Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vatikánská observatoř

Vatikánská observatoř

Budova dalekohledu VATT. Mt. Graham, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Observatoře očima bačkorového astronoma - díl XVI. V tomto dílu budeme pokračovat nahlédnutím do amerického astronomického ráje v Arizoně. Podíváme se na vrchol hory Mount Graham. Z města Tucson je to po dálnici s označením I10 asi jen 200 kilomerů, což je přibližně 3,5 hodiny jízdy, než je dosaženo vrcholu hory Mount Graham v nadmořské výšce 3 290 metrů.

Je to říše veverek. Červené veverky Grahamovy jsou totiž endemickým a přísně chráněným poddruhem. Nahoru se lze dostat autem, bohužel pouze s patřičným povolením. Samozřejmě s podmínkou písemného souhlasu, že … a z toho jsem byl naprosto zmatený. Nechápavě jsem podepsal prohlášení, že nebudu honit, lovit a jíst veverky. Prostě jedno z místních nařízení ochránců zvířat, které je nezbytné respektovat, protože v Americe se s šerifem nediskutuje. Ovšem veverky nejsou podstatou tohoto článku, ale dvě velmi zajímavé observatoře.

Jedna z nich patří Nadaci Vatikánské observatoře a dalekohled má označení Vatican Advanced Technology Telescope (VATT). Hvězdárna je současně členem Steward Observatory & Department of Astronomy; jedná se o dva aspekty téže instituce, která je badatelským i pedagogickým pracovištěm Arizonské univerzity (UA).
Stewardova observatoř byla oficiálně založena v roce 1918 díky prvnímu řediteli. Andrew Ellicott Douglass přišel do Arizony v roce 1894 pod záštitou Percivala Lowella. Poté, co se v roce 1906 připojil k fakultě University of Arizona, se Douglass snažil vybudovat observatoř v jižní Arizoně. Univerzitní astronomická observatoř vznikla díky velkorysému daru, který v roce 1916 věnovala paní Lavinia Stewardová na památku jejího zesnulého manžela Henryho B. Stewarda. Finanční dar byl použit k vybudování hvězdárny na univerzitní půdě, konkrétně na pozemku bývalé pštrosí farmy. Dalekohled Newton o průměru 36 palců byl prvním astronomickým dalekohledem vyrobeným v USA a první světlo spatřil v roce 1924. V roce 1963 byl původní dalekohled observatoře přemístěn na temnějšího místo, konkrétně na Kitt Peak. Na jeho místo byl instalován menší 21 palcový dalekohled Cassegrain pro výuku studentů. Originální kupole, majestátní stavba pokrytá krémově zbarvenými dlaždicemi, je orientačním bodem kampusu a je uvedena v národním registru historických míst.

Historická budov observatoře kampusu University of Arizona. (povšimněte si pomerančovníků v popředí). Tucson, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Historická budov observatoře kampusu University of Arizona. (povšimněte si pomerančovníků v popředí). Tucson, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Steward observatory sdružuje relativně velkou flotilu jednotlivých hvězdáren. Na některé z nich v průběhu seriálu zavítáme. Ale nyní zpět na Mount Graham.
Dříve, než se pustím do vlastního popisu, bude nutné objasnit proč právě zde stojí VATT. Původní Vatikánská observatoř byla vybudována r. 1577 přímo ve Vatikánu kvůli gregoriánské reformě kalendáře Řehořem XIII. Ve třicátých letech dvacátého století se kvůli světelnému smogu přestěhovala na papežské letní sídlo Castel Gandolfo asi 30 kilometrů od Říma. Bohužel, netrvalo dlouho, a ani na tomto místě se už špičková věda provozovat nedá. Prostě příliš mnoho rozptýleného světla.  Z tohoto důvodu v roce 1981 založila Vatikánská observatoř druhé výzkumné středisko Vatican Observatory Research Group (VORG) v americkém Tucsonu v Arizoně, které je jedno z největších a nejmodernějších center astronomie na světě.
Jistě není bez zajímavosti, že zástupce ředitele Vatikánské observatoře Castel Gandolfo pan P. Pavel Gábor SJ, Ph.D. pochází z Československa. Samozřejmě je profesionálním astronomem a zároveň je i ředitelem observatoře VATT. Jeho hlavním posláním je věda a také výuka astronomie na Arizonské univerzitě. Nejen v zaměstnání, ale i v civilním životě je to nesmírně milý a ochotný člověk.

Vstup do STEWARD Observatory na Arizonské univerzitě. Tucson, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Vstup do STEWARD Observatory na Arizonské univerzitě. Tucson, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

V roce 1993 byla ve spolupráci s Steward Observatory dokončena stavba Vatikánského technologického dalekohledu (VATT) na Mt. Graham. Vrchol hory nebyl zvolen náhodou. Vysoko v horách, nejtmavší obloha pevninské Ameriky a až neuvěřitelná viditelnost, která zde pravidelně dosahuje lepší hodnoty než 1,2 úhlové vteřiny i bez adaptivní optiky. Fantastické místo.
V Americe je všechno velké a to platí i pro dalekohledy. Zrcadlo VATTu je produktem Laboratoře zrcadel a vlastně bylo první svého druhu, které opustilo brány továrny. Skleněný kotouč má průměr 1,8 metru a ohniskovou rovinu ve vzdálenosti 1,8 metru, takže světelnost je f/1! Optická konfigurace využívá systém Gregory s výslednou světelností f/9. Jen pro osvěžení si připomeneme, že skotský matematik a astronom James Gregory tuto optickou soustavu, která nese jeho jméno, navrhl  již v roce 1663.
Instalovaných vědeckých přístrojů je hned několik - spektrograf VATT CCD Spectrograph (VATTSpec), CCD kamera VATT CCD Imager (Vatt4k) a ultra-rychlá CCD kamera Galway Ultra Fast Imager - (GUFI).

Celkový pohled na dalekohled VATT. Mt. Graham, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Celkový pohled na dalekohled VATT. Mt. Graham, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Příhradový tubus dalekohledu má instalovaný derotátor obrazového pole a celou sestavu nese vidlicová Alt/Az montáž. Kopule je standardní lehké konstrukce a je ventilována několika mohutnými větráky. Jejich protisněhové kryty jsou nápadným prvkem venkovního opláštění budovy. Osobně jsem si všiml, že i další hvězdárny používají stejnou modulární konstrukci kopule, která „roste” s velikostí budovy. 
Vše se ovládá z komfortně zařízené řídící místnosti a jelikož je všude daleko, tak o pozorovatele je dobře postaráno. Parádní odpočinková místnost, perfektně zařízená kuchyně a ubytovací prostory včetně sociálního vybavení. Zajímavostí, se kterou jsem se nikde nesetkal, jsou elektricky vyhřívané „peřiny”, takže návštěvník může odpočívat pod teplou dekou. Nezapomeňme, že se astronomové nacházejí ve značné nadmořské výšce, kde je opravdu velká zima. Jak jsem již psal na začátku, tak až nahoru se člověk dostane autem a to docela rychle. Ovšem jakmile ujde pár metrů pěšky, tak vysokohorské prostředí dá každému na vědomí, že tady je kyslíku podstatně méně. Nejhorší je bolestivé ráno po probuzení. Osobně jsem si to „vyzkoušel” a tak mě hlava snad v životě nebolela, jako zde. Ale za ten zážitek to rozhodně stálo.

Poděkování za konzultaci patří: P. Pavel Gábor SJ, Ph.D.

Pohled na kopuli dalekohledu VATT. Nápadnou částí jsou proti-sněhové kryty ventilace kopule. Dalekohled VATT, Mt.Graham, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Pohled na kopuli dalekohledu VATT. Nápadnou částí jsou proti-sněhové kryty ventilace kopule. Dalekohled VATT, Mt.Graham, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Observatoř The Vatican Advanced Technology Telescope (VATT). Mt. Graham, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Observatoř The Vatican Advanced Technology Telescope (VATT). Mt. Graham, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Pohled z horní terasy dalekohledu VATT. V pozadí dalekohled LBT a radioteleskop The Submillimeter Telescope (SMT). Mt. Graham, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Pohled z horní terasy dalekohledu VATT. V pozadí dalekohled LBT a radioteleskop The Submillimeter Telescope (SMT). Mt. Graham, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Derotátor a přístrojová část dalekohledu VATT. Mt. Graham, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Derotátor a přístrojová část dalekohledu VATT. Mt. Graham, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Pohled na spodní část dalekohledu VATT. Mt. Graham, Arizona, USA Autor: Zdeněk Bardon
Pohled na spodní část dalekohledu VATT. Mt. Graham, Arizona, USA
Autor: Zdeněk Bardon

Příště: Katedrála astronomie




Štítky: Zdeněk Bardon


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »