Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Ohlédnutí za legendárními expedicemi (5. díl)

Ohlédnutí za legendárními expedicemi (5. díl)

Účastníci expedice GELOMEX. Autor: Archiv J. Mikuška.
Účastníci expedice GELOMEX.
Autor: Archiv J. Mikuška.
Ve 4. dílu „Ohlédnutí“ jsme se seznámili se dvěma neúspěšnými brněnskými expedicemi. Následovala však velmi úspěšná 3. celostátní expedice (7. dle BD) T-KODEX (teleskopická - Kohoutkové Dany - expedice), konaná 10. - 26. července 1958. Tentokrát na kopci Bezovec v Povážském Inovci, přičemž materiální základnou byl hotel (pravděpodobně patřící n.p. Slovakofarma v Hlohovci). Expedici po odborné stránce vedli Z. Ceplecha, L. Kohoutek a Z. Kvíz, ale celkový provoz řídila paní Dana Kohoutková z Osvětového úřadu.

Účast Dr. Zdeňka Ceplechy, CSc., profesionálního meteoráře z Ondřejova, byla něčím výjimečným. Někteří profesionální astronomové pohlíželi na amatérské akce s nedůvěrou, která byla pravděpodobně zapříčiněna nezkušeností s řízením tak velké skupiny pozorovatelů. (Časem se vyskytl i takový názor, že instituce garantující expedici by mohla být pohnána k placení alimentů na dítka eventuelně na expedici počatá!) Tyto obavy z amatérů pak vedly mezi lidem k dělení astronomů na dobrmany (=profesionálové) a foxteriéry (= amatéři). Hlavním argumentem profesionálů bylo, že probíhá Mezinárodní geofyzikální rok a tudíž akce, které ho narušují, se nemají konat.

Přítomnost paní Dany Kohoutkové svědčí opět o tom, že expedici finančně podpořil Osvětový ústav v Praze. Ona se také zasadila o konání expedice přes námitky z AÚ ČSAV.

Brněnská část účastníků vyjela dne 9. 7. a při cestě vlakem zabloudila až do Bánovců nad Bebravou. Trapnou situaci vyřešil Jiří Kejval, který navrhl další dopravu autostopem, což se zdařilo.

Následující den organizovala D. Kohoutková spížní výpravu do Piešťan, což se pak stalo zvykem, protože „chatár“ začal účtovat nesmyslné ceny za potravu; po intervenci Kohoutkové na Okresním národním výboru v Piešťanech byl přísun potravin zajištěn.

D. Kohoutková také zavedla přísný režim: Po noci pozorování 5 hodin spánku, pak zpracování materiálu (přepis protokolů atd.), po obědě přednáška na téma se sporným užitkem, pak dospávání před pozorováním a tak dokola. Tento systém vedl k nespokojenosti jak pozorovatelů, tak paní Dany.  Z jakýchsi důvodů byli také nespokojeni obyvatelé v okolí Bezovce a v podnapilém stavu pozorovatelům všelijak vyhrožovali.

Teprve ke konci expedice se trochu pokazilo počasí, takže byl čas na „kulturu“, t.j. produkci obnoveného KŇUBOLU, v němž se tentokrát proslavil M. Dymáček a P. Konečný  o „Máni v koženém kabátě“.

Expedici také navštívil Doc. V. Guth, který dokonce filmoval, a manželé Kresákovi (Ľubomír Kresák je známý spoluobjevitel komety 41P).

Na expedici se podařilo uskutečnit několik programů: Určení výšek teleskopických meteorů pozorováním ze dvou až tří stanic, určování pravděpodobnosti spatření meteoru metodou nezávislého počítání, pozorování různými přístroji a pozorování 3. sovětské družice.

Napozorovaný materiál byl zpracován a stal se předmětem několika prací.

Expedice se zúčastnilo 45 pozorovatelů z celé republiky. 10 pozorovatelů bylo z Brna pod vedením Jaromíra Mikuška, předsedy MS v Brně.

Průběh expedice popsal velmi podrobně v kronice J. Grygar. Ta byla také pramenem pro zápis do kroniky MS v Brně v r. 1960. V důsledku havárie jisté webové stránky nemám k dispozici fotografie z této expedice.

Z expedice GELOMEX. Autor: Archiv J. Mikuška.
Z expedice GELOMEX.
Autor: Archiv J. Mikuška.
V roce 1958 se podařilo uspořádat ještě 8. expedici dle BD, totiž GELOMEX (Geminidy -Lomnický štít - expedice) pod vedením Z. Kvíze ve dnech 9. - 17. prosince. Lokalita byla vybrána proto, že Z. Kvíz v té době na Lomnickém štítu pracoval, čímž bylo umožněno pozorování přímo z tamější stanice. Jinak pozorovatelé pobývali v hotelu Encián na Skalnatém plese a na pozorování jezdili lanovkou, což bylo někdy spojeno s obtížemi kvůli silnému větru.

Z expedice GELOMEX. Autor: Archiv J. Mikuška.
Z expedice GELOMEX.
Autor: Archiv J. Mikuška.
Pozoruhodnou akcí byla svatba Zdeňka Kvíze a Jany Bulínové, jíž svědčili Jaromír Mikušek a Karel Pavlů. Šli napřed sněhem se Skalnatého Plesa do Tatranské Lomnice, pak električkou do St. Smokovce. Oddáni byli za zvuku arie Kecala „Jak vám pravím pane kmotře...“. Na zpáteční cestě se opět museli brodit sněhem z T. Lomnice na Skal. pleso.

V jedné z následujících pozorovacích nocí byl takový vítr, že zapisovateli Zdeňku Bečkovi odfoukl část popsaných pozorovacích protokolů. Přesto ještě zůstalo tolik popsaných papírů, že materiál z expedice mohl být vyhodnocen a publikován.

Den před odjezdem došlo u Enciánu k tragédii, skupinku turistů zasypala lavina. Pozorovatelé se zúčastnili vyhledávání zasypaných, přitom se vyznamenali zvláště Jindřich Slimáček a Věra Šuralová (pod jménem Jurásková zemřela bohužel již v r. 1961), ale nalezena byly již jen bezduchá těla obětí.

Z expedice GELOMEX. Autor: Archiv J. Mikuška.
Z expedice GELOMEX.
Autor: Archiv J. Mikuška.
Expedice se tehdy zúčastnilo deset pozorovatelů z Brna, L. Kohoutek a J. Grygar (z Prahy), p. Zelenka (ředitel hvězdárny v Novém Jičíně), J. Kaňkovský z Třebíče a manželé Kvízovi.

Podrobnou kroniku expedice vyhotovil opět J. Grygar. Na jejím podkladě jsem vyhotovil zápis do kroniky MS v Brně (s dvouletým zpožděním). Přiložené fotografie mi poskytl RNDr. Jaromír Mikušek, CSc.

Všechny díly:




Seriál

  1. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (1. díl)
  2. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (2. díl)
  3. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (3. díl)
  4. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (4. díl)
  5. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (5. díl)
  6. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (6. díl)
  7. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (7. díl)
  8. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (8. díl)
  9. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (9. díl)
  10. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (10. díl)
  11. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (11. díl)
  12. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (12. díl)
  13. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (13. díl)
  14. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (14. díl)
  15. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (15. díl)
  16. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (16. díl)
  17. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (17. díl)
  18. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (18. díl)
  19. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (19. díl)
  20. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (20. díl)
  21. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (21. díl)
  22. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (22. díl)
  23. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (23. díl)
  24. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (24., závěrečný, díl)
  25. Ještě o krmítku...


O autorovi

Miroslav Šulc

Miroslav Šulc

Narozen 1941, v roce 1963 promoval na přírodovědecké fakultě Univerzity J. E. Purkyně (dříve a nyní Masarykova univerzita) v oboru matematika-fyzika (s titulem promovaný fyzik-učitel). Od té doby zaměstnán jako učitel na střední škole. Od r. 1954 do r. 1986 externí spolupracovník brněnské hvězdárny. Od r. 1959 člen České astronomické společnosti. Od r. 1996 hospodář výboru SMPH. Od r. 2006 v definitivním důchodu.

Štítky: Zdeněk Kvíz, Jiří Grygar, Meteorické expedice


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »