Úvodní strana  >  Společnost  >  Pořádáme...  >  Noc vědců  >  Noc vědců 2019

Noc vědců 2019

Noc vědců 2019 Autor: VŠB – Technická univerzita Ostrava
Noc vědců 2019
Autor: VŠB – Technická univerzita Ostrava
V roce 2019 proběhne po celé České republice Evropská noc vědců. Letos připadá na pátek 27. září 2019 a tématem je Šetrně k planetě.

Národním koordinátorem je VŠB-TU v Ostravě, jedním ze spolupořadatelů je Česká astronomická společnost. K dispozici je již i nový web: www.nocvedcu.cz, i aplikace pro Android s mapou všech míst.

Astronomický program Noci vědců proběhne opět na desítkách míst. Můžete se těšit na přednášky, v případě příznivého počasí astronomická pozorování dalekohledy. Návštěvníci budou mít možnost vidět práci vědců na vlastní oči, proběhne řada pokusů, pamatováno bude i na nejmenší návštěvníky.

Vstup je na všech akcích ZDARMA.

Celostátní plakát akce A4 jpg, pdf, A3 jpg, pdf, A2 jpg, pdf.

Přehled akcí

 

Astronomický ústav AV v Ondřejově

Astronomický ústav AV ČR v rámci Evropské noci vědců připravil mimořádnou nabídku pro veřejnost zahrnující prohlídku areálu observatoře, pozorování oblohy dalekohledy a především prohlídku specializovaných pracovišť při jejich činnosti. Zdarma!
Program proběhne v pátek 27. září 2019 na observatoři v Ondřejově od 15:00 do 24:00.

Vezměte si s sebou baterky, na observatoři je tma! Jen prosím sviťte pod nohy, ne na oblohu a lidem do očí.

15:00 - 24:00

Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje z počátků hvězdárny, historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři.

15:00 - 19:00

Exkurze do Slunečního oddělení: můžete se podívat na sluneční patrolu, k horizontálnímu dalekohledu HSFA 2 (průměr zrcadlového objektivu 50 cm, ohnisková vzdálenost 35 metrů) a slunečnímu radioteleskopu o průměru 10 metrů, největšímu v České republice.

Exkurze k Perkovu dalekohledu, největšímu dalekohledu v ČR (hlavní přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 64 m, hmotnost 84 tun), jeho prohlídka z návštěvnické galerie (dalekohled je v současných týdnech modernizován, proto letos není možný vstup do kopule) a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků.

Exkurze k dalekohledu D 50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.

Prohlídka dvou historických kopulí původní hvězdárny, v případě jasného počasí pozorování Slunce v Západní kopuli.

Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka v 16:00 a 17:00 hodin. Výklad povede Dr. Pavel Koten z Oddělení meziplanetární hmoty.

17:45 Škola hledání meteoritu. Pokud najdete, můžete si maketu skutečného meteoritu nalezeného na území ČR odnést. Škola hledání navazuje na komentovanou prohlídku expozice meziplanetární hmoty, přidat se ale můžete i samostatně. Doba trvání i s výkladem Dr. Davida Čapka z Oddělení meziplanetární hmoty bude asi hodina.


Přednášky v budově Slunečního oddělení:

19:00  prof. RNDr. Vladimír Karas, DrSc. (ředitel Astronomického ústavu AV ČR) - Novinky z centra Galaxie

Supermasivní černé díry v centrech galaxií. I naše Galaxie má ve svém centru takovou černou díru o hmotnosti 4 000 000 Sluncí. Profesor Vladimír Karas vede skupinu relativistické astrofyziky, která se na výzkumu středu Galaxie podílí.


21:00 doc. Mgr. Michal Švanda, Ph.D. (Sluneční oddělení) - Kosmické počasí aneb plazmová oblaka, sluneční vítr a meziplanetární bouře

Při kosmickém počasí sice neprší, ale ovlivňuje nás stejně významně jako počasí pozemské. Mluvit se bude o vlivech Slunce na naší Zemi, na život na Zemi, na energetické sítě ... a jak je lidstvo vůbec připraveno na komplikace po mimořádné sluneční erupci?

 

19:30 – 24:00 Exkurze po malých skupinách návštěvníků na specializovaná pracoviště (začátky posledních prohlídek ve 23:00):

Perkův dalekohled - největší dalekohled v ČR s průměrem hlavního zrcadla 2 m (prohlídka z návštěvnické galerie, dalekohled je v současných dnech modernizován, proto letos není možný vstup do kopule)

Mayerův dalekohled skupiny fyziky asteroidů o průměru objektivu 65 cm (prohlídky začínají každou celou půlhodinu, poslední ve 23 hodin)

Dalekohled D50 skupiny astrofyziky vysokých energií.

Za jasného počasí pozorování oblohy v historické kopuli původní hvězdárny. Podzimní obloha nabídne např. pohled na galaxii M 31 v Andromedě. Během pozorování nabídneme minikurz poznávání souhvězdí.  

Astronomové amatéři se svými dalekohledy jsou zváni na společné pozorování v historické části hvězdárny - dohoda předem nutná (Pavel Suchan - suchan@astro.cz, 737 322 815).

Kontakt a další informace:
Více informací na facebooku Astronomický ústav AV ČR.

Pro dotazy k průběhu a organizaci Evropské noci vědců na observatoři v Ondřejově použijte prosím tento kontakt:
Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Email: suchan@astro.cz
Tel: 226 258 411, 737 322 815  

Úplný program v Ondřejově

 

Praha – Hvězdárna Ďáblice

od 17:00 do 22:00

Speciální akce - Pojmenujte exoplanetu!

Jedinečná šance, jaká tu ještě nikdy nebyla! Návštěvníci budou moci navrhnout jméno pro hvězdu a její planetu. Jen si představte, že právě váš návrh vyhraje a kosmická tělesa dostanou jména, která jste právě vy vymysleli! Speciální akci připravila Mezinárodní astronomická unie ke 100. výročí svého založení. Ukážeme si, jak vyplnit formulář a povíme si o výzkumu exoplanet.

Pořady a přednášky

17:30 - 18:00 O kouzelné pastelce - Ťulda a hvězdy (27 min pohádka + odborný komentář)

PREMIÉRA NA ĎÁBLICKÉ HVĚZDÁRNĚ. O zvídavém klukovi a neobyčejné pastelce, která vás přenese až ke hvězdám! Co vlastně hvězdy jsou? Jakou mají barvu? Jak jsou daleko? To vše a mnohem více se dozvíte na dobrodružné výpravě spolu s malým Ťuldou v příběhu, který vás chytí za srdce. O tom, jak vypadá zkoumání vesmíru s pomocí kouzel a kakaa vám nad ilustracemi Petra Jaška povypráví Viktor Preiss.

19:00 – 20:00 Tajemství Marsu očima geologa - dr. Petr Brož, Geofyzikální ústav AV

Mars od nepaměti přitahuje naší pozornost a podněcuje představivost. Až s nástupem kosmického věku jsme se ale dozvěděli, jak jeho povrch ve skutečnosti vypadá. Odhalili jsme, že vyjma velkého množství kráterů vzniklých srážkami s jinými tělesy, se na jeho povrchu nachází doklady o sopečné činnosti, tektonických procesech, ale i působení ledovců a kapalné vody. V rámci přednášky se tak společně vydáme po stopách, které tyto geologické procesy po sobě na povrchu Marsu zanechaly.

Pozorování

20:00 – 22:00 pozorování planet a dalších kosmických objektů. V případě zatažené oblohy prohlídka dalekohledů a sledování pozemských objektů, např. vysílače v Ládví či Žižkovské věže.

Pro děti

17:00 – 19:00
Modely všech planet Sluneční soustavy v měřítku
Představení astronomického kroužku
ZDARMA: Omalovánky pro děti, svítící náramky

Úplný program v Praze - Ďáblicích

 

Praha – Štefánikova hvězdárna

od 19:00 do 0:00

Program

19:30 – 21:00, přednáškový sál, I. patro

Experimenty s kapalným dusíkem

Jak se mění vlastnosti hluboce zmrazených materiálů? Kolikrát zmenší podchlazený balónek svůj objem? Je polití tekutým dusíkem o teplotě -196 °C nebezpečné? A proč získávají materiály při nízkých teplotách vlastnosti supravodiče a mohou levitovat? Na tyto a další otázky odpovíme během živé přednáškové show.
Vstup na místenku (v pokladně).

19:30, stan před hvězdárnou - pouze v případě příznivého počasí

Astronomie pro malé, menší a nejmenší - povídání o vesmíru, přizpůsobeno věku dětí

21:30 – 22:30, přednáškový sál, I. patro

Chcete být astromilionářem?

Zábavná hra na principu populárního televizního pořadu. Podmínkou účasti je vlastní chytrý telefon.
Vstup na místenku (v pokladně).

Každých 30 minut (od 22:30), přednáškový sál, I. patro:
Projekce pořadů z původní produkce hvězdárny
Vstup na místenku (v pokladně).

Po celou dobu provozu:
Exkurze do kopulí a pozorování dalekohledy (za vhodných podmínek), mobilní pracoviště s ukázkami odborné práce – měření zákrytů hvězd Měsícem, mlžná komora, zakreslování Slunce apod.

Úplný program v Praze na Petříně

 

Hvězdárna a planetárium České Budějovice

Od 19 do 22 hodin „Ochutnávky z programu Hvězdárny“, vstup zdarma.

Úplný program v Českých Budějovocích

 

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

18:30 Projekce v digitálním planetáriu
19:30 Historické planetárium ZKP-1
20:00 Vyhlášení soutěže
20:30 Pozorování večerní oblohy

Část programu bude probíhat také ve spolupráci s Univerzitou v Hradci Králové, např. v budově A od 17 hodin přednáška o Světelném znečištění, workshop Jak správně používat otočnou mapu Hvězdné oblohy či pozorování večerní oblohy dalekohledy.

Úplný program v Hradci Králové

 

Hvězdárna a planetárium Teplice

V době od 16:00 do 24:00 proběhne na teplické hvězdárně na Písečném vrchu již tradiční setkání s veřejností v rámci Evropské noci vědců. VSTUP ZDARMA.

Úplný program v Teplicích

 

Hvězdárna Zlín

od 19.00 do 23.00
pořádá: Členové ZAS
vstupné: zdarma
Globální oteplování, chemické znečištění, světelné znečištění – jak to všechno s sebou souvisí? K tomu prohlídka hvězdárny, v případě příznivého počasí možnost pozorování.

Úplný program ve Zlíně

 

Hvězdárna barona Artura Krause

Součástí doporovodného programu bude přednáška fotografa, cestovatele a astronoma Petra Horálka.

Úplný program v Pardubicích

 

Hvězdárna Třebíč

Hvězdárna Třebíč pořádá Noc vědců od 20 do 23 hodin. Těšit se můžete na krátké přednášky, soutěže pro děti i dospělé a v případě příznivého počasí i na pozorování večerní oblohy.

Program:
20:00 – 21:00 Šetrně k planetě (krátké přednášky a ukázky jednoduchých experimentů)
21:00 – 21:30 Soutěže s drobnými odměnami pro děti i dospělé
od 21:30 Pozorování večerní oblohy (za dobrého počasí), nebo prohlídka dalekohledů a povídání o noční obloze v sále hvězdárny

Další informace budou zveřejněny na webu hvězdárny.

Úplný program v Třebíči

 

Centrum přírodních věd a hvězdárna Jičín

16:00:
Workshop na výrobu camery obscury (M. Zapiór)
Ukázka virtuální reality (S. Moravec)
Výstava – Krajina v tísni (F. Vančura)
Výstava – astro artů
Vyzkoušet si můžete virtuální realitu, tisk 3D tiskárnou, gravitační kyvadlo, gravitační studnu, či antigravitační auto.

18:00: Promítání EKOfilmu – Krajina v tísni 

Úplný program v Jičíně

 

Táborská hvězdárna – Hvězdárna v knihovně

Hvězdárna Tábor zve na besedu u dalekohledu a pozorování oblohy za jasného počasí v pátek 27. září 2018 od 19 hodin.

Úplný program v Táboře

 

Západočeská pobočka České astronomické společnosti

Místo: Masarykovo náměstí, Blovice
Čas: 16:00 - 22:00

Na blovickém náměstí se představí astronomové s dalekohledy a společně s místními školami předvedou spoustu zajímavostí z fyziky, chemie a přírodovědy. Těšit se můžete na astronomickou kuchařku, fyzikální pokusy s transformátory, jiskrovými výboji, zrcadlové obludárium, fakírskou židli, pozorování mikrosvěta a řadu dalších zajímavých fyzikálních a chemických pokusů včetně astronomického pozorování dovezenou astronomickou technikou. Program bude doplněn o řadu odborných přednášek.

Akci pořádá s pobočkou společně Město Blovice, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, Fakulta aplikovaných věd ZČU v Plzni, Fakulta pedagogická ZČU v Plzni oddělení fyziky KMT, Fakulta pedagogická ZČU v Plzni katedra chemie, Fakulta aplikovaných věd ZČU v Plzni, Gymnázium Blovice, Základní škola Blovice, Základní škola Nepomuk, Základní škola Žinkovi.

Úplný program v Blovicích

 

Hvězdárna a planetárium Oldřicha Kotíka, Žďánice

V rámci Noci vědců pořádáme přednášku prof. Druckmullera, která bude od 18:00 hodin. V případě příznivého počasí bude na tuto přednášku navazovat pozorování večerní hvězdné oblohy, které bude stejně jako přednáška samotná pro naše návštěvníky zdarma.

Anotace přednášky:
V roce 1860 začala více než 130 let trvající tzv. „Zlatá éra pozorování zatmění Slunce“. Téměř každé další zatmění přineslo nějaký, někdy zcela zásadní, fyzikální objev. Za všechny uveďme objev nového prvku helia v roce 1868 a slavné ověření platnosti teorie relativity v roce 1919. Technické možnosti pozorování Slunce ze zemského povrchu postupně narazily na své limity a v devadesátých letech 20. století kosmické sondy zdánlivě ukončily zásadní význam pozorování zatmění Slunce ze zemského povrchu. Že „Zlatá éra pozorování zatmění Slunce“ ještě neskončila, se  pokusí ukázat tato přednáška.

Úplný program ve Ždánicích

 

Hvězdárna Úpice a ZOO Dvůr Králové nad Labem

Přijďte si prohlédnout hvězdárnu. Program zahrnuje prohlidku zařizeni, meteostanice, seismografu, dalekohledů, výstavy fotografií, exponátů a také doprovodný program v přednáškovém sále. Chybět nebudou ani astronomické filmy a soutěž o drobné ceny. Poté bude následovat, za jasného počasi, pozorovani objektů vesmíru všemi dalekohledy. Spolupořadatelem je Sdružení pro podporu astronomických pozorováni a Východočeská pobočka ČAS. VSTUP ZDARMA. 

Večerní pozorování oblohy proběhne také v ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Úplný program ve Dvoře Králové

Úplný program v Úpici

 

Hvězdárna Žebrák

18 až 22 hodin
Tématem pro rok 2019 je ekologie, pro astronomy jde zejména o problematiku světelného znečištění. Nejen o tom bude letošní Noc vědců. Chystáme i pohádku pro děti, pozorování dalekohledy a další překvapení. A čeká vás i setkání s pravými trilobity a hostem, paleontologem a kurátorem Muzea Českého krasu v Berouně Mgr. Štěpánem Rakem. Časový program zveřejníme v týdnu před akcí.

Úplný program v Žebráku

 

Svákovská hvězdárna u Soběslavi

18:45 – 24:00
Hlavním bodem večera bude přednáška Martina Kákony na téma MÁ CENU LÉTAT DO KOSMU? Přednáška bude od 20:00, tak si ji nenechte ujít. Pro děti i jejich rodiče bude připraven kvíz, za jehož správné vyplnění získají drobnou odměnu. Celý večer i noc pak budeme pozorovat oblohu, nejprve za soumraku Jupiter s Galileovskými měsíci a Saturn, později mlhoviny, galaxie, hvězdokupy, hvězdy… Vstup na akci je ZDARMA, tak nezapomeňte dorazit. Brány Svákovské hvězdárny se otevírají v 18:45.

Úplný program v Soběslavi

 

Liberec, iQLANDIA

Od 18:00 přednáška Světelné znečištění a od 19:00 (v případě jasného počasí) pozorování večerní oblohy dalekohledy. Vstup na tyto dvě aktivity ZDARMA (v rámci vstupu do iQLANDIE po registraci). Pořady v planetáriu za snížené 50% vstupné. 

Úplný program v Liberci

 

Beskydy, Staré Hamry, Hotel Charbulák

Datum, místo a čas konání akce: sobota 28. 9. od 15:30, hotel Charbulak, Staré Hamry

Tradiční „astronomický den“ v Beskydech. V průběhu dne bude připraveno pozorování Slunce dalekohledem se slunečním filtrem, v sále hotelu pak budou probíhat čtyři přednášky na zajímavá témata týkající se astronomie, nebo ochrany noční přírody. Od setmění pak bude probíhat pozorování noční oblohy astronomickým dalekohledem spolu s výkladem demonstrátora.

Koordinátor aktivit

Vladislav Slezák
602 530 515
slezak@astronomica.cz



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Noc vědců 2019


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »