Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia

Multimédia



Peter Godovic Multimédia

Podcast: hviezdokopa Úľ, otvorená hviezdokopa M50 a hmlovina Rozeta

Každý týždeň Vám predstavujeme tri odlišné objekty nočnej oblohy, z ktorých je:

Podcast Astronomy.com
Podcast Astronomy.com
  • prvý objekt viditeľný voľným okom alebo triédrom - Úľ M44
  • druhý objekt nájdete malým ďalekohľadom - M50
  • a tretí objekt je z kategórie "deep-sky" pre všetkých nadšených pozorovateľov s aspoň 8-palcovým ďalekohľadom - Rozeta

Redakce: Od tohoto týdne se na astro.cz budete setkávat s překlady podcastů z astronomy.com, budou vycházet pravidelně v pátek, či v sobotu. Příští týden vyjde vyjímečně několik dílů. Věříme, že se bude jednat o vítanou inspiraci k pozorování.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM 2009.02 - Velký Magellanův oblak

ČAM za únor 2009. Autor: Dalibor Hanžl.
ČAM za únor 2009.
Autor: Dalibor Hanžl.
Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2009 obdržel snímek Velkého Magellanova oblaku pořízený Daliborem Hanžlem.

Je prosincový večer roku 1519. Admirál Fernão de Magalhães vyšel na záďovou nástavbu karavely Trinidad. Další čtyři lodě se kolébají opodál. Dva měsíce pršelo a obloha byla pokryta těžkými oblaky, které znemožňovaly přesnou navigaci. Před dvěma dny zahlédli námořníci daleko na pravoboku obrysy pevniny. Šeří se a admirál si chystá měřičské pomůcky a tabulky. Obloha se po dlouhé době vyjasnila a Magalhães chce konečně zjistit přesnou polohu výpravy. Zaměří první hvězdu a chystá se údaj nadiktovat zapisovateli. Vtom ho zaujme cosi podivného na obloze. Zdá se mu, jako by se z Mléčné dráhy utrhly dva oblaky a září nepřehlédnutelně nad ráhny lodě. Myšlenky se rychle honí hlavou. Že by to byly ony "tři kanopy, dvě jasné a jedna slabá …", o kterých četl před vyplutím v jakémsi spisku o výpravě Ameriga Vespucciho? ….

Jiří Srba Multimédia

Snímky ze stometrového teleskopu

T Leporis a srovnání se Sluncem
T Leporis a srovnání se Sluncem
Tisková zpráva Evropské jižní observatoře (006/2009): Tým francouzských astronomů pořídil dosud nejostřejší a nejdetailnější záběry vzdálených hvězd. Snímky byly získány pomocí interferometru ESO/VLTI, který poskytuje rozlišení odpovídající teleskopu s objektivem o průměru 100 m! Jedním z takto pozorovaných objektů, se stala nenápadná hvězda T Leporis, u níž se vědcům podařilo odhalit sférickou molekulární obálku. Úhlová velikost hvězdy na obloze je srovnatelná s pozorováním objektu o velikosti dvoupatrového domu na povrchu Měsíce [1].

IYA 2009 Multimédia

Výstava Vesmír - dobrodružství objevů

Výstava - leták
Výstava - leták
Exteriérovou výstavu Vesmír - dobrodružství objevů, na které se v rámci Mezinárodního roku astronomie 2009 podílely Akademie věd ČR, Hlavní město Praha, Národní divadlo a Astronomický ústav AV ČR, můžete shlédnout na piazzetě Národního divadla v Praze mezi historickou budovou a Novou scénou, a to do konce března. Výstava je zdarma přístupná 24 hodin denně, v noci je osvětlena.

Petr Kubala Multimédia

Dvě videa k roku astronomie

IYA 2009
IYA 2009
Ve čtvrtek byl v Paříži oficiálně celosvětově zahájen Mezinárodní rok astronomie 2009. Ten už pomalu začíná vstupovat i na stránky youtube.com. Nedávno se na něm objevila dvě videa, která by jste měli rozhodně vidět.

Marcel Bělík Multimédia

Astrofotograf roku 2008

portret
portret
9. ledna 2009, krátce po poledni, zavládla v zasedacím sále Astronomického ústavu AV ČR, v.v.i. na pražském Spořilově napjatá atmosféra. Pod patronaci České astronomické společnosti zde proběhla volba Astrofotografa roku 2008 soutěže Česká astrofotografie měsíce (ČAM). Stal se jím Jan Hovad z Horního Kostelce.

IYA 2009 Multimédia

Fotografie ze zahájení roku astronomie v Evropské unii

Pozounové trio 7. ledna v 15:40 – oficiální zahájení Mezinárodního roku astronomie v EU
Pozounové trio 7. ledna v 15:40 – oficiální zahájení Mezinárodního roku astronomie v EU
Ve středu 7. ledna proběhlo na Staroměstském náměstí v Praze oficiální zahájení Mezinárodního roku astronomie v České republice a potažmo v celé Evropské unii. Datum nebylo zvoleno náhodně, ve stejný den zasedala v našem hlavním městě Evropská komise. Ve stejný den byla rovněž u Národního divadla zahájena výstava, mapující vesmír od Sluneční soustavy po vzdálené galaxie. Exteriérová výstava bude přístupná do konce března.

Marcel Bělík Multimédia

ČAM prosinec 2008: Chi a ha

ČAM 2008.12
ČAM 2008.12
Titul Česká astrofotografie měsíce za prosinec 2008 obdržel snímek "Chi a h", jehož autorkou je Kateřina Onderková z Ostravy.

Před více než dvěmi tisíci lety mudrci z východu sledujíce nebeské znamení trojité konjunkce Jupitera a Saturna přinesli čas dnes pro nás spojený s jiskřivými vánocemi. Vánoční kolo soutěže Česká astrofotografie měsíce v roce 2008 přineslo kromě jiných i jiskřivou fotografii noční oblohy, kterou pořídila mladá hvězdářka Kateřina Onderková dalekohledem Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě.

redakce Multimédia

Začátek roku astronomie online

České logo
České logo
Přinášíme vám 23 hodin trvající online přenos ze začátku Mezinárodního roku astronomie ve světě. Jako první přivítají nový rok obyvatelé ostrova Kiritimati na Silvestra v 11:00 našeho času. Poté budou následovat další místa naší planety. Na začátek Mezinárodního roku astronomie na tom či onom místě vás online upozorníme a současně s tím si povíme o astronomii v dané zemi, o významných observatořích apod. Jinými slovy: během zhruba 23 hodin vám postupně ve stručnosti představíme astronomii na celém světě…

Marcel Bělík Multimédia

Přání od týmu ČAM

ČAM - logo
ČAM - logo
Česká astrofotografie měsíce přeje všem čtenářům, astronomům, astrofotografům a přátelům astronomie hezké Vánoce, hodně štěstí, zdraví, úspěchů a jasné nebe v nadcházejícím roce 2009. Děkujeme všem za zájem a zaslané fotografie, vítězům blahopřejeme a děkujeme všem za podporu české a slovenské astrofotografie.

Do konce roku zbývá už jen pár dní a tak nezapomeňte, že máte poslední možnost v tomto roce zasáhnout aktivně do "soupeření" o titul Astrofotografa roku.

Jasné nebe přejí za tým ČAM

Zdeněk Bardon a Marcel Bělík

Petr Kubala Multimédia

Vánoce s astronomií na TV Noe

J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
TV Noe, která vysílá přes satelit a internet, připravila na Vánoce a Nový rok bohatý program s astronomickou tématikou. Těšit se můžete na pořad Hlubinami vesmíru s Jiřím Grygarem, Antonínem Rüklem a Pavlem Spurným a na zajímavý dokument o HST s českým dabingem.

Ivo Míček Multimédia

Fotografická soutěž Moje vánoční kometa...

Soutěž: Moje vánoční kometa
Soutěž: Moje vánoční kometa
Společnost pro meziplanetární hmotu, o. s. (SMPH) ve spolupráci s Českou astronomickou společností (ČAS) a Sekcí pro mládež ČAS vyhlašuje 4. ročník fotografické soutěže "Moje vánoční kometa..." se zaměřením na popularizaci nejznámějšího představitele meziplanetární hmoty ve Sluneční soustavě a ve snaze přinést do předvánočního ruchu trochu klidu a soustředění při zachycení symbolu vánoc ve všech podobách - odborných, uměleckých a lidských vůbec.

Kateřina Hofbauerová Multimédia

Matematika, která je vidět

akce_praha.jpg
ITI MFF UK a VZ MSM0021620838 zvou na přednášku: Matematika, která je vidět.

Přednáší Prof. Ing. M. Druckmüller, CSc., FSI VUT Brno v úterý 25. listopadu 2008 v 16:00 hod v posluchárně S3 MFF UK, Malostranské nám. 25

Anja Kaufmann Multimédia

MultiAstronomie

Jeremy R. Waller Astronomical Association of South Australia
Jeremy R. Waller Astronomical Association of South Australia
MULTIASTRONOMIE je jednodenní mezioborové setkání mezi astronomií a uměním, které proběhne dne 19. prosince. Ve Štefánikově observatoři se bude během dne konat sympózium a večer bude věnován multimediální prezentaci v pražském Planetáriu.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »