Úvodní strana  >  Společnost  >  Pořádáme...  >  Noc vědců  >  Noc vědců 2018

Noc vědců 2018

Noc vědců 2018 - 100 let české vědy Autor: VŠB – Technická univerzita Ostrava
Noc vědců 2018 - 100 let české vědy
Autor: VŠB – Technická univerzita Ostrava
Také v roce 2018 probíhá po celé České republice astronomická část Evropské noci vědců. Letos připadá na pátek 5. října 2018 a tématem je 100 let české vědy, protože jen dva týdny po akci oslavíme 100 let vzniku Československa. 

Národním koordinátorem se nově stala VŠB-TU v Ostravě, jedním ze spolupořadatelů je Česká astronomická společnost. K dispozici je již i nový web: www.noc-vedcu.cz, bude i aplikace pro Android.

Astronomický program Noci vědců proběhne opět na desítkách míst. Můžete se těšit na přednášky, v případě příznivého počasí astronomická pozorování dalekohledy. Návštěvníci budou mít možnost vidět práci vědců na vlastní oči, proběhne řada pokusů, pamatováno bude i na nejmenší návštěvníky.

Vstup je na všech akcích ZDARMA.

Celostátní plakát akce A4, A3, A2.

Kde bude Noc vědců probíhat?
(seznam průběžně doplňujeme)

Střední Čechy

Severní Čechy

Východní Čechy

Západní Čechy

Jižní Čechy

Vysočina

Severní Morava a Slezsko

Morava

Jižní Morava

 

STŘEDNÍ Čechy

 

 

Hvězdárna Ondřejov

   Program v pátek 5. října 2018 na observatoři v Ondřejově od 15:00 do 24:00.

15:00 - 24:00

Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny, osobnost jejího zakladatele J. J. Friče, historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři. V letošním roce si připomínáme 120 let od založení observatoře a 90 roků od odevzdání observatoře jejím zakladatelem J. J. Fričem státu.

15:00 - 19:00

Exkurze do Slunečního oddělení: můžete se podívat na sluneční patrolu, k horizontálnímu dalekohledu HSFA 2 (průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů) a slunečnímu radioteleskopu o průměru 10 metrů, největšímu v České republice. Přístroje budou v provozu a za jasného počasí bude předvedeno reálné pozorování Slunce, jinak ukázky pozorování ze záznamu.

Exkurze k největšímu dalekohledu v ČR (hlavní přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 64 m, hmotnost 84 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků.

Exkurze k dalekohledu D 50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.

Exkurze k dalekohledu 0,65 m skupiny fyziky asteroidů.

Prohlídka dvou historických kopulí původní hvězdárny, v případě jasného počasí pozorování Slunce v Západní kopuli.

Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů - to vše s komentářem. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka v 16:30 a 17:30 hodin.

Přednášky v budově Slunečního oddělení:

19:00 Dr. Miroslav Bárta (Sluneční oddělení, Astronomický ústav AV ČR)

Mikrovlnný vesmír v zrcadlech observatoře ALMA

O české účasti v největším světovém projektu současné pozemní pozorovací astronomie - observatoři ALMA v chilské poušti Atacama. Soustava více než šedesáti obřích antén observatoře ALMA nám nedávno otevřela zcela nové pozorovací okno do vesmíru v mikrovlnné oblasti vlnových délek. Snad méně známé je, že ALMA se věnuje i pozorování Slunce. A právě do vývoje speciálního režimu, který výzkum naší nejbližší hvězdy umožnil, se naše pracoviště významně zapsalo a funguje jako koordinátor celé evropské účasti v tomto programu.

21:00 Dr. Petr Kabáth (Stelární oddělení, Astronomický ústav AV ČR)  

Jak hledat exoplanety a nejlépe ty, kde by se mohl vyskytovat život?

Jak hledáme planety mimo Sluneční soustavu, tedy exoplanety? Kolik jich může být? Jak to na exoplanetách vypadá? Jak zjistíme, zda na nově objevené exoplanetě existuje atmosféra, případně život? Jakými přístroji exoplanety objevujeme a co nás na poli exoplanet čeká v příští dekádě? Jak se zapojuje ČR do výzkumu exoplanet?
19:30 – 24:00 (začátky posledních prohlídek ve 23:00)

Exkurze po malých skupinách návštěvníků na specializovaná pracoviště:

největší dalekohled v ČR s průměrem hlavního zrcadla 2 m

dalekohled skupiny fyziky asteroidů o průměru objektivu 65 cm

dalekohled D50 skupiny astrofyziky vysokých energií.

Za jasného počasí pozorování oblohy v historické kopuli původní hvězdárny. Podzimní obloha nabídne např. pohled na galaxii M 31 v Andromedě.

Zveme do prostoru historické hvězdárny astronomy amatéry se svými dalekohledy, aby pozorovali oblohu spolu s námi. Nutná domluva předem na 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan).

Pro dotazy k průběhu a organizaci Evropské noci vědců na observatoři v Ondřejově použijte prosím tento kontakt: Pavel Suchan, tel.: 226 258 411, 737 322 815, e-mail: suchan@astro.cz.

 

Hvězdárna Sedlčany

Na hvězdárně Josefa Sadila v Sedlčanech proběhne Noc vědců pro všechny věkové kategorie. Začíná v 17 hodin a končí ve 24 hodin. Pro vytrvalce a při bezoblačné obloze pak pokračujeme až do 2. hodiny po půlnoci.

- Pozorování: Budeme nejprve sledovat zapadající Slunce. Měsíc čtyři dny před novem nebude rušit svým světlem pozorování mlhovin a galaxií, ale na slabé mlhoviny a galaxie použijeme CCD kameru v ohnisku zrcadlového dalekohledu a můžeme je porovnat s přímým pohledem do okuláru velkého dalekohledu. Z planet budou na večerní obloze Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. V průběhu večera proběhne ukázka využití profesionálních CCD kamer při fotometrii hvězd a exoplanet s podrobnějším výkladem.
- Diskuze: Čas potřebný k cestování od planet k mlhovinám vyplníme diskusí na nejrůznější témata např. kosmologie a fyzika elementárních částic, vývoj vesmíru od Velkého třesku, černé díry a gravitační vlny, co víme o temné hmotě a temné energii, hlavních složkách kosmického prostoru. Témata budou volena podle zájmu účastníků NV2018.

V případě nepříznivého počasí bude večerní program doplněn přednáškou s obrazovou prezentací na téma „Pozorování exoplanet v amatérských podmínkách“ Františka Lomoze, správce hvězdárny.

 

Hvězdárna Vlašim

POZOR - u nás již 21. září!

Program

16:00 Pozorování Slunce a prohlídka meteorologických stanic - Jan Urban, Pavel Jakubův
18:15 Noc vědců v ČR - vznik, smysl, historie na vlašimské hvězdárně, motto, propagace nadcházející akce ČAS – Jan Urban, Pavla Kovalská
18:30 Speciální přednáška Česká stopa ve vesmíru“ - Milan Halousek
20:00 Soutěž pro dětské návštěvníky o ceny, prohlídka hvězdárny
20:30 Pravidelné pozorování noční oblohy pro veřejnost

 

Další informace naleznete na https://www.vas.cz.

 

Hvězdárna Žebrák

Plakát - Noc vědců Hvězdárna Žebrák Autor: Hvězdárna Žebrák
Plakát - Noc vědců Hvězdárna Žebrák
Autor: Hvězdárna Žebrák
Hvězdárna Žebrák připravuje na letošní Noc vědců velmi bohatý program. Návštěvníkům představí nový expediční dalekohled i videopremiéru Indiánské Pohádky z hvězd. Národním tématem je pak 100 let české vědy, na Hvězdárně Žebrák proto probereme 100 let české astronomie, která má nohatou tradici a mnoho úspěchů. Mezi hlavní vrcholy programu budou patřit povídání o netopýrech s Ditou Weinfurtovou a povídání astronoma Mgr. Petra Scheiricha Ph.D, které s velkým úspěchem cestovalo celou republikou, pod názvem ÓUMUAMUA - zaklínadlo? Nikoliv, nově objevený mezihvězdný asteroid ve Sluneční soustavě. Za předpokladu bezoblačné oblohy pak návštěvníky čeká pozorování objektů noční oblohy velkým dalekohledem.

Program

18:00 Otevření hvězdárny, prohlídka
18:30 Představení nového expedičního dalekohledu
19:00 100 let české astronomie - Jan Florian
19:30 Oumuamua - zaklínadlo? Nikoli, nově objevený mezihvězdný asteroid ve Sluneční soustavě - Petr Scheirich
20:30 Videopremiéra Indiánské Pohádky z hvězd
21:00 Setkání s netopýry - Dita Weinfurtová
21:30 Pozorování noční oblohy v kopuli

 

Další informace naleznete na www.hvezdarnazebrak.cz nebo www.facebook.com/hvezdarnazebrak

SEVERNÍ Čechy

Hvězdárna Teplice

Hvězdárna Teplice, Písečný vrch, 16:00 až 24:00

Program

16:00-18:00 Pozorování Slunce
18:00-20:00 Přednášky a prohlídka hvězdárny
20:00-24:00 Pozorování noční oblohy

 

Další informace naleznete na http://hapteplice.cz

Východní Čechy

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

1. Akce na Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové

„100 LET ČESKÝCH PLANETÁRIÍ“ - Pohled do historie i současnosti. Pokrok v této oblasti ukážeme v nejstarším provozovaném opticko-mechanickém planetáriu v ČR ZKP-1 a čistě digitálním planetáriu s projektory VELVET.

Program

  • 18:30 Digitální planetárium Vývoj planetárií v ČR, ukázka fungování, možnosti digitálních technologií z pohledu diváka i obsluhy
    19:15 Staré planetárium ZKP-1 Ukázka fungování, možnosti projekce nejstaršího planetária v ČR
    20:30 Kopule a terasa hvězdárny Pozorování objektů večerní oblohy dalekohledy, při nepřízni počasí náhradní program

2. Akce v kampusu Na Soutoku Univerzity Hradec Králové

PRVOREPUBLIKOVÉ SPOLKY POHLEDEM ASTRONOMICKÉ SPOLEČNOSTI V HK
Jedním z fenoménů po vzniku Československé republiky byl vznik mnoha spolků. Spolková činnost má vždy na vývoj komunity lidí (třeba obyvatel konkrétního města) velký význam. Je to místo, kde se setkávají mladí lidé se seniory, drobní řemeslníci s majiteli velkých firem, dělníci se středoškolskými profesory a občané s politiky. A všechny stmeluje zájem o konkrétní věc. Spolek je prostor, ve kterém se tedy setkávají lidé z různých vrstev, kteří by se třeba ani osobně nikdy nesetkali. To vše je patrné z historie Astronomické společnosti v Hradci Králové. Spolupráce lidí v tomto spolku vyústila v postavení hradecké hvězdárny.

Program

  • 17:00 Univerzitní knihovna UHK Komentovaná vernisáž výstavy
    17:00 Před budovou UHK Pozorování zajímavých astronomických objektů večerní oblohy dalekohledy, při nepříznivém počasí prohlídka dalekohledů
     

Další informace naleznete na www.astrohk.cz.

 

Hvězdárna Pardubice

Pardubická Noc vědců letos proběhne na dvou místech. Hvězdárna barona Artura Krause DDM ALFA Pardubice:

Program

- Pozorování noční oblohy
- Prezentace výzkumných projektů mladých vědců a občanské vědy
- Robotika a programování - hrátky s roboty
- Chemické a fyzikální pokusy

V rámci doprovodného programu bude vyhlášena fotografická soutěž pro mladé výzkumníky ArtSCIENCE

Ve spolupráci s Gymnáziem Mozartova Pardubice proběhne zahájení výstavy "Příběh kapky"

Partnery astronomické části noci vědců jsou Europe Direct Pardubice a spolek UTESLA. Noc vědců proběhne pod záštitou Krajské sítě podpory nadání Pardubického kraje.

Další informace naleznete na www.astropardubice.cz

 

Centrum přírodních věd - hvězdárna Jičín

Program

17:00 Největší výstava astro-artů v ČR. Výstava malovaných obrazů objektů vzdáleného i blízkého vesmíru dle skutečných fotografií od autorek E. Volákové a T. Prokopové
17:30 Odhalení nové fyzikální expozice - písečné kyvadlo
18:00 Přednáška RNDr. Stanislava Mihulky "Je vymření navždy?"

Následuje pozorování noční oblohy dalekohledy.

Další informace naleznete na www.hvezdarnajicin.cz.

ZÁPADNÍ Čechy

 

Hvězdárna Rokycany

Hvězdárna Rokycany bude 5. 10. odpoledne s dalekohledem pro sledování Slunce na náměstí v Rokycanech (ve spolupráci s centrem volného času Mozaika Rokycany). Večer pak naše akce proběhne mezi 18 až 23 hodinou na hvězdárně.

- prohlídka hvězdárny
- odborná činnost (zákryty, astrometrie)
- pozorování oblohy (za jasného počasí)
 

Další informace naleznete na http://hvr.cz

 

Západočeská pobočka ČAS v Sušici

Program Západočesdké pobočky ČAS proběhne na náměstí v Sušici od 16:00  do 22:00.

Program

- hudební "entrée"
- ukázka robotiky
- fyzikální a chemické pokusy
- 3D tisk modelování ve 3D
- astronomické pozorování dovezenou technikou
- expozice přípravy a využití speciálních tenkých vrstev pro nejrůznější aplikace
- astronomické a fyzikální přednášky
- astronomická kuchařka

Akce je určena pro všechny věkové skupiny, vstupné zdarma, prezentace místních škol mezi 15 až 18 hodinou

Další informace naleznete na www.zpcas.cz nebo www.facebook.com/zpcas

JIŽNÍ Čechy

 

Hvězdárna v Jindřichově Hradci

Hvězdárna F. Nušla a Astroklub při DDM v Jindřichově Hradci zve děti a veřejnost na program od 20.00 do 02.00 hodin na terase Domu dětí a mládeže v Růžové ulici (v případě nepřízně počasí do půlnoci).

Program

- pozorování oblohy; zvečera bude možné vidět Mars, dále jasnější objekty oblohy, jakými jsou například galaxie v Andromedě a některé kulové hvězdokupy, či dvojhvězdy.
- projekce - simulace planetária na plátně nebo mnoho minipřednášek na astronomická témata
- povídání o dalekohledech s ukázkami a pozorováním různými přístroji
- povídání o světelném znečištění

Další informace naleznete na www.hvezdarnajh.cz

 

Hvězdárna planetárium České Budějovice

Akce proběhne od 19.00 do 22.00 hodin.

Program

- 100 let české vědy, 90 let JAS, 80 let Hvězdárny ČB
- vyprávění o historii Hvězdárny
- filmová projekce
- prohlídka kopule
- pozorování dalekohledem (za jasného počasí)

Další informace naleznete na www.hvezdarnacb.cz

Hvězdárna Soběslav

Svákovská hvězdárna v Soběslavi pořádá Noc vědců od 18:30 do půlnoci.

Program

18:30 - 19:30 Pozorování Jupitera a Galileovských měsíců
20:35 - 21:30 Proč je důležité, aby princezny znaly jadernou fyziku? (přednáška)
21:35 - 24:00 Pozorování dalších objektů na noční obloze hvězdářskými dalekohledy. V případě nepříznivého počasí radiové pozorování meteorů.
 

Další informace naleznete na našem facebooku.

VYSOČINA

 

Hvězdárna Třebíč

Hvězdárna Třebíč pořádá Noc vědců od 20 do 23 hodin. Těšit se můžete na krátké přednášky, soutěže pro děti i dospělé a v případě příznivého počasí i na pozorování večerní oblohy.

Program

20:00 - 21:00 100 let české vědy (krátké přednášky a ukázky jednoduchých experimentů)
21:00 - 21:30 Soutěže s drobnými odměnami pro děti i dospělé
od 21:30 Pozorování večerní oblohy (za dobrého počasí), nebo prohlídka dalekohledů a povídání o noční obloze v sále hvězdárny
 

Další informace naleznete na www.ddmtrebic.cz/hvezdarna.html

SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO

Beskydská oblast tmavé oblohy - Gruň

POZOR - u nás až 6. října!

Zveme Vás na již sedmý ročník Noci vědců v Beskydech, který proběhne až 6. října od 16:00 do půlnoci (v případě přízně počasí). Opět jsou připraveny zajímavé přednášky nejen na astronomická témata, astronomické dalekohledy pro pozorování Slunce a slunečních skvrn ve dne a v případě jasné oblohy také večerní pozorování oblohy dalekohledy. V případě zatažené oblohy bude pokračovat „filmový večer“ s astronomickou tématikou. Vstup je ZDARMA, kapacita sálu dostatečná

Akce se koná v hotelu Charbulak ve Starých Hamrech.

Kontakt na organizátory je: kondziolkajan@seznam.cz, tel. 777814074

Další informace na www.boto.cz.

Hvězdárna Valašské Meziříčí

Program

S ohledem na večerní dobu a omezený prostor pro parkování prosíme návštěvníky, aby parkovali s automobily mimo areál hvězdárny (neplatí pro spoluobčany se sníženou pohyblivostí). Děkujeme za pochopení.

  •  
    • 17:00 – 18:00 EXKURZE DO VENKOVNÍ GEOLOGICKÉ EXPOZICE
    • Komentovaná prohlídka venkovní geologické expozice věnované vzniku a historii Vnějších západních Karpat včetně vnitřních paleontologických expozic.
    •  
    • 18:00 – 19:00 SOUHVĚZDÍ OSMY (přednáška pro veřejnost)

      Přednáška věnovaná Československým astronomům M. R. Štefánikovi (1880-1919) a Karlu Hujerovi (1902-1988). Štefánik se jako aktivní astronom věnoval observacím sluneční fotosféry a nové konstrukci spektroheliografu. Za svoji vědeckou práci získal ve Francii celou řadu ocenění např. Prix Jules-Janssen. Prof. Hujer je v Čechách téměř neznámou osobností astronomie, protože většinu svého života působil na v USA, kde vyučoval aeronautiku, fyziku a astrofyziku na universitě v Tenessee. Jako aktivní vědec astronom se mimo jiné věnoval spektroskopii binárních hvězd a jako popularizátor propagoval Divišův bleskosvod.
      Přednáška se obrací především k Štefánikově a Hujerově vědecké činnosti, ale neopomíjí jejich činnost společenskou a politickou.
       
      Přednáší: Mgr. Radek Kraus, odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí, p. o.

       

    • 19:00 – 22:00 ASTRONOMICKÉ POZOROVÁNÍ PRO VEŘEJNOST
    • Večerní obloze budou dominovat planety Mars a Saturn. Dále budeme pozorovat hvězdy, vícenásobné hvězdné soustavy a hvězdokupy. V případě dobrého počasí budou k pozorování využity také přenosné dalekohledy před hlavní budovou hvězdárny. Tato část programu se uskuteční pouze v případě příznivých pozorovacích podmínek.
    • 19:00 – 21:00 ČESKÁ CESTA DO MIKROSVĚTA
    • Československo a později i Česká republika se významnou měrou podílelo na rozvoji techniky pro pozorování mikrosvěta kolem nás. Technika mikroskopie je známá již dlouho, ale má své limity dané vlnovou délkou světla. Cestu k zobrazování ještě menších objektů otevřel nedávno zesnulý český vědec Armin Delong, zakladatel elektronové mikroskopie v Československu a světově uznávaný fyzik.
      Jak fungují moderní mikroskopy a co díky nim můžeme pozorovat? Jak vypadají běžné věci kolem nás pod mikroskopem. Krátké povídání o mikroskopii bude doplněno praktickým pozorováním objektů mikrosvěta pomocí optických mikroskopů.

 

V průběhu večera bude k dispozici zdarma teplý čaj.

Další informace naleznete na www.astrovm.cz.

Morava

 

Hvězdárna Zlín

Hvězdárna ve Zlíně bude mít otevřeno od 20 do 23 hod. Navázali jsme spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati, která se na akci rovněž podílí.

Program

- pozorování oblohy
- prohlídka hvězdárny
- experimenty se světlem
- ukázky podílu amatérských astronomů na výzkumu blízkého vesmíru a další

Další informace naleznete na www.zas.cz

 

Jižní Morava

 

Veselí nad Moravou

Hvězdárna Veselí nad Moravou připravuje na letošní Noc vědců velmi pestrý program. Návštěvníkům bude mimo jiné představen nový zrcadlový dalekohled MEADE 400. Za jasného počasí s ním pohlédneme do krás hlubin vesmíru.

Program

  • 18:00 - Vyrob si svou hvězdičku - tvořivý program pro nejmenší návštěvníky
  • 18:30 - Putování za hvězdou - společně se s dětmi vydáme k naší nejbližší hvězdě
  • 19:00 - Bolidy nad veselskou hvězdárnou – odborná přednáška pro dospělé
  • 19:30 - Noční pozorování hvězdné oblohy novým dalekohledem

Prosíme návštěvníky, aby svá auta zaparkovali u nejbližší přístupové cesty na hvězdárnu, a to na parkovišti u koupaliště ve Veselí nad Moravou. Od mostu u koupaliště vede značená cesta k hvězdárně (300m).

 

Výzva organizátorům

 

Ani v letošním roce ČR od Evropské komise nezískala dotace. I přesto dle dohody s národním koordinátorem i všemi spolupořadateli bychom rádi dodrželi jednotný design akce. Podklady pro vytvoření jsou ke stažení zde:

https://drive.google.com/drive/folders/1-0TeBKEHOl0ywn-SujcZ9vnln7Zqq5Kc

Národní koordinátor prosí všechny instituce (hvězdárny, pobočky, kroužky), aby podklady dodali co nejdříve, ideálně do konce června.

Prosíme proto o poskytnutí následujících informací:

- datum a čas konání akce
- místo konání akce
- popis programu
- odkaz na váš web nebo web akce.

Budeme se moc těšit na zaslané informace.

Vladislav Slezák
602 530 515
slezak@astronomica.cz



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »