Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy

Úkazy



redakce II Úkazy

Meteorický roj Leonidy

V souvislosti s lednovým návratem komety P/Tempel-Tuttle je očekávána vysoká aktivita tohoto meteorického rojeletos a v příštím roce. Předpovědi pro oba roky se pohybují v rozsahu od 200 do 10 000 meteorů za hodinu. Jelikož maximumčinnosti trvá jen 2-3 hodiny, bude jej možné pozorovat jen malé části zemského povrchu. Letos jsou nejvýhodnější podmínkyve východní Asii, příští rok v Evropě a Africe. Jelikož u nás radiant vychází několik hodin po očekávaném maximu činnostiroje, meteorický déšť pravděpodobně neuvidíme. Přesto bychom měli po 23. hodině v noci ze 17. na 18. listopadu pozorovatzvýšený počet meteorů.
Zdroj: Tisková zpráva České astronomické společnosti č. 6.
redakce II Úkazy

Leonidy neomezí HST

Očekávaný meteorický déšť roje Leonidy, který má nastat 17. listopadu, neomezí pozorování prováděná Hubble Space Telescope (HST) na oběžné dráze Země. Dalekohled bude natočen tak, že bude sledovat oblohu v opačném směrunež ze kterého budou přilétat meteoroidy. Případnému zásahu tak bude vystavena pouze zadní stěna pláště dalekohledu, tedynejmenší možná plocha. Navíc sluneční panely budou orientovány paralelně k proudu meteorických částic. Pravděpodobnost,že dalekohled bude zasažen částicí, která prorazí jeho hliníkový plášť je odhadnuta na 1:10000. HST se bude během 10hod.maxima aktivity roje věnovat kvasaru vzdálenému 10 miliard svělelných roků.
Zdroj: STScI Press Release no. 98-40 ze dne 10. listopadu.
redakce II Úkazy

Meteorický roj Orionidy

V následujících dnech je možné pozorovat meteorický roj Orionidy. Tento roj dosahuje v maximu frekvence 10-20 meteorůza hodinu. Nejvyšší aktivity dosáhne ve dnech 21. a 22. října, ale meteory k němu příslušné je možné spatřit v intervalu od 18. do 25. října. V letošním roce je Měsíc 20. října v novu, takže nebude rušit pozorování. Radiant roje se nachází na hranici souhvězdí Orion a Blíženci, severovýchodně od hvězdy Belelgeuse a kulminuje kolem 5. hodiny ranní. Mateřskou kometou roje je Halleyova kometa. Meteoroidy vstupují do zemské atmosféry rychlostí 67 km/s.
Zdroj: Hvězdářská ročenka a zprávy z konference meteorobs.
redakce II Úkazy

Draconidy

Dnes je očekáván možný návrat vzácného meteorického roje Draconid, který je spojen s kometou Giacobini-Zinner, jež máperiodu 6,5 roku. Jednou za 13 let nastane možnost průchodu Země vláknem meteoroidů uvolněných z komety. Při několikapředchozích průchodech v tomto století byly zaznamenány meteorické deště. Letos se déšť neočekává, ale je zde naděje na několik desítek až stovek meteorů za hodinu. Doba předpokládaného maximu nastane v České republice po setmění, tedy podmínky jsou poměrně příznivé. Celá událost nebude trvat déle než 3 hodiny.
Zdroj: Tiskové prohlášení ČASu č. 3 ze dne 5. 10.
redakce II Úkazy

Zákryt hvězdy planetkou Jovita

Na večer 22. září je předpovězen zákryt hvězdy TAC +00 07923 = TYC 0495 01755, která má jasnost 9,9 mag (V), planetkou(921) Jovita. Planetka má průměr 61 km a jasnost 15,4 mag (V). Pokles jasnosti je tedy 5,4 mag a maximální trvání zákrytuje předpovězeno na 6,8 s. Zakrývanou hvězdu naleznete na souřadnicích 20h 13m 45s, +00o 01' 05" (J2000), asi jeden stupeň severně od theta Aql. V dobe zákrytu bude hvězda asi 37 stupňů vysoko nad jihovýchodním obzorem. Pozorovací interval je 17:41 - 17:52 UT.
Zdroj: Asteroidal Occultation home page.
redakce II Úkazy

Nová kometa na jižní obloze

Australský amatér Peter Williams objevil 10. srpna novou kometu. Kometa je bohužel pozorovatelná pouze na jižní polokouliv souhvězdí Kompasu. Její jasnost, která je odhadnuta na 9,5 mag., ji umožňuje pozorovat pomocí malých dalekohledů. Prvnísnímky komety byly pořízeny pomocí dánského 1,54 m dalekohledu na observatoři La Silla v Chile. Kometa s prozatímním označením C/1998 P1 (Williams) bude z našeho území viditelná až v prosinci a lednu v časných ranních hodinách a bude v tédobě zhruba o jednu magnitudu slabší.
Zdroj: ESO Press Release.
Efemerida na nejbližší období.
redakce II Úkazy

Tunguzka - 90 let

Dnes je tomu 90 let, co se nad centrální částí Sibiře odehrála dodnes ne zcela vyjasněná událost, která je většinouoznačována jako Tunguzká katastrofa. Těleso, které explodovalo ve výšce asi 5 k nad povrchem, přilétlo od jihovýchodu,přičemž prolétlo v atmosféře dráhu dlouhou zhruba 1000 km. Exploze způsobila vznik ohnivého sloupu a obrovského oblaku kouře, který vystoupil do výšky desítek kilometrů, pokácela stromy na ploše větší než 2000 km 2 a způsobilazemětřešení o síle 5 stupňů Richterovy stupnice, které bylo zaznamenáno i v Anglii. Následující noc nebyla v celé Evropětmavá, obloha byla pokryta svítícím prachem. Explozi způsobilo těleso o hmotnosti 10 000 - 100 000 tun.Jeho rozměr byl odhadnut na 38 - 95 metrů, podle toho, jestli se jednalo o kometu nebo asteroid.
Zdroj: Chris Trayner "The Tunguska Event", Journal of British Astronomical Association vol. 107, no. 3, 1997.
redakce II Úkazy

Nečekaný meteorický roj

Neočekávaný meteorický roj byl poprvé pozorován v sobotu 27. června. Japonští astronomové zaregistrovali 3-5 krát více rádiových odrazů od meteorů, než je obvyklý počet. Následně byl roj potvrzen vizuálními pozorováními.Roj byl pozorován i v Itálii, Portugalsku a Kalifornii. Nejvyšší frekvenci zaznamenali pozorovatelé v Itálii, kteří uvádějíZHR=100. Poloha radiantu roje je přibližně RA=224o, DEC=+50o. To by naznačovalo souvislost s rojem Bootid, ovšem jeho mateřská kometa 7P/Pons-Winnecke prošla 25. června v příliš velké vzdálenosti od Země, než aby mohlabýt zdrojem.
Zdroj: Elektronický cirkulář Americké meteorické společnosti.


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce v H-alfa Jindřichův .Hradec

Další informace »