Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Finalisté Astronomické olympiády kategorie AB se poprvé utkají v Opavě

Finalisté Astronomické olympiády kategorie AB se poprvé utkají v Opavě

Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě
Autor: Slezská univerzita v Opavě

Dvě desítky nejlepších řešitelů nejvyšší kategorie Astronomické olympiády se ve čtvrtek a pátek sjedou do Opavy, aby poměřili své znalosti v Ústředním kole kategorie AB. Kdo postoupí do užšího výběru na 10. Mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice v Indii? Objeví se další hvězdy mezi novými tvářemi? Jaké úlohy připravila pro soutěžící odborná komise? Pomohou soutěžícím zkušenosti z předchozích dvou kol? Již v pátek 18. března odpoledne budeme znát odpovědi na tyto otázky.

Šesté ústřední kolo kategorie AB se začne ve čtvrtek 17. března ráno. Dopolední blok teoretických úloh bude následovat rozšířená odpolední praktická část. Novinkou je večerní pozorování pod reálnou oblohou. V pátek dopoledne soutěžící prověří analýza dat. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny v pátek 18. března ve 13:45. "Jsou za námi dva měsíce náročné práce a pečlivého plánování. Kromě obsáhlejšího zadání bylo nutné vyřešit průběh večerního soutěžního pozorování, které se bude konat mimo město, a jsou na něj kladeny stejné požadavky jako na mezinárodních soutěžích," přibližuje přípravy Tomáš Gráf ze Slezské univerzity v Opavě. Vedle soutěžního programu účastníci navštíví Slezské zemské muzeum, městský model sluneční soustavy a historické centrum města Opavy.

Městský model sluneční soustavy v Opavě - Země Autor: Magistrát města Opavy
Městský model sluneční soustavy v Opavě - Země
Autor: Magistrát města Opavy
Není bez zajímavosti, že mezi opavské rodáky patří také významný evropský astronom přelomu 19. a 20. století, Johann Palisa (1848 – 1925), který  po maturitě na opavském gymnáziu odešel studovat  astronomii na vídeňskou univerzitu. Vizuálně objevil celkem  121 nových planetek, přičemž nezapomněl na své rodné město a kraj, protože  jedny z prvních jím objevených planetek pojmenoval Oppavia a Silesia.  Jeho rodný dům se nedochoval, na budově postavené místo něj na Horním náměstí v Opavě je umístěna pamětní deska a rovněž je po něm pojmenována jedna z opavských ulic. Gymnázium v Opavě navštěvoval také čestný předseda České astronomické společnosti, Dr. Jiří Grygar, který v první den finále oslaví 80. narozeniny.

Z kategorie AB se vybírají členové reprezentace České republiky na Mezinárodní olympiádu v astronomii a astrofyzice (IOAA). Osm nejlepších finalistů poměří své síly v dalších kvalifikačních testech v průběhu léta. Tehdy se rozhodne o pěti členech českého týmu, který letos se v prosinci vypraví do indického města Bhubaneswar.

Hlavním partnerem finále je Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě. Záštitu nad finále převzal děkan Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc. "Tato spolupráce nám mimo jiné umožnila zvýšit počet soutěžících o třetinu a prodloužit program o jeden den," upřesňuje Jan Kožuško. Účastníci finále a vítězové obdrží ceny od Hvězdárny a planetária Hradec Králové, Hvězdárny a planetária Brno, Slezské univerzity, Slezského zemského muzea a magistrátu města Opavy.

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2015/16 probíhá její 13. ročník. V květnu budou následovat ústřední kola zbývajících tří kategorií - CD, EF a GH.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě
[3] Děkan Zdeněk Stuchlík: „Rádi poskytneme studentům prostor pro jejich soutěžení.“



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »