Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  52. konference o výzkumu proměnných hvězd

52. konference o výzkumu proměnných hvězd

Představa soustavy bílého trpaslíka a staré hvězdy
Autor: Mark Garlick/Science Photo Library

Konference je nejvýznamnější proměnářské setkání tradičně pořádané Sekcí proměnných hvězd a exoplanet ČAS a Astronomickým ústavem MFF UK v Praze, které zaštítí Studentskou sekci v pátečním programu konference. Z důvodu nepříznivé epidemiologické situace se konference uskuteční ONLINE na platformě Zoom. Termín konference je 6. - 7. listopadu 2020.

O KONFERENCI

Cílem konferencí bylo vždy vytvářet vazby mezi profesionálními astronomy a astronomy amatéry působícími na poli výzkumu proměnných hvězd a exoplanet a rozvíjet nadšení u budoucích studentů astronomie a astrofyziky. Každoročně jsou prezentovány zejména přehledové přednášky profesionálů, výzkumné práce studentu astrofyziky o aktuálních tématech na poli proměnných hvězd a své místo dostávají i amatérští astronomové s cennými výsledky svých pozorování, které mnohdy dosahují profesionální úrovně.

V neposlední řadě se také SPHE ČAS snaží navázat řadu zahraničních spolupráci, což vede k tomu, že se z konference v posledních letech stává konference s významným mezinárodním charakterem.

Příspěvky, které zazní na konferenci, budou vydány jako sborník se zajištěnou indexací příspěvků v databázi SIMBAD a Smithsonian/NASA's ADS. Záznamy přednášek budou tradičně zveřejněny i na YouTube kanále SPHE ČAS a na stránkách konference budou veřejně k dispozici i prezentace.

Mimo přednáškový program bude konference doplněna o netradiční doprovodný program. Mimořádně v letošním roce však vzniká studentská sekce, kde mohou studenti vysokých (i středních) škol prezentovat výsledky svých výzkumů.

Důležitá data:

1. 11. 2020 - deadline pro registraci účastníků, včetně zaslání abstraktů

REGISTRACE

Přihlašovat se můžete na této stránce.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Místo a čas

Konference bude probíhat online přes platformu Zoom od pátečního podvečera 6. 11. (plenární přednáška a studentská sekce) a v průběhu soboty 7. 11.. Konference bude ukončena sobotní večer Zprávou o činnosti SPHE ČAS, plenární schůzí členů a virtuálním předání ceny Jindřicha Šilhána Proměnář roku 2020.

Instrukce pro aktivní účastníky s příspěvkem

  • Akceptujeme mluvené příspěvky o standardní délce 20 minut včetně diskuze, přehledové přednášky o délce 30 minut.
  • Studenti VŠ a SŠ se mohou hlásit do Studentské sekce, která proběhne v pátek 6. 11. 2020.
  • Aktivní přednášející své příspěvky přednesou ze svých počítačů formou sdílení obrazovky.
  • Témata přednášek budou rozdělena do příbuzných sekcí. Den přednášky v případě omezení specifikujte v přihlášce.
  • Počet příspěvků jedné osoby není omezen.
  • Abstrakt bude přijat v jakémkoliv běžném jazyce (angličtině, češtině i slovenštině).
  • Po udělení souhlasu přednášejících budou příspěvky nahrávány a zveřejněny na sekčním YouTube kanále, případně streamovány online.  

Konferenční poplatky

Vzhledem k online podobě konference je konference pro všechny účastníky ZDARMA.

Doprovodný program

Přestože se na konferenci neuvidíme osobně, bude velmi milé, pokud bude po ukončení pátečního programu uskutečněn virtuální welcome drink s domácím přípitkem.

PROGRAM

Program bude publikován po ukončení příjmu přihlášek.

ABSTRAKTA    

Již nyní můžete nahlížet na přihlášené příspěvky. Ke konferenci bude vydán Sborník abstraktů. K jeho tištěné podobě se můžete přihlásit v přihlášce.
 

KONTAKTY

SOC & LOC

  • Kateřina Hoňková, katerina.honkova@astronomie.cz
  • Filip Walter, edmund.squirell@gmail.com

52. konference o výzkumu proměnných hvězd Autor: Sekce proměnných hvězd
52. konference o výzkumu proměnných hvězd
Autor: Sekce proměnných hvězd

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Sekce SPHE, Konference


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »