Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění

Světelné znečištění



Petr Sobotka Světelné znečištění

Rozhovor: Pavel Suchan - Rezervace tmy

Přesvětlené místo - Tábor (foto P. Suchan)
Přesvětlené místo - Tábor (foto P. Suchan)
Od 10. do 13. září letošního roku se na brněnské hvězdárně po deseti letech konal astronomický festival. Sešlo se na něm na 70 astronomů z České i Slovenské republiky. Ve velké části z 15 přehledových přednášek z různých astronomických oborů byla zmiňována i problematika světelného znečištění. Stav je dnes doslova žalostný, ale snad se blýská na lepší časy. V pořadu Nebeský cestopis o tom vyprávěl jeden z účastníků festivalu, odborník na světelné znečištění, astronom Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Hvězdná architektura I.

img_8875.jpg
K dnešní moderní době patří i svícení na památky. Jen těžko by se už hledalo město či vesnice, která by neměla osvětlený svůj kostel či kapličku. Pro náhodné návštěvníky je to jistě oku lahodící, nicméně pro oko astronoma je to pohroma!

Jan Kondziolka Světelné znečištění

8 důvodů pro boj se světlem

Stojící auto na parkovišti a u ní osoba v REFLEXNÍ VESTĚ – znáte zloděje, který si na vykradení auta vezme reflexní vestu?
Stojící auto na parkovišti a u ní osoba v REFLEXNÍ VESTĚ – znáte zloděje, který si na vykradení auta vezme reflexní vestu?
O svícení a světelném znečištění se dnes běžně mluví a můžeme slyšet řadu argumentů, proč přílišné světlo v noci vadí. Pojďme si shrnout ty nejdůležitější body, proč je potřeba se světelným znečištěním zabývat a jaký prospěch z toho budeme mít, pokud budeme svítit s rozmyslem.

Josef Jíra Světelné znečištění

Kolik hvězd ještě můžeme spatřit?

02.jpg
Představujeme vám zajímavý mezinárodní projekt, na kterém se prostřednictvím Západočeské pobočky podílí také Česká astronomická společnost.

Cílem projektu je zmapování aktuálních pozorovacích podmínek noční oblohy pomocí jednoduchého astronomického pozorování a tím určení tzv. mezní hvězdné velikosti (MHV). Hlavním předpokladem úspěchu tohoto experimentu je zapojení co největšího počtu pozorovatelů z různých koutů světa, proto i vaše pozorování má svůj význam.

Pavel Suchan Světelné znečištění

20. dubna 2009 - Světová noc ochrany noční oblohy

IYA 2009
IYA 2009
Tma začíná být ohroženým druhem. V některých místech naší Země se noc vytrácí velmi nápadně, někde velmi nenápadně, zato vytrvale a někde stále ještě najdeme místa s přirozenou tmou neovlivněnou umělým osvětlováním lidí. Míst, kde ale dnes už není možné pozorovat noční oblohu v její plné kráse, rapidně přibývá. Může za to světelné znečištění. Chceme ztratit krásu vesmíru, která je součástí lidské civilizace od jejího počátku?

Tisková zpráva Českého organizačního výboru Mezinárodního roku astronomie 2009.

Jan Hollan Světelné znečištění

Země v noci a Hodina Země (28. března)

Hodina Země
Hodina Země
Jedná se o projekty, které mají připomenout celému lidstvu, že ztráta noci a stabilního klimatu - darů, jichž jsme užívali po mnoho tisíciletí až do počátku dvacátého století - je něčím, co se nás všech týká a co je nejvyšší čas získat zpět, v té míře, jak je to jen možné.

Josef Jíra Světelné znečištění

Sviťme si na cestu... ne na hvězdy 2009

Svitme si na cestu, ne na hvezdy
Svitme si na cestu, ne na hvezdy
Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty vyhlašuje fotografickou soutěž se zaměřením na problematiku světelného znečištění. Cílem soutěže je osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí. Záštitu nad soutěží převzala Česká astronomická společnost.
Pavel Suchan Světelné znečištění

Globe at Night / mapujte světelné znečištění nad svým bydlištěm

Projekt Globe at night
Projekt Globe at night
Světelné znečištění jako důsledek nehospodárného nakládání se světlem ruší přirozenou noční tmu a biorytmy všech živých organismů (včetně člověka), které tmu potřebují k efektivnímu spánku nebo naopak k nočnímu životu. Osvětluje oblohu na desítky kilometrů daleko a je tudíž svízelným problémem i pro všechny profesionální i laické pozorovatele noční oblohy. Zdaleka však netrápí jenom astronomy.

Tisková zpráva Českého organizačního výboru Mezinárodního roku astronomie 2009 a Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně

Petr Sobotka Světelné znečištění

Vernisáž výstavy o světelném znečištění v Sobotišti

Model ulice - rozsvícená správná světla svítí jen dolu
Model ulice - rozsvícená správná světla svítí jen dolu
Dne 8. března se na Slovensku v kulturním domě v Sobotišti konala v rámci Mezinárodního roku astronomie vernisáž výstavy o světelném znečištění. Akce byla společným dílem Slovenského zväzu astronómov amatérov (SZAA), Slovenské astronomické spoločnosti (SAS) a České astronomické společnosti (ČAS). O výstavu je velký zájem a zahájila putování po celém Slovensku.

Jiří Dušek Světelné znečištění

Zapojte se do celosvětového projektu GLOBE at Night 2009

Zapojte se do celosvětového projektu Globe at Night
Zapojte se do celosvětového projektu Globe at Night
Letos již druhým rokem se můžete zapojit do celosvětového projektu Globe at Night 2009, který pomáhá laickým způsobem zmapovat míru světelného znečištění na naší planetě. K tomu, abyste se zapojili, je potřeba pouze najít souhvězdí Orion a pomocí přiložených mapek na informačním letáku brněnské hvězdárny nebo na oficálním webu projektu pozorovat od 16. do 28. března 2009 nejslabší okem viditelné hvězdy zmíněného souhvězdí.

Jan Kondziolka Světelné znečištění

Nevhodné osvětlení SPŠ v Karviné

Osoba v stojící u okna ředitelny
Osoba v stojící u okna ředitelny
Před více než dvěma lety jsme v IAN vydali článek s rozhovorem s paní ředitelkou paní Česlavou Lukaštíkovou, ve kterém jsme se zaměřili na silný reflektor, kterým škola osvětlila přilehlé parkoviště. Reflektor byl nedbale směřován, svítil pánubohu do oken a silně oslňoval. Tenkrát paní ředitelka přislíbila, že se s tím pokusí něco udělat a opravdu na nějaký čas byl reflektor odstraněn (což se za úspěch považovat nedá, měl být nahrazen něčím efektivnějším, ale budiž).

Jan Hollan Světelné znečištění

Světelné znečištění nad hvězdárnami ve Vyškově a v Brně: nad vyškovskou je osmkrát menší

Brno - k městu (barevně kódovaný)
Brno - k městu (barevně kódovaný)
Porovnání bylo provedeno v neděli 3. února 2008, s využitím digitálního fotoaparátu Fuji S5000 (ve Vyškově hned po půlnoci, v Brně pak večer) a pomocí speciálního přístroje na měření nízkých jasů, Sky Quality Meter (obojí hned po půlnoci). Ve Vyškově je měření pořízeno vedle hvězdárny (u staré hlavní silnice Vyškov-Kroměříž), na místě stejně vzdáleném od města, ale necloněném okolní vegetací, takže jsou lépe patrné místní zdroje světla.

Pavel Suchan Světelné znečištění

Slovinská vláda schválila zákon o světelném znečištění

logo_slovinska_dark_sky.jpg
K regionálnímu italskému zákonu Lombardie, který byl přijat v roce 2000 a v roce 2004 byl novelou zpřísněn, se 27. srpna 2007 přidal další evropský zákon o světelném znečištění. Slovinsko přijalo zákon, který účinně reguluje venkovní osvětlování s cílem razantního poklesu spotřeby elektřiny i ochrany nočního prostředí před nežádoucím světlem. Zákon o světelném znečištění zakazuje svícení nad horizont – do nebe, čili požaduje plné clonění pro většinu svítidel. Svícení nad horizont je totiž hlavním původcem světelného znečištění.
Josef Jíra Světelné znečištění

Vyhodnocení fotografické soutěže k problematice světelného znečištění

Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň vyhlásila fotografickou soutěž se zaměřením na problematiku světelného znečištění. Cílem soutěže byla osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí.

Pavel Suchan Světelné znečištění

Vyhlášení výsledků fotosoutěže na téma světelné znečištění

Západočeská pobočka České astronomické společnosti vyhlásila výsledky fotografické soutěže k problematice světelného znečištění. Tuto soutěž vyhlásila Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň. Cílem soutěže je osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí.

Tisková zpráva ČAS.

Pavel Suchan Světelné znečištění

Světelné znečištění netrápí jenom astronomy!

Chvíle vánočních prázdnin leckdo z nás prožil také na lyžích. A když toho moc nenajezdíte přes den, rádi přijmete nabídku nočního lyžování. Že naše noční lyžování není pro přírodu a ochranu nočního životního prostředí snadné, že lze sjezdovky osvětlovat špatně a bezohledně, ale také ohleduplně, to se můžete dočíst na serveru iDnes v článku Krkonoše: noční romantika, nebo světelný cirkus?, který popisuje snahu Krkonošského národního parku ochránit noční prostředí.
Josef Jíra Světelné znečištění

Fotografická soutěž k problematice světelného znečištění

3a.jpg
Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň vyhlašuje fotografickou soutěž se zaměřením na problematiku světelného znečištění. Cílem soutěže je osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí. Záštitu nad soutěží převzala Česká astronomická společnost. Více informací o soutěži získáte na stránkách naší pobočky http://www.astro.zcu.cz/svetlo/skylight.html
Pavel Suchan Světelné znečištění

Den Země a upozornění na světelné znečištění

Na tradičním pražském Dni Země (v sobotu 23.dubna), který pořádá Sdružení Tereza, se letos poprvé objeví stanoviště České astronomické společnosti. Jeho názvem "Tma, lidé a hvězdy..." chceme upozornit na problematiku neustále se zvyšujícího světelného znečištění na naší planetě, které nevadí jenom astronomům, ale především poškozuje noční životní prostředí.

Miroslava Hromadová Světelné znečištění

Hvězdy jsou nejjasnější v Antarktidě

píprava pro stavbu dalekohledu v Antarktidi
píprava pro stavbu dalekohledu v Antarktidi
Vyvýšená náhorní plošina, téměř bezvětrná, v centrální oblasti Antarktidy, je na Zemi nejlepším místem pro pozorování hvězd. Svědčí o tom výsledky malého automatického dalekohledu. Výsledky jsou tak skvělé, že toto místa by mohlo být nejlepším pro nové dalekohledy, navržené pro hledání života na jiných planetách.


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »