Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hradec Králové žil Astronomickou olympiádou

Hradec Králové žil Astronomickou olympiádou

Finále Astronomické olympiády v Hradci Králové
Autor: Radek Kříček

V pátek 18. května poměřilo své znalosti v Hradci Králové ve finálovém soutěžním klání pět desítek nejlepších řešitelů Astronomické olympiády z celé republiky. Hostiteli finále byla Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové a Univerzita Hradec Králové. Záštitu nad finále převzala náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje, Mgr. Martina Berdychová. V kategorii EF (8. a 9. třída) zvítězil Radomír Mielec z Gymnázia Ostrava-Zábřeh. V kategorii GH (6. a 7. třída) zvítězil Patrik Čermák z Gymnázia Nový Porg v Praze 4.

Řešení úloh Astronomické olympiády Autor: Radek Kříček
Řešení úloh Astronomické olympiády
Autor: Radek Kříček
Finalisté spolu se svými rodiči a učiteli dorazili do Hradce Králové již ve čtvrtek po obědě, kdy je čekala jedinečná vzdělávací exkurze do Archeoparku Všestary a večer shlédli dva pořady v novém královéhradeckém planetáriu. Vlastní soutěž probíhala v pátek již od 8:30. Na mladší kategorii GH čekalo na hvězdárně a v planetáriu 6 soutěžních stanovišť, kde řešili rozmanité úkoly. Od poznávání objektů na obloze přes určování fází Měsíce nastavených na telluriu až po propočty drah a šíření signálů družic GPS. Ani starší kategorii EF se záludné otázky a úlohy nevyhnuly. Soutěžící zjišťovali, kolik planet sluneční soustavy by se vešlo mezi Zemi a Měsíc, počítali jasnost "superúplňku" a "mikroúplňku" a určovali koeficienty v Titius-Bodeho posloupnosti.

Vítězové finále

Planetárium v Hradci Králové Autor: Irina Feldbabelová
Planetárium v Hradci Králové
Autor: Irina Feldbabelová
V pátek odpoledne proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků za přítomnosti radního Královéhradeckého kraje, JUDr. Ing. Rudolfa Cogana, Ph.D., prorektora Univerzity Hradec Králové, doc. RNDr. Jana Kříže, Ph.D., ředitele Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, Mgr. Miroslava Krejčího a místopředsedy Ústřední komise Fyzikální olympiády, prof. Ing. Bohumila Vybírala, CSc. Všichni finalisté obdrželi diplomy a tašky s drobnými dárky od společnosti Astropis, Hvězdárny a planetária v Brně, nakladatelství Aventinum a Evropské jižní observatoře. Nejúspěšnější si navíc odvážejí věcné ceny od nakladatelství Fraus a dalekohledy od firmy Supra Praha.

Na prvních třech příčkách v kategorii GH (6. a 7. třída) se umístili:

  1. Patrik Čermák, Nový Porg, Praha 4
  2. Hubert Štěpánek, Gymnázium Jírovcova, České Budějovice
  3. Samuel Ševčík, Gymnázium Jeseník

Vítěz kategorie GH přijímá gratulaci od ředitele HaP v Hradci Králové Autor: Radek Kříček
Vítěz kategorie GH přijímá gratulaci od ředitele HaP v Hradci Králové
Autor: Radek Kříček

Na prvních třech příčkách v kategorii EF (8. a 9. třída) se umístili:

  1. Radomír Mielec, Gymnázium Ostrava - Zábřeh
  2. Ondřej Grohmann, Gymnázium Olomouc - Hejčín
  3. Eva Feldbabelová, Základní škola v Jemnici

Vítěz kategorie EF přebírá medaili od radního Královéhradeckého kraje, Rudolfa Cogana. Autor: Radek Kříček
Vítěz kategorie EF přebírá medaili od radního Královéhradeckého kraje, Rudolfa Cogana.
Autor: Radek Kříček

Středoškoláci se utkali v březnu a první polovině května v Opavě. Odkazy na zprávy s výsledky z těchto finále jsou pod článkem.

Finálem to nekončí

Nejlepší finalisté z kategorií CD a EF se od 10. do 15. června 2018 setkají na Workshopu ve Mšenu na Kokořínsku. Během pěti dnů absolvují semináře na téma optika, astrofyzika, nebeská mechanika a sférická astronomie. Čeká na ně také několik kvalifikačních testů, které vítězům mohou otevřít dveře k účasti na XXIII. Mezinárodní astronomické olympiádě na Srí Lance.

O Astronomické olympiádě

Astronomickou olympiádu vyhlašuje Česká astronomická společnost a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ve školním roce 2017/18 probíhá její 15. ročník. Soutěž je zařazena do Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v kategorii A.

Více informací o Astronomické olympiádě a její historii, výsledkovou listinu, zadání a vzorová řešení úloh finále naleznete na olympiada.astro.cz.

Poděkování

Hlavním partnerem finále je Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové. Finále dále významně podpořila Univerzita Hradec Králové. Úlohy finále připravily týmy pod vedením Václava Pavlíka a Tomáše France. Organizaci finále zajistili Lenka Soumarová, Karel Zubatý a Jan Kožuško. Úlohy recenzoval Ota Kéhar. Porotci finále byli dále Miroslav Randa, Pavel Kůs a Jana Rejlová.

Partneři finále

Kontatky a další informace

Dr.-Ing. Jan Kožuško
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: kozusko@astro.cz
Tel.: 776 200 522

Mgr. Miroslav Krejčí
Ředitel Hvězdárny a planetária v Hradci Králové
Email: krejci@astrohk.cz
Tel.: 495 264 087

Ing. Jaroslav Froulík
MŠMT, Odbor pro mládež
Email: Jaroslav.Froulik@msmt.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Astronomická olympiáda
[2] Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
[3] Digitální planetárium v Hradci Králové
[4] Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové
[5] Krajský úřad Královéhradeckého kraje
[6] Zpráva z finále kategorie CD (9. - 11. 5. 2018 v Opavě)
[7] Zpráva z finále kategorie AB (21. - 23. 3. 2018 v Opavě)



O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »