Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Pavel Koten Ostatní

Futurologický kongres na Parconu

Jak už se stalo pravidlem, na začátku prázdnin se koná v Chotěboři Festival Fantazie Avalcon. Letos je součástí česko-slovenského setkání Parcon. V rámci programu se uskuteční i tzv. Futurologický kongres s řadou přednášek věnovaných astronomii, kosmonautice i otázkám vývoje technologií a společnosti.
Jiří Grygar Ostatní

Body pro astronomii na IX. valném shromáždění Učené společnosti ČR

Ve dnech 19. a 20. května se konalo v budově Akademie věd ČR v Praze IX. valné shromáždění Učené společnosti ČR. Během zasedání byly mimo jiné předávány výroční ceny Učené společnosti za vynikající vědecké výsledky. V prestižní kategorii seniorů byly uděleny dvě, z nichž jedna připadla poprvé v osmileté historii udělování těchto cen astronomovi - RNDr. Pavlu Spurnému, CSc. z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově - za výzkum meteorů a meteoroidů, zejména s přihlédnutím k objevu a dráhové analýze meteoritu Neuschwanstein ze 6. dubna 2002. Cenu ve výši 100 tis. Kč sponzorovala a.s. Léčiva, Praha.

Petr Sobotka Ostatní

Pozvánka: 9 setkání skupiny MEDÚZA

Skupina MEDÚZA, která působí v Sekci pozorovatelů proměnných hvězd České astronomické společnosti, pořádá 9. setkání svých členů. Své prostory poskytla v termínu 23. až 25. května hvězdárna ve Valašském Meziříčí.
Petr Bartoš Ostatní

Nové číslo zpravodaje SMPH

V čísle 5/2003 Zpravodaje Společnosti pro MeziPlanetární Hmotu,které vyšlo 12. května, se dozvíte jak probíhalo nedávné setkání členůSMPH v Brně, dozvíte se o některých nově pojmenovaných planetkách a onové podvojné planetce (3782) Celle. Ze světa planetek jsou idalší příspěvky ...
Karel Mokrý Ostatní

Redakční šotek

Do článku o Zatmění Slunce Zatmění Slunce 31. 5. 2003 se díky nepozornosti redakce vloudil nepatřičný text:Začátek zatmění bude viditelný z Evropy, Afriky, Jižní Ameriky a východní poloviny Severní Ameriky. Konec úkazu bude pozorovatelný z nejzápadnější části Afriky, z celé Jižní a Severní Ameriky.

V textu opraven překlep "... jediné úplné zatmění a to 13. září 2015." na "20. března 2015".

Autorce článku - paní Evě Markové - a našim čtenářům se omlouváme. Text článku je již opraven. Text tiskového prohlášení ve formátu MS Word je již také opraven..

Miroslav Brož Ostatní

Povětroň 3/2003

Vyšlo nové čísloPovětroně- Královéhradeckého astronomického časopisu.Číslo 3/2003 začínáme důrazným upozorněním na tři pěkné nebeské úkazy,které nás čekají v květnu: přechod Merkuru, zatmění Měsíce a Země.Jedinečná šance pořídít fotografii do soutěže Foto ASHK 2003!
Karel Mokrý Ostatní

Vyhlášení soutěže s APO

Redakce APO shromáždila a zhodnotila všechny příspěvky do literární soutěže, kterou APO vyhlásilo 4. dubna tohoto roku.Ze všech došlých příspěvků bylo vybráno pět hodnocených míst. Výherci budou odměněni věcnými cenami.

V soutěži se nejlépe umístili:

1. místo - Jan "Albireo" Kučera
2. místo - Petr Sklář
3. místo - Zdeněk Kalvoda
4. místo - Jiřina Pešová
5. místo - Jiří Liška

Vítězná literární díla jsou vystavena na stránce APO.

Štěpán Kovář Ostatní

Dobrodružství vědy v pampě

V minulém článku jsme zveřejnili článek dr. Grygara o nově budované observatoři Pierre Auger v Jižní Americe. Požádal jsem proto o rozhovor českého fyzika RNDr. Jana Řídkého, CSc. z Fyzikálního ústavu AV ČR, díky kterému se na tomto projektu podílí i čeští vědci. Sešli jsme se před restaurací v Evropské laboratoři pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě a když jsem přicházel na smluvené místo, všiml jsem si, že se potkáváme na ulici jménem Pierre Auger.
Petr Bartoš Ostatní

Pocta Ondřejovu

vernisa.jpg
24. dubna 2003 v 18.30 hod proběhla, v rámci knižního veletrhu Svět knihy 2003, vernisáž výstavy Štěpána Kováře Pocta Ondřejovu
Jiří Grygar Ostatní

Projekt Pierre Auger Observatory

jg-web.jpg
V roce 1998 se začal rozbíhat projekt výzkumu kosmického záření o ultravysokých energiích [UHE CR], jehož duchovními otci jsou americký fyzik a nositel Nobelovy ceny Jim Cronin z Chicaga a britský fyzik z Leedsu Alan Watson. Smyslem projektu, který nese jméno francouzského fyzika a průkopníka výzkumu sekundárních spršek od primárních částic kosmického záření Pierra Augera, je získat solidní údaje o primárním kosmickém záření s energiemi částic nad 10 trilionů elektronvoltu (1019 eV).

Se svolením autora převzato z Instantních astronomických novin (www.ian.cz).

Petr Bartoš Ostatní

Vesmír v knihách

Stejně jako v loňském roce, bude mít i letos Česká astronomická společnost výstavní stánek na veletrhu Svět knihy 2003. Na stánku naleznete ty nejzajímavější knižní tituly s tématikou astronomie a kosmonautiky, v sousedství stánku pak výstavy o Africe a především premiéru výstavy Pocta Ondřejovu od Štěpána Kováře.
Těšíme se na Vaší účast a podrobnější program uvádíme níže.
Petr Bartoš Ostatní

INTERKAMERA

Vážení přátelé, nezapomeňte, že dnes 15.4.2003 začal v Průmyslovém paláci v Praze, veletrh INTERKAMERA.
20. mezinárodní výstava foto a video technika
Otevřeno 15.-17. 4. 10 - 18 hod, 18. 4. do 16,30
Vstupné 100,- Kč
Miloš Bura Ostatní

František Kozelský devadesátiletý

Dne 12.4.2003 se dožije devadesátky zasloužilý člen ČAS a nejlepší konstruktér astronomických přístrojů pan František Kozelský. Tento článek navazuje na interview RNDr Zajonce z Kosmosu 3/1993 u příležitosti osmdesátin F. Kozelského. Tento obsáhlý článek dokumentuje vše, co pro hvězdárny F. Kozelský v republice vyrobil.

Petr Bartoš Ostatní

Žeň objevů 2002 v novém sále

Dne 1.4.2003 se v nově opraveném kinosále (nyní nazvaném Starvid) Planetária hl.m. Prahy uskutečnila výroční členská schůze PP ČAS. Byla přednesena Výroční zpráva pobočky za uplynulý rok, zpráva o hospodaření v roce 2002, revizní zpráva a výhled činnosti na rok 2003. Součástí této schůze byla tradiční přednáška RNDr. Jiřího Grygara, CSc. Žeň objevů 2002.
Petr Bartoš Ostatní

Pražská pobočka ČAS vyrábí dětskou stavebnici MALÝ ASTRONOM

Předseda Pražské pobočky ČAS představil dne 1.4.2003 na tajném zasedání novou dětskou stavebnici MALÝ ASTRONOM, kterou zmíněná pobočka vyrábí. Vše dokládají i přiložené fotografie, kde představuje nikoli jeden, ale dokonce již více kusů zmíněné stavebnice.

Pavel Suchan s ditskou stavebnicí MALÝ ASTRONOM
Pavel Suchan s ditskou stavebnicí MALÝ ASTRONOM
Pavel Suchan s ditskou stavebnicí MALÝ ASTRONOM
Pavel Suchan s ditskou stavebnicí MALÝ ASTRONOM
Petr Bartoš Ostatní

JihoČas 1/2003

Právě vyšlo 1. číslo JihoČasu v roce 2003.
Obsahuje články o Měsíci, Sluneční aktivitě, Pozorování Marsu, "Za meteory k protinožcům", projektu KOMETY.CZ a o objevu první planetky, jejíž celá dráha leží uvnitř dráhy Země.


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »