Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  43. vesmírný týden 2019

43. vesmírný týden 2019

Mapa oblohy 23. října 2019 v 19:00 SELČ (Stellarium)

Přehled událostí na obloze od 21. 10. do 27. 10. 2019. V neděli se vrací Středoevropský čas. Měsíc mění fázi od poslední čtvrti k novu. Večer je nízko nad jihozápadem Jupiter a u jihu Saturn a na ranní obloze se pomalu objeví Mars. Aktivita Slunce je rekordně nízká. Proběhl první čistě ženský výstup do volného kosmu z paluby ISS. Před 50 lety se narodil čínský amatérský astronom, který je spoluobjevitelem komety Ikeya-Zhang, jež nás potěšila na jaře 2002.

Obloha

Měsíc  a letoun Autor: Jiří Spilka
Měsíc a letoun
Autor: Jiří Spilka
Měsíc je v poslední čtvrti v pondělí 21. října ve 14:39 SELČ. V úterý 22. října jej najdeme ve společnosti hvězdokupy Jesličky v souhvězdí Raka. 25. října (v pátek ráno) vystoupí zpoza neosvětlené strany Měsíce hvězda 6,7 mag ze souhvězdí Lva. Stane se tak krátce před půl šestou. Za výborných podmínek by mohl jít vidět srpek Měsíce a Mars ráno 26. a 27. října.

Planety:
Jupiter (−2 mag) je za večerního soumraku už jen velmi nízko nad jihozápadem. Saturn (0,5 mag) je tou dobou krátce po kulminaci nad jižním obzorem. Zatím ještě slabá planeta Mars (1,8 mag) se pomalu vynořuje na ranní obloze. Kolem 6:30 je asi 5° nad východem v souhvězdí Panny.

Aktivita Slunce je stále velmi nízká. Naše hvězda prodělává hluboké minimum aktivity beze skvrn, erupcí či množství protuberancí. Zatím co v roce 2008 bylo 73 % dní z roku beze skvrn, letos je to už 74 %. Možná na konci roku zaznamenáme nejhlubší minimum moderní historie. Jak to vypadá na povrchu Slunce, nám ukazuje aktuální snímek SDO.

V neděli 27. 10. se mění čas. Ve 3 hodiny letního času se změní čas na 2 hodiny SEČ. Tato změna není poslední, ale Slunce bude opět vrcholit poblíž jižního obzoru přibližně ve 12 hodin (pro obvatele kolem 15. poledníku).

Kosmonautika

18. října proběhl první čistě ženský výstup do volného kosmu. Christina Koch a Jessica Meir měly za úkol domluvit vadné jednotce starající se o dobíjení a vybíjení baterií nacházejících se na výložníku solárních panelů.

Ve čtvrtek 17. října vynesla čínská raketa CZ-3B tajnou vojenskou družici TJSW-4 na geostacionární dráhu.

V týdnu představila nové skafandry NASA pro misi Artemis a Virgin Galactic pro lety s turisty na SpaceShipTwo.

Výročí

Kometa 153P/Ikeya-Zhang 4. dubna 2002 z Jizerských hor Autor: Martin Gembec
Kometa 153P/Ikeya-Zhang 4. dubna 2002 z Jizerských hor
Autor: Martin Gembec
23. října 1969 (50 let) se narodil čínský amatérský astronom Daqing Zhang (čti Čchang), jehož jméno nese kometa 153P/Ikeya-Zhang, kterou si mnozí pamatují jako jasnou kometu jara 2002. Objevil ji vlastnoručně vyrobeným dalekohledem.

25. října 1789 (230 let) se narodil německý astronom Heinrich Schwabe, známý především v oblasti studia slunečních skvrn, díky nimž objevil cyklus sluneční aktivity (Schwabe-Wolfův cyklus). Jeho cílem původně nebylo pozorovat skvrny, ale zaznamenat jako černou tečku domnělou planetu Vulcan. Nicmně jeho 17leté snažení mělo mnohem zajímavější výsledek. Jeho objev desetileté periody ve výskytu slunečních skvrn, jak tehdy uvedl v článku z roku 1843, zpočátku nikoho nezajímal, ale naštěstí zaujal Rudolfa Wolfa z Bernu, který v pozorování výskytu skvrn pokračoval a jeho objev potvrdil.

Výhled na příští týden 

  • Zákryt hvězdy planetkou Sylvia
  • Více měsíců a stínů na Jupiteru
  • Výročí: Luna 23
  • Výročí: sonda Wind

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v říjnu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Heinrich Schwabe, 153P Ikeya-Zhang, Daqing Zhang, Vesmírný týden


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »