Kuks.
Autor: Jaroslav Roleček.

Siluety. Autor: Martin Činčura.
Siluety.
Autor: Martin Činčura.

Mimořádná ocenění

Kromě vítězných ocenění v daných kategoriích si organizátoři soutěže vyhradili právo – podobně jako v minulých letech – udělit několik samotných ocenění. Jednak ceny hlavních porotců soutěže, neboť ve velkém množství došlých snímků měli při nesnadném hlasování porotci i své vlastní favority, a dále pak ocenění veřejnosti.

Cena České astronomické společnosti
Za Českou astronomickou společnost vybral svého favorita Martin Mašek: „Západ Měsíce nad sopkami“ – Lukáš Veselý

Cena Hvězdárny Žebrák
Za Hvězdárnu Žebrák vybral svého favorita vedoucí hvězdárny Vladislav Slezák: „Skvelá noc Perzeidov“ – Tomáš Slovinský

Cena Hvězdárny Pardubice
Za pardubickou hvězdárnu vybral svého favorita vedoucí hvězdárny Petr Komárek: „Slniečka“ – Diana Tulicová

Cena Knihovny v Mokrém
Za mokerskou knihovnu vybrala svého favorita knihovnice Dagmar Honsnejmanová: „Když padá nebeská opona“ – Adéla Duchatschová

Cena Petra Horálka
Svého favorita vybral i astrofotograf, spisovatel, cestovatel a popularizátor astronomie Petr Horálek: „Monumentálna búrka“ – Robert Barsa

Západ Měsíce nad sopkami. Autor: Lukáš Veselý
Západ Měsíce nad sopkami.
Autor: Lukáš Veselý

Skvelá noc Perzeidov. Autor: Tomáš Slovinský
Skvelá noc Perzeidov.
Autor: Tomáš Slovinský

Slniečka. Autor: Diana Tulicová
Slniečka.
Autor: Diana Tulicová

Když padá nebeská opona. Autor: Adéla Duchatschová
Když padá nebeská opona.
Autor: Adéla Duchatschová

Monumentálna búrka. Autor: Robert Barsa
Monumentálna búrka.
Autor: Robert Barsa

Cena veřejnosti a absolutní vítěz

Celkem 98 hlasujících z řad veřejnosti (bylo zasláno celkem 945 hlasů) dali nejvíce bodů snímku „Monumentálna búrka“ od Roberta Barsy. Nejvíce bodů od poroty dostal a Absolutním vítězem se stal rovněž slovenský fotograf Tomáš Slovinský. Ten všechny porotce zaujal fantastickým obrázkem, prakticky definujícím celou soutěž, s názvem „Skvelá noc Perzeidov“.

Hlasující mohli s platným lístkem rovněž získat drobnou cenu. Tím se stal Jan Pazourek z Vamberku.

Vyhodnocení tradičně v Mokrém

Účastnící akce vyhodnocení soutěže Nebeské kouzlení 19. září 2020 v Mokrém v rouškách kvůli přísným hygienickým opatřením z důvodu pandemické situace. Autor: Petr Komárek.
Účastnící akce vyhodnocení soutěže Nebeské kouzlení 19. září 2020 v Mokrém v rouškách kvůli přísným hygienickým opatřením z důvodu pandemické situace.
Autor: Petr Komárek.
Vyhodnocení proběhlo již tradičně v mokerském společenském klubu nedaleko oceňované knihovny. I přes ne snadno dostupnou lokalitu a přísnější pravidla kvůli pandemické situaci se jej účastnilo na 35 návštěvníků – oceněných fotografů se svými rodinami. „Já vím, že Mokré není zrovna takříkajíc po ruce, a proto jako organizátorka jsem nesmírně dojata, že k nám vždy dorazí i účastníci z nejvzdálenějších koutů Čech nebo z dalekých slovenských měst. Letošní ročník se povedl opravdu po všech stránkách, a to i navzdory všem těm komplikacím,“ dodává Dagmar Honsnejmanová, která akci zaštítila i po stránce cateringu.

Vítězní účastníci na vyhodnocení soutěže Nebeské kouzlení v Mokrém 19. září 2020. Uprostřed také tři z porotců - Petr Komárek (vlevo dole), Dagmar Honsnejmanová (v zeleném) a Petr Horálek (vpravo dole). Autor: Dagmar Honsnejmanová.
Vítězní účastníci na vyhodnocení soutěže Nebeské kouzlení v Mokrém 19. září 2020. Uprostřed také tři z porotců - Petr Komárek (vlevo dole), Dagmar Honsnejmanová (v zeleném) a Petr Horálek (vpravo dole).
Autor: Dagmar Honsnejmanová.

Po samotném vyhodnocení si mohli účastníci ještě vyslechnout poutavou přednášku „Jednadvacetkrát v NASA“, kterou pronesl Petr Horálek jako první český Fotovyslanec Evropské jižní observatoře a nositel několika ocenění Astronomického snímku dne NASA. Prostřednictvím strhujících fotografií ukázal hned několik astronomických vzácností, které jsou k vidění právě na vybraných snímcích NASA.

Partneři soutěže

Závěrem by organizátoři soutěže – Knihovna U Mokřinky v Mokrém, Česká astronomická společnost, Hvězdárna b. A. Krause v Pardubicích a Hvězdárna Žebrák – nesmírně rádi poděkovali všem spolupořadatelům a partnerům soutěže, kteří dodali překrásné ceny. Těmi byli: DDM ALFA (odl. pracoviště DELTA); Dalekohledy SUPRAPetr Horálek – astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie a Jiří Mára – cestovatel, kameraman, spisovatel. Stejně jako loni se připojili AM Art, časopis Moje země, Syndikát novinářů ČR, Orlický týdeník, Orlický net,časopis Revue50+ a časopis Čechoaustralan. Dále časopis Vesmír, Science Café a Mapcards.net. Ceny věnovala také společnost Czech Tourism nebo cestovatel, spisovatel a fotograf Leoš Šimánek. Významným partnerem soutěže se opět stal Královéhradecký kraj, který podobně jako ostatní věnoval nádherné ceny.

Kontakty a další informace

Dagmar Honsnejmanová
knihovnice a organizátorka soutěže
E-mail: kronika.mokre@seznam.cz
Telefon: 601 339 859

Pavel Suchan
tiskový tajemník České astronomické společnosti
E-mail: suchan@astro.cz
Telefon: 737 322 815

Petr Komárek
vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích
(DDM DELTA, odl. pracoviště ALFA)
Email: info@astropardubice.cz
Telefon: 603 165 366

Petr Horálek
fotograf a spisovatel, spoluorganizátor soutěže
Email: horalek.peter@gmail.com
Telefon: 732 826 853

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Nebeské kouzlení: Galerie soutěžních snímků
[2] Přehled vítězných snímků (PDF)
[3] Tiskové zprávy České astronomické společnosti



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Fotografická soutěž, Nebeské kouzlení


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »