Úvodní strana  >  Články

Vyhledávání v článcích

Štítky

Skrýt podrobnosti
Tomáš Metelka Exoplanety

Byla vyfotografována první exoplaneta?

phot-26a-04-normal.jpg
Tým evropských a amerických astronomů z Evropské jižní observatoře (ESO) v Paranal (Chile) oznámil 10. září, že letos v dubnu pozoroval objekt, který je možná první exoplanetou, kterou kdy člověk spatřil na vlastní oči. Objev se podařil díky 8,2 m dalekohledu Yepun, který je vybaven systémem NACO, což je zkratka použité technologie NAsmythova systému adaptivní optiky a infračerveného zobrazovacího spektrografu COnica.
Tomáš Metelka Sluneční soustava

Nové pohledy na Solis Planum

3channels_HIII.jpg
Další pohledy na úchvatnou marťanskou krajinu přináší tento obraz, pořízený stereo kamerou s vysokými rozlišením (HRSC) umístěnou na palubě sondy Mars Express. Ukazuje část velmi silně erodovaného kráteru, vzniklého kdysi dopadem meteoritu do oblasti Solis Planum, v regionu Thaumasia.
Ivo Míček Ostatní

Španělský zápisník, den -1, 0, 1

Reportáž z konference JENAM 2004 v Granadě. Letošní Joint European and National Astronomical Meeting se koná v Granadě ve dnech 13. - 17. září 2004. V průběhu tohoto týdne zde naleznete informace o průběhu konference. Oficiální stránky JENAM 2004
Ondřej Pejcha Ostatní

10. setkání (nejen) členů skupiny MEDÚZA

O víkendu 24. - 26. září 2004 se na hvězdárně v Hlohovci (SR) uskuteční jubilejní desáté setkání (nejen) členů skupiny MEDÚZA, která se v rámci BRNO - sekce pozorovatelů proměnných hvězdy ČAS věnuje především fyzickým proměnným hvězdám.

Tomáš Metelka Kosmonautika

Ohrožení Mysu Kennnedy se snižuje - snad

ivan4-sm.jpg
ivan12ksc1.jpg
Po zásahu Kennedyho vesmírného střediska (KSC) hurikánem Frances má vedení NASA obavy z přicházejícího hurikánu Ivan. Ten by při přímém zásahu mohl na poškozených budovách KSC napáchat obrovské škody nebo dokonce zpomalit či na určitou dobu zcela zastavit lety z tohoto střediska.
Tomáš Metelka Kosmonautika

Spirit je řízen autopilotem

Právě teď je marsovská sonda Spirit řízena autopilotem. Spojení sondy se Zemí je po dobu zhruba 18 dní, díky konjunkci se Sluncem, velmi nespolehlivé a jen krátkodobé. Proto většinu činností bude v této době sonda zabezpečovat automaticky. Spirit se nalézá na bezpečném místě a na jeho řízení nejsou tím pádem kladeny tak velké nároky. Jeho pohyb po povrchu planety tedy bude řízen automaticky, podle předem zpracovaných navigačních map.

Luděk Vašta Kosmonautika

Moskevská milice zbila kosmonauta

Po tragédii v Beslanu se v Rusku rozpoutal hon na lidi kavkazského vzezření. Obětí se stal také bývalý kosmonaut z Dagestánu Magomed Tolbojev, důstojník, nositel vyznamenání Hrdina Ruska a průkazu asistenta jednoho poslance Dumy.

Petr Scheirich Sluneční soustava

Planetka Toutatis se blíží - uvidíte ji?

Koncem září prolétne v blízkosti Země planetka 4179 Toutatis. K nejtěsnějšímu přiblížení - na vzdálenost 0,011 AU (1,6 mil. km) - dojde 30. 9., největší jasnosti - 8,9 mag - ale planetka dosáhne o dva dny dříve. Bohužel bude v té době již hluboko na jižní obloze, a tudíž z našich zeměpisných šířek nepozorovatelná. Přesto se ji ale můžete pokusit spatřit i pomoci menšího dalekohledu (např. velkého Sometu) již mnoho dní předem. Dvanácté magnitudy totiž dosáhne již 11. září a bude nadále zjasňovat. Měli byste se ale o její spatření pokusit co nejdříve, jedenáctého bude již na deklinaci -16° a 26.9. klesne až na -32°.

Tomáš Metelka Kosmonautika

Začaly záchranné práce na vědeckém kontejneru Genesis

genesis_debris.jpg
Odborníci NASA začali s očišťovacími pracemi na kapsli se vzorky slunečního větru, kterou vyňali z havarovaného přistávacího pouzdra. Vyjmutí kapsle z havarovaného přistávacího pouzdra bylo prováděno s mimořádnou opatrnosti. Jedním z důvodů bylo nepoškodit kapsli se vzorky více než již byla, druhým důvodem byla stále aktivní výbušnina, která měla vystřelit přistávací padák.
Tomáš Metelka Kosmonautika

Genesis havarovala

genesis_crah.jpg
Sonda Genesis, která měla včera na padáku klesat k místu přistání v Utahu nezvládla přistávací manévr. Televizní kamery vybavené dalekohledy, které měly sondu při návratu sledovat a navést k místu přistání dvě helikoptéry s háky, aby sonda byla zachycena ještě ve vzduchu bohužel žádné padáky nezahlédly.
genesis_crah1.jpg

Videozáznam dopadu sondy (zdroj NASA) ve formátu mov.

Petr Bartoš Kosmonautika

GENESIS se nepodařilo zachytit

Dopad sondy Genesis
Dopad sondy Genesis
Dvojici vrtulníků se nepodařilo zachytit navracející se sondu GENESIS, po pravdě řečeno k tomu neměli ani příležitost, protože přistávací padák sondy se neotevřel. Na záběrech TV NASA byla vidět rotující sonda, která nakonec dopadla do pouště, ve které vyhloubila menší kráter o průměru několika metrů.
V okolí dopadu již přistálo větší množství vrtulníků a odborníci začínají ohledávat místo dopadu.
Tomáš Metelka Kosmonautika

Genesis se vrací domů

genesis_fireball.jpg
Dnes mezi 8:52 až 8:54 PDT, tedy mezi 17:52 až 17:54 našeho času, mohou Američané (zejména ve státě Nevada), spatřit neobvyklou podívanou. Bolid o jasnosti až minus 9 magnitudy prolétne atmosférou. Nebude to však meteor, ale dílo lidských rukou, k zemi klesající návratové pouzdro sondy Genesis. Přinese zpět z kosmického prostoru vzácný náklad - vzorky slunečního větru, které sonda nasbírala v kosmu. Ty mají být nápomocny při hledání odpovědí na otázky vzniku a fungování Slunce a vzniku sluneční soustavy.
Tomáš Metelka Kosmonautika

Hurikány a kosmický výzkum - II

2004-0907rocket-sm.jpg
Podle stále ještě předběžných informací není březnový start raketoplánu událostmi okolo hurikánu Frances nijak vážně ohrožen, doplnil své včerejší informace Jim Kennedy - ředitel Kennedyho kosmického centra (KSC) na Floridě.
Libor Lenža Sluneční soustava

Planetka pro přítele

V druhé polovině září uplynou 2 roky od náhlého odchodu významného českého planetologa, geologa, amatérského astronoma, dobrého odborníka a přítele RNDr. Mojmíra Eliáše, CSc. Patřil mezi lidi, se kterými jsem se vždy rád setkával a snažil se načerpat alespoň část jeho vědomostí a zkušeností, stejně jako humorného nadhledu i na vážné věci kolem nás. Byl to člověk neopakovatelný a zasloužil si být s námi jaksi napořád, a to nejen v našich myslích a vzpomínkách. Jsem šťastný, že jeho práce a přínos pro českou astronomii, a především pak její popularizaci, byla po zásluze oceněna.


19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Snímek komety C/2021 S3 (PANSTARRS).

Snímek komety C/2021 S3 (PANSTARRS). Rozměry obrázku jsou 40 x 40 obloukových minut, 2x zmenšeno, sever je nahoře, východ vlevo. Vzdálenost od Země byla 1.654 au, od Slunce 1.847 au.

Další informace »