Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia

Multimédia



Marcel Bělík Multimédia

ČAM Květen 2012: Kulová hvězdokupa M 92

ČAM 2012.05: Kulová hvězdokupa M 92
ČAM 2012.05: Kulová hvězdokupa M 92
Titul Česká astrofotografie měsíce za květen 2012 obdržel snímek "Kulová hvězdokupa M 92", jehož autorem je Peter Delinčák.

Souhvězdí Herkules, krášlící letní oblohu, je známo svou kulovou hvězdokupou M 13, viditelnou i pouhým okem. Není však v tomto souhvězdí jediná. Nedaleko od ní, myšleno ovšem úhlově na obloze, se nachází její o něco slabší kolegyně. Ač je s označením M 92 téměř na konci Messierova katalogu, neznamená to, že by byla nevýrazná či nezajímavá. Za velmi dobrých podmínek ji dokonce můžeme spatřit pouhým okem. Ovšem míst, kde by to bylo možné, pro narůstající světelné znečištění stále ubývá.

Jindřich Suchánek Multimédia

Hlubinami vesmíru s dr. Janem Vondrákem

Ing. Jan Vondrák. Autor: Tv Noe
Ing. Jan Vondrák.
Autor: Tv Noe
Při dalším setkání v pořadu Hlubinami vesmíru v sobotu 2. června se budeme pohybovat především v blízkosti planety Země. Hostem pořadu je totiž Ing. Jan Vondrák, DrSc., současný předseda České astronomické společnosti, který je specialistou na tzv. kosmickou geodézii a astrometrii. Pořad začíná ve 22:05 na Tv Noe.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Duben 2012: Březen - měsíc konjunkcí

ČAM 2012.04 : Duben - měsíc konjunkcí
ČAM 2012.04 : Duben - měsíc konjunkcí
Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2012 obdržel snímek "Březen - měsíc konjunkcí", jehož autorem je Josef Jíra z Rokycan.

Jaro letošního roku nám připravilo několik velkých planetárních představení. Jasné planety se jak na promenádě pohybují po nebi, někdy se potkávají, jindy zase marně dohánějí, aby se však nakonec všechny skryly v oslnivé záři slunečních paprsků.

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: duben 2012

polární záře Ole C. Salomonsen
polární záře Ole C. Salomonsen
Přinášíme dubnovou nadílku zajímavých videoukázek. První polovina dubna patřila v kosmonautice letu lodi ATV-3 k ISS, druhá stěhování raketoplánů. Z dění na Slunci toho mnoho nemáme, bylo celkově klidnější. Místo toho si budeme moci vychutnat jedno z nejhezčích time-lapse videí na téma polárních září. Chybět nebudou ani pohledy z kosmické stanice, tentokrát pro Středoevropana s perličkou na konci. Nechybí ani vzpomínka na výročí HST a na pěkný dokument ČT.

Jindřich Suchánek Multimédia

Hlubinami vesmíru s dr. Ivanou Markovou

Ivana Marková. Autor: TV Noe
Ivana Marková.
Autor: TV Noe
První májovou sobotu 5. května 2012 od 21:05 se můžete těšit na poutavé povídání v dalším pokračování publicistického pořadu Hlubinami vesmíru na TV Noe. Tentokráte naše pozvání přijala pracovnice ostravského planetária PaedDr. Ivana Marková, Ph.D.
Marcel Bělík Multimédia

Astrofotografové roku 2011 převzali svou cenu

plaketa_cagas.jpg
V sobotu 14. dubna tohoto roku se v Jablonci nad Nisou konalo velké setkání vedení složek a kolektivních členů ČAS a dalších astronomických institucí. Na programu bylo mnoho zajímavého, my se ovšem zaměříme pouze na část věnovanou astrofotografii. Do Jablonce si totiž pro své ocenění přijeli "astrofotografové roku 2011", pánové Pavel Cagaš a Václav Přibík.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Březen 2012: Zodiakální světlo

ČAM 2012.03: Zodiakální světlo (mid)
ČAM 2012.03: Zodiakální světlo (mid)
Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2012 obdržel snímek "Zodiakální světlo", jehož autorem jsou Miloslav Druckmüller z Brna a Shadia Habbal z Havaje.

Každý rok na jaře, v období rovnodennosti, vypravují se astrofotografové a lovci zajímavých záběrů na neosvětlená místa do hor. Odtud pak sledují a fotografují jemnou záři zvířetníkového, nebo též zodiakálního světla. Miloslav Druckmüller se za ním vypravil až do výšky přes 4 000 metrů nad mořem, k obřím teleskopům na vrcholu Mauna Kea na Havajských ostrovech. Jeho velmi netradičně pojatá fotografická kompozice zaujala porotu soutěže Česká astrofotografie měsíce a v měsíci březnu získala příčku nejvyšší.

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: březen 2012

Dny bez nocí - snímek z videa Brněnské hvězdárny
Dny bez nocí - snímek z videa Brněnské hvězdárny
Také březnová přehlídka zajímavých videí bude zasvěcena kosmonautice. Zaměříme se i na vysokou sluneční aktivitu a zajímavé kresby Jupiteru. Věnovat se budeme detailům na povrchu Měsíce a zamyšlení nad přílišným svícením nám na závěr dává právě uplynulá Hodina Země.

Martin Gembec Multimédia

Apollo 11: Nejdetailnější záběr

Místo přistání Apolla 11 detailně. LROC / NASA
Místo přistání Apolla 11 detailně. LROC / NASA
Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter má možnost manévrovat, a proto se jí podařilo z výšky pouhých 24 km nad měsíčním povrchem pořídit dosud nejlepší záběr místa přistání prvních lidí, mise Apollo 11.

Martin Mašek Multimédia

Astrofotografie pro začátečníky

Snímky nasnímané digitální zrcadlovkou na paralaktické montáži
Snímky nasnímané digitální zrcadlovkou na paralaktické montáži
Při současném dění na obloze si již každý z vás položil otázku, zda a jak si takové mimořádné úkazy či objekty nafotit. Důkazem Vašeho zájmu jsou krásnými snímky se plnící čtenářské galerie na Astro.cz nebo čím dál větší počet účastníků v České astrofotografii měsíce. V tomto článku se dozvíte jak fotit noční oblohu od nejjednodušších metod až po složitější techniky. Dále si řekneme něco o tom, jak se dají nasnímané obrazy zpracovat, aby vypadaly alespoň trošku k světu. Astrofotografie je něco jiného, než běžné denní focení, takže se vám troška trpělivosti bude určitě hodit! Ačkoliv je tento článek poměrně obsáhlý, berte jej, prosím, jen jako stručný přehled o tom, jak se dá fotit noční obloha. Astrofotografie je totiž obsahově skutečně obří disciplína.

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: únor 2012

John Glenn v kabině Mercury-Friendship 7
John Glenn v kabině Mercury-Friendship 7
Uplynulý měsíc byl bohatý na úrodu zajímavých videoukázek. Bylo také významné výročí 50 let od prvního obletu Země americkým astronautem. Opět ale nechybí ani videa, která prostě jen chytí za srdce.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Únor 2012: Od Persea do Berana

ČAM 2012.02: Od Persea do Berana
ČAM 2012.02: Od Persea do Berana
Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2012 obdržel snímek "Od Persea do Berana", jehož autorem je Pavel Pech.

Uběhl již další měsíc roku 2012 a s ním i další kolo soutěže "Česká astrofotografie měsíce" pořádané Českou astronomickou společností. Stejně jako během předchozích 74 měsíců i tentokrát porota vybrala z mnoha zaslaných fotografií oblohy tu vítěznou. Podíváme se s ní opět do barevného světa jasných či méně jasných hvězd, mezihvězdného prachu či zářících vodíkových a prachových mlhovin.

Jindřich Suchánek Multimédia

Hlubinami vesmíru s dr. Michaelem Prouzou (1. díl)

Michal Prouza. Autor: TV Noe
Michal Prouza.
Autor: TV Noe
V sobotu 3. března 2012 ve 21:15 bude pokračovat na TV Noe pořad Hlubinami vesmíru. V tomto díle je hostem pořadu RNDr. Michael Prouza, Ph.D., pracovník Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, mladý vědec a specialista na astročásticovou fyziku. Je také předsedou sdružení Astropis, která vydává popularizační astronomický časopis.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Leden 2012: Melotte 15

ČAM 2012.01: Melotte 15
ČAM 2012.01: Melotte 15
Titul Česká astrofotografie měsíce za leden 2012 obdržel snímek "Melotte 15", jehož autorem je Maxim Usatov.

Soutěž "Česká astrofotografie měsíce" vstoupila do sedmého roku své existence. Spolu s  ní i spousta krásných fotografií pořizovaných amatérskými i profesionálními astrofotografy českých a slovenských luhů a hájů. Již se zde vystřídalo téměř nepřeberné množství snímků, témat i nápadů.

A právě jeden z nich se stal vítězným snímkem lednového kola roku 2012. Jedná se o pohled do nitra mlhoviny IC 1805, zvané dle jejího vzhledu "Srdce". My však tento její tvar nevidíme, neboť hledíme přímo do jejího nitra, do samotného srdce mlhoviny "Srdce".

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: leden 2012

jižní pobřeží Austrálie a obloha nad ním, Alex Cherney
jižní pobřeží Austrálie a obloha nad ním, Alex Cherney
Video s astronomickou tématikou je vždy vděčným námětem pro popularizaci této krásné vědy. Stejně jako v prosinci se dnes už podruhé vracíme k zajímavým nahrávkám, které se na webu v poslední době vyskytly.

Jindřich Suchánek Multimédia

Další Kulatý stůl s Jiřím Grygarem a Zdeňkem Stuchlíkem

J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
V pátek 13. ledna 2012 od 20:00 hodin bude TV Noe vysílat interaktivní besedu Kulatý stůl. Hosty pořadu jsou RNDr. Jiří Grygar, CSc., astrofyzik fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, a Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., teoretický fyzik, děkan Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské university.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM 2011.12: Proměnný vesmír

ČAM 2011.12 - Proměnný vesmír (icon)
ČAM 2011.12 - Proměnný vesmír (icon)

Titul Česká astrofotografie měsíce za prosinec 2011 obdržel snímek "Proměnný vesmír" Pavla Cagaše a Václava Přibíka.

Prosincové kolo soutěže Česká astrofotografie měsíce vyneslo po nelehké a zdlouhavé volbě na stupeň nejvyšší obrázek Pavla Cagaše a Václava Přibíka "Proměnný vesmír". Již letmý pohled mnohé možná překvapí. Proč právě tento snímek? Vždyť na něm nevidíme ani ladné spirály vzdálených galaxií, ani roztrhané cáry vodíkových mračen halících vznikající hvězdy, ba ani jemné parsky sluneční koróny. Vždyť tam dokonce ani žádná mlhovina není. Pouze černé tečky, pravda doplněné o červené, avšak laikovi nic neříkající popisky. A přeci je to snímek plný pohybu, změn, pulzací hvězdných atmosfér a oběhu hvězd okolo sebe. Uvidíte.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »