Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Karel Mokrý Ostatní

Vyšly Kosmické rozhledy

Vyšly Kosmické rozhledy - Z říše hvězd
31.3.2002 vyšlo druhé číslo 40. ročníku členského časopisu ČAS. Obsah čísla:
Rozhovor s Ing. Jakubem Koukalem - držitel Kvízovy ceny za rok 2002
Anketa - Návštěvníci hvězdáren (P. Barttoš)
Recenze - Nad knihou z Vesmíru (Ivan M. Hvel)
Hvězdárny - Hvězdárna Fr. Fishera v Praze Podolí (Š. Kovář)
Aktuality (Pavel Koten, J. Grygar, P. Sobotka)
Historie - Coelorum perrupit clastra (J. Strachoň, H. Zíková), Devadesátiny Jožky Doležala (F. Martínek)
Slunce - Výsledky redukce vizuálních pozorování Slunce za rok 2001 (V. Neliba)
Planetky - Projekt Klenot (J. Tichá)
Pro mládež - První kontakt (V. Jandáková)
Úkazy (P. Bartoš)
Ze společnosti Tisková prohášení (P. Suchan), Zasedání VV, Ze života složek (P. Bartoš)

Časopis je určen pouze pro členy ČAS. Členové ČAS mají další výhody - levnější vstupné na řadu hvězdáren a pořady v některých planetáriích, většina složek vydává své specializované věstníky...přehled všech výhod
jak se stát členem
kontkat na redakci - kr@astro.cz

Petr Sobotka Ostatní

Zen objevu 2001 v Brne

Žeň objevů 2001
V úterý 26. března se ve hvězdárně a planetáriu M. Koperníka v Brně koná přednáška RNDr. Jiřího Grygara, CSc. s názvem "Žeň objevů 2001". Jedná se o tradiční každoroční ohlédnutí za nejvýznamějšími astronomickými událostmi uplynulého roku. Přednášku můžete navštívit od 17 nebo 20 hodin.

Popis cesty naleznete na stránkách hvězdárny a planetária (ve spodní části stránky).Zde přidáváme pouze odkaz na mapku (převzato ze stránek HaP M. Koperníka).
Petr Sobotka

Karel Mokrý Ostatní

Jarní setkání Amatérské prohlídky oblohy v Ostravě

Jarní setkání Amatérské prohlídky oblohy v Ostravě
Tak sedím ve vlaku na Prahu a přemýšlím, kdy nás opustí to věčné prokletí všech astronomických srazů. Tím prokletím není nic jiného než počasí. Proč vždycky, když se nás někde zkoncentruje víc jak jeden, okamžitě se zatáhne? A proč teď, když je setkání za námi, nám na cestu pryč svítí sluníčko? Proč nám nebylo dopřáno vidět kometu, když jsme se na ní všichni tak těšili? Matka příroda je opravdu nevyzpytatelná...
Josef Chlachula Ostatní

Výroční členská schůze PP ČAS

Výroční členská schůze PP ČAS
V úterý 2. dubna 2002 od 18 hodin proběhne v kinosále Planetária Praha Výroční členská schůze PP ČAS. Budepřednesena Výroční zpráva pobočky za rok 2001, zprávao hospodaření v roce 2001, revizní zpráva a výhled činnosti na rok2002. Součástí této schůze bude již tradiční přednáška RNDr. Jiřího Grygara, CSc. - Žeň objevů 2001.Schůze je přístupná iveřejnosti, členové ČAS mají po předložení členské legitimace vstup zdarma.

Všechny své kolegy - členy České astronomické společnosti zapražskou pobočku srdečně zve Pavel Suchan - předsedaPP ČAS.

Štěpán Kovář Ostatní

Plenární schůze ČAS

11.3.2002:Jménem Výkonného výboru ČAS si Vás dovoluji pozvat na Plenární schůzi ČAS,která se uksuteční v sobotu 16.3.2002 od 13:30 v prostorách Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v BrněRovněž srdečně zvu jménem Výkonného výboru ČAS zástupce složek ČAS na Setkání zástupců složek a Výkonného Výboru ČAS,které se uskuteční tamtéž.
Štěpán Ivan Kovář
Program 16.3.2002.
10:00 - 12:00 Setkání zástupců složek a VV ČAS
13:30 - 17:00 Plenární schůze ČAS
  • výroční zpráva ČAS za rok 2001
  • přednáška Doc. RNDr. Zdeňka Mikuláška CSc
  • udělení Kvízovy ceny a přednáška laureáta
  • diskuze
  • Karel Mokrý Ostatní

    "Hviezda" známeho hvezdára Bochníčka zhasla

    23.02.2002: "Hviezda" známeho hvezdára Bochníčka zhaslaVo veku nedožitých 82 rokov zomrel dnes ráno v Bratislave po ťažkej chorobe popularizátor astronómie Doc. RNDr. Záviš Bochníček, Csc. TASR to oznámil jeho syn Oliver Bochníček. Záviš Bochníček sa narodil v Prahe, ale väčšinu svojho života žil na Slovensku. Ako šestnásťročný objavil hviezdu Nova CP Lacertae a táto udalosť poznamenala jeho ďalšie kroky v živote. Pri tejto príležitosti ho ocenili exprezident Tomáš Garrigue Masaryk a vtedajší prezident Eduard Beneš.
    více - Markíza
    Karel Mokrý Ostatní

    Vyšly Kosmické rozhledy

    Vyšly Kosmické rozhledy - Z říše hvězd
    31.1.2002 vyšlo první číslo 40. ročníku členského časopisu ČAS. Obsah čísla:
    Rozhovor s RNDr. Jiřím Grygarem CSc.
    Anketa - Ohlédnutí za rokem 2001 (P. Barttoš)
    Recenze - Jak si nezadat (Z. Pokorný)
    Hvězdárny - Pražská hvězdárna v Klementinu (Š. Kovář)
    Aktuality (Pavel Koten, J. Grygar, P. Suchan)
    Historie - Vzpomínky na Antonína Bečváře (V. Vančura), Vznik ČAS (H. Zíková)
    Slunce - Úplné zatmění Slunce 21.6.2001 Angola (M. Bělík)
    Planetky - Kolik je planetek? (J. Tichá), Internet o planetkách
    Pro mládež - Život ve vesmíru (Š. Kovář)
    Úkazy (P. Bartoš)
    Ze společnosti Tisková prohášení (P. Suchan), Zasedání VV, Ze života složek (P. Bartoš)

    Časopis je určen pouze pro členy ČAS. Členové ČAS mají další výhody - levnější vstupné na řadu hvězdáren a pořady v některých planetáriích, většina složek vydává své specializované věstníky...přehled všech výhod
    jak se stát členem
    kontkat na redakci - kr@astro.cz

    Miroslav Brož Ostatní

    Povětroň 2/2002

    Povětroň 2/2002.

    Dnes vyšlo nové číslo časopisu Povětroň 2/2002- občasníku Astronomické společnosti v Hradci Králové.
    První článek tohoto čísla má spíše geologické zaměření,ale přesto s astronomií souvisí - Jiří Šura píšeo ševětínské kruhové struktuře, o níž se dříve soudilo,že je starým impaktním kráterem.
    Další článek Mirka Brože je dokončením přehledu referátů ze sicilskékonference Asteroids 2001 z čísla 5/2001. Navazuje na nějčtvrté pokračování seriálu o slunečních hodinách.Čtvrtým dílem pokračuje i seriál o typech proměnných hvězd,tentokrát se seznámíme s trpasličími cefeidami.
    V pozorovatelském bloku najdeme článek Martina Lehkého o těsnémprůletu komety 96P/Machholz kolem Slunce. Pepa Kujal popisuje naševýpravy za pozorováním meteorických rojů Geminid a Kvadrantid.Vláďa Kocour napsal první díl článku o fyziologické optice.Autorem "Dění na obloze" je Tomáš Kubec.
    Nová rubrika "Přečetli jsme si" si klade za cíl upozornitna zajímavé články v populárních i odborných, zahraničníchi domácích astronomických časopisech.
    Astronomická společnost má od ledna 2002 také nový znak (viz obrázek vpravoa článek o výběrové soutěži).
    Tištěnou verzi časopisu Povětroň je možné předplatit za 35,- Kč(za jedno číslo). Elektronická verze (ve formátech PDF, PostScripta HTML) je k dispozici zdarma. Vše naleznete na domovské stránce časopisu:
    http://www.astrohk.cz/ashk/povetron/
    Miroslav Brož, Martin Navrátil
    Pavel Koten Ostatní

    Gemini South v provozu

    Dalekohled Gemini South nacházející se v chilských Andách byl nedávno slavnostně uveden do provozu. Připojil se ke svému "dvojčeti" Gemini North stojícímu na Mauna Kea na Havaji, který je v provozu už od roku 1999. Oba totožné dalekohledy jsou výsledkem spolupráce Argentiny, Austrálie, Brazílie, Chile, Kanady, Spojených států a Velké Británie. Každý z nich pokrývá jednu hemisféru hvězdné oblohy a dohromady tak zajišťují pokrytí oblohy celé. Dalekohledy jsou vybaveny 8m primárním, relativně tenkým zrcadlem, které je schopno zachytit a soustředit jak záření ve viditelné tak i v infračervené oblasti elektromagnetického spektra, a adaptivní optikou pro korekci zkreslení vzniklého průchodem světla zemskou atmosférou. První pozorování jižním dalekohledem se uskutečnilo zhruba před měsícem.
    Zdroj: National Science Foundation Press release ze dne 18. ledna
    PK
    Karel Mokrý Ostatní

    High School Teachers (HST) 2002

    Funding for the CERN programme for High School Teachers (HST) 2002has been approved.

    The deadline for applications is February 28. The programme will starton June 30 and finish on July 20. As always, we expect to providefinancial support to at least one participant per each memberState. As in previous years, we shall welcome matching contributionsfrom the funding agencies of the countries.

    For your interest we preparedthe report of the 2001 edition.

    Karel Mokrý Ostatní

    Astronomická korespondenční soutěž

    Astronomická korespondenční soutěž vstoupila do dalšího ročníku.Přihlašovat se můžete do do února 2002.

    Česká astronomická společnost a Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně - odloučené pracoviště Hvězdárna ve Vyškově připravily pro žáky a studenty základních a středních škol ve věku 12 až 15 letAstronomickou korespondenční soutěž.

    Vlastní akce probíhá korespondenční formou, jejímž vyvrcholením je Letní astronomické soustředění. Tohoto Letního astronomického soustředění se budou moci zúčastnit úspěšní řešitelé korespondenční soutěže, kteří budou vybráni na základě dosažených výsledků.
    Karel Mokrý

    Miroslav Brož Ostatní

    Povětroň 1/2002

    7.1.2002: Povětroň 1/2002.Dnes vyšlo nové číslo časopisuPovětroň 1/2002- občasníku Astronomické společnosti v Hradci Králové.

    Z jeho obsahu je vidět, že tentokrát se zaměřuje na proměnné hvězdy:Martin Navrátil píše o zákrytové dvojhvězdě ES UMa,Pavel Marek a Ondra Pejcha o pulzujících hvězdách typu W Virginis,Honza Skalický referuje o brněnské proměnářské konferenci,která se konala na začátku listopadu 2001, a k tomu je přiřazeni příspěvek o modelování EQ Tauri.

    Martin Lehký přináší zprávu z oboru meziplanetární hmotyo těsném průletu planetky 1998 WT24 kolem Země.Spolu s Martinem Navrátilem pak popsali pozorovánímeteorického roje Leonid.

    Druhými díly pokračují seriály 10 otázek a odpovědí a Daleké rozhledy.Nově zařazujeme rubriku Dění na obloze, v níž najdete přehlednoumapku oblohy a stručné tipy na úkazy viditelné v následujícím měsíci.Martin Cholasta upozorňuje na knihu o Tychonovi Brahe.

    Tištěnou verzi časopisu Povětroň je možné předplatit za 35,- Kč(za jedno číslo). Elektronická verze (ve formátech PDF, PostScripta HTML) je k dispozici zdarma. Vše naleznete na domovské stránce časopisu:
    http://www.astrohk.cz/ashk/povetron/
    Miroslav Brož

    Pavel Koten Ostatní

    Umělá hvězda nad Mauna Kea

    Obří Keckovy dalekohledy na hoře Mauna Kea na Havajských ostrovech jsou vybaveny adaptivní optikou, která koriguje rozmazané obrazy hvězd a dalších objektů způsobené průchodem záření neklidnou atmosférou. Systém sleduje pomocí kamery obraz relativně jasné hvězdy, který vyhodnocuje počítač. Ten 670 krát za sekundu dává příkazy 349 přítlačným bodům, aby měnily tvar tenkého 15cm zrcadla zařazeného do optické soustavy dalekohledu. Změny jsou řádově v mikrometrech, ale to už je dostatečné na to, aby byl obraz korigován. Použitelné jasné hvězdy se bohužel vyskytují pouze na 1% celé oblohy a tak si astronomové vyrobili svoji vlastní umělou hvězdu. Laserový paprsek vyzářený na vlnové délce 589 nm s výkonem 20 W vybudí ve výškách kolem 95 km nad zemí k záření sodíkové atomy v oblasti o průměru kolem jednoho metru. Tato umělá hvězda má sice pouze 9,5 magnitudu, je tedy 25 krát slabší než nejslabší hvězdy pozorovatelné pouhým okem, ale už je dostatečně jasná na to, aby ji systém adaptivní optiky zachytil. Dalekohled Keck II nyní může využívat adaptivní optiku kdykoliv, bez ohledu na kterou část oblohy je zrovna zaměřen. S použitím adaptivní optiky dosahuje dalekohled v infračerveném oboru spektra 4 krát lepšího rozlišení než Hubble Space Telescope na oběžné dráze.
    Zdroj: Keck Observatory News Release ze dne 4. ledna
    PK
    Pavel Koten Ostatní

    PF 2002

    Hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a úspěchů v novém roce čtenářům Astronomických novinek!
    PK
    Miroslav Brož Ostatní

    CD Astronomie

    CD /Astronomieje soubor více než tisíce obrázků s astronomickou tematikou,doplněných českým odborným komentářem. CD-ROM vydalaHvězdárna a planetárium Hradec Králové,příspěvky se na vydání podíleli i členovéAstronomické společnosti v Hradci Králové.

    První verze byla uvolněna již v prvním čtvrtletí roku 2000. Základnípodoba sice zůstává stále zachována (tj. bílé písmo na tmavě zeleném pozadí,čtyři hlavní kapitoly), ale došlo ke značnému zpřehlednění a vylepšenígrafické stránky. Především jsme však doplnili velké množství nových příspěvkůi jednotlivých obrázků - z poslední doby jmenujme například: kompletnísoubor obrázků z Hubblova teleskopu uveřejněných během roku 2001;dokumentaci výzkumu planetky (433) Eros sondou NEAR Shoemaker;astrofyzikální přednášky o galaxiích, o prstencích velkých planeta další.

    Více

    Miroslav Brož

    Štěpán Kovář Ostatní

    Soutěž Life in the Universe skončila

    13.11.2001:Česká astronomická společnost byla garantem a pořadatelem národního kolaevropské soutěže Life in the Universe. Přestože byla vyhlášena v dostipozdním termínu, přišlo do soutěže během tří týdnů přes 90 soutěžních prací.Hodnotící komise vybrala 4 práce, které postoupily do evropského kola,které se konalo od 7. do 10. listopadu 2001 ve švýcarském CERN. Nikdo z násnepředpokládal, že by vzhledem k tak krátkému termínu, který měli češtístudenti na vypracování, se mohl některý z našich projektů probojovat dofinále. O to více jsme byli mile překvapeni, ze Česká republika se do finálesoutěže zásluhou nejmladší členky naší výpravy Veroniky Janákovédostala.
    V sobotu od 19 hodin proběhla ceremonie udělování cen. Program, kde nechyběltelemost do americké SETI, vysílaní přes Internet ani dotazy na téma život vkosmu (ty se mohly podávat přímo v sále nebo přes Internet) vyvrcholiludílením cen. Veronika Janáková z Frenštátu pod Radhoštěm získala spolu sdalšími osmi třetí cenu. Odměnou byla nádherná publikace Hledáni nekonečna ašvýcarské hodinky.
    Obrazovou reportáž přineseme v příštích Kosmických rozhledech a během několika málo dnů i nahttp://mladez.astro.cz.Výsledky soutěže jsou na http://www.lifeinuniverse.org/Winners.html
    Štěpán Kovář
    Pavel Suchan Ostatní

    Čtyři sta let od úmrtí Tychona Brahe

    18.10.2001: Vydáno tiskové prohlášení č. 29Tycho Brahe čtyři století od úmrtí největšího pozorovatele nebeských těles Ve středu 24.října 2001 uplyne čtyři sta let od úmrtí Tychona Brahe, velkého dánského hvězdáře a jednoho ze zakladatelů moderní astronomie, který strávil poslední roky svého života v Praze ve službách císaře Rudolfa II. a je pochován v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí.

    Luděk Vašta Ostatní

    Nušlova cena 2001

    V úterý 27. listopadu 2001 od 18 hodin bude v Planetáriu Praha udělena Nušlovacena za rok 2001 RNDr. Ladislavu Křivskému, CSc. Laureát při tétopříležitosti přednese přednášku na téma Od slunečních erupcí kpyramidám. Organizuje Pražská pobočkaČAS.
    Nušlova cena České astronomické společnosti je nejvyšší ocenění, kteréuděluje ČAS badatelům, kteří se svým celoživotním dílem obzvláště zasloužilio rozvoj astronomie. Je pojmenována po dlouholetém předsedovi ČAS prof.Františku Nušlovi (1867-1951). ČAS obnovila její udělování po padesátiletépřestávce v r. 1999.
    Karel Mokrý Ostatní

    Soutěž Life in Universe

    Česká astronomická společnost spolupořádá národní kolo mimořádné soutěže, která je určena středoškolákům a probíhá nyní ve více jak 22 zemích v Evropě. Informujte prosím své známé, přátele, kolegy, své žáky o možnosti zapojit se do zcela ojedinělého projektu. Šanci uspět má každý úplně stejnou, jen se zapojit.

    Soutěž pořádají CERN, největší evropská laboratoř pro nukleární výzkum, ESO, Evropská jižní observatoř a ESA, Evropská kosmická agentura, tedy veličiny číslo jedna na poli světové vědy. Pro vítěze národního kola čeká třídenní pobyt v CERNu v Ženevě, kde budou moci nahlédnout pod pokličku nebývalé laboratoře, která se rozkládá na hranicích mezi Francií a Švýcarskem. Budou se moci setkat s předními vědci nukleární fyziky a Ti nejlepší budou moci sami svůj projekt prezentovat na konferenci. V CERNu Vám nezůstane nic utajeno a s radostí Vás zavedeme do obrovského centra výpočetního střediska, kde je srdce téměř všech probíhajících experimentů. Vítězům kromě oficiálního programu vyjednáme návštěvu experimentálních pracovišť, kde sto metrů pod zemí se v 27 km dlouhém tunelu urychlují částice. Tak neváhejte a zapojte se do mimořádného projektu "Život v kosmu" a jeďte v listopadu do Cernu, místa, kde se zrodil web.
    Podrobnosti
    Ke stažení
    Přihláška (pdf)   Přihláška (doc)



    19. vesmírný týden 2024

    19. vesmírný týden 2024

    Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

    Další informace »

    Česká astrofotografie měsíce

    ic2087

    Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

    Další informace »

    Poslední čtenářská fotografie

    panorama, čas 10s, clona F3,5, ISO 400

    Další informace »