Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  20. ročník Astronomické olympiády vyvrcholil pražským finále

20. ročník Astronomické olympiády vyvrcholil pražským finále

Finále astronomické olympiády kategorie EF a GH 26. května 2023 v pražském planetáriu
Autor: Planetum

V pátek 26. května proběhlo v Planetum - Planetárium Praha finále jubilejního 20. ročníku Astronomické olympiády dvou nejmladších kategorií, EF a GH. Téměř padesátka nejlepších řešitelů krajských kol přijela ze všech koutů Česka, aby poměřila své síly v celorepublikovém finále. To letos ovládly dívky, když v nejmladší kategorii GH zvítězila Stela Šaršonová z 5. ScioŠkoly Praha a v kategorii EF Anita Vaceková z Gymnázia Židlochovice.

Účastníci finále soutěžili v několika kolech. Mladší kategorie GH, určená pro 6. a 7. ročníky základních škol, byla zahájena počítací částí, při které finalisté provedli analýzu plánované mise Artemis 2. Dále na řešitele této kategorie čekalo krátké kolo v planetáriu, následované přehledovým testem a interaktivní úkoly na stanovištích ve foyer planetária. Účastníci starší kategorii EF, určené pro 8. a 9. třídy základních škol, mezitím taktéž poměřili své znalosti při pozorování umělé oblohy planetária, v přehledovém testu a v pro tuto kategorii již stěžejní početní části. V té mohli řešitelé potkat například výpočet vzdálenosti Země od Slunce na základě pozorování tučňáka a kapybary.

Po zaslouženém obědě pro ně pak byl v rámci doprovodného programu v planetáriu připraven pořad Záhada temné hmoty, následovaný napjatě očekávaným vyhlášením výsledků. Kromě programu v samotný den soutěže měli letos účastníci navíc možnost prohlédnout si v sobotu pracoviště Astronomického Ústavu Akademie věd v Ondřejově, které se řadí ke špičkovým výzkumným institucím v České republice.

Vítězové kategorie EF

1. Anita Vaceková (Gymnázium Židlochovice)
2. Jan Herzig (Gymnázium J. Š. Baara v Domažlicích)
3. Alex Faivre (Gymnázium J. A. Komenského v Uherském Brodě)

Vítězové kategorie GH

1. Stela Šaršonová (5. ScioŠkola Praha)
2. Lukáš Závodný (Gymnázium a Jazyková škola Břeclav)
3. Linda Haklová (Gymnázium Nad Štolou)

Kromě nových vědomostí a zážitků byli účastníci odměněni hodnotnými cenami, pro ty na nejvyšších příčkách dokonce v podobě astronomických dalekohledů. Několik nejlepších řešitelů bude navíc pozváno na soustředění před Mezinárodní olympiádou v astronomii a astrofyzice pro juniory (IOAA jr.), která se tento rok bude konat na podzim v Řecku.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2022/23 probíhá její již 20. ročník. Finále kategorií EF a GH předcházelo o týden dříve finále kategorie CD a březnové finále nejstarší kategorie AB.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Autory úloh finále byli Václav Pavlík, Petra Hyklová, Jakub Vošmera, Rudolf Mentzl, Radka Křížová, Radomír Mielec a Tomáš Franc. Zadání recenzovali Ota Kéhar a Tomáš Prosecký.

Jakožto organizátoři a porotci se na finále podíleli Lenka Soumarová, Tomáš Prosecký, Jakub Vošmera, Jan Veselý, Tomáš Franc, Irena Picková, Magdalena Hrnková, Martin Tylšar, Pavla Kolaříková, Pavel Kůs, Eva Sedláčková a Radka Křížová. Prostory pro konání soutěže poskytlo pražské Planetum.




O autorovi

Štítky: Astronomická olympiáda


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »