Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Planetky zdálky, planetky zblízka
Jana Tichá Vytisknout článek

Planetky zdálky, planetky zblízka

Vrchol Kletě s kopulemi observatoře
Vrchol Kletě s kopulemi observatoře
... aneb Astroléto na Kleti

Hvězdárna na jihočeské Kleti je nejvýše položenou hvězdárnou v České republice. O letní prázdniny se hora Kleť stává významným a lákavým turistickým bodem. Zdejší astronomové proto připravili pro návštěvníky oblíbené a vždy hojně navštěvované letní exkurze, letos pod názvem Planetky zdálky, planetky zblízka aneb Astroléto na Kleti.

Léto 2012 je totiž planetovým létem. Kosmická sonda NASA známá pod jménem Dawn právě krouží kolem obří planetky Vesta a posílá na zemi úžasné snímky planetkového světa. Vesta je desátou planetkou pozorovanou zblízka kamerami kosmické sondy. Před ní jsme zblízka spatřili planetky Gaspra, Ida, Mathilde, Braille, Annefrank, Eros, Šteins, Itokawa a Lutecia. Pozoruhodné snímky všech těchto planetek uvidíte na nové výstavě na Kleti. Koncem srpna 2012 sonda Dawn opustí Vestu a zamíří k vůbec největšímu tělesu v hlavním pásu planetek - k trpasličí planetě Ceres.

Výstava zároveň přiblíží práci jihočeských astronomů. Hvězdárna na Kleti je ve vědeckém světě proslulá objevy a dalším výzkumem planetek včetně blízkozemních asteroidů. Tato část výstavy ukáže planetky zdálky - jako drobné body či stopy putující mezi hvězdami. Astronomické fotografie jsou doplněny informacemi o téměř tisícovce planetek objevených na Kleti a jejich mezinárodně proslulých pojmenováních.

Exkurze na Hvězdárně Kleť vám umožní vstoupit do tajemného světa velkých hvězdářských kopulí a dalekohledů. V případě jasného počasí navíc můžete spatřit Slunce se slunečními skvrnami pomocí největšího čočkového dalekohledu v ČR.

V červenci a srpnu 2012 bude na Hvězdárně na Kleti otevřeno pro veřejnost vždy od úterý do neděle. Jednotlivé prohlídky začínají od 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30 hodin. Výstavou vás na Kleti provede věci znalý průvodce, zahraniční návštěvníky i cizojazyčně, případně s anglickým a německým textem.

Více najdete na www.hvezdarnacb.cz.




O autorovi

Štítky: Planetka, Akce , Hvězdárna 


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »