Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní

Ostatní



Pavel Marek Ostatní

Nová generace dalekohledů pro amatérské astronomy

Každý astronom amatér si tu a tam rád udělá nějakou tu zajímavou fotku. Bohužel však nemá moc času a tak by rád využil i krátkých chvílí, které může svému koníčku věnovat. Problém fotografie je však zejména v přesnosti ustavení paralaktické montáže. A tak mnohdy kvůli jedinné fotografii absolvuje i několika hodinový maratón seřizování montáže. Dnes však se astronomům amatérům dostává do rukou mocný nástroj a to dalekohledy GPS.
Štěpán Kovář Ostatní

Rezignace dr. Petra Pravce na funkci předsedy ČAS

Dne 4. července 2002 zaslal předseda ČAS dopis s návrhem na svojí rezignaci. Hlavním důvodem uvedl rodinné a zdravotní důvody. "Jde v prvé řadě o rodinné a zdravotní důvody, které mi v posledním roce nedovolují věnovat téměř žádný čas a energii dobrovolným aktivitám. Mohu věnovat jen minimum času cestám mimo mé bydliště nebo pracoviště, což se jeví jako nedostatečné.", uvedl ve své rezignaci Petr Pravec.

Výkonný výbor na své řádné schůzi 10. července 2002 rezignaci přijal a poděkoval Petru Pravcovi za jeho více jak roční působení v čele společnosti. Výkonný výbor zvolil do funkce předsedy dosavadního místopředsedu Štěpán Kováře, místopředsedou se stal Petr Bartoš a sekretářem Karel Mokrý. Celý zápis z jednání Výkonného výboru naleznete v sekci zápisy.

Pavel Marek Ostatní

Sluneční hodiny v Čechách

V zemích s kulturními tradicemi jsou jednotlivé památky a výtvarná díla evidována. Mezi tyto artefakty lze zařadit i sluneční hodiny. U nás taková evidence do 80. let chyběla. Na Přírodovědecké fakultě UK v Praze vznikla tehdy myšlenka shromáždit dokumentaci o venkovních slunečních hodinách, vyhodnotit ji a zpracovat soupis slunečních hodin na pevných stanovištích. Mravenčí pílí studentů pod vedením RNDr. Ludvíka Muchy byla tato práce v roce 1990 dovršena. Celkový počet hodin tehdy zjištěný byl 1202. Bohužel, jejich výsledky publikovány nebyly.
Pavel Marek Ostatní

Astronomické přístroje a potřeby dostupné v ČR - Sluneční fólie

V dnešním krátkém příspěvku se zaměřím na známou pomůcku nejen astronomů amatérů. Vždyť kdo, z nás, majitelů nejen astronomických dalekohledů by nepřivítal možnost se bezpečně svým dalekohledem podívat na naší mateřskou hvězdu. Doposud jsme dodávali zejména originální sluneční, osazené v objímkách na konkrétní typy dalekohledů. Tato možnost neustále trvá, i když nutno podotknout, že materiál v nich používaný je dnes již překonán. Výrobci špičkových refraktorů zejména firmy Zeis a Astro-Physics doporučují folii vyráběnou německou firmou Baader Planetarium.
Marek Wolf Ostatní

LISA IV

Ve dnech 2. - 5. července 2002 proběhne v historických budovách pražského Karolina mezinárodní astronomická konference na téma Library and Information Services in Astronomy (LISA IV), kterou pořádá Astronomický ústav MFF UK ve spolupráci s Astronomickým ústavem AV ČR. Již čtvrtého setkání na toto téma se zúčastní více než stovka knihovníků světových astronomických institucí, správců databází (NASA ADS, CDS), vydavatelů odborné zahraniční literatury (Kluwer, IoP UCP) a také profesionálních astronomů. Tato konference je rovněž součástí oslav 50. výročí založení Matematicko-fyzikální fakulty UK.
Karel Mokrý Ostatní

Nová podoba www.astro.cz

Na nově upravených stránkách České astronomické společnosti naleznete několik novinek - sekci FAQ (často kladené dotazy), Download s pozadím do Windows a dokumenty o společnosti (včetně přihlášky).

V přehledně zpracované části o společnosti se dozvíte něco o uspořádání společnosti.

Na všechny stránky budou postupem času přibývat dalši informace. Máte-li jakýkoliv dotaz, připomínku, či by jste se chtěli podílet na vytváření obsahu tohoto serveru, obraťte se na info@astro.cz
příjemné čtení

Karel Mokrý Ostatní

21. 6. Nastane letní slunovrat

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 35 ze 17. 6. 2002
21. 6. Nastane letní slunovrat
Dne 21. 6. 2002 v 15h 24min letního času se severní polokoule Země nejvíce přikloní ke Slunci - v tom okamžiku nastane letní slunovrat, začne astronomické léto a Slunce vstoupí do znamení Raka. 21. 6. bude nejdelší den, Slunce u nás setrvá 16h 22min nad obzorem a jen 7h 38min zbývá na noc. V poledne vystoupí u nás Slunce nejvýš z celého roku, na obratníku Raka projde nadhlavníkem a na severním polárním kruhu o půlnoci nezapadne.
Pavel Koten Ostatní

"Astronomie a kosmonautika na Euroconu"

"Astronomie a kosmonautika na Euroconu"
Už za necelý měsíc se v České republice uskuteční vůbec poprvé v historii Eurocon, evropské setkání fanoušků literatury, filmu, Internetu a her, zaměřených na science fiction a technologie budoucnosti, fantasy a mytologii a horor, kosmonautiku a astronomii, UFO a záhady, historii a budoucnost. V rámci programu se uskuteční i tzv. Futurologický kongres s řadou přednášek věnovaných astronomii a kosmický letům a technologiím.
Karel Mokrý Ostatní

"Dokumentární film a soudobé dějiny"

"Dokumentární film a soudobé dějiny"
Dovolujeme si Vás pozvat na seminář"Dokumentární film a soudobé dějiny" věnovaný tentokrát astronomii aklimatologii. Seminář se koná 27. června od 15 hodin v budově Akademie vědČR, Národní 3, Praha 1, místnost č. 206.

Program:
Hledáme supernovy (Chile)
Vesmírné spojení (ze seriálu Perspektivy) (Velká Británie)
Vzdušný polární experiment (Itálie)
3MW ze Slunce (Itálie)
Klimatické konflikty (Dánsko)
více informací - http://www.kratkyfilm.cz/astro/

redakce II Ostatní

Medzinárodné astronomické edukačné centrum

Medzinárodné astronomické edukačné centrum

V dňoch 30. až 31. 5. 2002 sa na Sninských Rybníkoch a Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle uskutočnilo sympózium s medzinárodnou účasťou pod názvom "Medzinárodné astronomické edukačné centrum", ktoré bolo venované 50. výročiu založenia Hvezdárne v Humennom spojené s uvedením do prevádzky najväčšieho ďalekohžadu na Slovensku s priemerom hlavného zrkadla 1 meter. Uvedený ďalekohžad Vihorlatská hvezdáreň dostala do bezplatného užívania v rámci Zmluvy o vedecko-technickej spolupráci od svojho dlhoročného partnera Astronomického observatória v Odesse na Ukrajine. Prevoz a inštalácia ďalekohžadu trvala dva roky a bola úspešne ukončená 24.mája 2002 vložením hlavného zrkadla do tubusu ďalekohžadu za účasti odborníkov z Odessy p. Paulína - hlavný konštruktér, p. Rjabova - elektronik a p. Faščevského - optik. 26. mája 2002 bolo nainštalované sekundárne zrkadlo, čím boli zavŕšené práce na optickej sústave ďalekohžadu a vznikli predpoklady na jeho úspešné uvedenie do prevádzky. Celý ďalekohžad aj s montážou váži 4,2 tony, hlavné zrkadlo má hmotnosť 407 kg. Ďalekohžad je originálnym výrobkom Astronomického observatória v Odesse, montáž je vidlicová a optická sústava je modifikovaný systém ARGUNOVA. Celý projekt bol finančne zabezpečovaný prostredníctvom Neinvestičného fondu ,,TELESKOP", ktorý výrazne podporilo Ministerstvo kultúry SR.
RNDR. Igor KUDZEJ, CSc.
riaditež Vihorlatksej hvezdárne v Humennom

Karel Mokrý Ostatní

ASHK: Povětroň 4/2002

ASHK: Povětroň 4/2002
Dnes vyšlo nové číslo časopisuPovětroň 4/2002- občasníku Astronomické společnosti v Hradci Králové.

Jako první jsme zařadili článek 10 otázek a odpovědí, v němž senejprve seznámíte s vlastnostmi komet (formou komentovaných odpovědína otázky z čísla 1/2002) a pak si můžete zapřemýšlet o meteoritecha vzniku sluneční soustavy.

V rubrice Přečetli jsme si shrnujeme nově publikované odborné práce,především z oborů proměnných hvězd a meziplanetární hmoty.Vladimír Kocour připravil Dění na obloze pro prázdninové období.Slunečních hodin se týkají dva články: Miloš Nosek píše o prstencovýchslunečních hodinách a následuje krátká anonce internetovéhoKatalogu slunečních hodin v Čechách.

Kamil Fryš upozorňuje na možné využití fólie při pozorování reflektorem.Ostatně v následujících Povětroních byste se s popisem konstrukcírůzných astronomických přístrojů měli setkávat častěji!Druhým článkem Vladimíra Kocoura ml. je třetí, závěrečný dílFyziologické optiky pro astronomy.

Následují chronologicky řazené články týkající se dění ve společnostia akcí z uplynulých dvou měsíců:odhalení pamětní desky baronu Arturu Krausovi,10. výročí založení hvězdárny v Pardubicích,setkání Společnosti pro meziplanetární hmotu ve Vlašimi a7. setkání MEDÚZY v Partizánském.

Jiří Grygar Ostatní

Mimořádná cena Učené společnosti udělena Ondřeji Pejchovi

Mimořádná cena Učené společnosti udělena Ondřeji Pejchovi
Při příležitosti prvního dne 8. valného shromážděni Učené společnosti České republiky, jež se konalo v budově Akademie věd ČR v Praze dne 20. května 2002 byla studentu Gymnázia na Slovanském nám. v BrněOndřeji PEJCHOVIudělena mimořádná cena Učené společnosti pro studenty gymnáziíza práci v astronomii, zejména pozorování a měření proměnných hvězd.

V této kategorii ocenila Učená společnost sedm studentů českých gymnázií,ale z nich jedině Ondřej Pejcha získal cenu mimořádnou.

Ondřej Pejcha je členem ČAS a aktivním pozorovatelem proměnných hvězd.Věnuje se především pozorovacímu programu skupiny MEDUZA.
zpráva převzata od J. Grygara

Karel Mokrý Ostatní

Svět knihy 2002

Svět knihy 2002Česká astronomická společnost se v roce 2002 zúčastní knižního veletrhu "Svět knihy 2002", který se koná v Průmyslovém paláci holešovického výstaviště v Praze, ve dnech 9.-12.5.2002.Navštivte náš stánek s astronomickou literaturou!Více...
Svět knihy 2002
Jiří Grygar Ostatní

Pamětní deska Arturu Krausovi

Pamětní deska Arturu Krausovi
Čtvrtek 21. března 2002 - Pardubice

V odpoledních hodinách prvního jarního dne roku 2002 se konala na rušné pardubické třídě Míru u budovy č. 62 (někdejší pardubické "Staré pošty") malá astronomická slavnost. Po usilovném mnohaletém snažení tamější členky České astronomické společnosti paní Ireny Venzarové se podařilo odhalit pamětní desku, připomínající život a dílo pardubického rodáka barona Artura Krause (* 2.VIII. 1854 / + 21.III. 1930) - tedy přesně 72 roku po jeho smrti.

Karel Mokrý Ostatní

Katalog slunečních hodin

Katalog slunečních hodin
Na adrese http://www.astrohk.cz/slunecni_hodiny.htmlnaleznete nový Katalog slunečních hodin ve východních Čechách.Databáze v současné době obsahuje podrobné údaje o 225 hodinách,fotografickou dokumentaci, možnost prohledávání, zobrazení mapy,aktuálních statististik, články o pozoruhodných slunečních hodinách,reference, atd.

Autoři (Miloš Nosek, Martin Navrátil a Miroslav Brož) plánují v dalšíchměsících rozšíření katalogu na území celé České republikya také jeho vydání v tištěné podobě.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »