Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika

Kosmonautika



Vít Straka Kosmonautika

Záznam online přenosu startu lodi Cygnus Orb-2

Start rakety Antares s lodí Cygnus 13. 7. 2014 Autor: NASA
Start rakety Antares s lodí Cygnus 13. 7. 2014
Autor: NASA
V neděli 13. července 2014 v 18:52:14 našeho času z ostrova Wallops ve Virginii vzlétla raketa Antares s nákladní lodí Cygnus k Mezinárodní vesmírné stanici a tím zahájila druhou z osmi dodávek nákladu, za které dostane firma Orbital Sciences Corp. skoro dvě miliardy dolarů. Náš přenos začal v 18:15!
Vít Straka Kosmonautika

Nová družice se z vesmíru mrkne na globální oteplování

Start rakety Delta 2 s družicí OCO 2 z Kalifornie Autor: NASA
Start rakety Delta 2 s družicí OCO 2 z Kalifornie
Autor: NASA
Raketa Delta 2 plameny ze svých trysek rozřízla hustou mlhu, která zahalila kosmodrom na západním pobřeží USA před druhým červencovým úsvitem, a vyrazila na oběžnou dráhu s družicí, která poskytne naprosto unikátní pohled na koloběh nebezpečného oxidu uhličitého (CO2) v zemském ovzduší. Kosmonautika zase jednou poslouží i obyvatelům Země.
František Martinek Kosmonautika

Rentgenový kosmický dalekohled ATHENA

Předpokládaný vzhled připravované observatoře ATHENA (ESA) Autor: ESA
Předpokládaný vzhled připravované observatoře ATHENA (ESA)
Autor: ESA
Evropská kosmická agentura ESA upřednostnila astrofyziku vysokých energií pro příští výzkum prostřednictvím nové kosmické observatoře, která se stane vlajkovou lodí ESA. Oficiálně byl oznámen výběr vědecké observatoře s názvem ATHENA (Advanced Telescope for High ENergy Astrophysics) pro rentgenovou oblast, jejíž start se předpokládá v roce 2028.

Vít Straka Kosmonautika

Průšvih při testu motoru oddaluje misi ke kosmické stanici

Testy motoru AJ26 ve Stennisově centru v lednu 2014. Autor: NASA
Testy motoru AJ26 ve Stennisově centru v lednu 2014.
Autor: NASA
Zatím 16 dní a stále pokračuje … Tak dlouhý je odklad startu zásobovací lodi Cygnus americké firmy Orbital Sciences Corp. k Mezinárodní kosmické stanici z technických důvodů. Paradoxně kosmické plavidlo či nosná raketa nevykazují žádné anomálie, jak nám ale ukázal květnový pokusný zážeh stejného typu motoru, jaký bude vynášet do vesmíru Cygnus, je potřeba opatrnosti. Motor byl při testu totiž málem zničen.
Vít Straka Kosmonautika

Obletí turisté Měsíc v lodi Sojuz?

Krajina na odvrácené straně Měsíce z Apolla 11. Naskytne se již brzy podobný pohled i turistům okny Sojuzu? Autor: NASA
Krajina na odvrácené straně Měsíce z Apolla 11. Naskytne se již brzy podobný pohled i turistům okny Sojuzu?
Autor: NASA
Americká společnost Space Adventures, která se zabývá vesmírnou turistikou a má kromě jiného na triku sedm misí platících soukromníků na stanici ISS, nedávno oznámila, že dva zájemci již složili zálohu na turistický oblet Měsíce, k jehož uskutečnění hodlá firma využít ve spolupráci s Ruskem loď Sojuz. Je to vůbec technicky možné? A kdy se zákazníci dočkají realizace svého snu?
Lumír Honzík Kosmonautika

Problematický Proton

Raketa Proton M během předstartovních příprav 28. června 2013  Autor: Roskosmos
Raketa Proton M během předstartovních příprav 28. června 2013
Autor: Roskosmos
Ruská kosmonautika se potýká s další havárií nosné rakety Proton. V polovině května letošního roku odstartovala raketa se svým nákladem z kazašského kosmodromu Bajkonur. V průběhu letu ale došlo k další havárii tohoto nosiče, tentokrát nedlouho po jeho startu. Havárií byl zničen i drahocenný náklad - spojovací družice, která měla být vynesena na oběžnou dráhu.

Vít Straka Kosmonautika

Seznamte se: první komerční vesmírná loď pro lidské posádky

Maketa modulu pro astronauty při představení lodi Autor: SpaceX
Maketa modulu pro astronauty při představení lodi
Autor: SpaceX
Ve čtvrtek 29. května nad ránem našeho času předvedla ruská loď Sojuz TMA-13M i navzdory svému nešťastnému číslu ukázkově perfektní spojení s Mezinárodní kosmickou stanicí. Na palubě Sojuzu přítomný Američan Reid Wiseman byl přitom další kapitolkou bolestivé závislosti NASA na ruských dopravních službách pro astronauty v časech diplomatické krize kvůli Ukrajině. O to vítanější bylo vystoupení Elona Muska ten stejný den v ředitelství SpaceX, při němž představil světu pilotovanou verzi Dragonu, která může být připravena již za dva roky.
František Martinek Kosmonautika

NASA zahájila přípravu nové sondy k Marsu

Připravovaná sonda NASA k Marsu: InSight Autor: NASA
Připravovaná sonda NASA k Marsu: InSight
Autor: NASA
NASA a její mezinárodní partneři schválili zahájení nové mise k Marsu, jejímž cílem bude přistání na rudé planetě. Kosmická sonda s názvem InSight (Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) bude mít za úkol proniknout pod povrch Marsu za účelem studia jeho nitra.

Vít Straka Kosmonautika

Přistání lodi Dragon provázely mokré a slané problémy

Dragon po inkriminovaném přistání na konci října 2012 Autor: SpaceX
Dragon po inkriminovaném přistání na konci října 2012
Autor: SpaceX
Před týdnem jste si na našich stránkách mohli přečíst o návratu komerční nákladní lodě Dragon ze stanice ISS. První zprávy naznačovaly, že přistávací manévr proběhl bez problémů, no není to tak docela pravda. Dragon po dosednutí do oceánu lidově řečeno nabral vodu, což by samozřejmě neměl. I když vědeckému nákladu se ve výsledku nic nestalo, NASA není spokojena.
Vít Straka Kosmonautika

Skončila (další) úspěšná mise lodi Dragon, lékařské pokusy jsou doma

Dragon nad oceánem chvilku před přistáním  Autor: SpaceX
Dragon nad oceánem chvilku před přistáním
Autor: SpaceX
Elegantní cáknutí kosmické kabiny pod třemi velikými padáky do vln Pacifiku, tolik podobné návratům Američanů z Měsíce, napsalo včera tečku za celkově čtvrtou misí soukromé Dračí lodi na Mezinárodní kosmickou stanici. Dragon přitom opět nabídl svou nespornou výhodu oproti ostatním bezpilotním zásobovacím lodím: možnost dopravy nákladu i na zpáteční trase ISS – Země. A tak mohli lidé ze SpaceX vylovit z moře kabinu s 1,7tunovým nákladem vědeckých vzorků rostlin či buněk nebo porouchaný skafandr.
František Martinek Kosmonautika

Sonda ISEE-3 se blíží k Zemi

Sonda NASA s názvem ISEE-3 Autor: NASA
Sonda NASA s názvem ISEE-3
Autor: NASA
Do vesmíru byla vypuštěna již v roce 1978. Jednalo se o první kosmickou sondu ke studiu nepřetržitého toku slunečního větru směřujícího k naší planetě. K tomuto účelu byla navedena na stabilní oběžnou dráhu kolem Lagrangeova libračního bodu L1 mezi Zemí a Sluncem, ve vzdálenosti 1,5 miliónu km od Země. Monitorování slunečního větru pomáhá vědcům lépe pochopit vzájemné vztahy soustavy Slunce-Země, které mohou rovněž ovlivnit družice na dráze kolem Země.
Vít Straka Kosmonautika

Záznam online přenosu nouzového výstupu z kosmické stanice ISS (Expedice 39)

Kosmický výstup z ISS v létě 2013 Autor: NASA
Kosmický výstup z ISS v létě 2013
Autor: NASA
Po svižném vzletu lodi Dragon (a dosud neznámém osudu prvního stupně rakety Falcon) jste s námi ve středu 23. dubna 2014 mohli pro změnu sledovat kosmickou vycházku astronautů Ricka Mastracchia a Steva Swansona z paluby stanice ISS za účelem výměny kritického zařízení, které nedávno předtím selhalo. Výstup začal v 15:56 SELČ, náš přenos zase v 15 hodin. Vycházka trvala pouze 1 hodinu a 36 minut.
Vít Straka Kosmonautika

Záznam online přenosu startu lodi Dragon SpaceX-3

Start třetí operační mise Dragonu k ISS Autor: NASA
Start třetí operační mise Dragonu k ISS
Autor: NASA
V pátek 18. dubna 2014 večer jsme společně drželi palce raketě Falcon 9, která stála na rampě komplexu č. 40 na mysu Canaveral a zachmuřeně koukala na stejně tak zachmuřené nebe nad sebou. Počasí nicméně dovolilo start k ISS.

Letělo se ve 21:25 našeho času, náš přenos začal ve 20:30.

Vít Straka Kosmonautika

Start Dragonu zrušen - AKTUALIZOVÁNO!

Dragon na startovací rampě před třetí operační misí na ISS Autor: NASA
Dragon na startovací rampě před třetí operační misí na ISS
Autor: NASA
SpaceX před chvilkou oznámila, že kvůli úniku helia z prvního stupně rakety RUŠÍ start 14. dubna a zahajuje vyčerpávání paliva z nádrží Falconu 9. Záložní startovací okno připadá na pátek 18. dubna večer ve 21:25 SELČ, nicméně počasí na pátek nevypadá moc dobře (pouze na 40% "GO"). Budeme vás informovat a seženeme lepší titulní fotku.
Martin Gembec Kosmonautika

Curiosity zastavila "u Austrálie"

Kámen Millenium Falcon v oblasti Kimberley na Marsu Autor: NASA/JPL-Caltech
Kámen Millenium Falcon v oblasti Kimberley na Marsu
Autor: NASA/JPL-Caltech
Pojízdná marsovská laboratoř Curiosity postupně putuje po různých částech kráteru Gale, kde přistála v srpnu 2012. Nyní už má za sebou více než 6 km jízdy a právě zastavila u kamene, který trochu vypadá jako Austrálie. Ten se navíc nachází v oblasti, kterou vědecký tým nazval Kimberley podle oblasti v západní Austrálii. Tím ale spojitost končí. Nicméně místo je to velmi zajímavé a laboratoř se zde chvíli zdrží.

Vít Straka Kosmonautika

Dopady ukrajinských událostí: Přestane Rusko vozit Američany na ISS? Dle ředitele NASA si netroufne

Američtí astronauté musí nyní spoléhat na ruské lodě Sojuz  Autor: NASA
Američtí astronauté musí nyní spoléhat na ruské lodě Sojuz
Autor: NASA
Dnes něco malinko o světové politice a jejím vlivu na kosmický výzkum. V posledních dnech mezi zaměstnanci NASA koluje interní oběžník, který jim zakazuje kontakty s Ruskem kvůli situaci na Ukrajině a oficiálnímu postoji americké vlády k ní. Jedinou výjimkou budiž zajištění provozu Mezinárodní kosmické stanice. Jak naznačuje šéf NASA, na ISS jsou totiž Rusko i USA na sobě závislé navzájem.
František Martinek Kosmonautika

Kosmická slunečnice a výzkum exoplanet

Kosmická slunečnice může fotografovat povrchy exoplanet Autor: NASA, JPL
Kosmická slunečnice může fotografovat povrchy exoplanet
Autor: NASA, JPL
Kosmický dalekohled, který vypadá jako obří vesmírná slunečnice, může být jednoho dne použit k pořízení fotografií kamenných planet podobných Zemi, které obíhají kolem blízkých hvězd. Prototyp konstrukce schopné použití, tzv. koronograf (stínítko hvězd), vyvíjí NASA, Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Kalifornie.
Vít Straka Kosmonautika

Záznam online přenosu vypuštění lodi Sojuz TMA-12M

Start lodi Sojuz TMA-12M z Bajkonuru Autor: NASA
Start lodi Sojuz TMA-12M z Bajkonuru
Autor: NASA
Zase jednou jsme vás pozvali k prožití kosmonautiky trochu jinak: k nervydrásajícímu sledování a prožití startu party kosmonautů v reálném čase. Kosmická loď Sojuz s třemi lidmi na palubě na špici stejnojmenné rakety vzlétla z Bajkonuru vstříc orbitální stanici 25. března 2014 ve 22:17 SEČ, náš přenos se rozběhl v půl desáté.
Vít Straka Kosmonautika

„Špinavá“ loď nemůže k Mezinárodní kosmické stanici

Na animaci jde dobře vidět zadní nákladní oddíl Dragonu Autor: Redorbit.com
Na animaci jde dobře vidět zadní nákladní oddíl Dragonu
Autor: Redorbit.com
Asi bychom nespočítali, kolikrát jsme v dětství slyšeli od rodičů věty typu „Umyj si před jídlem ruce!“ nebo „Ukliď si po sobě ten svinčík!“ Uklízet se samozřejmě musí i v kosmonautickém řemeslu, o čemž se na vlastní šroubky přesvědčila soukromá loď Dragon, které byl minulý týden zapovězen start k ISS kvůli kontaminaci, jež by mohla ohrozit vědecké přístroje.

Nejde navíc o jedinou očekávanou misi, kterou nyní stihl odklad.



24. vesmírný týden 2024

24. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 10. 6. do 16. 6. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Planety můžeme pozorovat pouze nízko na ranní obloze, nejvýše je Saturn a Mars. Na Slunci je stále ještě hodně skvrn. V sobotu 8. 6. došlo navíc k silné erupci s nadějí na polární záři. Kosmická loď Starliner byla konečně vypuštěna a úspěšně dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici. SuperHeavy Starship ohromila při 4. testovacím letu přistáním obou stupňů na mořskou hladinu. Před 180 lety se narodil W. R. Brooks, mj. spoluobjevitel známé komety 12P, jejíž prach je nyní dobře vidět i ze Země.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

C/2021 S3 PanSTARRS

Titul Česká astrofotografie měsíce za květen 2024 obdržel snímek „C/2021 S3 PanSTARRS“, jehož autorem je Miloš Gnida   Dnešní vítězný snímek soutěže Česká astrofotografie měsíce, který pořídil astrofotograf Miloš Gnida, nám přináší pohled hned na několik astronomických objektů. Jednak,

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Skvrny na Slunci

Fotoaparát Nikon COOLPIX B500

Další informace »