Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  24. vesmírný týden 2021

24. vesmírný týden 2021

Mapa oblohy 16. června 2021 ve 23:00 SELČ (Stellarium)

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 14. 6. do 20. 6. 2021. Měsíc bude v první čtvrti. Nad ránem jsou dobře viditelné planety Jupiter a Saturn. Sluneční aktivita je nízká. Čínská kosmická loď Šen-čou 12 je připravena ke startu s třemi kosmonauty ke stanici Tiangong 3. Juno přinesla fantastické snímky Jupiterova měsíce Ganymedu. Před 230 lety se narodil americký astronom Denison Olmsted, který prováděl pozorování z Yale jedním z prvních univerzitních dalekohledů v USA a v roce 1833 po spatření meteorického deště Leonid poukázal na jejich radiant a kosmický původ.

Obloha

Měsíc bude v první čtvrti v pátek 18. května v 5:54 SELČ. 

Planety:
Večer za soumraku je velmi nízko nad obzorem poměrně výrazná Venuše (−3,8 mag). Nízko za soumraku je vidět i Mars (1,8 mag) blížící se pomalu k Jesličkám (M44) v Raku. Ráno téměř nad jihem je Saturn (0,5 mag) v Kozorohu a Jupiter (−2,5 mag) ve Vodnáři. Nad jihovýchodem na pomezí Vodnáře a Ryb je také Neptun (7,9 mag), který je viditelný jen v dalekohledu.  

Aktivita Slunce je nízká. Ovšem série zajímavých eruptivních protuberancí doprovázených CME ve dnech 9. a 11. června nás nenechává na pochybách, že něco málo se přeci jen děje. Jak to na povrchu Slunce vypadá, lze kontrolovat na aktuálním snímku SDO.

Kosmonautika

Čínský rover Ču-žung (Zhurong) pokračuje v pomalém pohybu na povrchu Marsu. Objel částečně přistávací platformu, vyfotografoval ji a ona jeho a pak přišel zlatý hřeb, když rover posadil na povrch malou kamerku, která vyfotila vozítko i plošinu, ze které sjelo. Přistávací hardware i samotné vozítko už zdokumentovala z oběžné dráhy i detailní kamera HiRISE na americké sondě Mars Reconnaissance Orbiter.

Snímek vozítka Ču-žung (Zhurong) vyfotografovaný z kamerky zanechané na povrchu Marsu. Vpravo i přistávací plošina mise Tianwen-1 Autor: CNSA
Snímek vozítka Ču-žung (Zhurong) vyfotografovaný z kamerky zanechané na povrchu Marsu. Vpravo i přistávací plošina mise Tianwen-1
Autor: CNSA

Ke startu je připravena raketa CZ-2F s kosmickou lodí Shenzhou-12 a trojicí kosmonautů k čínské orbitální stanici Tiangong-3.

SpaceX chystá další start rakety Falcon 9 pro platícího zákazníka. Tentokrát je na řadě družice GPS III-05. Start je v plánu 17. června.

Ve velké hale VAB na Floridě začíná integrace rakety SLS pro misi Artemis I. Aktuálně byl centrální stupeň zavěšen pod jeřáb a otočen do svislé polohy.

Nové snímky měsíce Ganymedes přinesla malá kamerka na těle sondy Juno. Ukazuje se, že její mise kolem pólů Jupiteru je sice vědecky unikátní sama o sobě, ale přítomnost poměrně obyčejné kamery přináší sondě patřičné PR. Snímky jsou už také vědecky velmi hodnotný materiál zachycující nejen oblačnost Jupiteru, ale už i povrch jeho největšího měsíce ve skvělém detailu.

Měsíc Ganymedes vyfotografovaný sondou Juno v červnu 2021 Autor: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill
Měsíc Ganymedes vyfotografovaný sondou Juno v červnu 2021
Autor: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Detail kráteru Tros na Ganymedu, měsíci Jupiteru ze sondy Juno Autor: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill
Detail kráteru Tros na Ganymedu, měsíci Jupiteru ze sondy Juno
Autor: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Výročí

18. června 1791 (230 let) se narodil americký astronom Denison Olmsted. Od roku 1825 působil jako profesor na Yale, která díky němu pořídila malý dalekohled z Anglie (tehdy největší v zemi, před založením Harvardské observatoře). Proslavil se v oboru meteorické astronomie. Při pozorování meteorického deště Leonid 13. 11. 1833 popsal jejich radiant ve Lvu a poukázal na kosmickou povahu tohoto a jiných rojů. Roku 1835 pozoroval spolu s Loomisem Halleyovu kometu několik týdnů před Evropany.

Výhled na příští týden 

  • Letní slunovrat
  • Mars v Jesličkách
  • výročí: Saljut 5
  • výročí: Fred Hoyle

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v červnu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.
Přehled viditelnosti těles aj. (z Milevska).




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Denison Olmsted, Vesmírný týden


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »