Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Ohlédnutí za legendárními expedicemi (4. díl)

Ohlédnutí za legendárními expedicemi (4. díl)

Pozorovací protokol z 6. expedice BD. Autor: Archiv meteorických expedic.
Pozorovací protokol z 6. expedice BD.
Autor: Archiv meteorických expedic.
V předcházejících dílech jsme se seznámili s prvními čtyřmi expedicemi, na nichž se podílela meteorická sekce při Oblastní lidové hvězdárně v Brně. Ne všechny byly úspěšné a tak tomu bylo i nadále. Neúspěchy byly střídány zdařilými akcemi.

Úvodní obrázek: Vzor pozorovacího protokolu používaného od r. 1957. Zobrazený vzor je však druhotný, prvotní nesl nadpis  International Meteor Year. Byl připraven k Mezinárodnímu geofyzikálnímu roku, jehož součástí měl být i Mezinárodní meteorický rok, ten však nakonec nebyl zorganizován.

K těm neúspěšným patřila 5. expedice (dle brněnského datování - BD) s názvem VSELEX (Vsetín – Leonidy - expedice). Zprávu o ní jsem pro kroniku získal od Jiřího Sedláčka více než o dva roky později. Konala se od 12. do 20. listopadu 1957 na vsetínské hvězdárně pod vedením Zdeňka Kvíze. Jejím účelem mělo být teleskopické pozorování Leonid. Zúčastnilo se jí 8 pozorovatelů z Brna (mezi nimi předseda MS v Brně Jaromír Mikušek a Michael Dymáček, po r. 1968 známý disident), ze Vsetína se zúčastnila Jana Kozlová.

První pozorovací noc byla z 13. na 14. listopadu, jenže se brzy zatáhlo a tím veškeré pozorování skončilo.

Pozorovatelé však nebyli ubytováni na hvězdárně (ta byla v té době podstatně menší než v současnosti), nýbrž v turistické noclehárně, jejíž nejdůležitější vlastností bylo, že v ní byla zima. Na stravu chodili pozorovatelé do závodní jídelny (neurčeného podniku), kde byli podrobování osobním prohlídkám pečlivými vrátnými.

Z nedostatku jiných možnosti chodili pozorovatelé po městě a třásli se zimou. Večer pak hráli až do časného rána společenské hry.  V následujících dnech pokračovaly procházky městem, přičemž byl vymyšlen neotřelý druh zábavy - byly navštěvovány obchody a požadovány předměty, které tyto nemohly nabídnout: v nábytkářství neměli paralaktický stůl, ve fotopotřebách „superschmidt“, v n. p. Kniha kupodivu nebyl k dispozici Bonner Durchmusterung. Teprve prodavačka v potravinářství partu „prokoukla“, když po ní byl požadován meteorický prášek do pečiva, takže následoval úprk z prodejny.

Jinou drobnou událostí se stalo přepadení části skupiny zbylými členy, kteří na kolemjdoucí skočili, samozřejmě v noci, z brány hřbitova. Reakce na to byla úměrná zděšení přepadených. Jinak, kromě toho, že R. Dočkálek rozbil na ubikaci skleněné dveře, se už nic zvláštního nestalo.

6. expedicí dle BD, rovněž neúspěšnou, byla LYTREX (Lyridy - Třebíč - expedice), pořádaná ve dnech 19. - 23. dubna 1958 pod vedením J. Mikuška a J. Grygara.  Kromě 9 pozorovatelů z Brna byli přítomni p. Bartoš z Břeclavi, Věra Derková z Val. Meziříčí a Jiří Kaňkovský.  Programem expedice bylo vizuální pozorování metodou nezávislého počítání a pozorování teleskopických meteorů v polích různě vzdálených od apexu. Zprávu o průběhu expedice mi podal, opět s dvouletým zpožděním, její brněnský účastník Zdeněk Bečka.

Další průběh expedice je zapotřebí trochu vysvětlit. Význačným zájmem pubescentů v oněch dobách byla amatérská výroba toho, čemu se dnes říká „zábavní pyrotechnika“, jež tehdy byla ovšem neprodejná. Kromě toho se jednalo o období „praekosmonautické“, ale raketové modelářství jako organizovaná činnost ještě neexistovalo. Se zřetelem na tyto skutečnosti lze pochopit, že mladší účastníci ještě před odjezdem na expedici vyráběli pyrotechnické pomůcky, které, ač citlivé na náraz, poslal M. Dymáček jako spoluzavazadlo. To naštěstí došlo v pořádku. Hlavním druhem zábavy se pak stalo vypouštění raket. Bohuslav Pavelka (ve věku již adolescentním) dokonce vypouštěl rakety přímo z ruky. Tyto aktivity byly příčinou toho, že při odjezdu bylo účastníkům kompetentními osobami naznačeno, že do Třebíče příště expedici pořádat nemusí.

Dalším druhem zábavy byl badminton. Zcela zvláštní aktivitou bylo zakládání různých komisí: KOMPOST (komise pro ostudu, skládající se z „pyrotechniků“), KOLIK (komise pro likvidaci katastrof), KOKODÁK (komise pro koordinaci dalších komisí), komise pro literaturu, hudbu, styk s místním obyvatelstvem a to možná ještě není všechno.

Pozorovat se podařilo jen jednu noc, takže získaný materiál byl pro zpracování nevyužitelný. Jediným kladným „výstupem“ expedice bylo uspořádání astronomické besedy pro žáky zemědělské školy.

Všechny díly:




Seriál

  1. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (1. díl)
  2. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (2. díl)
  3. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (3. díl)
  4. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (4. díl)
  5. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (5. díl)
  6. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (6. díl)
  7. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (7. díl)
  8. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (8. díl)
  9. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (9. díl)
  10. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (10. díl)
  11. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (11. díl)
  12. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (12. díl)
  13. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (13. díl)
  14. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (14. díl)
  15. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (15. díl)
  16. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (16. díl)
  17. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (17. díl)
  18. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (18. díl)
  19. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (19. díl)
  20. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (20. díl)
  21. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (21. díl)
  22. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (22. díl)
  23. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (23. díl)
  24. Ohlédnutí za legendárními expedicemi (24., závěrečný, díl)
  25. Ještě o krmítku...


O autorovi

Miroslav Šulc

Miroslav Šulc

Narozen 1941, v roce 1963 promoval na přírodovědecké fakultě Univerzity J. E. Purkyně (dříve a nyní Masarykova univerzita) v oboru matematika-fyzika (s titulem promovaný fyzik-učitel). Od té doby zaměstnán jako učitel na střední škole. Od r. 1954 do r. 1986 externí spolupracovník brněnské hvězdárny. Od r. 1959 člen České astronomické společnosti. Od r. 1996 hospodář výboru SMPH. Od r. 2006 v definitivním důchodu.

Štítky: Zdeněk Kvíz, Meteorické expedice, Meteorický roj, Jiří Grygar, Pozorování 


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »