Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  VII. expedice SAROS (4): Laguna, šátky a ženy

VII. expedice SAROS (4): Laguna, šátky a ženy

Rozcestník po světě na břehu laguny. Autor: Petr Horálek
Rozcestník po světě na břehu laguny.
Autor: Petr Horálek
Den čtvrtý, 6. července 2010 (úterý)

Na tento den TravelQuest připravil jednu z obecně nejoblíbenějších akcí pro turisty, tzv. Lagoon Cruise. To vás posadí do autobusu a odvezou na patrně nejkrásnější část ostrova na jihovýchodě, kde leží ve vzdálenosti pár set metrů od břehu čtyři ostrůvky (Motutapu, Oneroa, Koromiri a poněkud dál na jih Taakoka). Mezi ostrůvky a břehem pak září překrásná laguna Muri, která vybízí ke šnorchlování, plachtění, sufrování a dalším sportovně-relaxačním činnostem. Tam na vás čeká vyhlídková loď kapitána Tamy, na jejíž palubu je dobré si zdarma půjčit šnorchlovací vybavení a vzápětí se nechat unášet uměním průvodcova vyprávění.

Ten náš průvodce stál za to. Vypracovaný vysoký holohlavý Maor, který bez dechu unášel ženské publikum sexistickými vtipy tak dobře volenými, že nikomu nepřišel nějak podlý. Hned si zjistil, jestli je na palubě nějaký právník – a že skutečně je. Tak si právníka vzal na mušku a každý vtípek právně ošetřil. Tím jej vpodstatě ještě umocnil. „Ano, jedli jsme lidi,“ perlí můj nejoblíbenější fór, „ale s příchodem právníků jsou s tím čím dál větší administrativní problémy. Koneckonců rybí maso taky není špatný...“

Výletní lodě kapitána Tamy. Autor: Petr Horálek
Výletní lodě kapitána Tamy.
Autor: Petr Horálek
Uprostřed lodi byla obdélníková díra vyplněná silným sklem, takže člověk viděl na dno. I když jsme ujeli 300 metrů, hloubka byla stále maximálně půl druhého metru a méně. Co na tom, že obloha byla zatažená, chlapík si svou one-man show náramně užíval. „Tady na tento ostrov smí jen muži,“ povídá, „to proto tady nikdo nežije.“ Pak odsouvá svého asistenta od řízení a sám nabírá rychlost tak, že se ostrým korálovým reliéfům vyhýbá jak při videohře. Po necelé půlhodince cesty zastavuje na kraji laguny pár desítek metrů od oceánských příbojových vln a všem zájemcům o šnorchlování okazuje, co je čeká. Já, ač jsem to nikdy nezkoušel, suverénně nasouvám na hlavu půjčené vybavení a skáču hrdě do vody. Okamžitě získávám šnorchlovací trubicí vzorek slané vody k ochutnání, ale je to zábava. Maoři nenechávají nic náhodě a přímo u zakotvených lodí rozhazují pečivo. Do několika minut je oblast plná tuctu různých druhů ryb s tím nejúžasnějším zabarvením, jaké člověk kdy viděl. Zvláště pak malé zebrovité rybky se bez ostychu nechávají chytat do rukou. Na dně jsou rozevřené mušle obrovské jak předloktí a překrásné korálové tvary. Chlapíci mezitím ukazují co a jak nebo vyhrávají k tomu celému požitku veselé písničky na kytaru.

Kapitán s kytarou tvůrcem pohody. Autor: Hana Druckmüllerová
Kapitán s kytarou tvůrcem pohody.
Autor: Hana Druckmüllerová
Po přibližně hodinovém zážitku nás pak postupně vylovili do svých lodí a namířili to k ostrovu Koromiri. A tam nám s radostí za zpěvu udělali výtečný oběd (libové rybí maso na cibulce s brambory, zeleninou a opékaným banánem, navrch kokosem). Kapitán přitom na každém kroku bděl na to, aby co nejvíce zvýhodnil ženy před muži. Ono tady se toho dočkáte v maximální podobě, neboť muži jsou sice silní křesťané, ale ženu berou jako svátost a pravý poklad, o který je třeba dbát. Je to zdroj krásy i potěšení, ale především plodnosti. Maoři se dvakrát nestydí o tom otevřeně mluvit a dávat to dostatečně najevo. „To proto tady ženy z celého světa tak rády zůstávají... Musíme je občas odhánět,“ ironicky doplňuje. Přitom sedí na pařezu s kytarou a zpívá jednu baladu za druhou.

Hana modelkou.. Autor: Petr Horálek
Hana modelkou..
Autor: Petr Horálek
Hana modelkou.. Autor: Petr Horálek
Hana modelkou..
Autor: Petr Horálek
Hana modelkou.. Autor: Petr Horálek
Hana modelkou..
Autor: Petr Horálek
Hana modelkou.. Autor: Petr Horálek
Hana modelkou..
Autor: Petr Horálek
Hana modelkou.. Autor: Petr Horálek
Hana modelkou..
Autor: Petr Horálek
Třetí část programu je pak čistá show. Nejdříve ukazuje, jak se zpracovává kokos od oloupání po získání omlazovacího extraktu pro ženskou kůži. Pak bere do ruky klacek a kreslí do písku dva kruhy. Z davu si vybírá Hanu a jednu Australanku, jednoznačně nejkrásnější ženské exempláře skupiny. Oběma dává do ruky šátek, staví je doprostřed kruhů a následuje přehlídka toho, jak z obyčejného šátku 1.5x1.5 metru lze udělat na 10 způsobů vhodný oblek do každého počasí.

Právník modelem. Autor: Hana Druckmüllerová
Právník modelem.
Autor: Hana Druckmüllerová
Mnohem větší šok přichází ve chvíli, kdy to samé demonstruje na mužích, přičemž bez okolků jako jeden z modelů vybírá právě právníka. A nevyhýbá se sexismu ani u něj – oběma mužům vytváří jakési kraťasy s kapsou uprostřed, kam po příkazu „Zavřete oči“ vkládá kámen dost těžký na to, aby z něho byla patrná pořádná mužská plodnost. Pak mužům ukazuje správné pohyby v pase pro sexuální akt, aby ukázal, že z nich vychází některé pohyby klasického maorského tance. Po tom všem nás se spokojenými žaludky pak zase nalodil do vyhlídkových lodí a odvezl k autobusům. Nejvíc mě však odrovnal na samotném závěru při loučení. Ten koumes znal jména všech asi 50 lidí jen podle toho, jak jsme se mu na začátku představili...

Večer toho dne pak dorazila krásná tropická bouře. Podle místních to byl velký paradox, neboť na tuto dobu (v červenci) je to velmi neobvyklé.

  •  




Seriál

  1. VII. expedice SAROS (1): Úvod do svědectví z ráje
  2. VII. expedice SAROS (2): Dny prvních příjemných ran
  3. VII. expedice SAROS (3): Přeministrovaná Avarua a kopeček u nemocnice...
  4. VII. expedice SAROS (4): Laguna, šátky a ženy
  5. VII. expedice SAROS (5): Blízká setkání s Trumpetovou rybou
  6. VII. expedice SAROS (6): Vysmátý George, váhové limity a tanečnice
  7. VII. expedice SAROS (7): Raemaru aneb Hledej červený šátek
  8. VII. expedice SAROS (8): Mangaia znamená Mír
  9. VII. expedice SAROS (9): Den, který bych chtěl vymazat z paměti
  10. VII. expedice SAROS (10): Švýcaři a turecký Měsíc
  11. VII. expedice SAROS (11): Cross island a božský hlas
  12. VII. expedice SAROS (12): Bible a věda v obchodě s hudbou
  13. VII. expedice SAROS (13): Cesta domů a Aere Ra!


O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.

Štítky: Expedice


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »