Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Modul Philae nalezen!
Marek Biely Vytisknout článek

Modul Philae nalezen!

Snímek modulu Philae na povrchu komety 67P/Čuryumov-Gerasimenko 2. září 2016
Autor: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Celý svět obletěla velmi pozitivní zpráva. Necelý měsíc před ukončením mise sondy Rosetta byl totiž díky ní nalezen modul Philae, který lehce nešťastným způsobem přistál na kometě v listopadu 2014. Potvrdilo se, že se nachází v oblasti s nedostatkem slunečního záření.

Dne 12. listopadu 2014 lander Philae dosedal na povrch komety 67P/Churyumov-Gerasimenko. Přistání se ale nepovedlo úplně podle plánu. Modul se namísto přichycení se na kometě od tělesa odrazil, vzlétl a ještě asi dvě hodiny "plachtil", než dopadl do oblasti Abydos, jež je velmi členitá. Zapadl za skálu a po třech dnech, kdy mu došly baterie, už vlastně neměl jak fungovat. To, že se ještě párkrát poté ozval (naposledy v červenci loňského roku), bylo spíše náhodnou záležitostí. Poté, co byl 27. července letošního roku vypnut jeho přijímač signálu, zdálo se, že o tomto landeru již nikdy neuslyšíme. Ale opak byl pravdou.

V pátek 2. září totiž Rosetta fotografovala detaily povrchu ze vzdálenosti 2,7 km od komety. A na jednom ze snímků byl nalezen modul Philae, konkrétně jeho hlavní část a i dvě nebo tři "nohy". Objev to ale nebyl nijak náhodný, pokus o nalezení Philae byl plánovaný. Nebyla známá akorát jeho přesná poloha.

V dnešní době to už ale víme. Nález modulu Philae byl na dlouhé cestě sondy Rosetta jeden z posledních. Už 30. září totiž na povrch komety 67P/Churyumov-Gerasimenko dosedne na závěr celé mise i ona sama.

Video: Modul Phiale nalezen
(anglicky, The cosmos News)

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Cobs.si

Převzato: Společnost pro Meziplanetární hmotu



O autorovi

Marek Biely

Narodil se 23. 5. 1998 v Brně. Studuje obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Masarykově univerzitě. V podstatě od malička se zabývá astronomií, nejvíce pak kometami, které jej uchvátily zejména díky příletu jasné C/2011 L4 (PanSTARRS) v roce 2013. Komety pozoruje vizuálně a provádí jejich odhady jasnosti. Zároveň o nich píše články pro astro.cz, kommet.cz a astrotech.cz. Mezi jeho další zájmy patří ještě meteorologie a sport. Kontaktovat jej můžete na e-mailu biely.marek@seznam.cz.

Štítky: Modul Philae, Sonda Rosetta


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »