Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Pozorujte přechod Merkuru před Sluncem online!

Pozorujte přechod Merkuru před Sluncem online!

Tečný přechod Merkuru přes Slunce v roce 1999.
Autor: Ronald F. Dantowitz (The Clay Center).

Dnes, v pondělí 9. května 2016, se odehraje velmi vzácný úkaz - přechod Merkuru před Sluncem. V Česku byl naposledy pozorovatelný před 13 lety a znovu k němu dojde v roce 2019 a 2032. Neboť je jev pozorovatelný na velké ploše světa, mnoho astronomů i nadšenců se kromě jeho pozorování rozhodlo jej také přenášet živě prostřednictvím internetu. Rozhodně si jev nenechtě ujít na nějaké z hvězdáren, každopádně nemáte-li k tomu možnost, přinášíme vám pohled na úkaz prosřednictvím digitálního vysílání z několika světových míst. Merkur bude před Sluncem přecházet mezi 13:12 a 20:42 SELČ. I proto, že závěrečná fáze úkazu proběhne v Česku pod obzorem, přijdou tyto přenosy jistě vhod. Zároveň bychom Vás rádi upozornili, že v průběhu úkazu a po něm můžete zasílat své fotografie - připravíme čtenářskou galerii.

Níže naleznete přímé přenosy úkazu z celého světa včetně České republiky. Záběry se nemusí aktualizovat automaticky, takže případně načtěte stránku znovu či rovnou přejděte na odkaz organizace, která přenos připravuje. Rovněž si nenechte ujít přímý přenos z Hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Hvězdárna přenáší přes dalekohedy ve 4 různých filtrech - více naleznete na pozorovanislunce.eu/transit-merkuru. Pakliže budete úkaz fotografovat a chtěli byste se s námi o své úlovky podělit, zašlete nám fotografie přes formulář. Ze zaslaných snímků vytvoříme v průběhu dneška či zítra čtenářskou galerii. Za snímky předem děkujeme a přejeme krásnou podívanou!

Přímý přenos z Kadaně

Připravuje astronom Pavel Pintr.

Přímý přenos z NASA TV

Připravuje NASA. Přenos běží v rámci zpravodajského kanálu NASA TV - Public Channel. Rovněž sledujte snímky z družice SDO, která nabízí pohled na Slunce v několika oborech spektra ve vysokém rozlišení.

Přímý přenos virtuální observatoře SLOOH

Připravuje SLOOH, sdružení odborníků na přímé přenosy astronomických úkazů.

Přímý přenos z observatoře PARANAL

Na chilské observatoři Paranal je jedno ze stanovišť pozorovatelů z Evropské kosmické agentury ESA, která přenáší úkaz obrazově z několika míst (odtamtud pochází aktuální snímek níže) v rámci pojektu CESAR. V průběhu živého vysílání proběhne několik přednášek o tématech souvisejících s přechodem Merkuru a jeho pozorováním. Zároveň na stránkách události bude možné sledovat aktuální vývoj jevu pomocí dalekohledů ve dvou spektrálních oborech a to ve viditelném světle a čáře vodíku H-alfa. Pozorování bude probíhat z Kanárského ostrova Tenerife a z Cerro Paranalu v Chille. V průběhu celé akce budete mít také možnost položit odborníkům otázku pomocí Q&A formuláře. Hlavní program bude v anglickém jazyce. Snímek si můžete otevřít kliknutím na něj v novém okně a průběžně aktualizovat okno klávesou F5 (automaticky se neaktualizuje).

Další webcasty

Přímých přenosů úkazu po světě je značně více. Z technických důvodů uvádíme přímé odkazy na stránky těch nejslibnějších z nich:

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Přechod Merkuru v Česku - podrobné informace
[2] Akce k přechodu Merkuru po celém českém území
[3] Online přenos z Hvězdárny Valašské Meziříčí
[4] Tiskové prohlášení ČAS o úkazu



O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Foceno afokalne newton 150/750 mm okular 6,5 mm IPhone 13

Další informace »