Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Karel Mokrý Ostatní

Návrat Jodrell Bank

Známý radioteleskop v Jodrell Bank na severozápadě Anglie má po dvou letech práce zcela novou odraznou vrstvu. Tato úprava výrazně zlepšila citlivost 45 let starého teleskopu.

Karel Mokrý Ostatní

ALMA

21. října 2002 podepsala ministrině zahraničí Chilské republiky María Soledad Alvear a zástupce ESO Dr. Catherine Cesarsky dohodu, která opravňuje ESO založit novou observatoř v Chile.

Toto nové centrum bude Atacama Large Millimeter Array (ALMA) - největší pozemní astrnomický projekt pro příští desetiletí.

Josip Kleczek Ostatní

Sluneční energie

Převážná část energie Země pochází z nitra Slunce. Jen malá část energie na naší planetě uchovávaná v rotaci Země a v radioaktivních prvcích pochází ze sluneční mlhoviny. To je velmi stará energie, kterou naše planeta uchovává jako dědictví od doby, kdy vznikla. Zděděná energie je jen zlomkem z celkového množství energie Země, zatímco podstatná část energie naší planety je "nová", neboť byla uvolněna před nedávnem v nitru Slunce.

Více

Petr Bartoš Ostatní

ČAS opět na veletrhu

Česká astronomická společnost se v roce 2002 zúčastnila 12. Podzimního knižního trhu v Havlíčkově Brodě, a to včetně přednášek, autogramiády atd.
Česká astronomická společnost měla k dispozici na veletrhu stánek v prvním patře KD Ostrov, ve kterém byla umístěna prezentace ČAS, jejích složek, publikací, KR. Kromě ČAS se na prezentaci podíleli: Hvězdárna Valašské Meziříčí, Nakladatelství Aldebaran a Hvězdárna Františka Pešty Sezimovo Ústí.
podrobnosti naleznete na: 12. Podzimní knižní trh 2002
Pavel Suchan Ostatní

Tiskové prohlášení ČAS číslo 41

Cena Littera Astronomica bude předána v Havlíčkově Brodě

Nová cena České astronomické společnosti - Littera Astronomica - je určena k ocenění osobnosti, která svým literárním dílem významně přispěla k popularizaci astronomie u nás. Cena se bude udělovat jednou v roce, a to při příležitosti konání Podzimního knižního trhu v Havlíčkově Brodě. Česká astronomická společnost udělila historicky první cenu Littera Astronomica 2002 přednímu českému astronomovi Josipu Kleczkovi za významný přínos v oblasti astronomické literatury. Cena bude slavnostně předána v pátek 18. října 2002 na 12. Podzimním knižním trhu v Havlíčkově Brodě. Laureát přednese přednášku a zúčastní se autogramiády.

Jana Tichá Ostatní

Českobudějovické planetárium opět otevřeno

Od pondělí 14.října je pro veřejnost opět otevřena Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích. Budova a technické zázemí planetária v parku na soutoku Vltavy a Malše bylo postiženo srpnovou povodní. V polovině října skončila první fáze oprav, která umožnila znovuobnovení provozu jediného jihočeského planetária pro veřejnost. První exkurze z českobudějovických škol navštívily planetárium hned 14.října a mnoho dalších je objednáno na následující dny a týdny.

Karel Mokrý Ostatní

Týden vědy a techniky 2002

V rámci týdne vědy a techniky 2002 proběhne exkurze na Astronomickém ústavu AV ČR a to v termínu 18.-20. října 2002 (9:00-17:00 h).

Témata exkurzí: Prohlídka muzea (historické přístroje, dokumenty a doklady v návaznosti na vývoj astronomie a jejího základního výzkumu v ČR, biografie zakladatele J. Friče, vznik a vývoj hvězdárny), prohlídka 2m dalekohledu, v případě jasného počasí možnost pozorování noční oblohy, promítání filmů ČT, výsledky práce badatelských týmů, pořady natočené ke 100. výročí hvězdárny.

Program akcí Týdne vědy a techniky 2002.

Petr Bartoš Ostatní

27.10. končí letní čas

V neděli 27. října 2002 skončí v České republice a většině evropských států Středoevropský letní čas (SELČ). Tehdy si o třetí hodině Středoevropského letního času posuneme hodiny na druhou hodinu Středoevropského času (SEČ), tedy o jednu hodinu zpět.
Karel Mokrý Ostatní

Astronomové obdrželi Nobelovu cenu za fyziku

Tři vědci věnující se novým metodám výzkumu galaxií a hvězd obdrželi Nobelovou cenu za fyziku. Raymond Davis jr. a Masatoshi Koshiba se věnovali detekci neutrin, Riccardo Giacconi byl průkopník astronomie v oboru rentgenového záření.

V prohlášení Švédské královské akademie věd se uvádí: "Letošní laureáti Nobelovy ceny za fyziku získali pomocí velmi malých částic vesmíru k zvýšení vědomostí o těch největších složkách - slunci, hvězdách, galaxiích a supernovách." "Nové poznatky zcela změnily náš pohled na vesmír".

Karel Mokrý Ostatní

Výstava - M. R. Štefánik

Národní muzeum
Slovenské národné múzeum-Etnografické múzeum Martin
Klub slovensjej kultúry
České centrum Bratislava

Vás srdečně zvou na zahájení výstavy

Milan Rastislav Štefánik
Muž, ktorý veril, že nájde svoju hviezdu

ve čtvrtek 3.října 2002 v 17 hodinv Lobkovickém paláci na Pražském hraděJiřská ulice č. 3, Praha 1-Hrad
Otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 17 jodin. Výstava potrvá do 5. ledna 2003
Karel Mokrý Ostatní

Zemřel Mojmír Eliáš

V pondělí 23. září náhle zemřel Mojmír Eliáš, autor řady zajímavých astronomických publikací, především pak o planetách sluneční soustavy.
Zdroj: IAN

Pavel Marek Ostatní

Nový dalekohled v Hradci Králové

Astronomická společnost v Hradci Králové a Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové si Vás dovolují pozvat na slavnostní zahájení provozu nového dalekohledu JAN ŠINDEL. Uskuteční se v sobotu 21. září 2002 v 10 hod. v kinosále a observačním pavilonu hradecké hvězdárny při příležitosti 8. celorepublikového setkání pozorovatelů proměnných hvězd skupiny MEDÚZA - František Hovorka (ředitel HPHK), Martin Cholasta (předseda ASHK)
Karel Mokrý Ostatní

Giovanni Domenico Cassini

V sobotu 14.9. uplyne 120 let od úmrtí významného francouzského astronoma italského původu Giovanni Domenico Cassini (8.6.1625 - 14.9.1712). Cassini se zabýval pozorováním těles sluneční soustavy. V letech 1671-1684 objevil 4 další Saturnovy měsíce (Iapetus, Rhea, Tethys, Dione).Objevil také nejvýraznější dělení Saturnova prstence - takzvané Cassiniho dělení.Jako první úspešně změřil sluneční paralaxu.

Je po něm pojmenován krátern a Měsíci a jeho jméno nese sonda Cassini, která je v současnosti na cestě k Saturnu. Sonda Cassini byla vypuštěna 17.10.1997 a k Satrunu by měla dorazit v průběhu roku 2004. Podrobnosti naleznete na domovské stránce sondy.

Karel Mokrý Ostatní

Tisková zpráva ČAS

Eleonora z Ehrenbergů

1.11.1832 - 30.8.1912

Astronomický ústav Akademie věd České republiky a obec Ondřejov pořádají slavnostní shromáždění u příležitosti 170ti let od narození a 90ti let od úmrtí koloraturní sopranistky

Eleonory z Ehrenbergů.

Shromáždění se koná na observatoři Ondřejov u vily Eleonora dne 15. září 2002 od 15 hodin. Během oslav vystoupí v doprovodu člena České filharmonie Jaroslava Šarouna sólista opery Národního divadla Ivan Kusnjer. Osobnost zpěvačky vzpomene paní Š. Bumbová a RNDr. Jan Králík, CSc.

Všichni jsou srdečně zváni.

tisková zpráva



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »