Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Srpen 2008 očima astro.cz
Petr Kubala Vytisknout článek

Srpen 2008 očima astro.cz

Úplné zatmění, Čína, NASA TV
Úplné zatmění, Čína, NASA TV
Přinášíme vám novou rubriku, ve které se vždy ohlédneme za nejzajímavějšími událostmi v astronomii a kosmonautice za uplynulý měsíc. K nápomoci nám budou články, novinky a další informace z astro.cz.

Jen málokdy se stane, že by se v jednom měsíci sešly hned dva významné astronomické úkazy. V srpnu k takové souhře náhod došlo. Hned 1. srpna proběhlo částečné zatmění Slunce. Více informací se dozvíte na stránkách k zatmění. Podívat se můžete i na rozsáhlou galerií, obsahující desítky fotografií i videi částečného i úplného zatmění.

V noci z 16. na 17. srpna jsme mohli pozorovat částečné zatmění Měsíce. Informace jsou dostupné na stránkách k zatmění. Přestože byla nad většinou území Česka zataženo, dorazily do redakce i zajímavé fotografie.

Ve stínu obou zatmění se nesly letošní Perseidy, o kterých se dočtete v článku.

Velký zájem vzbudil na poli úkazů i Mars. Ten byl sice během srpna sotva vidět, ale už legendárnímu a několik let starému Mars hoaxu skutečně uvěřilo mnoho lidí. O co jde? Podle hoaxu měl být 27. srpna Mars na obloze stejně velký jako Měsíc v úplňku. Jedná se samozřejmě o nesmysl, jak je to doopravdy se dočtete v článku od Jiřího Grygara.

Zajímavé výročí oslavil v srpnu Hubblův kosmický dalekohled, který uskutečnil svůj 100 000 oběh okolo Země. Více v článku od Františka Martinka. Hubblův dalekohled bude hlavní hvězdou našeho webu v září a v říjnu, chystá se totiž k němu raketoplán. Start byl původně naplánován na 8. října, ale k Floridě se blíží hurikán Hana a ten zřejmě přípravy zpozdí.

Na Marsu pochopitelně i nadále pracuje sonda Phoenix. Ta mimo jiné už více než dva měsíce monitoruje počasí rudé planety. Více se dočtete v článku od F. Martinka.

Víte jak a kdy vznikaly ve vesmíru první hvězdy? Pokud vás tato tématika zajímá, pak si určitě přečtěte článek na toto téma. Stelární astronomie se týká i článek Jedenáct hvězdných proudů v naší Galaxii.

Ke konci srpna rozvířila poklidné vody konce prázdnin zpráva, že by raketoplány mohly létat až do roku 2015. Připomeňme, že současné plány počínají s ukončením misí v roce 2010. Také jste si o posledním srpnovém víkendu všimli neobvykle zbarvené oblohy? Nebyla to náhoda, za vším je sopka na Aljašce. Více se dočtete v článku.

Samozřejmě, že i v srpnu byla vyhlášena Česká astrofotografie měsíce. Soutěž tentokrát vyhrála fotografie souhvězdí Labutě. V souvislosti s ČAM se v srpnu odehrála ještě jedna událost. V sobotu 9. srpna byly v Úpici slavnostně odhaleny plakety astrofotografů roku.

Plánované akce v září 2008:





O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »