Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Nově objevené komety v únoru 2015
Marek Biely Vytisknout článek

Nově objevené komety v únoru 2015

Zbytky komety C/2015 D1 (SOHO), přes dalekohled BOOTES-1A, 1. 3. 2015
Autor: Martin Mašek, Jakub Juryšek, Martin Jelínek, Jakub Černý

Únor roku 2015 nám přinesl několik zajímavostí ohledně nově objevených komet. Mezi nimi je například jedna kandidátka na objekt viditelný alespoň prostřednictvím středně velkých přístrojů nebo pozůstatek komety úspěšně pozorovaný českými astronomy. O jaké komety se tedy jedná? Na to se můžete podívat v tomto článku.

Únor byl v objevování komet úspěšnější než leden, zachyceno bylo celkem 8 komet, o kterých jsme před druhým měsícem letošního roku ještě nevěděli. Žádné znovuobjevení komety v něm nepřišlo. Zajímavostí je přerušení nadvlády havajského teleskopu PanSTARRS, který v lednu objevil všech 5 komet. V únoru se dostal „pouze“ ke dvěma.

První kometa, která byla nalezena v únoru, je krátkoperiodická P/2015 C1 (TOTAS-Gibbs). Ta byla objevena nezávisle na sobě španělskou observatoří Teide Observatory Tenerife Asteroid Survey (11. února, 18,9 mag) a A. R. Gibbsem ze známé observatoře Catalina Sky Survey (13. února, 18,7 mag). Kometa prolétne perihelem 1. května letošního roku, a to ve vzdálenosti 2,89 AU od Slunce. Maximální jasnosti dosáhla už v březnu, bylo to něco kolem 18 mag. Nyní již slábne, takže se do vizuálního dosahu minimálně v tomto návratu v žádném případě nedostane.

Mnohem zajímavějším objevem se stala kometa C/2015 C2 (SWAN), nalezená Robem Matsonem, Michaelem Mattiazzem a Vladimirem Bezuglym na přístroji SWAN 15. února. Přesná objevová jasnost je neznámá, bylo to však něco mezi 13 a 14 mag. Jen několik dnů poté byla kometa poprvé odpozorována vizuálně s jasností kolem 11 mag. Kometa proletěla perihelem už letos 4. března, to se nacházela 0,71 AU od Slunce. Ačkoliv byly její hodnoty jasnosti u 11 mag na přelomu února a března považovány za maximální, kometa pokračovala ve zjasňování a ve druhé polovině března dosáhla až 9,5 mag. Nyní již slábne, i přesto by ovšem stále mohla mít nějakých 10–11 mag, což by jí i při ne úplně příznivých pozorovacích podmínkách mohlo zaručit viditelnost v menších dalekohledech. Ve vizuálním dosahu pravděpodobně setrvá až do června.

Kometa C/2015 D1 (SOHO) v koronografu sondy SOHO Autor: SOHO, NASA/ESA.
Kometa C/2015 D1 (SOHO) v koronografu sondy SOHO
Autor: SOHO, NASA/ESA.
Další objevená kometa se stala asi nejzajímavějším objevem celého února. Jedná se o první ve druhé polovině února nalezenou vlasatici, našel ji 18. února Worachate Boonplod na snímcích z korónografu SOHO LASCO C3 při jasnosti 9,1 mag. Kometa dostala označení po přístroji SOHO jako C/2015 D1 (SOHO). Hned 19. února večer se protáhla necelých 0,03 AU od Slunce a rapidně zjasnila až k 2,5 mag. Vědci očekávali, že toto zjasnění bude znamenat jasnou smrt komety v důsledku přílišného tepla působícího od Slunce. K překvapení všech se tak nestalo, kometa zanikla až v nejbližších dnech po průletu přísluním. To bylo pro nás naštěstí na „příznivé“ straně Slunce, mohli jsme tak v o mnoho menším měřítku sledovat bezhlavou kometu jako v případě velké komety roku 2011, C/2011 W3 (Lovejoy). Kometa C/2015 D1 (SOHO) ale u Slunce ani zdaleka nedosáhla takových jasností, proto nemohla být pozorovatelná pouhým okem. Mezi prvními post-perihelními znovuobjeviteli byli mimo jiné i Češi (Martin Mašek, Jakub Černý, Jakub Juryšek a Martin Jelínek), a to díky španělskému robotickému dalekohledu BOOTES-1A. Na začátku března byla kometa zpozorována i vizuálně, s jasností někde u 8 mag. Ke spatření však pozorovatelé potřebovali velmi tmavou oblohu s minimem světelného znečištění. A jak to vypadá s pozůstatkem po kometě C/2015 D1 (SOHO)? Podle všeobecných domněnek se zdá, že se již rozplynul. Další vizuální viditelnost se tedy poměrně rychle blíží nule a číslo se dále snižuje.

Následující komety nás už nejspíše ničím neuchvátí. Minimálně C/2015 D2 (PanSTARRS) určitě ne, pokud se tedy neodehraje třeba nějaký neočekávaný významný outburst. Kometa byla objevena dalekohledem PanSTARRS 18. února při jasnosti 20,6 mag. Perihelem už dávno proletěla, konkrétně pak 6. října 2013 a ve vzdálenosti 5,61 AU od Slunce. V maximu jasnosti podle všeho dosáhla 19 mag, a to na přelomu let 2013 a 2014. Aktuálně má přibližně 21 mag a dále slábne, takže jak bylo zmíněno, zázraky od ní čekat nemůžeme.

O moc lépe na tom není ani další kometa nalezená dalekohledem PanSTARRS, C/2015 D3 (PanSTARRS). Ta byla objevena 19. února při jasnosti 20,4 mag. V perihelu bude až 10. června 2016, a to ve vzdálenosti úctyhodných 8,04 AU od Slunce. I proto se není čemu divit, když zmíníme, že kometa dosáhne v maximu jasnosti jen zhruba 18,5 mag (duben 2016). Šance na vizuální pozorování jsou tím pádem nedaleko od bodu mrazu i u této vlasatice.

Typově trochu jiným objektem je kometa C/2015 D4 (Borisov). Tu nalezl 23. února amatérský astronom Gennady Borisov při jasnosti 16,8 mag. Orbitální elementy naznačují, že kometa se v perihelu, který si již odbyla 31. října 2014, musela přiblížit Slunci na 0,81 AU. Podle objevové jasnosti efemerida ukazuje, že okolo dne perihelu nastalo i maximum jasnosti v hodnotě asi 11 mag. To už je limitní jasnost pro pozorování menšími dalekohledy. Naneštěstí pro nás, kometa měla extrémně nepříznivou geometrii tohoto návratu, takže když byla ve vizuálním dosahu, vůbec nemohla být pozorovatelná ze severní polokoule a z jižní polokoule jen velmi obtížně. Kvůli nedostatku celooblohových přehlídek na jižní polokouli ovšem není divu, že kometa nebyla nalezena dříve. Nyní musí mít jasnost asi 18 mag, což znamená, že pokračuje její slábnutí. Vizuální pozorovatelnost už od ní tedy nečekejme.

I další kometa už má maximum jasnosti za sebou. Jedná se o objekt s označením P/2015 D5 (Kowalski), na první pohled tím pádem vidíme, že se jedná o krátkoperiodickou kometu. Perioda komety ale osciluje u 30 let, je tedy možné, že s novým výpočtem dráhy se do označení komety opět vkrade dlouhoperiodické písmeno „C“. Kometa totiž byla nejprve označena za dlouhoperiodickou, aktualizace dráhy ji však srazila periodu na 27,5 let. Další vývoj je samozřejmě neznámý. Kometa byla objevena Richardem Kowalskim z observatoře Mount Lemmon Survey dne 27. února při jasnosti 18,8 mag. Podle aktuálních dráhových elementů těleso prolétlo perihelem ve vzdálenosti 4,63 AU od Slunce, stát se tak mělo již 28. května 2014. Maxima jasnosti pravděpodobně dosáhla už v lednu 2014, a to někde u 18 mag. Vizuálně tedy viditelná nebyla, není a minimálně v aktuálním návratu už ani nebude.

Objev poslední únorové komety musel být potvrzen až v březnu. Jedná se o krátkoperiodický objekt P/2015 D6 (Lemmon-PanSTARRS), který byl objeven nejprve Richardem Kowalskim a R. G. Mathenym z observatoře Mount Lemmon Survey (27. února, 19,9 mag) a následně pak i dalekohledem PanSTARRS (16. března, 21,5 mag). Kometa prolétne perihelem 7. července letošního roku, a to ve vzdálenosti 4,57 AU od Slunce. V maximu jasnosti je podle efemerid nejspíše někdy v těchto dnech. Má ovšem jenom něco kolem 20 mag a protože již v nejbližších dnech začne slábnout, nedostane se nejméně v současném návratu do vizuálního dosahu.

Zdroj: Aerith.net
Převzato: Kommet.cz




O autorovi

Marek Biely

Narodil se 23. 5. 1998 v Brně. Studuje obor Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na Masarykově univerzitě. V podstatě od malička se zabývá astronomií, nejvíce pak kometami, které jej uchvátily zejména díky příletu jasné C/2011 L4 (PanSTARRS) v roce 2013. Komety pozoruje vizuálně a provádí jejich odhady jasnosti. Zároveň o nich píše články pro astro.cz, kommet.cz a astrotech.cz. Mezi jeho další zájmy patří ještě meteorologie a sport. Kontaktovat jej můžete na e-mailu biely.marek@seznam.cz.

Štítky: Kometa , SOHO komety


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »