Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Obrazem: Boa Vista – (Ne)dotčený ráj Atlantiku

Obrazem: Boa Vista – (Ne)dotčený ráj Atlantiku

V dunách pouště Viana na Boa Vistě se občas můžete cítit jako na Marsu.
Autor: Petr Horálek.

Při svých toulkách po světě za objevováním míst, která ještě netrpí škodlivým světelným znečištěním, jsem už nějaký ten čas míjel i tento pozoruhodný kout naší planety. Až do ledna letošního roku. Ostrov Boa Vista, jeden z kapverdských ostrovů, je jednoznačnou volbou pro každého nadšence do zážitků (zdaleka nejen) pod hvězdným nebem. Pouštní ostrov relativně nedávno osamostatněného kapverdského státu, kam doletíte ze střední Evropy překvapivě levně, nabízí z hlediska pozorování hvězd hned několik jedinečností: Leží blízko rovníku, takže odtud uzříte opravdu mnoho i z jižní hvězdné oblohy; (ještě) není příliš obestavěn k přírodě bezohlednými turistickými rezorty a zejména východní polovina ostrova se může chlubit prakticky nulovým světelným znečištěním; na ostrově najdete hned dvě poměrně rozsáhlé oblasti s pouštními dunami, které v noci vytvářejí nezaměnitelnou kulisu pro fotografování hvězdných scenérií. Bohužel ale právě turizmus si také od ostrova a jeho obyvatel vybírá krutou daň.

Romantika na ostrově Boa Vista na jih od města Sal Rei. Autor: Petr Horálek.
Romantika na ostrově Boa Vista na jih od města Sal Rei.
Autor: Petr Horálek.
Boa Vista je jeden z 15 ostrovů nezávislého kapverdského státu a pro svou krajinnou pestrost právem jeden z nejnavštěvovanějších. Jsou tady jedny z nejkrásnějších pláží na světě, písečné duny, tyrkysový oceán, prérijní krajina jako na americkém středozápadě, fotogenické vraky lodí, rodiště želv, jedinečné ptačí druhy, dramatické soumraky, sopečné vrcholy s krásnými výhledy a mnoho dalšího. Pro cestovatele-objevitele, který nehodlá podlehnout lákavé nabídce nějaké cestovky a raději si cestou „low cost“ uspořádá vlastní výpravu, je Boa Vista dokonalým místem. Mimo sezónu se ceny letenek pohybují i pod magickou hranicí 10 tisíc a ubytování se dá sehnat poměrně levně přes populární cestovatelsko-sociální sítě jako Airbnb, Booking a podobně. Na ostrově s plochou o pětinu větší, než je rozloha Prahy, se nabízí pestrý terén od náročných cest se špičatými vulkanickými kameny po opravdové písčité duny, samozřejmě lemovaný předlouhými písčitými plážemi po obvodu. Na jihozápadě ostrova dokonce leží jedna z nejkrásnějších pláží světa, Santa Monica, která žel už jen posledních pár měsíců zůstane vskutku nedotčena, neboť v jejím východním cípu se již tento rok otevře obří rezort. Na severu ostrova zase při velmi silném větru zažijete opravdové dobrodružství ve snaze pěšky dojít až k vraku lodi Santa Maria, který se zasekl jen asi 100 metrů od pobřeží, a dodneška se v něm údajně uchovávají zbytky bohatství španělského diktátora Francisca Franca.

Pouštní terén na cestě k vraku lodi Santa Maria. Procházku činí velmi náročnou neustávající silný vítr. Autor: Petr Horálek.
Pouštní terén na cestě k vraku lodi Santa Maria. Procházku činí velmi náročnou neustávající silný vítr.
Autor: Petr Horálek.

Vrak lodi Santa Maria na severu ostrova Boa Vista. Autor: Petr Horálek.
Vrak lodi Santa Maria na severu ostrova Boa Vista.
Autor: Petr Horálek.

Vrak lodi Santa Maria na ostrově Boa Vista odolává vlnobití. Autor: Petr Horálek.
Vrak lodi Santa Maria na ostrově Boa Vista odolává vlnobití.
Autor: Petr Horálek.

Virtuální prohlídka: Starý maják na divokém východě ostrova

Prohlídka funguje stejně jako na facebooku – chyťte myší libovolnou část obrazu a prohlížejte si jej po celém sférickém rozhledu. Můžete si rovněž oblasti nazvětšovat, vychutnat si prohlídku na celé obrazovce... Pokud se prohlídka nenačte nebo se zobrazí s chybami, stačí pouze obnovit stránku (klávesa F5).

Co turisty láká?

Kite-surfaři proti honosným luxusním rezortům podél pláže Chaves. Autor: Petr Horálek.
Kite-surfaři proti honosným luxusním rezortům podél pláže Chaves.
Autor: Petr Horálek.
Kapverdy jsou známy takřka neustálým silným větrem od severovýchodu, což je důvod, proč na ně jezdí zejména milovníci vodních sportů jako windsurfing, kitesurfing (brouzdání na prkně s „padákem v ruce“) nebo jachting. Silnější vítr bývá právě v severní části souostroví, kde sídlí i Boa Vista. Dál jsem potkával fotografy zmíněného ptactva, kteří si s deníčkem po ruce a foťákem na krku odškrtávali úspěšné záznamy vzácných druhů a na Boa Vistě zpravidla strávili jen pár dní, aby se vzápětí přesunuli za dalšími druhy na jiné ostrovy Kapverd. Unikum ovšem Boa Vistě zajišťuje rodiště čtvrté největší populace mořských želv na celém světě (hlavně od června do listopadu, tedy od kladení vajíček až po líhnutí mláďat). Adrenalin pak přináší terénní průzkum ostrova na čtyřkolkách.

Dramatický západ Slunce z ostrova Boa Vista. Autor: Petr Horálek.
Dramatický západ Slunce z ostrova Boa Vista.
Autor: Petr Horálek.

Na vrcholu Rocha Estancia, jedné ze sopek ostrova Boa Vista. Autor: Marián Runkas.
Na vrcholu Rocha Estancia, jedné ze sopek ostrova Boa Vista.
Autor: Marián Runkas.

Boa Vista je hnízdištěm vzácných ptačích druhů. Autor: Petr Horálek.
Boa Vista je hnízdištěm vzácných ptačích druhů.
Autor: Petr Horálek.

Krutá daň

Problém s plasty je na ostrově Boa Vista opravdu vážný a ještě výrazně se zhorší s otevřením nových obřích komplexů pro turisty. Pakliže budete na ostrov cestovat, zkuste být k prostředí maximálně šetrní a užívání plastů v jakékoliv podobě (nákupní tašky, flašky, obaly od výrobků) se v rámci možností omezte. Autor: Petr Horálek.
Problém s plasty je na ostrově Boa Vista opravdu vážný a ještě výrazně se zhorší s otevřením nových obřích komplexů pro turisty. Pakliže budete na ostrov cestovat, zkuste být k prostředí maximálně šetrní a užívání plastů v jakékoliv podobě (nákupní tašky, flašky, obaly od výrobků) se v rámci možností omezte.
Autor: Petr Horálek.
Celé to zní dokonale, ALE… Bohužel mnoho turistů ignoruje citelnou stinnou stránku nezodpovědného rozvoje turizmu na ostrově. Zahraniční korporáty si zde kupují velké pozemky, na nichž staví obří rezorty, které svou činností naprosto ignorují přírodní podmínky na ostrově. Například velké množství plastů a obecně dalších odpadků, které se nezvládají ekologicky likvidovat ani při současném relativně nízkém procentu návštěvníků, budou opravdu velkým problémem. Jen stěží si lze domýšlet, jak to bude v následujících letech, kdy se s otevřením rezortů počet turistů zvedne o několik řádů a odpadu tedy jakbysmet. Dále je třeba si uvědomit, že na ostrově není pitná voda a obecně sladké vody je málo – ta se vyrábí osmotickým odsolením mořské vody, na což je spotřebováno velké množství nafty. Tím se samozřejmě znečišťuje ovzduší a opět – rezorty tuto spotřebu mnohonásobně zvýší, aby zajistily evropský standard. A jak bylo zmíněno, Boa Vista je rodištěm želv a útočištěm vzácných druhů ptactva, v mnoha případech ohrožených, kteří zde doposud měli vhodné podmínky k přežití. Pokud tedy bude vše pokračovat nastaveným tempem, ekosystém ostrova postihnou hluboké rány včetně zničení doposud nedotčených krás jako právě panenská pláž Santa Monica.

Panenská a zatím nedotčená pláž Santa Monica na jihozápadě ostrova Boa Vista je se svou délkou 22 km největší pláží ze všech na kapverdských ostrovech a patří k těm nejkrásnějším na světě. Právě na ní se ale už v listopadu bude otevírat nový obří rezort, který zcela jistě silně znehodnotí tento úchvatný kout světa. Autor: Petr Horálek.
Panenská a zatím nedotčená pláž Santa Monica na jihozápadě ostrova Boa Vista je se svou délkou 22 km největší pláží ze všech na kapverdských ostrovech a patří k těm nejkrásnějším na světě. Právě na ní se ale už v listopadu bude otevírat nový obří rezort, který zcela jistě silně znehodnotí tento úchvatný kout světa.
Autor: Petr Horálek.
Při vstupu na ostrov sice zaplatíte jistý turistický poplatek, ale z něho místní níkdy nic neuvidí. Peníze totiž putují přímo do kasy vládních činitelů, kteří z poměrové částky peněz podporují vývoj především hlavního města Praia na ostrově Santiago (asi 2/3 peněz). Zbytek jde do podpory ostatních ostrovů, čili skoro nic a místní ani nedostanou nabídku práce v daných rezortech, jak mi vysvětlil jeden kapverdský dokumentarista Nelvino. Tento mladík odjel na několik let do Británie a když se po několika letech vrátil, nestačil se divit, jak příšerně jeho domovina trpí. Každé úterý proto pořádá v malé restauraci v městě Sal rei kulturní setkání turistů s místními, aby se vzájemně poznali. Ještě smutnější je totiž fakt, že zaměstnanci rezortů turisty upozorňují na nebezpečné místní obyvatelstvo, což je obrovská lež. Místní tak z turistického ruchu opravdu nic nemají, jsou ignorováni a obcházeni obloukem, nikdo si od nich nic nekupuje, neboť rezorty mají své vlastní dodavatele zásob. Mně bylo vysloveně trapně, když si uvědomím, že původní Kapverďané byli zneužíváni jako otroci, teprve v roce 1975 získali nezávislost, ale vlastně se k nim pořád chováme hluboce nedůstojně a s ignorantským odstupem na jejich vlastní půdě. Přitom bohatě stačí, když si koupíte pečivo či zeleninu od místního namísto nákupu v supermarketu, který vlastní nějaký Číňan. Ta radost Kapverďana je k nezaplacení!

Video: Boa Vista – Stinná stránka krásy
(anglicky, s anglickými titulky)

Hvězdné noci v dunách

Zvířetníkové světlo nad pláží Carlota ostrova Boa Vista. Autor: Petr Horálek.
Zvířetníkové světlo nad pláží Carlota ostrova Boa Vista.
Autor: Petr Horálek.
Fotografování na ostrově ovšem stálo za to. S Mariánem Runkasem a Vlaďkou Krškovou jsme byli v terénu ve dne v noci a pořád se rozmanitostí ostrova nedokázali nabažit. Nejvíce člověka pochopitelně strhnou ty dunové scenérie. Už jednou jsem se octl v podobném prostředí – v poušti Namib. Ale tam je zakázáno pobývat v noci, pokud nemáte speciální povolení nebo se vám nezadaří podmáznout nějakého vlivného úředníka. Tady je sice malá, ale volně dostupná a neskutečně fotogenická poušť Viana tvořená bílým pískem navátým ze Sahary. Rozmanité tvary, kamenitá jezírka i zvlněné horizonty dun za měsíčního svitu jsou prostě rájem pro fotografa. Do mnohých míst ovšem nebylo snadné se dostat, neboť jen málo úseků silnic na ostrově je zpevněných, takže i když jsme měli půjčené odolné terénní auto, dostat se k některým lokalitám včetně Viany přes hluboký písek a ostré kamení byla velká výzva a skutečné „dobrodrůžo“.

Jako v Namibii jsem se cítil i na dlouhé pláži Chaves, která ze severního kraje sice začíná být obestavována rozsáhlými hotelovými komplexy, ale dále na jih a jihovýchod je zatím zcela nedotčena a dostat se do jejího centra je zápřah i pro zmíněné čtyřkolky. I tady totiž leží masy navátého písku vytvářející kilometry dlouhou závěj tvarovanou do spletitých dun, které přecházejí v bělavou pláž do oceánu. Člověk tak cítí přesně to, co jej ohromí při pohledu z vyhlídkového letadla nad pouští Namib, když se pilot konečně octne nad Pobřežím koster. Sem ale nemusíte letadlem, stačí auto nechat na jih od posledního hotelu na příjezdové cestě do dun Chaves a odkráčet si do nich pokorně po svých. Je to tak neskutečná nádhera, že máte kolikrát výčitky svědomí, že jste ji pošlapali (ač jen o pár hodin později už po vašich stopách není kvůli silnému větru ani památky). A když se schýlí k večeru a ukáží se hvězdy… Tohle slova ani fotky nezprostředkují, to prostě musíte zažít.

Pláž a duny Chaves za denního světla. Autor: Petr Horálek.
Pláž a duny Chaves za denního světla.
Autor: Petr Horálek.

Jeskyně poblíž pláže Chaves na jihozápadě ostrova Boa Vista. Autor: Petr Horálek.
Jeskyně poblíž pláže Chaves na jihozápadě ostrova Boa Vista.
Autor: Petr Horálek.

Západ Slunce nad Chaves. Autor: Petr Horálek.
Západ Slunce nad Chaves.
Autor: Petr Horálek.

Duny pouště Viana za denního světla. Autor: Petr Horálek.
Duny pouště Viana za denního světla.
Autor: Petr Horálek.

Erodované duny nad pláží Carlota na ostrově Boa Vista. Autor: Petr Horálek.
Erodované duny nad pláží Carlota na ostrově Boa Vista.
Autor: Petr Horálek.

Pod erodovanými dunami za svitu Měsíce na pláži Carlota ostrova Boa Vista. Autor: Petr Horálek.
Pod erodovanými dunami za svitu Měsíce na pláži Carlota ostrova Boa Vista.
Autor: Petr Horálek.

V poušti Viana za svitu Měsíce. Autor: Petr Horálek.
V poušti Viana za svitu Měsíce.
Autor: Petr Horálek.

V poušti Viana za svitu Měsíce. Autor: Petr Horálek.
V poušti Viana za svitu Měsíce.
Autor: Petr Horálek.

V poušti Viana za svitu Měsíce. Autor: Petr Horálek.
V poušti Viana za svitu Měsíce.
Autor: Petr Horálek.

Velký vůz nad dunami pouště Viana. Autor: Petr Horálek.
Velký vůz nad dunami pouště Viana.
Autor: Petr Horálek.

Zimní obloha nad z dun Chaves ostrova Boa Vista. Duny jsou žel nasvětelny světělným znečištěním rezortů a města za zády, ale celkově je to i tak fantastický pocit v takovéto krajině stát a kochat se nebem. Autor: Petr Horálek.
Zimní obloha nad z dun Chaves ostrova Boa Vista. Duny jsou žel nasvětelny světělným znečištěním rezortů a města za zády, ale celkově je to i tak fantastický pocit v takovéto krajině stát a kochat se nebem.
Autor: Petr Horálek.

Výhled k mlhovině Carina z pouště Viana. Autor: Petr Horálek.
Výhled k mlhovině Carina z pouště Viana.
Autor: Petr Horálek.

Virtuální prohlídka: V dunách Chaves za svitu Měsíce

Prohlídka funguje stejně jako na facebooku – chyťte myší libovolnou část obrazu a prohlížejte si jej po celém sférickém rozhledu. Můžete si rovněž oblasti nazvětšovat, vychutnat si prohlídku na celé obrazovce... Pokud se prohlídka nenačte nebo se zobrazí s chybami, stačí pouze obnovit stránku (klávesa F5).

A vznikl i vzácný záznam…

Během naší expedice mezi 12. a 26. lednem 2019 se ovšem podařilo ještě víc než jen svojsky zdokumentovat ostrov. Já se těšil hlavně na pozorování úplného zatmění Měsíce 21. ledna, při kterém jsem nic netuše zachytil i dopad malého asteroidu na měsíční povrch. Když jsem pak procházel data, na jednom snímku byla jakási malá bělavá skvrnka před Měsícem, zachycená asi 2 minuty před začátkem úplného zatmění.  Nejdřív jsem myslel, že jde o vadu na čipu, tak jsem defekt smazal. Ale velice rychle se internetem začaly šířit zprávy, že mnoho fotografů po celém světě zachytilo to samé. Teď už se ví, že malý záblesk byl způsoben dopadem přibližně 10kg tělesa, které narazilo do Měsíce s energií řádově tisícekrát menší než hirošimská bomba a vytvořil kráter o průměru 7 až 10 metrů západně od kráteru Lagrange H. Nyní mnozí dychtivě čekají, až sonda NASA s názvem „Lunar Reconnaissance Orbiter“ kráter odfotí, resp. vědců, se podaří na nových snímcích maličký impakt identifikovat. Bylo by to tak poprvé za celou historii lidstva, kdy by vznik nového kráteru na Měsíci byl tak masově zaznamenán ze Země.

Jak Měsíc při zatmění 21. ledna 2019 putoval mezi hvězdami. Autor: Petr Horálek.
Jak Měsíc při zatmění 21. ledna 2019 putoval mezi hvězdami.
Autor: Petr Horálek.

Zatměňová hodina 21. ledna 2019 nad dunami hluboko v Chaves, kde již neruší světelné znečištění. Vlevo vychází Venuše a Jupiter, vpravo leží na nebi zatmělý Měsíc poblíž hvězd Castor a Pollux. Nízko nad obzorem se rozkládá zapadající Mléčná dráha a přes oblohu se táhne slabý oblouk zvířetníkového světla. Autor: Petr Horálek.
Zatměňová hodina 21. ledna 2019 nad dunami hluboko v Chaves, kde již neruší světelné znečištění. Vlevo vychází Venuše a Jupiter, vpravo leží na nebi zatmělý Měsíc poblíž hvězd Castor a Pollux. Nízko nad obzorem se rozkládá zapadající Mléčná dráha a přes oblohu se táhne slabý oblouk zvířetníkového světla.
Autor: Petr Horálek.

Barvy úplného zatmění Měsíce 21. ledna 2019. Autor: Petr Horálek.
Barvy úplného zatmění Měsíce 21. ledna 2019.
Autor: Petr Horálek.

Asteroid zasáhl Měsíc při jeho úplném zatmění 21. ledna 2019. Autor: Petr Horálek.
Asteroid zasáhl Měsíc při jeho úplném zatmění 21. ledna 2019.
Autor: Petr Horálek.

Nabídka přednášky

Protože o Boa Vistě a zážitcích na ní by to vyšlo na mnohem komplexnější povídaní, zařadil jsem stejnojmennou přednášku do svého repertoáru. Pokud byste o ni měli zájem, určitě se mi ozvěte.  Čekají vás opravdu silné zážitky a pestrobarevné sondy do tohoto úchvatného kouta naší planety, který si zaslouží pozornost i šetrnou péči. A pokud hledáte ještě nějakou vizuální ochutnávku, zavítejte na mé stránky (snímky hlavně z nočních pouští) a pak i do této mé galerie (denní momentky). Pěkné prohlížení.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Měsíc při zatmění zasáhl asteroid...
[2] Světelné znečištění - stránka na Astro.cz
[3] Nabídka přednášek
[4] Stránky Petra Horálka
[5] Facebook Petra Horálka



Seriál

  1. Příběh fotografie: Pršení Perseid nad Kolonickým sedlem
  2. Fotografie: Rojení Perseid nad Královou Studňou
  3. Obrazem: Tak jsem je viděl všechna...
  4. Obrazem: Nova nad Supernovou
  5. Obrazem: Unikátní planetární přehlídka na noční obloze
  6. Obrazem: Tři planety za slunovratu
  7. Obrazem: Hvězdné nebe nad ondřejovskou observatoří
  8. Obrazem: Zelený i rudý záblesk nad zříceninou Lichnice
  9. Obrazem: Super a mikro zatmění roku 2018
  10. Obrazem: Barvy nejdelšího zatmění Měsíce
  11. Obrazem: Bolid z Persea s dlouhotrvající stopou
  12. Obrazem: Proud meteorů z Persea nad kolonickou observatoří
  13. Obrazem: Z Liptovské Mary k Marsu
  14. Obrazem: Protisvit v Beskydech
  15. Obrazem: Dvě úplná zatmění za sebou
  16. Obrazem: Geminidy a kometa nad pohádkovou Sečí
  17. Obrazem: Boa Vista – (Ne)dotčený ráj Atlantiku
  18. Obrazem: Kometa z rakety nad Maledivami
  19. Obrazem: Sbírka pozoruhodných měsíčních zatmění
  20. Obrazem: Kosmická stanice před Měsícem
  21. Obrazem: Den a noc na staveništi největšího dalekohledu světa
  22. Obrazem: Hvězdné nebe nad Broumovským klášterem
  23. Obrazem: Meteory z Kvadrantid okolo slabé Betelgeuze
  24. Obrazem: Nebe z obou polokoulí
  25. Obrazem: Před 100 lety byl objeven největší meteorit světa
  26. Obrazem: Celonoční mozaika Perseid
  27. Obrazem: Proměny komety NEOWISE nad Tatrami
  28. Obrazem: Hvězdné zrcadlo do minulosti


O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.

Štítky: Světelné znečištění, Astrofotografie , Boa vista


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »