Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Navštivte 49. konferenci o proměnných hvězdách

Navštivte 49. konferenci o proměnných hvězdách

Zákrytová dvojhvězda
Autor: ESO

Konference je tradiční akcí pořádanou Sekcí proměnných hvězd a exoplanet ČAS, v letošním roce ve spolupráci s Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. 49. konference o výzkumu proměnných hvězd se uskuteční od pátku 3. do neděle 5. listopadu 2017 v Brně. Cílem konference je vytvářet vazby mezi profesionálními astronomy a astronomy amatéry na poli proměnných hvězd a exoplanet. Jsou zváni všichni zájemci!

Každoročně jsou prezentovány zejména přednášky profesionálních astronomů či studentů astrofyziky o aktuálních tématech ve výzkumu proměnných hvězd, stejně jako výsledky zajímavých pozorování amatérských astronomů. I v letošním roce se budou moci účastníci přihlásit s plakátovými sděleními.
 

Program

Miloš Zejda přednáší o prvích výsledcích mise BRITE Autor: Kateřina Hoňková
Miloš Zejda přednáší o prvích výsledcích mise BRITE
Autor: Kateřina Hoňková
Konference začíná v páteční podvečer 3. 11. 2017 první sérii přednášek a prezentací posterů. Témata konference bývají rozděleny do několika tematických bloků. Kolem sobotního poledne je plánován oběd. Poodpolední přednáškový program bývá završen přehledem činnosti SPHE ČAS a vyhlášením Ceny Jindřicha Šilhána Proměnář roku. Sobotní večer pokračuje společenským večerem, který končí v nočních hodinách.
 
V neděli následují poslední bloky přednášek, které jsou ukončeny odjezdem účastníků v popoledních hodinách. Součástí konference bývá i kulturní program. O podobě kulturního programu Vás budeme časem informovat. Přesný program konference bude zveřejněn po uzávěrce přihlášek aktivních účastníků.
 

Registrace

Vaše přihlášky zasílejte přes Google formulář NA TÉTO ADRESE.
 

Příspěvky

Pavel Cagaš představuje svůj dalekohled Autor: Libor Šindelář
Pavel Cagaš představuje svůj dalekohled
Autor: Libor Šindelář
Aktivní účastníci mohou vystoupit se svými příspěvky ve formě přednášek a plakátových sdělení. Počet příspěvků jednoho přednášejícího není omezen, ovšem pouze do naplnění časové kapacity. Přihláška bude přijata i s abstraktem příspěvku, který může být napsán v libovolném jazyce (českém, slovenském i anglickém). Konference bude probíhat zejména v jazyce českém a slovenském, ale stejně jako v minulých letech, mohou na konferenci zaznít i přednášky zahraničních hostů, které probíhají v angličtině.
 
Interval délky přednášky si mohou aktivní účastníci zvolit v přihlášce - krátké sdělení (20 min i s diskuzí), přehledová přednáška (až 45 min s diskuzí). Výsledný přidělený čas však bude přizpůsoben programu a počtu aktivních účastníků. Plakátové sdělení bude krátce představeno v posterové sekci (formou max. 2-3 min představení), která bude uvedena v programu. Samotné postery mohou být v jakémkoliv tištěném formátu. Odprezentovány mohou být pouze přihlášené postery.
 
K dispozici bude projekční plátno a lokální počítač, do kterého budou nahrány prezentace přednášek nejpozději před každou sekcí, ideálně však zaslány předem na email nadseni.promenari@astronomie.cz pro plynulejší průběh programu. Použití vlastního počítače možné pouze po oznámení dostatečně předem. K dispozici bude také prezentér, ozvučení skypových přednášek a tabule.
 
Po souhlasu přednášejících budou přednášky nahrávány a spolu s prezentacemi zveřejněny po skončení konference.
 

Konferenční poplatky

Společenský večer na konferenci SPHE Autor: Martin Mašek
Společenský večer na konferenci SPHE
Autor: Martin Mašek
V letošním roce je možno uhradit konferenční poplatky předem na bankovní účet SPHE ČAS. Tento způsob platby je preferován a měl by vést k urychlení registrace a soustředění času v době přestávek na kuloárové diskuze. V ojedinělých případech je možno zaplatit konferenční poplatek také na místě. V ceně konferenčního poplatku je zahrnut především catering během konference, tištěný sborník abstraktů a další materiály spojené s konferencí.
 
Celková cena zahrnující konf. poplatek, případně přihlášení na společenský večer a oběd, bude účastníkům zaslána v průběhu října 2017 včetně podkladů pro platbu.
 
Konferenční poplatek
200 Kč členové SPHE ČAS
50 Kč studenti středních škol
400 Kč ostatní
150 Kč v případě účasti na méně než jeden den, včetně
+250 Kč účast na společenském večeru
 

Stravování

V průběhu konference bude zajištěno občerstvení. Tradiční součástí konference je sobotní společenský večer (+250 Kč) a sobotní společný oběd (+104 Kč). Páteční večeře a nedělní oběd je v dobrovolné režii účastníků a tyto budou částečné řešeny posílením občerstvení při přestávkách mezi programem.
 

Doprava

Místo konání konference je Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Kotlářská 2, Brno. Na místo konference se dostanete z Hlavního nádraží v Brně například tramvají č. 12 na Konečného náměstí a dále 3 minuty chůzí na Kotlářskou 2. Pro přehled uvádíme podrobnější mapku.
Parkování aut v areálu fakulty je povoleno pouze přes den, tedy po dobu trvání programu konference. Auta, která budou chtít parkovat v areálu fakulty, musí být nahlášena předem (budou připraveny cedulky za sklo).
 

Ubytování

Účastníci si ubytování domlouvají individuálně. Z nejbližších a cenově dostupných jsou zejména vysokoškolské koleje: Purkyňovy koleje, Listovy koleje, koleje Kounicova, koleje Vinařská (hotel Garni).
 
 
Společná fotografie účastníků 47. konference o výzkumu proměnných hvězd v Ostravě Autor: Martin Mašek
Společná fotografie účastníků 47. konference o výzkumu proměnných hvězd v Ostravě
Autor: Martin Mašek
 
Letáček 49. konference o výzkumu proměnných hvězd Autor: Sekce proměnných hvězd
Letáček 49. konference o výzkumu proměnných hvězd
Autor: Sekce proměnných hvězd

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] 49. konference o výzkumu proměnných hvězd
[2] Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Proměnné hvězdy, Sekce proměnných hvězd a exoplanet, Konference SPHE, Proměnná hvězda, Konference


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »