Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Objevené a znovuobjevené komety v srpnu 2015
Marek Biely Vytisknout článek

Objevené a znovuobjevené komety v srpnu 2015

Ilustrační foto - kometa C/2007 W1 (Boattini) zobrazená na snímku od Michaela Jägera
Autor: Michael Jäger

Ani poslední letní měsíc pro obyvatele nad rovníkem, srpen, se co do nově nalezených komet příliš nepředvedl. Objeveny byly stejně jako v červnu celkem 4 nové vlasatice. Díky dvěma dalším kometám, které byly pozorovány již ve druhém návratu a dostaly tak číslo do katalogu očíslovaných krátkoperiodických komet, byl však srpen v kategorii součtu objevených a znovuobjevených komet nejúspěšnějším z letních měsíců. O jaké nové či staronové komety se jedná? A bude některá z nich viditelná vizuálně? O tom si můžete přečíst zde.

Obě poloviny osmého kalendářního měsíce si rozdělily počet nově nalezených komet rovnoměrně. Dvě z nich byly objeveny v první půlce srpna, další dvě pak v jeho druhé půli. Názvy, které tyto komety nesou, jsou různorodé. Jednu kometu nalezl přístroj SWAN a to samé se podařilo i dalekohledu PanSTARRS. Zabodovali ale také Jim Scotti z observatoře Spacewatch a Eduardo Pimentel ze SONEARu. Pro druhého jmenovaného to je jeho vůbec první objevená kometa. Na znovuobjeveních se zapracovalo v první polovině srpna. Činila se maďarská observatoř Konkoly a u díla nechyběl ani již zmíněný teleskop PanSTARRS.

Ve svém druhém návratu byla zpozorována slabá krátkoperiodická kometa P/2007 V2 (Hill). Stalo se tak poprvé díky Krisztianu Sárneczkymu a Adamu Sodórovi z observatoře Konkoly. Pozorovatelé ji našli 8. srpna při jasnosti 19,6 mag. Kometa obdržela provizorní označení P/2015 P1 a poté i definitivní označení s číslem 326 do katalogu očíslovaných krátkoperiodických komet - 326P/Hill. Co se aktuálního návratu komety týče, tak perihelem prolétne letos 22. října, a to 2,78 AU od Slunce. Nejjasnější je už někdy v těchto dnech, má však jasnost pouze okolo 19 mag, vizuálně tedy viditelná není a vzhledem k očekávanému slábnutí už velice pravděpodobně ani nebude.

Další znovuobjevenou kometou je P/2002 Q1 (Van Ness). O této kometě se šířily zvěsti týkající se zániku poté, co v předchozím návratu v roce 2009 nebyla zpozorována. Dohady nicméně vyvrátil dalekohled PanSTARRS, který kometu nalezl 6. srpna při jasnosti 19,9 mag. O čtyři dny později pozorování potvrdila i observatoř Konkoly, jež určila jasnost na 19,5 mag. Kometa tak dostala nejprve dočasné označení P/2015 P2 a následně i číslo 327 do katalogu očíslovaných krátkoperiodických komet. Její finální označení je tak 327P/Van Ness. Kometa bude v přísluní 12. prosince letošního roku, to bude 1,56 AU daleko od Slunce. Nejjasnější bude přibližně o měsíc dříve, její jasnost však nebude vyšší než 17 mag, takže ve vizuálním dosahu nepočítejme ani s tímto objektem.

Asi nejzajímavější srpnový kometární objekt našel Michael Mattiazzo na konci první poloviny srpna na snímcích z přístroje SWAN ze třetího dne v měsíci. Jasnost objektu nebyla udána, kometa ale byla následně několikrát potvrzena vizuálně i ze Země s jasností poblíž 11 mag. Kometa dostala označení C/2015 P3 (SWAN). Naneštěstí se ukázalo, že kometa byla toho času v maximu jasnosti. Rychle navíc přeletěla na jižní oblohu, takže od nás byla příležitost ji sledovat doslova jen několik dnů. Nyní se nachází hluboko v jižním souhvězdí Vlka (Lup) a patrně již zeslábla z vizuálního dosahu. Pro doplnění, toto těleso bylo nejblíže Slunci letos 27. července, a to přibližně 0,72 AU daleko.

Všechny další v srpnu nalezené komety jsou krátkoperiodické. Stejně jako například P/2015 P4 (PanSTARRS). Ta byla objevena 14. srpna při jasnosti 21,1 mag slavným havajským dalekohledem. V perihelu se octne až 19. ledna 2016, a to zhruba 2,53 AU od Slunce. Nejjasnější ovšem bude už letos v říjnu. Nezjasní přitom ale na více než 20 mag, takže vizuálně tuto kometu zajisté nespatříme.

Další kometu objevil 18. srpna Jim Scotti z observatoře Spacewatch. Jasnost měla v tom čase 18,9 mag a označení dostala P/2015 Q1 (Scotti). V přísluní byla kometa 1,75 AU daleko od Slunce, stalo se tak letos 9. září. Zajímavé je to, že i přes tuhle skutečnost dále zjasňuje a podle efemerid by se tak mělo dít až do listopadu. Tehdy se její zjasňování zastaví na hodnotě blízké 17 mag, což na vizuální viditelnost nestačí.

Velký úspěch zaznamenal Eduardo Pimentel z observatoře SONEAR, jenž objevil svou první kometu v životě. Tato kometa, objevená 24. srpna při jasnosti 18,8 mag a označená P/2015 Q2 (Pimentel), je zároveň čtvrtou nalezenou kometou pro tuto observatoř. Jedna nese přímo název této observatoře a dvě následující jméno dalšího tamního pozorovatele, Cristovaa Jacquese. Zajímavá je i skutečnost, že kometa P/2015 Q2 (Pimentel) se stane první z komet objevených na půdě této observatoře, která nebude pozorovatelná vizuálně. C/2014 E2 (Jacques) dosáhla loni v létě 6 mag, C/2015 F4 (Jacques) letos v létě 10 mag a C/2014 A4 (SONEAR) bude mít v maximu jasnosti na konci letošního roku 14 mag. To P/2015 Q2 (Pimentel) dosáhla v první polovině září 17 mag, jenže již od té doby slábne a její slábnutí bude pokračovat. Pro doplnění, kometa byla nejblíže Slunci 10. září letošního roku, a to nějakých 1,82 AU daleko.




O autorovi

Marek Biely

Narodil se 23. 5. 1998 v Brně. Studuje obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Masarykově univerzitě. V podstatě od malička se zabývá astronomií, nejvíce pak kometami, které jej uchvátily zejména díky příletu jasné C/2011 L4 (PanSTARRS) v roce 2013. Komety pozoruje vizuálně a provádí jejich odhady jasnosti. Zároveň o nich píše články pro astro.cz, kommet.cz a astrotech.cz. Mezi jeho další zájmy patří ještě meteorologie a sport. Kontaktovat jej můžete na e-mailu biely.marek@seznam.cz.

Štítky: Nové komety


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »