Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění

Světelné znečištění



Radka Žáková Světelné znečištění

Na Manětínsku chtějí zachovat temné nebe nejen pro astronomy

MOTO Autor: MOTO
MOTO
Autor: MOTO
V pondělí 15. září 2014 byla patnácti podpisy zástupců obcí a organizací na memorandu založena Manětínská oblast tmavé oblohy. Podpis na dokument před fotoaparáty mnoha novinářů připojil také čestný předseda České astronomické společnosti Dr. Jiří Grygar. Manětínská oblast tmavé oblohy se s největším územím a největším počtem zakladatelů stala první vnitrozemskou oblastí temného nebe v ČR. Je třetí takovou oblastí v ČR, devátou v Evropě a čtyřicátou šestou na světě. Česká republika má nyní v Evropě ve srovnání s ostatními státy nejvíce „rezervací tmy“.
Jan Kondziolka Světelné znečištění

Film Kdyby zhasnul svět uspěl na mezinárodní soutěží!

Kdyby zhasnul svět, snímek z filmu Autor: Žofie Milatová
Kdyby zhasnul svět, snímek z filmu
Autor: Žofie Milatová
Bakalářský film Kdyby zhasnul svět uspěl na mezinárodním ekologickém festivalu TSTTT (Týká se to také tebe) v Uherském Hradišti. Dokument o světelném znečištění a beskydské přírodě byl mezi diváky vyhodnocen jako nejlepší snímek festivalu. Cenu si převzala autorka snímku Bc. Žofie Milatová, absolventka oboru Multimediální techniky přednášeném na Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě a nyní studentka filmové školy v Bratislavě. I když bude film soutěžit ještě na mezinárodním ekologickém festivalu EKOFILM v Ostravě, je již nyní ke zhlédnutí na internetu.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Policie, astronomové a neziskové organizace opět volají po zákazu LED billboardů

Světelná reklama Autor: Jan Kondziolka
Světelná reklama
Autor: Jan Kondziolka
Obecně prospěšná organizace Acta non verba, známá též jako Kverulant.org, občanské sdružení Nechceme billboardy, dopravní policie a Astronomický ústav AV ČR dopisem vyzvaly nového ministra dopravy, aby jeho rezort pokračoval v přípravě novely zákona, která výrazně omezí zejména LED billboardy.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Vykoukáme oblohu! aneb Vyražte jen tak s dalekohledem do ulic...

Kam postavit dalekohled? Přímo před východ - neunikne ani myška! Autor: Jan Kondziolka
Kam postavit dalekohled? Přímo před východ - neunikne ani myška!
Autor: Jan Kondziolka
V minulých dnech se uskutečnilo několik akciček, které jste mnozí mohli postřehnout pod názvy Guerillaobserving, či Vykoukáme oblohu. Oč šlo? Díky náhlé změně počasí a náhlému přísunu energie na koncích slunečních paprsků jsem dostal chuť zprostředkovat širšímu okolí to, co možná ještě nikdy neviděli. Jupiter s oblačnými pásy a Galileovými měsíci a Měsíc samotný s četnými krátery. Pro astronoma všední pohled, pro laiky však, jak jsem zjistil, něco naprosto úchvatného.

redakce Světelné znečištění

Beseda: Zhasni, chci spát aneb Když se zhasnout nedaří

Bratislavský hrad. Autor: Marek Javor.
Bratislavský hrad.
Autor: Marek Javor.
Zelený kruh zve širokou veřejnost na besedu ve Science café (Langhas, Vodičkova 37, Praha 1) o světelném znečištění ve středu 27. listopadu od 18 hodin. Cyklus je koncipován formou neformálních debat o důležitých otázkách mezi vědou, společností a životním prostředím. Přijďte. Můžete klást provokativní otázky, poslouchat vědecké argumenty, ptát se, odpovídat, souhlasit i zásadně oponovat.

Dušan Vykouřil Světelné znečištění

Asteroids@home – Asteroid nebo kometa?

Vývoj komety při průletu kolem Slunce. Autor: Astronomia.zcu.cz.
Vývoj komety při průletu kolem Slunce.
Autor: Astronomia.zcu.cz.
Asteroidy tedy nejsou ničím novým. Jsou to tělesa, která jsou pevná a nemají vlastní atmosféru. Dle svého složení odrážejí více či méně slunečního záření, takže na noční obloze vypadají jako hvězdy. Svojí rotací a tvarem (změnou odrazivé plochy) přitom mění intenzitu odraženého světla, což můžeme více či méně pozorovat i ze Země. Při jejich cestách vesmírným prostorem se mohou setkat s gravitačním působením, které je vychýlí z pravidelné dráhy a určí jim dráhu novou. Ta je může po čase vrátit zpět do původního prostoru, nebo může být ovlivněna po nové dráze dalšími objekty. Složení všech asteroidů za oběžnou drahou Jupiteru je obdobné. Jedná se o takzvané „špinavé sněhové koule“, které se skládají převážně ze zmrzlého oxidu uhličitého, metanu, amoniaku a vody smíchané s prachem a různými nerostnými látkami. Právě kvůli velkému obsahu ledu se vědci domnívají, že asteroidy ze vzdálenějších oblastí vesmíru (respektive jejich dopady), byly zdrojem vody na Zemi.

Michal Bareš Světelné znečištění

Proč c(h)tít oblasti tmavé oblohy?

Mléčná dráha nad bouří pod tmavou oblohou. Autor: Petr Horálek.
Mléčná dráha nad bouří pod tmavou oblohou.
Autor: Petr Horálek.
V poměrně nedávné době se objevil nový pojem spojující ochranu přírody s astronomií – oblast tmavé oblohy. Jak už název napovídá, jedná se o území, kde je středem zájmu noční obloha. Patrně většina z nás už se s tímto pojmem setkala, avšak asi jen málokdo má opravdu dobrou představu o tom, co vlastně od takové oblasti tmavé oblohy čekat, či jak se liší české oblasti od těch jinde ve světě.

Petr Horálek Světelné znečištění

Zamyšlení nad světelným znečištěním: Nikdo tu nechce 18. století

Prognóza světelného znečištění. Autor: ČAS.
Prognóza světelného znečištění.
Autor: ČAS.
Se skončením 19. sjezdu České astronomické společnosti přišla do zápisu i rezoluce, kterou poměrně přísně za své přijali jeho delegáti. V rámci rezoluce hlavně hlásají, že světelné znečištění je za poslední léta viditelně vzrůstající ekologický problém, který je tak viditelný, jak viditelně se s ním v podstatě nic nedělá. Obecné povědomí o nějakém problému se světlem už věru má nemalé procento (zdaleka nejen) českých občanů. Efektivně do toho zasáhnout však mohou hlavně námi zvolení poslanci. Celé to pomalé jednání ovšem vychází bezpochyby z toho, že za těmi výhružnými superlativy mnozí přesně nechápou jádro problému. K astronomům se odevšad vrací jejich upozornění bez významnější odezvy, nebo v horším případě i s narážkami, že astronomové se pro pár pohledů k hvězdám chtějí vrátit do 18. století a podporují tmářství. Přitom celé to nedorozumění by stačilo vyřešit klidným vysvětlením celé věci. Aspoň teda toho, co to světelné znečištění je a o jakých opatřeních se tu vlastně ve skutečnosti mluví…

Pavel Suchan Světelné znečištění

Astronomové žádají stát - řešte světelné znečištění

Praha z paluby Mezinárodní kosmické stanice. Autor: NASA, Kevin Ford.
Praha z paluby Mezinárodní kosmické stanice.
Autor: NASA, Kevin Ford.
Česká astronomická společnost vyzvala Ministerstvo životního prostředí a Parlament České republiky, aby se věnovaly problému s nadměrným světelným znečištěním. Shodli se na tom delegáti víkendového sjezdu, který se pořádal v Brně. Delegáti na sjezdu České astronomické společnosti přijali následující rezoluci...

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Založena Beskydská oblast tmavé oblohy

Pavel Suchan ukazuje podepsané memorandum Autor: Martin Mašek
Pavel Suchan ukazuje podepsané memorandum
Autor: Martin Mašek
Po ročních přípravách byla v pondělí 4. 3. 2013 založena Beskydská oblast tmavé oblohy (BOTO). Stalo se tak v rámci 40. výročí založení CHKO Beskydy. Oblast byla založena formou memoranda, které podepsalo 5 zakládajících organizací a také za podpory 12 obcí, kde se oblast rozkládá.

Josef Jíra Světelné znečištění

Absolutní vítěz „Sviťme si na cestu … ne na hvězdy 2012“

Světelné moře. Autor: Lubomír Sklenár.
Světelné moře.
Autor: Lubomír Sklenár.
Druhý ročník mezinárodní Česko - Slovenské fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění vyhlásila Česká astronomická společnost a Slovenská ústredná hvezdáreň ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty. Národní organizátory soutěže přivedl ke spolupráci společný zájem o zachování tmavé noční oblohy a kvalitního nočního životního prostředí.

Pavel Suchan Světelné znečištění

Reakce na prohlášení ministra životního prostředí Tomáše Chalupy

Praha z paluby Mezinárodní kosmické stanice. Autor: NASA, Kevin Ford.
Praha z paluby Mezinárodní kosmické stanice.
Autor: NASA, Kevin Ford.
Tma začíná být ohroženým druhem. V některých místech naší Země se noc vytrácí velmi nápadně, někde velmi nenápadně, zato vytrvale a někde stále ještě najdeme místa s přirozenou tmou neovlivněnou umělým osvětlováním lidí. Míst, kde ale dnes už není možné pozorovat noční oblohu v její plné kráse, rapidně přibývá. Může za to světelné znečištění. Chceme ztratit krásu vesmíru, která je součástí lidské civilizace od jejího počátku?

Tiskové prohlášení České astronomické společnosti číslo 181 z 1. 2. 2013

Josef Jíra Světelné znečištění

„Sviťme si na cestu … ne na hvězdy 2012“

Bratislavský hrad. Autor: Marek Javor.
Bratislavský hrad.
Autor: Marek Javor.
Druhý ročník mezinárodní Česko - Slovenské fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění vyhlásila Česká astronomická společnost a Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty. Národní organizátory soutěže přivedl ke spolupráci společný zájem o zachování tmavé noční oblohy a kvalitního nočního životního prostředí.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Jak je na tom tma v Beskydech?

Prosvit Autor: Jan Kondziolka, Petr Horálek
Prosvit
Autor: Jan Kondziolka, Petr Horálek
O tom, že vzniká Beskydská oblast tmavé oblohy, jsme již informovali. Možná si ale řeknete – vždyť to není žádná nepřístupná oblast a lidská sídla jsou nedaleko. Jak je to tedy s beskydskou tmou ve skutečnosti?

Pavel Suchan Světelné znečištění

Jasný signál k ochraně noční oblohy

Poster konference
Poster konference
Polské město Bialsko-Biala hostilo ve dnech 13. až 15. září 2012 účastníky již 12. Evropského sympozia na ochranu noční oblohy, kteří přijeli z Evropy, ale také například z USA a Japonska. Polsko má od roku 2009 vyhlášenu spolu s Českou republikou Jizerskou oblast tmavé oblohy, která je první přeshraniční oblastí tohoto typu na světě. Na podzim tohoto roku se připravuje vyhlášení Parku hvězdné oblohy v polském Národním parku Bieszczady, kde je jedno z nejtmavších míst Evropy s téměř přírodním nočním životním prostředím. Na sympoziu byla přijata zásadní deklarace, se kterou se nyní můžete seznámit.

Michal Bareš Světelné znečištění

Je venku tma? aneb Výsledky měření světelného znečištění v Česku

Obloha zasažená světelným znečištěním. Autor: Jan Kondziolka
Obloha zasažená světelným znečištěním.
Autor: Jan Kondziolka
"Co říkáš? Je venku tma? Jéjej, že by se dala krájet. Já bych neřek. No totiž, tma to není, ale není nic vidět ... totiž možná, že je vidět tma, ale já ji nevidím. Krásný Princi. Je venku tma? Tma zajímá jen ošklivce a šeredy, protože dovede utajit jejich ohyzdnost. Tma není můj případ. Chytrý Princi, co myslíš, je tma? To přijde na tmu. Tma jako v pytli to rozhodně není. To u nás, když je tma jako v pytli, tak jí v těch pytlích hned vyvážíme. Někteří mocnáři za dobrou tmu dobře platí. Tak je tma, a nebo není tma? Dej mi rozkaz a udělám třeba tmu."

Takhle se v roce 1954 v jedné slavné pohádce (mimochodem, víte ve které?) vypořádali s problémem světla a tmy v noci pánové Werich, Burian a další slavní čeští herci. A jak jsme na tom s otázkou z nadpisu dnes? O odpověď požádala redakce kolegu Michala Bareše, který se podílí na projektu s otázkou úzce souvisejícím.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »