Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Ein Strudel und Nekonečno – inscenace o Kurtu Gödelovi

Ein Strudel und Nekonečno – inscenace o Kurtu Gödelovi

Hvězdárna a planetárium Brno, Společnost Kurta Gödela, umělecká uskupení Bazmek entertainment a Mikro-teatro uvádí přímý, neopakovatelný přenos inscenace Ein Strudel und Nekonečno. Odehraje se v předvečer, kdy si připomínáme úmrtí Kurta Gödela – jednoho z největších logiků všech dob, navíc původem z Brna. Tedy ve čtvrtek 13. ledna 2022 od 20 hodin.

„Propagaci tohoto výjimečného brněnského rodáka se věnujeme dlouhodobě,“ komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Podařilo se nám pokřtít uličku Kurta Gödela, přiléhající k jeho rodnému domu, vznikla mapa jeho stop na území Brna a také jsme připravili speciální www stránky. Divadelní hra Ein Strudel und Nekonečno samozřejmě není dokonalým životopisem tohoto světově proslulého odborníka, ale zapadá do naší strategie podávat informace správně, ale nebrat se přitom smrtelně vážně. Prostě Kurt na furt!“

  • Nalaďte si YouTube kanál Hvězdárny a planetária Brno – youtube.hvezdarna.cz Přímý přenos inscenace nebude uchován v archivu, je možné se zúčastnit pouze ve čtvrtek 13. ledna 2022 od 20.00!
  • Přijít můžete i přímo na hvězdárnu, když si koupíte některou z několika mála vstupenek za symbolické vstupné 75 Kč – www.hvezdarna.cz/program

135935.jpg

O Kurtu Gödelovi se většinou dozvíte následující fakta: Albert Einstein s ním rád chodil po práci na procházky, pochází z Brna, je to největší logik od dob Aristotela, a z obavy, že jej někdo otráví, odmítal jíst a zemřel hlady. Navíc ale neotřesitelně předpokládal druhý život po životě a také to, že svět je v podstatě logický a dobrý.

Pokud je ale svět v podstatě logický a dobrý, kdo otrávil ten štrúdl? A otrávil jej někdo? Kdo jsou ti tři podivíni přednášející o matematice? A proč by měl Kurt Gödel psát stand-up o matkách? 

Ničeho se nebojte. Dejte si štrúdl. Nikdo ho neotrávil. Všechno se vysvětlí v přímém přenosu na YouTube Hvězdárny a planetária Brno.

scénář: Patrik Boušek a Eva Lietavová
hrají: Petr Hanák, Lucie Hrochová, Veronika Všianská
hudba: Ondřej Zámečník
scénografie a kostýmy: Klára Vincourová
světla: Bohdana Sýkorová
produkce: Lucie Ošmerová, Andrea Polnická
dramaturgie: Patrik Boušek
režie: Eva Lietavová

Za odborné konzultace, nekonečnou trpělivost a nadšení děkujeme doc. Mgr. Marii Králové, Ph.D. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna, za finanční podpory Ministerstva kultury a ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze a se spolkem Tripitaka. Bazmek entertainment je rezidenční skupinou zóny nezávislého umění CO.LABS.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »