2008

Pozvánka na setkání vedení složek a kolektivních členů ČAS a dalších astronomických institucí

Praha – Kolovraty, 12. dubna 2008

Zveme Vás na setkání zástupců složek a kolektivních členů České astronomické společnosti. Zveme i další astronomické společnosti a subjekty, které by rády informovaly o své nabídce nebo naopak o potřebě pomoci nebo si chtějí vyslechnout nabídku ostatních. Setkání je přístupno (kromě zástupců výborů jednotlivých skupin ČAS) také členům ČAS a hostům. Setkání se uskuteční v sobotu 12. dubna 2008 v Praze – Kolovratech v sále kulturního domu „U Boudů“ od 9:30 do 18:00 hodin.

Zveme zástupce výborů sekcí, poboček a komisí, kolektivních členů i revizory ČAS. Po jednom zástupci z každé složky bude uhrazeno cestovné. Budeme rádi, pokud se setkání zúčastní větší počet zástupců, i když už na vlastní náklady, příp. na náklady složky. Účast zástupců složek, které čerpají státní dotaci, je důležitá. Přítomni budou samozřejmě i členové Výkonného výboru ČAS.

V pátek 11. dubna 2008 od 17:30 hodin se na své řádné jednání v Infocentru Kolovraty v Praze – Kolovratech schází Výkonný výbor ČAS. Zájemci o účast na tomto jednání nechť se předem domluví (z kapacitních důvodů) s Pavlem Suchanem (suchan@astro.cz, tel. 267 103 040, 737 322 815).

Ubytování nezajišťujeme. V případě potřeby přenocování poskytneme přehled a kontakty na ubytovací zařízení.

Vaši složku můžete představit dvojím způsobem – na výstavce a krátkým vystoupením (můžete představit svoji činnost, seznámit ostatní s potřebou řešit Vaše problémy, nabídnout spolupráci,…). Můžete také přivézt fotografie a video nebo DVD z Vašich akcí k promítání, příp. pořad, se kterým byste chtěli seznámit ostatní. Doporučená délka příspěvků je do 15 minut. Váš příspěvek prosíme potvrďte v návratce. Prezentace přihlašované až na místě nemusejí být z časových důvodů akceptovány!

Výstavka – k dispozici budou nástěnky a materiál pro uchycení. Vaši presentaci si budou moci prohlédnout kolegové ze složek ČAS a dalších astronomických subjektů.

Presentace - k dispozici bude notebook, datový projektor, videopřehrávač a televize. V poněkud vzdálenějším zázemí budeme mít k dispozici tiskárnu, kopírku a skener. Dotazy na projekční techniku a softwarové vybavení adresujte Tomášovi Bezouškovi (bezouska@astro.cz, 723 051 086).

Doprava

Kolovraty leží na železniční trati Praha hlavní nádraží - Benešov u Prahy - České Budějovice. Do Kolovrat zajíždí dvě autobusové linky - autobus č. 267 ze stanice metra Háje - linka C a autobus č. 268 ze stanice metra Depo Hostivař - linka A. Ve vlaku i v autobusech platí časové kupony PID a jednorázové jízdenky PID. Více informací o jízdném a jízdních řádech naleznete v přiloženém souboru Doprava.

Občerstvení během jednání je zajištěno.

Oběd - pro předem přihlášené zájemce (viz. návratka) bude oběd zajištěn v kavárně Café Marta. Účastník si může objednat ze dvou menu:
menu č. 1 - kuřecí řízek a bramborový salát
menu č. 2 - vepřové maso na žampionech, rýže.

Cena každého menu se bude pohybovat do 100,- Kč. Kavárna kromě zákusků také nabízí bagety, různé druhy salátů, chlebíčky apod. Účastníci se také mohou stravovat v ostatních restauracích v Kolovratech. Jejich přehled bude vyvěšen na nástěnce v sále.

Program – sobota 12. dubna 2008

8:30 prezence, instalace prezentací na nástěnky, dodatečné přihlášení prezentací
9:30 zahájení (RNDr. Eva Marková, CSc. - předsedkyně ČAS)
9:40 informace o České astronomické společnosti (projekty, přehled akcí, rozpočet...)
10:45 přestávka
11:00 Slavnostní předání Ceny Zdeňka Kvíze, laureátská přednáška
12:30 oběd
13:45 Slavnostní předání titulu Astrofotograf roku 2007, laureátská přednáška
15:00 přestávka
15:20 Astronomie v ČR – presentace jednotlivých skupin
18:00 předpokládaný závěr

V dopoledním a odpoledním programu jsou zatím zahrnuta témata:

  • Stručné představení projektů ČAS
  • presentace uskutečněných akcí
  • přehled akcí v roce 2008
  • Podzimní knižní veletrh
  • Astronomická olympiáda
  • stručné informace o rozpočtu ČAS
  • informace o činnosti jednotlivých složek ČAS
  • Mezinárodní rok astronomie 2009

Bližší informace k setkání Vám podají Tomáš Bezouška (bezouska@astro.cz) a Pavel Suchan (suchan@astro.cz), telefonicky získáte informace v sekretariátu ČAS (267 103 040, 737 322 815 – Pavel Suchan).

Všechny návratky posílejte prosím na e-mail: clenove@astro.cz.

Těšíme se, že setkání složek bude mít přátelský a tvůrčí duch jako v předchozích letech a nebude jenom o tom, kterou účetní osnovu musíme používat pro vyúčtování dotace. RNDr. Eva Marková,CSc., v.r. předsedkyně ČAS



O autorovi

Karel Mokrý

Karel Mokrý

Narodil se v roce 1977 v Chrudimi. K astronomii ho přivedl návod na stavbu jednoduchého dalekohledu v časopise ABC, později se věnoval pozorování proměnných hvězd. Od roku 2001 se aktivně podílí na technické správě a tvorbě obsahu astro.cz. V letech 2001 - 2010 byl rovněž členem Výkonného výboru ČAS. V roce 2005 stál u zrodu prestižní české fotografické soutěže ČAM, v níž je rovněž až do současnosti porotcem.

Štítky: Setkání složek, ČAS


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »