Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Rozhlasové vysílání Sedmikrásky nad Brnem

Rozhlasové vysílání Sedmikrásky nad Brnem

Šťastná vlna valí z Brna, pod tímto heslem přináší Český rozhlas Brno do karantény a nejen do ní pořady, u kterých věří, že posluchačům v této nelehké době zlepší náladu. Již v neděli 22. března chystá brněnský rozhlas ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Brno unikátní živé komentování oblohy v pořadu Sedmikrásky na nebi.

Posluchači si mohou naladit 22. března po 19. hodině Český rozhlas Brno, vyjít na zahradu, balkón, či zkrátka jen vyhlédnout z okna a podívat se na jarní nebe. K tomu Český rozhlas Brno přidá unikátní poutavé povídání astronoma Jiřího Duška, ředitele Hvězdárny a planetária Brno.

Vysílání je k dispozici i on-line na https://brno.rozhlas.cz/

Venuše, která bude krásně zářit na obloze.

"Pořad bude interaktivní, posluchači mají možnost psát, volat a ptát se Jiřího Duška napřímo", dodává Jiří Kokmotos, vedoucí programu Českého rozhlasu Brno.

"Jsem rád, že Český rozhlas Brno souhlasil s našim – na první poslech – bláznivým nápadem. Nebudete nepotřebovat nic než teplé oblečení, výhled na nebe a chuť toulat se mezi hvězdami", kometuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

V premiérovém vysílání zazní mimo jiné odpovědi na tyto otázky...

  1.      Co je vidět v těchto dnech na hvězdné obloze nad námi?
  2.      Jaký je rozdíl mezi večernicí a jitřenkou?
  3.      Co na Venuši uvidíme? 
  4.      Co je vlastně Venuše zač?
  5.      Kolik sond a jak přistálo na Venuši?
  6.      Jaké peklo na Venuši vlastně panuje?
  7.      Kdy lidé přistanou na Venuši, jestli je vůbec taková šance?

Tak nezapomeňte.

Tuto neděli 22. března od 19.00 na vlnách Českého rozhlasu Brno.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »