Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Rozhovory o vesmíru – Holografický vesmír

Rozhovory o vesmíru – Holografický vesmír

Sedmnáctý díl vidcastu Rozhovory o vesmíru
Autor: Ústav teoretické fyziky a astrofyziky PřF MU

Objev teorie popisující zároveň gravitaci a částicovou fyziku by byl bez pochyby milníkem v pochopení našeho vesmíru. I přes desetiletí velké snahy špičkových vědců se ale bohužel zdá, že k nalezení této teorie jsme stále daleko. Po cestě se však objevilo několik zajímavých souvislostí, které by mohly být indiciemi na cestě za teorii všeho. Zajímá-li vás více o holografii, vztahu gravitace a entropie a dualitách mezi obecnou teorií relativity a částicovou fyzikou, tak si pusťte nový díl Rozhovorů o vesmíru.

V novém díle Rozhovorů o vesmíru si Norbi a Samuel prohodí své obvyklé role a Norbi vyzpovídá teoretického fyzika Samuela, který se ve svém výzkumu zabývá strukturou prostoru. Tématem rozhovoru bude holografie vesmíru, nové gravitační teorie, duality mezi gravitační teorií a částicovou fyzikou a další.

Jelikož se jedná o témata, která jsou velmi abstraktní a není možné je přesně vysvětlit bez pokročilé matematiky, tak se i přes velká zjednodušení jedná spíše o méně odpočinkový díl. Pokud vás ale problematika nové fyziky zajímá, tak by právě toto video mohlo být prvním krokem k hlubšímu pochopení.

Na začátku také nechybí novinka. Tentokrát o dlouhém gama záblesku, který navzdory současným teoriím vznikl po srážce dvou neutronových hvězd. Také se dozvíte, jakou roli v tomto výzkumu bude snad už brzo hrát největší česká družice QUVIK.

Epizodu najdete na: https://youtu.be/S7EPQmL9wE8




O autorovi

Václav Glos

Václav Glos

Doktorand na Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde zároveň působí jako PR koordinátor. Zabývá se výzkumem slupkových galaxií, produkcí popularizačních videí, organizací událostí pro širokou veřejnost, studenty a zájemce o studium a koordinování astronomického kroužku.

Štítky: Teorie všeho, Duality ve fyzice, Holografie, Samuel Kováčik, Norbert Werner, Vidcast, Ústav teoretické fyziky a astrofyziky PřF MU


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »