Úvodní strana  >  Společnost  >  Pořádáme...  >  Noc vědců  >  Noc vědců 2016

Noc vědců 2016

Téma Noci vědců 2016 je Bezpečnost. Autor: Techmania.
Téma Noci vědců 2016 je Bezpečnost.
Autor: Techmania.

I v roce 2016 probíhá po celé České republice astronomická část Evropské noci vědců. Letos připadá na pátek 30. září 2016 a ve na stejný den připadne i významná událost: Na povrchu komety Čurjumov-Gerasimenko dosedne sonda Rosetta. To se poměrně pěkně hodí, neboť tématem letošní noci vědců je Bezpečnost. A tak právě v tomto duchu můžete čekat program na jednostlivých hvězdárnách a astronomických akcích. Na každém stanovišti proběhnou v případě příznivého počasí astronomická pozorování dalekohledy. Návštěvníci budou mít možnost vidět práci vědců na vlastní oči, proběhne řada pokusů, pamatováno bude i na nejmenší návštěvníky. Vzhledem k tomu, že neruší svým svitem Měsíc, můžete navíc zejména na hvězdárnách v menších městech a místech daleko od měst (např. v Beskydské oblasti tmavé oblohy) těšit krom planet na pozorování mlhovin, hvězdokup a galaxií. Další informace o Noci vědců na www.noc-vedcu.cz. Vstup je na všech akcích ZDARMA.

Kde bude Noc vědců probíhat?
(seznam průběžně doplňujeme)

Střední Čechy

Severní Čechy

Východní Čechy

Jižní Čechy

Západní Čechy

Vysočina

Jižní Morava

Severní Morava a Slezsko

 

Střední Čechy

Hvězdárna a Astronomická společnost ve Vlašimi

Noc vědců 2016 na Hvězdárně ve Vlašimi. Autor: VAS.
Noc vědců 2016 na Hvězdárně ve Vlašimi.
Autor: VAS.
Vlašimští amatérští astronomové připravují letošní Noc vědců od 17 hodin do půlnoci (podle toho, jaké bude počasí) a opravdu každý návštěvník so najde něco zajímavého.

Už na odpoledne je připraveno komentované pozorování Slunce dalekohledem v hladině H-alfa, který umožňuje bezpečně sledovat sluneční aktivitu, malým i velkým návštěvníkům se tak otevře neobvyklý pohled na sluneční skvrny, erupce žhavého magmatu a další jevy. Nebývalému zájmu návštěvníků se po celou letošní sezonu těší komentovaná prohlídka meteorologické stanice ČHMÚ, a proto je zařazena i do programu Noci vědců. Tyto aktivity na pozemku hvězdárny budou v době 17:00 – 18:30 hodin.

A od Slunce a větru se návštěvníci v 18:30 hodin dostanou i na Měsíc, a to ve speciální přednášce našeho hosta známého odborníka z brněnské hvězdárny Mgr. Pavla Gabzdyla – „Měsíc stále neznámý“. Měsíc je jedním z nejlépe prozkoumaných vesmírných těles a po Zemi také jediným světem, na jehož povrchu stanul člověk. Na pozemské obloze je to zároveň objekt, který již při pohledu bez dalekohledu nabízí mnohem větší množství detailů než kterýkoli jiný kosmický objekt. Přesto vědce i laiky Měsíc stále překvapuje. Pavel Gabzdyl si připraví odpovědi na otázky, které si návštěvníci hvězdárny nejčastěji kladou: Co nám může prozradit jeho povrch a proč je důležitý jeho výzkum? Jakou cenu má jeho půda a co je pravdy na měsíčních pranostikách?

Po přednášce je připravena soutěž o ceny a ve 20:00 hodin pozorování noční oblohy dalekohledy i pouhým okem s výkladem demonstrátorů Vlašimské astronomické společnosti o.p.s. Těšíme se na všechny malé i velké zájemce o astronomii a vědu vůbec, na jejich zvídavé otázky a přejeme si jasnou oblohu pro pozorování vesmíru.

Celý program:

  • 17:0018:30 Prohlídka meteorologických stanic Českého hydrometeorologického ústavu a Vlašimské astronomické společnosti o.p.s. a pozorování sluneční aktivity dalekohledem v hladině H-alfa na pozemku hvězdárny (za jasného počasí)
  • 18:3019:30 Pavel Gabzdyl - Měsíc stále neznámý – speciální přednáška
  • 19:3020:00 soutěž o ceny a prohlídka hvězdárny
  • 20:00 pozorování noční oblohy dalekohledy i pouhým okem (za jasného počasí)

Další informace najdete na www.vas.cz.

Hvězdárna Žebrák

Noc vědců 2016 na Hvězdárně Žebrák. Autor: Hvězdárna Žebrák
Noc vědců 2016 na Hvězdárně Žebrák.
Autor: Hvězdárna Žebrák
Hvězdárna Žebrák v rámci programu Noci vědců chystá mezi 18. a 22. hodinou řadu překvapení! Odhalíme nové sluneční hodiny, promítneme řadu úchvatných videí, za předpokladu příznivého počasí budeme pozorovat objekty noční oblohy a ještě vás čeká velkolepá ohňová show a pokusy s ohněm. Přijďte oslavit Rok Slunce na Hvězdárně Žebrák! Více informací na www.hvezdarnazebrak.cz.

Praha - Hvězdárna Ďáblice

Ďáblická hvězdárna bude v rámci Noci vědců otevřena od 20 do 22 hodin a nabídne pozorování noční oblohy. Na nebi bude k vidění zejména planeta Mars a Saturn, v případě dobrých povětrnostních podmínek zamíříme dalekohledy i na slabší objekty jako hvězdokupy či mlhoviny. Více na www.planetarium.cz/dabliceobs.

Městská hvězdárna a Gymnázum V. B. Třebízského ve Slaném

Městská hvězdárna ve spolupráci s Gymnáziem Václava Beneše Třebízského ve Slaném pořádá program k Noci vědců 2016 od 20:00 do 24:00. Akce se koná v prostorách Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném a vstup na akci je volný.

Prezentace Městské hvězdárny ve Slaném

I v roce 2016 v rámci Evropské noci vědců se budete moci seznámit s tím, jak astronomové zkoumají vesmír. Městská hvězdárna se již pojedenácté připojí k programu Noci vědců. Stejně jako v minulém roce nabídne prezentaci zájemcům na samostatném stanovišti v budově slánského gymnázia. Na tomto stanovišti se budou konat v případě příznivého počasí astronomická pozorování pomocí mobilních dalekohledů. Návštěvníci budou mít možnost vidět práci vědců na vlastní oči a pamatováno bude i na nejmenší návštěvníky. Připraveno bude řada zajímavých pozorování, při kterých se pokusíme přiblížit poznávání vesmíru všem těm, kteří touží zažít vlastní kouzlo z objevů.

Program:

  • Nejprve budeme sledovat zapadající Slunce, potom nejjasnější planetu večera – Mars
  • Budou se také promítat astronomické pohádky pro nejmenší zájemce
  • V průběhu večera proběhne ukázka využití profesionálních CCD kamer při fotometrii proměnných hvězd a seznámení s metodou sledování exoplanet
  • Volně budou také probíhat diskuse na nejrůznější témata např. kosmologie, komety a planetky, dalekohledy a satelity zaměřené na astronomické objekty a další oblasti ve výzkumu vesmíru
  • Budeme pozorovat dvojhvězdy, hvězdokupy, slabé mlhoviny a galaxie vizuálně či za použití CCD kamer.

V případě nepříznivých podmínek pro pozorování bude probíhat náhradní program. Na noční oblohu se podíváte pomocí 2D planetária, kde se seznámíte s krásami podzimní oblohy. Zájemci si vyzkouší simulované pozorování proměnné hvězdy. Jak pracují CCD kamery, které slouží k detekci světla a jak probíhá fotometrické zpracování snímků, bude tématem další prezentace. Více na www.hvezdarna-slany.cz.

Hvězdárna Josefa Sadila v Sedlčanech

Na hvězdárně Josefa Sadila v Sedlčanech je Noc vědců v pátek 30. září 2016 pro všechny věkové kategorie. Začíná v 17 hodin a končí ve 24 hodin. Pro vytrvalce a při bezoblačné obloze pak pokračujeme až do 2 hodiny po půlnoci.

Program:

  • Nejprve budeme sledovat zapadající Slunce. Měsíc jeden den před novem nebude rušit při  pozorování  slabých mlhovin a galaxií v pokročilých nočních hodinách.  Na úvod večera vyhledáme Venuši, Mars a Saturn a později Uran a Neptun. Na slabé mlhoviny a galaxie použijeme CCD kameru v ohnisku zrcadlového dalekohledu a můžeme je porovnat s přímým pohledem do okuláru velkého dalekohledu.
  • V průběhu večera proběhne ukázka využití profesionálních CCD kamer při fotometrii hvězd s obíhajícími exoplanetami a seznámení s metodou sledování proměnných hvězd.
  • Čas potřebný k cestování od planet k mlhovinám vyplníme diskusí na nejrůznější témata např. kosmologie a fyzika elementárních částic, vývoj vesmíru od Velkého třesku, černé díry a gravitační vlny, co víme o temné hmotě a temné energii, hlavních složkách kosmického prostoru. Témata budou volena podle zájmu účastníků ENV2016.
  • Program, v případě nepříznivého počasí bude doplněn promítáním obrazů zajímavých objektů vesmíru.

Další informace na www.kdjs-sedlcany.cz/hvezdarna.

Observatoř v Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově

Noc vědců 2016 na observatoři v Ondřejově. Autor: AsÚ AV ČR
Noc vědců 2016 na observatoři v Ondřejově.
Autor: AsÚ AV ČR
Na observatoři v Ondřejově AsÚ AV ČR proběhne Noc vědců od 15:00 do půlnoci. Je připravena mimořádná nabídka pro veřejnost, zahrnující prohlídku areálu observatoře, pozorování oblohy dalekohledy a především prohlídku specializovaných pracovišť při jejich činnosti s výkladem odborníků.

Program:

  • 15:0024:00
    • Otevřeno muzeum V. Šafaříka - historické přístroje a dokumenty, vznik a vývoj ondřejovské hvězdárny, osobnost jejího zakladatele J. J. Friče, historická expozice přístrojů pro výzkum Slunce používaných na naší observatoři.
  • 15:0019:00
    • Exkurze do Slunečního oddělení - můžete se podívat na sluneční patrolu. Přístroje budou v provozu a za jasného počasí bude předvedeno reálné pozorování Slunce, jinak ukázky pozorování ze záznamu.

    • Exkurze k největšímu dalekohledu v ČR (hlavní přístroj Stelárního oddělení – průměr hlavního zrcadla 2 m, ohnisková vzdálenost 64 m, hmotnost 84 tun), prohlídka a informace o pozorování dalekohledem a zpracování výsledků. Objektiv dalekohledu je v současné době v Německu, dalekohled tedy nebude funkční, ale bude možné se na něj podívat z návštěvnické galerie.

    • Exkurze k dalekohledu D 50 skupiny astrofyziky vysokých energií Stelárního oddělení.

    • Prohlídka dvou historických kopulí původní hvězdárny, v případě jasného počasí pozorování Slunce v Západní kopuli.

    • Komentované prohlídky expozice o historii výzkumu v oblasti fyziky meteorů (bolidy a pády meteoritů) na observatoři v Ondřejově. Uvidíte zde historicky cenné přístroje, meteority, záběry bolidů - to vše s komentářem. Odchod s průvodcem od Muzea V. Šafaříka v 16, 17 a 18 hodin.

  • 19:3024:00
    • Exkurze po malých skupinách návštěvníků na specializovaná pracoviště (začátky posledních prohlídek ve 23:00): K největšímu dalekohledu v ČR (průměr hlavního zrcadla 2 m) - prohlídka a informace o pozorování dalekohledem Stelárního oddělení a zpracování výsledků, k dalekohledu skupiny fyziky asteroidů o průměru objektivu 65 cm a k dalekohledu D50 skupiny astrofyziky vysokých energií.

    • Za jasného počasí pozorování oblohy v Západní kopuli původní hvězdárny a s pomocí přenosných dalekohledů před muzeem. Podzimní obloha nabídne např. pohled na galaxii M 31 v Andromedě.

    • Zveme do prostoru historické hvězdárny astronomy amatéry se svými dalekohledy, aby pozorovali oblohu spolu s námi. Nutná domluva předem na 737 322 815, suchan@astro.cz (Pavel Suchan).

Další informace na webu ústavu www.asu.cas.cz. Pro dotazy k průběhu a organizaci Evropské noci vědců na observatoři v Ondřejově použijte prosím tento kontakt: Pavel Suchan, tel.: 226 258 411, 737 322 815, e-mail: suchan@astro.cz.

 

Severní Čechy

Roudnice nad Labem

Noc vědců 2016 v Roudnici nad Labem proběhne od 9 do 22 hodin (podle počasí). Program se odehraje v Podpřipském muzeu Karla Rozuma a v Knihovně Ervína Špindlera. Za jasného počasí se budete moci kochat i objekty nočního nebe skrze hvězdářské dalekohledy.

Program:

Podřipské muzeum Karla Rozuma

  • 9:009:45 přednáška Stanislava Daniše „Gravitační vlny“
    „Detekovali jsme gravitační vlny. Dokázali jsme to!!!“ Toto radostné zvolání završilo dlouholeté úsilí vědců zachytit vlny, jejichž existenci předpověděl na počátku 20. století Albert Einstein. Proč je tento objev doslova epochální? Jaké nové poznatky o světě nám mohou gravitační vlny pomoci odhalit?
  • 10:3011:15 přednáška Stanislava Daniše „Věda jako dobrodružství poznání“
    Od megalitických staveb až k moderní vědě, od astronomie k rozmanitosti vědeckých oborů. Cesty a zajímavosti z dějin i současnosti vědeckého poznání. Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem
  • 15:3016:00 výstava fotografií „Sluneční soustava očima kosmických sond“
    Fotografie planet, komet, asteroidů a Slunce pořízených objektivy kosmických sond. Výstavu uvede Stanislav Daniš.
  • 16:0017:00 přednáška P. a Stanislava Daniše „Hvězdní poslové"
    Na jaře roku 1610 zveřejnil Galileo Galilei výsledky svých astronomických pozorování, k nimž jako jeden z prvních vědců použil dalekohled, přístroj, který byl do té doby považován spíše za pouťovou atrakci. To, co spatřil, změnilo chápání světa jednou provždy. Přenesme se na chvíli do počátku 17. století a přibližme si okolnosti těchto objevů, na nichž se významnou měrou podílel i císařský matematik Johannes Kepler, působící tou dobou v Praze.

Knihovna Ervína Špindlera

  • 18:0019:00 přednáška Stanislava Daniše „Věda je krásná“
    Život na zemi, neživá příroda, mikrosvět i vzdálené galaxie nekonečného vesmíru – to vše nepřestává udivovat laiky i odborníky svou krásou a naplňovat je úžasem nad důmyslností, s jakou je svět kolem nás uspořádán. Pojďme společně nahlédnout do vědeckých pracoven a laboratoří a poodhalit tajemné spojení přísné vědy a uchvacující krásy.

Za příznivého počasí bude možné:

  • během dne na Karlově náměstí pozorovat Slunce
  • po setmění prohlédnout si dalekohledem některé z planet sluneční soustavy a další objekty noční oblohy; místo pozorování bude upřesněno.

Pro další informace kontaktujte organizátora akce, Stanislava Daniše: standa.danis@atlas.cz.

Teplice

Severočeská hvězdárna a planetárium v Teplicích, p. o., pořádá Evropskou noc vědců od 16 hodin do půlnoci. Program je tématicky laděn s ohledem na zaměření pořádajících institucí. V našem případě se bude jednat o zajímavé přednášky. Pokud bude jasná obloha, bude se také pozorovat dalekohledy. Pozor, bude otevřena pouze hvězdárna na Písečném vrchu.

Program:

  • 16:0018:00 pozorování Slunce, v případě špatného počasí prohlídka hvězdárny a dalekohledů
  • 18:0020:00 ukázky odborné činnosti pozorování zákrytů hvězd planetkami a objevování nových planetek
  • 20:0021:00 přednáška „Nebezpečné počasí aneb Když se čerti žení“
    • nebezpečné projevy počasí - co, kdy, jak?
    • výstražné systémy (ČR, Evropa...)
    • evidence nebezpečných jevů (ESWD - European Severe Weather Database) - aneb Každý může pomoci přednáší Mgr. Martin Novák a Mgr. Radek Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu
  • 20:0024:00 pozorování noční oblohy (dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny,      galaxie), v případě špatného počasí ukázky odborné činnosti, diskuse s návštěvníky, možnost prohlídky hvězdárny a dalekohledů

Další informace na www.hapteplice.cz.

 

Východní Čechy

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové

Je na planetě Zemi bezpečno?

Na Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové proběhne Noc vědců od 19 hodin a pokračovat bude podle přízně počasí až do pozdních nočních hodin pozorováním oblohy. Tématem letošní Noci vědců je bezpečnost. Na hvězdárně se zaměříme na bezpečnost vesmírnou. Přednáška Mgr. Vladimíra Sochy, která Noc vědců zahajuje v kinosále hvězdárny, ukáže, jak v minulosti řada živočišných druhů doplatila na srážku naší planety s asteroidem či meteoritem a zamýšlí se nad nebezpečím opakování takové katastrofy v blízké budoucnosti. Na hvězdárně bude opět probíhat tradiční vědomostní soutěž – i letos bude hlavní cenou atlas hvězdné oblohy. Za příznivého počasí proběhne od 20:30 pozorování oblohy a o hodinu později začne mimořádný pořad v digitálním planetáriu Cesta okolo Země a do lidské hlavy. Díky datům z CT se přeneseme do mozku a mimo jiné se dozvíme, jak náš mozek zařídí, že poznáváme své okolí a bezpečně najdeme cestu domů.

Celý program:

  • 19:00 přednáška Člověk a padající kamení (aneb Může nás vyhladit asteroid?)
    • přednáší Mgr. Vladimír Socha
  • soutěž o atlas hvězdné oblohy a další ceny
  • 21:30 mimořádný pořad v planetáriu Cesta okolo Země a do lidské hlavy
  • prohlídka dalekohledů a při jasné obloze pozorování objektů noční oblohy

Další informace naleznete na www.astrohk.cz.

SVČ Sluníčko, Lomnice nad Popelkou

Na Noc vědců zve i Středisko volného času Sluníčko v Lomnici nad Popelkou, a to od 16 hodin do půlnoci. Součásti programi bude i návštěva liberecké IQ Landie.

Program:

  • 16:0017:00 – Pokusy malého koumáka – nejrůznější pokusy pro veřejnost
  • 17:00 – odjezd do Liberce do IQLANDIE na Noc vědců
  • 22:00 – Cesta malého vědce – šifrovací hra po městě plná i vědeckých záludností

Ukončení akce ve 24 hodin laserovou show a vystoupením mažoretek se svítícími hůlkami.

Akce se mohou zúčastnit celé rodiny, ale i senioři. Pro ně budeme mít malé vědce, kteří jim pomohou vše zvládnout. Akci pořádá SVČ Sluníčko a ICM Lomnice nad Popelkou za podpory Zdravého města a MA21 Lomnice nad Popelkou v SVŠ Sluníčko – www.svclomnice.cz.

Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích

Noc vědců 2016 na Hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích. Autor: Hvězdárna b. A. Krause Pardubice.
Noc vědců 2016 na Hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích.
Autor: Hvězdárna b. A. Krause Pardubice.
Pardubická hvězdárna (na DDM DELTA, odl. pracoviště ALFA - v ul. Gorkého 2658) přádá jako již tradičně bohatý program v rámci noci vědců, a to od 19 hodin do půlnoci. Můžete se těšit na odhalení nové fotografické výstavy, přednášku a za jasného počasí je v plánu pozorování noční oblohy druhým největším dalekohledem v Česku pro veřejná pozorování.

Program:

  • 19:0020:30 Přednáška Ing. Marka Bálského "Bacha, foton!" Dotkneme se i problematiky světelného znečištění, které jako globální fenomén naší civilizace ohrožuje nejen krásné pohledy na noční oblohu, ale také přirozené životní cykly rostlin a živočichů včetně nás lidí.
  • 20:3021:00 Odhalení fotografické výstavy "Sedm perel astronomie", jejímž autorem je fotograf a cestovatel Petr Horálek
  • 21:0024:00 Pozorování noční oblohy v případě jasného počasí; v případě nepřízně počasí prohlídka kopule a hvězdárny, komentovaná prohlídka výstavy "Sedm perel astronomie"

Další informace najdete na www.astropardubice.cz.

Hvězdárna v Úpici

Hvězdárna v Úpici, Východočeská pobočka ČAS a Sdružení pro podporu astronomických pozorování, zve na tradiční Noc vědců od 18:00 do půlnoci. 

Program:

  • 18:00: Prohlídka pracovišť hvězdárny, beseda s astronomy, soutěže a hry pro děti
  • 19:00: Přednáška Jiřího Voňky Nové údolí pyramid v Evropě
  • 21:00: V případě jasného počasí pozorování  objektů noční oblohy

Další informace najdete na www.obsupice.cz.

ZOO Dvůr Králové (nad Labem)

Jako již několik předchozích let se část programu Noci vědců Hvězdárny v Úpici, Východočeské pobočky ČAS a Sdružení pro podporu astronomických pozorování přesune do areálu ZOO Dvůr Králové. Zde budou si budou moci zájemci zasoutěžit v astronomických kvízech o drobné ceny, poradit se a popovídat si o obloze, astronomii a příbuzných oborech, prohlédnout si putovní výstavu a vybrané modely (například model Sluneční soustavy). Ve 21 hodin za jasného počasí začne komentované pozorování noční oblohy. Pro případ deště a zamračené oblohy bude připravena přednáška na téma "Co byste viděli, kdybyste dnes viděli...". Začátek programu je v 20:00 v prostoru vstupní brány Safari ZOO Dvůr Králové.

Program:

  • od 20:00: Komentované pozorování oblohy Co vidíme nad hlavami, lektor Mgr. Richard Kotrba (Hvězdárna v Úpici)

 

Jižní Čechy

Hvězdárna prof. Františka Nušla v Jindřichově Hradci

Noc vědců 2016 na Hvězdárně Františka Nušla v Jindřichově Hradci. Autor: Hvězdárna F. Nušla.
Noc vědců 2016 na Hvězdárně Františka Nušla v Jindřichově Hradci.
Autor: Hvězdárna F. Nušla.
Hvězdárna prof. Františka Nušla v Jindřichově Hradci a Astroklub při DDM v Jindřichově Hradci zvou návštěvníky na bohatý program od 19 hodin a podle počasí bude pokračovat pozorováním oblohy až do 2. hodiny ranní následujícího dne (soboty).

Program:

  • Pozorování oblohy, při kterém letos nebude rušit Měsíc, takže si za jasného počasí lze užít pohled na mlhoviny, hvězdokupy, galaxie a dvojhvězdy. Z planet bude možné vidět krátce zvečera Saturn a Mars, ale brzy zapadají (Mars později). Za dobrých pozorovacích podmínek možná půjde vidět Uran a Neptun.
  • Povídání o dalekohledech s ukázkami a pozorováním různými přístroji
  • Projekce v přednáškovém sále - simulace planetária na plátně a nabídka mnoha astronomických témat s ústním komentářem
  • Povídání o světelném znečištění a o všem, co Vás zajímá

Další informace na www.hvezdarnajh.cz; e-mail: info@hvezdarnajh.cz, tel.: 725 763 207.

Hvězdárna a planetárium České Budějovice

Noc vědců na Hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích. Autor: HaP ČB.
Noc vědců na Hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích.
Autor: HaP ČB.
Na Hvězdárně a planetáriu České Budějovice proběhne Noc vědců 2016 v rámci Noci otevřených dveří, a to od 19:00 do 22:00 hodin. Jste zváni k nahlédnutí a seznámení s tím, co návštěvníkům v průběhu roku nabízí. Pořady budou probíhat v celém zázemí hvězdárny.

Program:

  • prezentace Hvězdárny pod noční oblohou planetária
  • ukázky pozorování oblohy dalekohledem
  • derniéra výstavy Zemětřesení a tsunami
  • projekce filmů v kinosále
  • téma Bezpečnost v souvislosti s asteroidy či zemětřesením

Další informace na www.hvezdarnaCB.cz.

ZÁPADNÍ Čechy

Západočeská pobočka České astronomické společnosti

Program Noc vědců 2016 - Západočeská pobočka Autor: Josef Jíra
Program Noc vědců 2016 - Západočeská pobočka
Autor: Josef Jíra
Západočeská pobočka České astronomické společnosti společně s městem Plasy, Centrem stavitelského dědictví Plasy NTM a dalšími partnery Vás zvou na 12. ročník Evropské noci vědců 2016 tentokráte do Plas, kde je pro Vás připraven velmi bohatý program.

Západočeská pobočka České astronomické společnosti se tohoto projektu účastní již dvanáctým rokem a od roku 2010 využívá této akce k propagaci vědy i na místech mimo vědecká centra velkých měst, hvězdáren či univerzit. Jako svá působiště vybírá lokality, pro jejichž obyvatele by akce tohoto typu byla těžko dostupná. Po velmi dobrých ohlasech z předchozích ročníků ve Stříbře, Přešticích, Nepomuku, Klatovech, Domažlicích a Tachově jsme se rozhodli letošní Noc vědců 2016 uspořádat ve městě Plasy, kde se budou moci občané města seznámit s naším velmi bohatým programem.

Adresa konání akce:
Plasy, před Centrem stavitelského dědictví NTM
Čas akce od 16:00 do 23:00.

Aktivity před muzeem:

  • za jasného počasí pozorování noční oblohy dovezenými dalekohledy
  • astronomická kuchařka
  • stavění mostů a jejich statika
  • fyzikální pokusy s transformátory, jiskrovými výboji, zrcadlové obludárium, fakírská židle
  • pozorování mikrosvěta
  • různé efektní pokusy z chemie jako je faraonův had, bublající sopka, bouchající plechovky
  • expozice demonstrující využití speciálních tenkých vrstev pro nejrůznější aplikace

Přednášky v sále Centra stavitelského dědictví Plasy:

16:30 – Barevné a další chemické reakce v teorii a praxi - demonstrační přednáška s pokusy
doc. Mgr. Václav RICHTR, CSc., PaedDr. Vladimír SIROTEK, CSc., Fakulta pedagogická ZČU
18:00 – Největší dalekohledy světa
Bc. Ondřej Trnka, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni
19:30 – Tajemství lidského oka
PhDr. Ing. Ota Kéhar, Ph.D., Západočeská pobočka České astronomické společnosti
21:00 – Antigravitace aneb létáme s fyzikou
PhDr. Pavel Masopust, Ph.D., Fakulta pedagogická ZČU

Pořádající organizace:

Západočeská pobočka České astronomické společnosti, Město Plasy, Centrum stavitelského dědictví Plasy NTM, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, Gymnázium a SOŠ Plasy, ZŠ Plasy, ZŠ Kralovice, ZŠ Kaznějov, Oddělení fyziky KMT FPE ZČU, Katedra fyziky Fakulty aplikovaných věd ZČU, Katedra chemie FPE ZČU

Program (pdf)

Další informace naleznete na www.zpcas.cz a https://www.facebook.com/zpcas

 

Vysočina

 

Astronomický klub Pelhřimov

Noc vědců 2016 v Pelhřimově. Autor: AK Pelhřimmov.
Noc vědců 2016 v Pelhřimově.
Autor: AK Pelhřimmov.
Astronomický klub Pelhřimov Vás zve na Noc vědců od 14 hodin do půlnoci. Odehrávat se bude na Masarykově náměstí v Pelhřimově a v budově Gymnázia Pelhřimov, Jirsíkova 244. Těšit se můžete na skutečně pestrý zážitek!

Program:

  • 14:0016:00 Odpolední pozorování Slunce na Masarykově náměstí v Pelhřimově a ukázka astrotechniky
  • 19:0024:00 hlavní program, budova Gymnázia Pelhřimov, Jirsíkova 244, Pelhřimov
    (večer plný experimentů a zábavných úloh, které si můžete vyzkoušet, vhodné pro děti i pro dospělé).

    Můžete se těšit na:
    • experimenty se světlem
    • experimenty se spektrometrem, výboje v plynech
    • chemiluminiscence a experimenty pod UV zářením
    • show s kapalným dusíkem
    • experimenty s laserem, plazmovou koulí a feromagnetickou kapalinou
    • magnetickou levitaci
    • statickou elektřinu
    • pokusy s Teslovým transformátorem
    • experimenty s lidským sluchem
    • přednášku Bezpečnost na internetu
    • astronomickou vědomostní soutěž o hodnotné ceny
    • experimenty pro veřejnost (vysokorychlostní kamera, termokamera, mikroskop, spektrometr, geometrická a vlnová optika)
    • závěrečný bengálský oheň
    • v případě jasné oblohy pozorování hvězd a dalších objektů
    • a řada dalších zajímavostí

Další informace naleznete na www.astroklub.cz.

Hvězdárna Třebíč

Hvězdárna Třebíč pořádá Noc vědců od 20 do 23 hodin. Těšit se můžete na přednášku, soutěže pro nejmenší a v případě přízně počasí samozřejmě i na pozorování hvězdné oblohy.

Program:

  • 20:0020:30 Můžeme se na Zemi cítit bezpečně? (povídání o Slunci, meteoritech a jiných nebezpečích)
  • 20:3021:00 Soutěže s malými odměnami pro děti i dospělé
  • 21:0021:30 Ukázky drobných experimentů
  • od 21:30 Pozorování večerní oblohy (za dobrého počasí), nebo prohlídka dalekohledů a povídání o noční obloze v sále hvězdárny

Další informace na webu hvězdárny www.ddmtrebic.cz.

Jihlava

Noc vědců 206 v Jihlavě. Autor: JIAST.
Noc vědců 206 v Jihlavě.
Autor: JIAST.
Jihlavská astronomická společnost pořádá Noc vědců na několika místech vysočanské metropole od 17 hodin do půlnoci (v závislosti na počasí).

Program:

  • 17:0020:30 Vědecká kavárna anebo o světě, vědě i nevědě s Ing. Petrem Dvořákem, fyzikem zabývajícím se nanotechnologiemi (Vysoké učení technické v Brně a Středoevropský technologický institut Brno – CEITEC); Muzeum Vysočiny Jihlava, Malovaný sál, Masarykovo náměstí 55, Jihlava
  • 20:3024:00: Pozorování oblohy pomocí astronomických dalekohledů; Brána Matky Boží, Věžní 1, Jihlava

Další informace najdete na www.jiast.cz.

 

Jižní Morava

Hvězdárna a planetárium Brno

O Noci vědců přistaneme na kometě...

V pátek 30. září od šesti hodin odpoledne až do půlnoci proběhne Noc vědců na brněnské hvězdárně a planetáriu. A zcela náhodou i jeden z nejpodivuhodnějších vesmírných manévrů všech dob – na povrchu komety Čurjumov-Gerasimenko dosedne sonda Rosetta. Hvězdárna a planetárium Brno má tudíž program na tento večer zřejmý – bude se věnovat právě přistání na kometě.

Praktické informace k Noci vědců

  • Noc vědců proběhne v pátek 30. září od 18:00 do 24:00. Vstup zdarma.
  • Každých 30 minut projekce v sále digitária představení Rosetta.
  • Přibližně od 20:00 projekce filmu Ikárie XB-1 na fasádu budovy.
  • Za pěkného počasí od 20:00 do 24:00 komentované pozorování večerní oblohy.
  • Ochutnávka pivního ležáku a dusíkem chlazené zmrzliny (do vyčerpání zásob).
  • Komentovaná výroba modelu kometárního jádra – každých 30 minut.
  • Za příznivého počasí možnost procházky po modelu Sluneční soustavy v parku Kraví hory.
  • Speciální osvětlení Vědecké stezky.

Aktuální informace sledujte a své zážitky sdílejte na www.facebook.com/hvezdarna.brno a další informace o Noci vědců na brněnské hvězdárně najdete na www.hvezdarna.cz.

Hvězdárna Veselí nad Moravou

Hvězdárna Veselí nad Moravou pro Vás v rámci společné akce „Noc vědců“ bude otevřena od 20:00 do 22:00. V průběhu večera je pro Vás připravena přednáška a dále za příznivého počasí pozorování noční oblohy.

Program:

  • 20:0021:00 přednáška na téma Bolidy; Hvězdárna je členem „bolidové sítě“ a tak přednáška bude zaměřena právě na toto téma.
  • 21:0022:00 za příznivého počasí proběhne pozorování

Další informace najdete na www.hvezdarna-veseli.cz.

 

Severní Morava a Slezsko

Beskydská oblast tmavé oblohy - Gruň

Noc vědců v Beskydské oblasti tmavé oblohy - na Gruni. Autor: BOTO
Noc vědců v Beskydské oblasti tmavé oblohy - na Gruni.
Autor: BOTO
Zveme Vás na již pátý ročník Noci vědců v Beskydech, který proběhne 15:30 do půlnoci (v případě přízně počasí). Opět jsou připraveny zajímavé přednášky nejen na astronomická témata, budou připraveny astronomické dalekohledy pro pozorování Slunce a slunečních skvrn ve dne a v případě jasné oblohy také večerní pozorování oblohy dalekohledy. Vstup je ZDARMA, kapacita sálu dostatečná...

Program:

  • 15:3019:15 Pozorování Slunce dalekohledy (souběžně s přednáškami)
  • 15:3016:25 Co o sobě prozradí létavice? (Jakub Koukal)
  • 16:3017:10 Jak najít meteorit (Jan Kondziolka)
  • 17:4018:25 Kolik stojí netopýr? (Petr Wolf)
  • 18:3019:15 Proxima Centauri a její planeta v obyvatelné zóně (Ivo Míček)
  • Od setmění Pozorování oblohy

Další informace na www.boto.cz.

Planetárium Ostrava

Noc vědců 2016 na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Autor: Planetárium Ostrava.
Noc vědců 2016 na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě.
Autor: Planetárium Ostrava.
Ostravské planetárum zve na bohatý multimediální program od 17 do 23 hodin. Těšit se můžete jak na pořady v planetáriu, tak i na pozorování noční oblohy dalekohledem´.

Program:

  • 17:0018:00 Divoký vesmír (pořad v sále planetária)
  • 17:0018:00 (Ne)bezpečné kosmické střely (přednáška)
  • 18:0023:00 Věda ve Výzkumáku (poznávací aktivity a experimenty)
  • 18:0019:00 Divoký vesmír (pořad v sále planetária)
  • 21:0023:00 Pozorování oblohy (hvězdárna)

Další informace najdete na www.planetariumostrava.cz.

 



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Noc vědců 2016, Noc vědců


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »