Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Karel Mokrý Ostatní

Tisíciletý odkaz čínských astronomů

Vlašimská astronomická společnost
Vás srdečně zve na přednášku Mgr. Jiřího Duška

TISÍCILETÝ ODKAZ ČÍNSKÝCH ASTRONOMŮ

v pátek 13. 9. 2002, v 19:00 hod., hvězdárna Vlašim

  • Jakým způsobem ovlivňují starověká pozorování čínských astronomů moderní astrofyziku? Mýty a realita.
  • Autor je zaměstnancem Hvězdárny a planetária M. Koperníka v Brně, kde se věnuje popularizaci astronomie. Je šéfredaktorem Instantních astronomických novin (www.ian.cz), autorem řady pořadů v brněnském planetáriu a ve volných chvílích se zabývá také studiem uhlíkových hvězd.
  • Vstupné dobrovolné.

    Přednáška probíhá v rámci týdenní akce Kulturní odkaz staré Číny http://www.medina.cz/cina.V sobotu 14. září 2002 proběhne za příznivého počasí veřejné pozorování Slunceu Čínského pavilonu (od 14 do 16 h.). Akci podpořil Středočeský kraj.

  • Karel Mokrý Ostatní

    Slavnostní předání Nušlovy ceny pro rok 2002

    Česká astronomická společnost
    si Vás dovoluje pozvat na
    Slavnostní předání Nušlovy ceny pro rok 2002,
    které se uskuteční dne 5. září 2002 od 16.30 hod
    v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, místnost číslo 206
    Po předání Ceny prosloví laureát
    Doc. RNDr. Zdeněk Švestka, DrSc. [SRON, Utrecht]
    přednášku na téma:

    "Družice, počítače a naše nejbližší hvězda".

    Srdečně všechny zveme.
    Podrobnosti naleznete v Tiskovém prohlášení č. 39 (formát MS Word)
    Výkonný výbor České astronomické společnosti
    Přejete-li si rezervovat místo, prosíme kontaktujte emailem:
    stepan.kovar@astro.cz

    Pavel Marek Ostatní

    Schůzka ASHK

    Pravidelná schůzka Astronomické společnosti v Hradci Králové se koná již tuto sobotu 7. září 2002 od 10.00 na Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové. Jste srdečně vítáni.
    Pavel Marek Ostatní

    Počátky hradecké hvězdárny

    jsou záhadné, pohnuté a zahaleny tajemstvím. Je to důsledek situace v padesátých letech minulého století, kdy výsledek činnosti iniciátorů, stavitelů a uživatelů se lišil od původních záměrů. Před 55 lety byl položen základní kámen hvězdárny. Avšak období 1947 až 1953 je stále bílým místem historie HP HK 8. - Autor Josef Bartoška
    Pavel Marek Ostatní

    Na prodej dalekohled Dobson 250/1250

    Protože dobrých nabídek není nikdy dost a někdy je i nabídka na bazarový dalekohled velmi zajímavá. Sami posuďte nabídku Františka Červinky. Prostě nemá na pozorování čas a tak třeba jeho dalekohled najde nového majitele. A nyní pár údajů: Dobson 250/1250mm, orig. konstrukce od Drbohlava, hledáček 80/450mm, okuláry ATC 32K, 10N, barlow ATC BW 2x, okuláry k hledáčku. Komplet vše za 18.000Kč. Kontakt: Frantisek Cervinka, E-mail: cervinfr@volny.cz, Tel.: +420604366650
    Pavel Marek Ostatní

    Počítačové planetárium zdarma

    Dnes si Vám dovolím v krátkosti představit počítačové planetárium, které možná už znáte, ale někteří ne. Ale určitě stojí za vyzkoušení a pokud je navíc zdarma nebrání tomu již vůbec nic.
    Petr Bartoš Ostatní

    Sekretariát mimo provoz - výzva

    Vážení přátelé,
    rád bych vás informoval o nefunkčnosti sekretariátu, který bude až do odvolání uzavřen. Stromovka je uzavřenou oblastí (viz. text více). Budeme se snažit vyřizovat nejdůležitější agendu, ale prosím o vaši schovívavost. Věřím, že nám podaří co nejdříve najet na normální provoz. V případě nutnosti volejte na tel. 0606 578648. Rovněž bych vás rád vyzval, pomozte všude kde je to potřeba, kontaktujte krizová centra nebo se obraťte přímo na postižené, které znáte.
    Petr Bartoš
    Petr Bartoš Ostatní

    HaP České Budějovice zaplaveno

    Pokud jde o Ceske Budejovice, tak tam bylo 45 cm vody v prizemi tj. i salech pro verejnost, blato vyklizime, zahrada je tak podmocena ze se tam neda zatim nic delat, potrebovali bychom jenom nejake cerpadlo na vycerpani vody z sachticky v planetariu kde jsou kabely a jedno z vyusteni vzduchotechniky, vody neni mnoho tj. staci s malym vykonem, ale aby salo zespodu prip. pomoci nejake hadice.Pokud byste o necem vedeli prosime zavolat na 0603-913985 v CB nejdou zatim pevne linky.
    Pavel Marek Ostatní

    Astronomické programy v češtině

    Asi řada z nás si už někdy stáhla nějaký ten prográmek s astronomickou tématikou. Ale ejhle, většina z nich nemluví česky. Jaká škoda. Takže i Vám by se hodily určitě informace, jak je česky naučit.
    Petr Bartoš Ostatní

    HaP České Budějovice evakuována

    Dobre rano,
    u nas je (v Ceskych Budejovicich) voda nevime kolik protoze nam naridili evakuaci, az budu vedet podrobnosti, tak dam vedet, obavam se ze az zitra.
    Ctvrtecni prvni povoden jsme prezili bez uhony, ale toto je nad vsechny predstavy znalych lidi co muze reka(reky) udelat ani nikdo nedokaze rici jak vysoko tam bude voda jak dlouho atd...
    Jana Ticha
    Prejeme do Ceskych Budejovic mnoho stesti a pevne nervy.
    Petr Bartoš Ostatní

    Nabídka pomoci

    Vážení přátelé, ke dni 13.8.2002 - 4 hod, máme ohlášeno několik nabídek pro pomoc. Konkrétně se jedná o 5 lidí + 2 auta. Ochota pomoci při odklízení následků povodně.
    Petr Bartoš
    Karel Mokrý Ostatní

    Astropis Speciál 2002

    img: AstropisČlánky
    L. Kohoutek: Mezihvězdná hmota v Galaxii
    S. Ehlerová: Opticky nedostupný vesmír: HI obálky
    V. Kopecký Jr.: Chemie v mlhovinách
    P. Kulhánek: Mlhovinový plazmaglosář
    T. Gráf: Hvězdné větry
    J. Kubánek: Fotografování mlhovin
    J. Verfl: V mlhavých dálkách
    M. Švanda: Pohled hluboko do Laguny
    R. Mašata: Letní temné mlhoviny

    RubrikyD. Ondřich: Mlhoviny aneb obrázky, obrázky, obrázky... ?

    Pavel Marek Ostatní

    SKYMASTER - splnění jednoho snu

    Je řada lidí, kteří si vysní, že si postaví svou vlastní hvězdárnu, do ní dají nějaký ten dalekohled, samozřejmě pokud možno ten největší a budou celé noci koukat po obloze. Ne každému se ten pocit splní, ale důležité je nepolevit a stále se snažit svůj "bláznivý" sen uskutečňovat.
    Luboš Brát Ostatní

    Oficiální výsledková listina Astrosoutěže 2002

    Na stránkách Astrosoutěže naleznete konečnou výsledkovou listinu finalistů. Tato soutěž pro mladé astronomy je koncipována do dvou kol. První kolo se každoročně koná korespondenční formou. Účastníci plní různé praktické i teoretické ulohy, které jsou bodovány. Dvanáct nejlepších řešitelů se dostává do druhého kola, které probíhá prezenčně na hvězdárně ve Vyškově. Organizátor akce RNDr. Petr Hájek nyní zveřejnil úplnou výsledkovou listinu těchto finalistů. Letošní ročník byl již čtvrtý v pořadí a zájem mladých astronomů o tuto akci je veliký.


    17. vesmírný týden 2024

    17. vesmírný týden 2024

    Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

    Další informace »

    Česká astrofotografie měsíce

    ic2087

    Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

    Další informace »

    Poslední čtenářská fotografie

    Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

    Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

    Další informace »