Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy

Úkazy



Petr Horálek Úkazy

Záhadný temný zub během zatmění Měsíce v srpnu

Temný sloup v plném zemském stínu. Autor: Albert Engert
Temný sloup v plném zemském stínu.
Autor: Albert Engert
Během částečného zatmění Měsíce 16. srpna 2008 bylo v průběhu maximální fáze možné pozorovat jak vizuálně tak fotograficky zajímavě ztvarovaný temný útvar, který se spolu s plným zemským stínem sunul přes jižní část úplňkového Měsíce. Útvar připomínal svým tvarem "lidský špičák" z profilu a jeho tvar se nikterak výrazně neměnil ani při jeho přechodu přes výraznější a kontrastnější útvary na jižní měsíční polokouli. O co tedy šlo?

Petr Horálek Úkazy

Tak jsem spatřil i to třetí letošní zatmění ...

Maximální fáze ve 23:17 SELČ, Frymburk
Maximální fáze ve 23:17 SELČ, Frymburk
I za třetím letošním zatměním, měsíčním zatměním 16. srpna 2008, jsem se vydal za jasným počasím. Tentokráte do jižních Čech. Doplňuji tak dotřetice sérii deníkových záznamů z cest za letošními "stínovými" úkazy. I tentokrát to stálo za to.

redakce Úkazy

Zatmění Měsíce online

Simulační snímek částečného zatmění Měsíce 16. srpna 2008
Simulační snímek částečného zatmění Měsíce 16. srpna 2008
V noci ze soboty 16. na neděli 17. srpna budeme moci pozorovat částečné zatmění Měsíce. Úkaz bude pozorovatelný od 21:35 do 0:45. Nejvíce bude měsíční kotouč zakryt z 81% ve 23:10. Zatmění bude na internetu přenášet i několik webcastů.

Petr Horálek Úkazy

Částečné zatmění Měsíce v noci ze 16. na 17. srpna 2008

Zatmění Měsíce 16. srpna
Zatmění Měsíce 16. srpna
Tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i. číslo 120 z 11. 8. 2008

Letošní rok bohatý na zatmění završí úkaz, jehož podmínky jsou od nás velmi příznivé. Půjde o zatmění Měsíce v noci ze 16. na 17. srpna. Ze dvou letošních měsíčních zatmění bude toto jen částečné, avšak během maximální fáze zemský stín "pohltí" téměř 81 % průměru měsíčního kotouče. Bude-li tedy počasí přát, můžeme se s jistotou připravit na pozoruhodnou letní podívanou a neobvyklé zpestření letních prázdnin.

Petr Kubala Úkazy

Nezapomeňte na Perseidy!

Perseida, autor: Joshua Tree
Perseida, autor: Joshua Tree
K létu už neodmyslitelně patří meteorický roj Perseidy. Slzy svatého Vavřince, jak se Perseidam lidově říká, ozáří již tradičně okolo 12. srpna noční oblohu.

redakce Úkazy

Leták: částečné zatmění Měsíce

Částečné zatmění Měsíce 16. / 17. srpna 2008
Částečné zatmění Měsíce 16. / 17. srpna 2008
Kromě částečného zatmění Slunce nás čeká v srpnu ještě další neobvyklý úkaz na obloze. V noci z 16. na 17. srpna budeme moci pozorovat částečné zatmění Měsíce. Web České astronomické společnosti astro.cz vydává elektronický leták s potřebnými informacemi. Leták lze volně šířit.

Petr Horálek Úkazy

V. expedice SAROS se hlásí ze sibiřské metropole

Protuberance během úplného zatmění. Autor: Dalibor Hanžl
Protuberance během úplného zatmění.
Autor: Dalibor Hanžl
V. Expedice SAROS se stejně jako jiné expedice může chlubit úspěšným pozorováním novosibirského zatmění. Na serveru Expresních astronomických informací už vyšly dva články o průběhu naší expedice a nyní vám přinášíme poněkud netradiční deníkovou formou popsané ty nejdůležitější momenty. Článek popisuje cestu Transsibiřskou magistrálou a pozorování slunečního zatmění v sibiřské metropoli. Omlouváme se za zpoždění, přístup na internet byl v Novosibirsku komplikovanější.

redakce Úkazy

Online přenos ze zatmění Slunce 1. srpna 2008

Úplné zatmění, Čína, NASA TV
Úplné zatmění, Čína, NASA TV
Aktuální informace o stavu počasí v ČR a v některých místech pásu úplného zatmění * Informace z českých hvězdáren * Aktuální fotografie úplného i částečného zatmění * Upozornění na webcasty, přenášející úplné zatmění na internetu živě * a mnoho dalšího



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »