Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  HST vyfotografoval interagující trojici galaxií

HST vyfotografoval interagující trojici galaxií

Fotografie pořízená pomocí HST zachycuje trojici interagujících galaxií Arp 195
Autor: ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton

Astronomové pořídili pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu HST pozoruhodnou fotografii trojice srážejících se galaxií Arp 195. Toto zajímavé uskupení galaxií se nachází ve vzdálenosti přibližně 763 miliónů světelných roků od Země a jeho poloha se promítá do souhvězdí Rysa.

Tato soustava je uváděna v Atlasu zvláštních galaxií (Atlas of Peculiar Galaxies) na seznamu, který ukazuje několik podivných a velmi podivuhodných galaxií ve vesmíru,“ říkají astronomové z týmu kolem HST.

Soustava galaxií známá také jako UGC 04653, LEDA 24981 a 2MASX J08535462+3508439 obsahuje přinejmenším trojici kolidujících hvězdných ostrovů.

Pozorovací čas na Hubbleově teleskopu je mimořádně vzácný, takže astronomové nemohou požadovat druhou šanci na pozorování,“ říkají vědci. „Časový program pro pozorování pomocí HST je vypočítaný s použitím počítačového algoritmu, který umožňuje kosmickému teleskopu příležitostně získat bonusové momentky dat v období mezi dlouhými pozorováními.“

Tato fotografie kolidujícího tripletu galaxií Arp 195 je jednou z takových momentek. Vedlejší pozorování, jako je například toto, poskytují více než jen atraktivní fotografie. Pomohou také identifikovat nadějné cíle pro následující pozorování pomocí budoucích kosmických teleskopů, jako je připravovaný James Webb Space Telescope (JWST).

Nová fotografie galaxie Arp 195 zahrnuje pozorování pomocí kamery ACS (Advanced Camera for Surveys) a projektu Sloan Digital Sky Survey (SDSS). Je založena na základě dat získaných přes čtyři optické filtry. Z jednotlivých monochromatických snímků byla vytvořena barevná fotografie.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] sci-news.com

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: HST Hubble Space Telescope, Kolize galaxií, Arp 195


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »