Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



redakce II Ostatní

Další "lovec" NEAs

Mezi dalekohledy automaticky pátrající po blízkozemních planetkách (NEAs) přibyl další. Pracovníci NASA zmodernizovali1,2m dalekohled na Mt. Palomaru, který bylo dosud možné ovládat pouze ručně. Dalekohled je nyní vybaven počítačovýmovládáním a moderní elektronickou kamerou a díky svým zobrazovacím schopnostem by měl předčít o 20% jedničku mezi"pátrači", dalekohled NEAT na Mt. Haleakela. Poprvé byl modernizovaný dalekohled vyzkoušen 9. a. 10. června a plně potvrdil, že bude velmi užitečným pomocníkem při hledání NEAs. Cílem NASA je objevit do 10 let všechny NEA větší než1 km a předpokládá se, že tento dalekohled se na tom bude podílet celou jednou třetinou. Jeho modernizace stála méně než500 000 dolarů.
Zdroj: JPL Press release z 21. června.

redakce II Ostatní

Obří teleskop ALMA

Atacama Large Millimeter Array (ALMA) je název společného evropsko-amerického projektu, ke kterému by sev blízké budoucnosti mělo připojit i Japonsko. Jedná se o obří teleskop pracující na milimetrových vlnových délkách. ALMA sebude skládat z 64 12m antén rozložených na ploše o průměru 10 km. Teleskop bude umístněn na místě zvaném Chajnantor, v nadmořské výšce 5000 metrů, ve vzdálenosti 60 kilometrů východně od vesnice San Pedro de Atacama. Celková sběrná plochateleskopu bude 7000 m2. Jednotlivé antény musí být vyrobeny s přesností menší než 0,025 mm. Výsledné úhlové rozlišení budečinit 10 úhlových milisekund. Konstrukční fáze by měla být zahájena do dvou let, s omezeným provozem se počítá od roku 2005,a s plným od roku 2009
Zdroj: ESO Press release PR9-99 z 10. června.

redakce II Ostatní

22. května - Den astronomie

V sobotu 22. května se zejména v USA, ale i v řadě dalších zemí na celém světě "slaví" Den astronomie. Astronomické kluby, observatoře, planetária, university, laboratoře a knihovny pořádají u této příležitosti řadu nejrůznějších akcí, které poskytnou lidem možnost nahlédnout na jejich pracoviště a seznámit se s výsledky jejich práce. Tato akce se zrodila v roce 1973v Kalifornii jako iniciativa pana Douga Bergera, presidenta Severokalifornské astronomické společnosti. Astronomický dense od té doby koná vždy v sobotu v blízkosti 1. čtvrtě Měsíce mezi polovinou dubna a polovinou května. V USA se u tétopříležitosti konají besedy s astronauty a pracovníky NASA, výstavy kamenů dovezených z Měsíce a samozřejmě i denní a nočnípozorování dalekohledy.
Zdroj: Astronomy Day

Karel Mokrý Ostatní

Delší výpadek novinek

Vážení návštěvníci,
omlouvám se vám za to, že zde nenaleznete po celý duben nové zprávy. Je to způsobeno mými cestovatelskými úmysly,které způsobí, že nebudu moci tyto stránky obnovovat. Děkuji vám za pochopení a věřím, že se na tuto stránku za měsíc opět vrátíte.
Pavel Koten

 

redakce II Ostatní

První snímky ze Subaru

V pátek byly v Tokiu zveřejněny první snímky pořízené novým japonským dalekohledem Subaru. Tento dalekohled,jehož primární zrcadlo má průměr 8,2 metru, se nachází na vrcholu Mauna Kea na Havajských ostrovech ve výšce 4 205 metrů nad mořem. Už tyto první snímky ukazují vysokou kvalitu obrazu získaného dalekohledem.Je na nich zachycena celá škála různých objektů - planety Jupiter a Saturn, Velká mlhovina v Orionu a detalní záběr na jejínejžhavější část, detailní pohled do galaxie M31 v Andromedě, Seifertova galaxie NGC4051 vzdálená 35 miliónůsvětelných roků, kompaktní skupina galaxií HCG40, vzdálený kvasar zesílený gravitační čočkou, kupa galaxií Abell 851a nejvzdálenější kvasar s rudým posuvem z=5,0.
Zdroj: Subaru telescope press release ze dne 28. ledna 1999.

redakce II Ostatní

Nová super-kamera na ESO

Nová super kamera s více než 67 milióny obrazovými elementy byla uvedena do provozu na Evropské jižní observatoři (ESO)v La Silla v Chile. Kamera, která je výsledkem spolupráce několika institucí, byla nainstalována v prosinci 1998 v Cassegrainověohnisku 2,2m dalekohledu. Tzv. Wide Field Imager (WFI) je mozaikou osmi CCD detektorů s vysokou citlivostí od ultrafialové až po infračervenou oblast spektra, přičemž každý z nich má 2 046 x 4 098 pixelů. Celý WFI se skládá z 8 184 x 8 196 = 67 076 064 pixelů se zorným polem větším než 30 úhlových minut. Rozlišovacíschopnost kamery je 10 000 krát větší než rozlišovací schopnost lidského oka. Prvními uvolněnými snímky pořízenýmitouto kamerou jsou snímky galaxie NGC 253 a Měsíce.
Zdroj: ESO Press Release ze dne 15. ledna 1999.

redakce II Ostatní

Začíná podzim

Dnes 23. září vstupuje v 6h 37min SEČ Slunce do znamení Vah a začíná podzim. Je den podzimní rovnodennosti.
Zdroj: Hvězdářská ročenka 1998.
redakce II Ostatní

První snímky VLBI

Snímky 4 quasarů vzdálených miliardy světelných let se nacházejí mezi prvními výsledky projektu Very Long BaseInterferometry (VLBI). Kombinací 40 pozemských radioteleskopů nacházejících se v 15 státech a radioteleskopu naoběžné dráze Země, který se pohybuje po eliptické dráze od 580 do 21 700 km nad povrchem Země, vznikl teleskop,který je 2,5x větší než je průměr Země. Jeho rozlišovací schopnost je 100x větší než je rozlišovací schopnost HST voptickém oboru. Data z jednotlivých teleskopů jsou zpracována pomocí velmi důmyslných technik. Celý projekt vedejaponský Institute of Space and Astronautical Science (ISAS).
Zdroj: JPL Press Release ze dne 17. září.
redakce II Ostatní

První vědecké snímky VLT

Po sérii technických testů, provedl první 8,2m dalekohled ze čtveřice Very Large Telescope (VLT) "skutečná"vědecká pozorování. Stalo se tak v průběhu tzv. vědeckého ověřovacího programu, což byla intenzívní série pozorováníod 17. srpna do 1. září. Během dvou týdnů bylo astronomickým účelům věnováno 95 hodin pozorovacího času. Dalekohledse zaměřil na objekty jako Hubble Deep Field - South, gravitační čočky, galaxie s optickými protějšky gamma záblesků, jádra kulových hvězdopku, pulsary a další. Momentálně byly zveřejněny 3 snímky, zbytek bude následovat na tiskovékonferenci 30. září.
Zdroj: ESO Press Release ze dne 15. září..
redakce II Ostatní

JENAM '98

Ve dnech 8.-13. září probíhá v Praze astronomická konference JENAM '98, neboli Joint European National Astronomical Meeting. Zároveň se uskuteční 65. plenární zasedání České astronomické společnosti
Podrobnosti: [/cas/JENAM98.htm]
Karel Mokrý Ostatní

Omluva

Omlouvám se všem čtenářům Horkých astronomických novinek za to, že se zde během celého července neobjevila anijedna zpráva. Důvod je jednoduchý. Byl jsem off-line. Během následujících dvou měsíců může dojít ještě k kratším výpadkům(konference Meteoroids '98 a Jenam '98 + dovolená), ale od začátku října by mohly být novinky opět velmi často doplňované. Děkuji všem za pochopení.

redakce II Ostatní

Přijímač GPS na Mt. Everestu

Zvláštní vědecká expedice se v uplynulých týdnech věnovala nejvyšší hoře světa, Mt. Everestu. Byla tvořena zkušenýmihorolezci, lékaři a vědci. Jejím cílem byla řada fyziologických experimentů a zjištění vlivu extrémních nadmořských výšekna lidské tělo. Američan Wally Berg a šerpa Apa vystupili 20. května a vrchol hory a pobyli zde 2 hodiny. Během této dobyzde na různých místech umístnili několik meteorologických sond a také přijímačů GPS. Uznávaná výška hory je 29 028 stop, přičemž se mění až o 20 stop v závislosti na stavu ledovce. Umístněné přijímače umožní tyto změny mapovat.
Zdroj: USA Today


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce v H-alfa Jindřichův .Hradec

Další informace »