Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Navrhněte nositele ceny Littera Astronomica pro rok 2016

Navrhněte nositele ceny Littera Astronomica pro rok 2016

Cena Littera Astronomica České astronomické společnosti.
Autor: ČAS.

U příležitosti konání již 26. Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě (14. a 15. října 2016) udělí Česká astronomická společnost cenu Littera Astronomica, která je určena k ocenění osobnosti, jenž svým literárním dílem významně přispěla k popularizaci astronomie a souvisejících oborů v České republice. Vyzýváme proto všechny, aby se zapojili do hledání nového leureáta tohoto významného ocenění. Za návrhy předem děkujeme!

Mgr. Jana Olivová přebírá cenu Littera Astronomica 2015 z rukou čestného předsedy ČAS Dr. Jiřího Grygara Autor: Mirek Dočekal
Mgr. Jana Olivová přebírá cenu Littera Astronomica 2015 z rukou čestného předsedy ČAS Dr. Jiřího Grygara
Autor: Mirek Dočekal

Výkonný výbor České astronomické společnosti se proto obrací na složky a členy České astronomické společnosti s výzvou o předložení návrhů kandidátů na udělení tohoto ocenění.

Každý návrh na udělení Ceny musí obsahovat:

  • jméno a datum narození navrhovaného laureáta,
  • pracoviště navrhovaného laureáta,
  • kontakt na navrhovaného laureáta,
  • odůvodnění návrhu,
  • stručný životopis navrhovaného laureáta,
  • jméno navrhovatele.

Návrhy lze zasílat do VV ČAS na emailovou adresu: podaril@jiast.cz (Miloš Podařil). Lze využít i poštovní adresy: Česká astronomická společnost, Fričova 298, 251 65, Ondřejov. Návrhy lze podávat do 31. května 2016 (včetně). Na pozdější návrhy nebude brán zřetel. Podrobnosti o ceně Littera Astronomica (včetně úplného znění statutu) naleznete na samostatné stránce.

DOSAVADNÍ LAUREÁTI CENY LITTERA ASTRONOMICA

2015: Mgr. Jana Olivová
2014: František Martinek
2013: Mgr. Pavel Gabzdyl
2012: Nakladatelství a vydavatelství Aldebaran
2011: Doc. RNDr. Josip Kleczek, DrSc.
2010: Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc.
2009: Mgr. Antonín Vítek, CSc.
2008: Doc. RNDr. Zdeněk Mikulášek, CSc.
2007: Doc. RNDr. Zdeněk Pokorný, CSc.
2006: RNDr. Oldřich Hlad     
2005: Ing. Pavel Příhoda
2004: Ing. Antonín Rükl
2003: RNDr. Jiří Grygar, CSc.
2002: Doc. RNDr. Josip Kleczek, DrSc.

26. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě proběhne 14. a 15. října 2016. Průběžně aktualizované informace včetně programu na http://www.hejkal.cz/trh.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Littera Astronomica
[2] Fotogalerie Littera Astronomica
[3] ČAS na Podzimním knizním veletrhu
[4] Program 26. Podzimního knižního veletrhu (Nakladatelství Hejkal)



O autorovi

Miloš Podařil

Miloš Podařil

Miloš Podařil (*1984, Jihlava) je jedním ze spoluzakladatelů Jihlavské astronomické společnosti, jíž je od roku 2004 předsedou. Od roku 2010 je členem Výkonného výboru České astronomické společnosti, kde se stará především o správu významných ocenění členů ČAS. Působí také jako místopředseda Pobočky Vysočina ČAS. Krom astronomie (především oblasti meziplanetární hmoty) se zabývá ekonomií a související problematikou neziskového sektoru.

Štítky: Littera astronomica


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »