Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia

Multimédia



Marcel Bělík Multimédia

ČAM Červen 2014: Aktivní oblast 2082

Aktivní oblast 2082 Autor: Maxim Usatov
Aktivní oblast 2082
Autor: Maxim Usatov
Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2014 obdržel snímek „Aktivní oblast 2082“, jehož autorem je Maxim Usatov.

Skvrny mohou být různé. Můžeme je nalézt na tričku, slavnostní košili i na kravatě. Jsou sladké, voňavé či nelibě vonící. Někdo má skvrny na duši, jiné nalezneme na silnici či chodníku. Takových skvrn je prostě plná Země.

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: květen a červen 2014

TWAN Photo Contest 2014 Autor: TWAN, The World At Night
TWAN Photo Contest 2014
Autor: TWAN, The World At Night
Úvod krátce věnujeme fotbalu na ISS a aerodynamice míče pro letošní Mistrovství světa ve fotbalu, ale nebojte se, máme tu i klasický přehled dění v kosmonautice a astronomii. Například další testy SpaceX a jejich spolupráce s amatérskými nadšenci, nebo snímky asteroidu a fascinující projekt snímání Jupiteru švédskými astronomy. Připraven je i pohled na Merkur z Marsu a konečně nádherné fotografie noční oblohy.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Květen 2014: Mlhovina Srdce

Mlhovina Srdce Autor: Ondřej Podlucký
Mlhovina Srdce
Autor: Ondřej Podlucký
Titul Česká astrofotografie měsíce za květen 2014 obdržel snímek „Mlhovina Srdce“, jehož autorem je Ondřej Podlucký.

Snad každý z nás má někde nějaké srdce, ať již v hrudi své či v hrudi někoho blízkého, někdo má platonické srdce daleko či blízko. Snad nejvzdálenější srdce má nyní vítěz fotografické soutěže Česká astrofotografie měsíce, zaštítěné Českou astronomickou společností. Vyfotografoval totiž mlhovinu tohoto jména, jinak však opatřenou téměř nic neříkajícím označením IC 1805.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Duben 2014: Zbytek po výbuchu supernovy v Plachtách

Zbytek po výbuchu supernovy v Plachtách Autor: Evžen Brunner
Zbytek po výbuchu supernovy v Plachtách
Autor: Evžen Brunner
Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2014 obdržel snímek „Zbytek po výbuchu supernovy v Plachtách“, jehož autorem je Evžen Brunner.

9 000 let před naším letopočtem není tak dávno. Na blízkém východě se formují kultury mladší doby kamenné, je založeno Jericho, tají ledovce a ve střední Evropě máme stále ještě střední dobu kamennou. Ubývá velkých savců a lidstvo se stěhuje na sever. Na celém světě je lidí ještě velmi málo, patrně méně než pět miliónů.

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: březen a duben 2014

Dragon u ISS v dubnu 2014 Autor: NASA TV
Dragon u ISS v dubnu 2014
Autor: NASA TV
Další pokračování seriálu plného videoukázek a krátkých komentářů nás zavede opět ke Slunci a planetám, ale chybět nemůže ani kosmonautika, ve které se toho hodně událo. Květen je zasvěcen astronomickým dnům pod sluncem a pod hvězdami, takže na závěr nechybí malý výlet do míst, kde to všechno v roce 2010 začalo.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Březen 2014: Měsíc s letadlem

Měsíc s letadlem Autor: Rostislav Kalousek
Měsíc s letadlem
Autor: Rostislav Kalousek
Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2014 obdržel snímek „Měsíc s letadlem“, jehož autorem je Rostislav Kalousek.

Délka téměř 73 metrů a rozpětí křídel skoro 80. Dolet více než 15 000 kilometrů. Cena téměř půl miliardy dolarů. To je Airbus A380-841, největší současné dopravní letadlo světa se dvěmi palubami. Ty v maximální verzi pojmou až 885 cestujících.

redakce Multimédia

Video: Průvodce Astronomickým ústavem AV ČR

Video: Astronomický ústav AV ČR. Autor: ČAS.
Video: Astronomický ústav AV ČR.
Autor: ČAS.
Astronomický ústav AV ČR má dvě působiště - v Praze na Spořilově a v Ondřejově. Jaký výzkum na obou pracovištích probíhá? Co všechno ústav ukrývá a nabízí? A kdy jej můžete navštívit a vše si prohlédnout? Nejen na tyto otázky vám zodpoví zbrusu nové video o Astronomickém ústavu. Pořadem provází Pavel Suchan.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Únor 2014: Skoro jasno, občas airglow

Skoro jasno, občas airglow Autor: Petr Horálek
Skoro jasno, občas airglow
Autor: Petr Horálek
Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2014 obdržel snímek „Skoro jasno, občas airglow“, jehož autorem je Petr Horálek.

To se tak někdy stane. Astronom odjede daleko od světel civilizace s cílem vyfotografovat zajímavý úkaz na obloze a vrátí se s něčím úplně jiným. A nemusí to být vždy kašel či nachlazení z chladné noci pod hvězdami ...

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: leden a únor 2014

Atmosféra Jupiteru amatérsky Autor: ALPO Japan
Atmosféra Jupiteru amatérsky
Autor: ALPO Japan
Vítejte u pravidelného seriálu. Tentokrát se podíváme, co dokáží amatéři, když nejen kvalitně snímají Jupiter, ale i spojí své síly. Následovat bude pěkný zákryt Saturnu Měsícem. Z kosmonautiky vybíráme probuzení Rosetty, pěkný noční start rakety Atlas V a test SpaceShipTwo. Ovšem nechybí ani klasické time-lapse video na závěr a tentokrát je to opravdu nádhera.

Miroslav Brož Multimédia

Nová česká kniha o Sluneční soustavě

Obálka knihy Fyzika Sluneční soustavy. Autor: Miroslav Brož.
Obálka knihy Fyzika Sluneční soustavy.
Autor: Miroslav Brož.
Na konci roku 2013 vyšla v nakladatelství Matfyzpress kniha Fyzika sluneční soustavy. Jedná se o novou učebnici astronomie, kterou jsme napsali na základě přednášky po mnoho let konané na Astronomickém ústavu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Michael Prouza Multimédia

Aplikace Personal Space startuje v rámci projektu GLORIA

Aplikace Personal Space Autor: Gloria
Aplikace Personal Space
Autor: Gloria
Pokud byste mohli zaměřit dalekohled libovolným směrem na obloze, kam byste se chtěli podívat? Nová webová aplikace „Personal Space” („Osobní vesmír”) vám umožní vytvořit přímé propojení vašeho osobního života a důležitých událostí v něm s vesmírem.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM Prosinec 2013: Kometa Lovejoy a meteor

Kometa Lovejoy a geminida Autor: Petr Štarha
Kometa Lovejoy a geminida
Autor: Petr Štarha
Titul Česká astrofotografie měsíce za prosinec 2013 obdržel snímek „Kometa Lovejoy a meteor“, jehož autorem je Petr Štarha.

V minulosti bývaly postrachem králů, armád i obyčejných lidí. Jejich zjev na obloze nevěstil nic dobrého. Králové prohrávali bitvy, někteří v nich i umírali. Na druhou stranu, vítězná armáda mohla naopak kometu považovat za zvěst dobra. A co my?

Martin Gembec Multimédia

Vesmírná videa: listopad a prosinec 2013

JULO 2 snímá Zemi ze stratosféry při propagačním letu balónu pro O2 Autor: Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity
JULO 2 snímá Zemi ze stratosféry při propagačním letu balónu pro O2
Autor: Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity
V dalším vydání pravidelného seriálu za krásami vesmíru se podíváme na zatmění Slunce, zánik komety ISON, výzkum Marsu a Měsíce a na zážitky kosmonautů cestujících na kosmickou stanici nebo k Měsíci. Snímky pořízené ze Země nám ukáží průběh meteorického roje, západy Slunce a východy Měsíce a také tmavou oblast v polských Bieszczadech. Závěr patří videu ze stratosféry v podání slovenských kolegů.

Petr Sobotka Multimédia

Umírání hvězd s Petrem Kulhánkem

Pozůstatek po výbuchu supernovy SN 1006.
Pozůstatek po výbuchu supernovy SN 1006.
V sobotu 14. prosince 2013 v 16:10 uvede Český rozhlas Plus pořad Nebeský cestopis s astrofyzikem prof. RNDr. Petrem Kulhánkem, CSc. Hlavním tématem budou závěrečná stadia vývoje hvězd - od těch poklidných až po ty vybuchující.



18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Messier 106

Messier 106 (tiež známa ako NGC 4258) je prechodná špirálová galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Objavil ju Pierre Méchain v roku 1781. M106 je od Zeme vzdialená asi 22 až 25 miliónov svetelných rokov. M106 obsahuje aktívne jadro klasifikované ako Seyfert typu 2 a prítomnosť centrálnej supermasívnej čiernej diery bola preukázaná z rádiových vlnových pozorovaní rotácie disku molekulárneho plynu obiehajúceho vo vnútornej oblasti s priemerom svetelného roku okolo čiernej diery. NGC 4217 je možná spoločná galaxia Messier 106. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, GraXpert, Siril, Adobe photoshop 169x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 94x360 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 180 flats, master darks, master darkflats 20.4. až 30.4.2024

Další informace »